Miért alakulnak ki pilonidális ciszták?

Pontszám: 5/5 ( 3 szavazat )

A pilonidális ciszták pontos oka nem világos. A legtöbb pilonidális cisztát azonban úgy tűnik, hogy a bőrön áthatoló laza szőrszálak okozzák. A súrlódás és nyomás – a bőr bőrhöz dörzsölődése, szűk ruházat, kerékpározás, hosszú ideig tartó ülés vagy hasonló tényezők – a hajat a bőrbe kényszerítik.

Hogyan lehet megelőzni a pilonidális cisztákat?

Hogyan előzhető meg a pilonidális ciszta?
  1. Rendszeresen mossa le és szárítsa meg a fenekét (a terület tisztán tartása érdekében).
  2. Fogyás (ha jelenleg túlsúlyos) a kockázat csökkentése érdekében.
  3. Kerülje a túl hosszú ülést (ha a munkája lehetővé teszi), hogy a nyomás ne legyen a területen.
  4. A fenék körüli szőr borotválkozása (hetente egyszer vagy többször).

Miért olyan rossz szagúak a pilonidális ciszták?

(Ezeket néha faggyúcisztának nevezik.) Szaporodnak, kialakítva a ciszta falait; a benne lévő folyadékot ezek a sejtek választják ki. A cisztából származó folyadék legtöbb leírása szerint "rossz" szaga van.

Miért jönnek vissza a pilonidális ciszták?

A ciszták visszatérhetnek , mert a terület újra megfertőződik, vagy szőr nő a bemetszési heg közelében . Azok az emberek, akiknek visszatérő pilonidális cisztái vannak, gyakran krónikus sebeket és kiürülő melléküregeket fejlesztenek. Íme néhány módszer a kiújulás megelőzésére: Gondosan kövesse orvosa műtét utáni utasításait.

Hogyan akadályozhatom meg a pilonidal cisztám visszatérését?

A pilonidális ciszta visszatérésének megakadályozása érdekében kerülje a hosszabb ideig tartó ülést . A farokcsont közelében is borotválkozhat, hogy megakadályozza a benőtt szőrszálakat ezen a területen. A fogyás csökkentheti a kockázatot, valamint tisztán és szárazon tarthatja ezt a területet.

Projekt ECHO (BETEG): Fájdalom a fenékben: Pilonidal betegség

36 kapcsolódó kérdés található

Menjek el a sürgősségire pilonidal ciszta miatt?

Vannak, akik csak ülve éreznek egy kis fájdalmat, másoknak csak kismértékű a vízelvezetése, és nincs fájdalom, mások pedig az sürgősségire vagy sebészre utaznak, mert elviselhetetlen fájdalmaik vannak. Az akut fertőzés szokásos jelei a farokcsont duzzanata és fájdalom.

Kaphat vérmérgezést a pilonidális cisztától?

A krónikus pilonidális betegséget a sebészek gyakran viszonylag triviálisnak tekintik, de ez elhúzódó és zavaró szepszist okoz a fiatal és fizikailag aktív betegek egy csoportjában.

Leüríthetem a saját pilonidális cisztámat?

Az egyetlen módja annak, hogy megszabaduljunk a pilonidális cisztától , egy kisebb sebészeti beavatkozás . Van azonban néhány dolog, amit otthon is megtehet, hogy közben enyhítse a fájdalmat és a kényelmetlenséget. Próbálja meg naponta néhányszor forró, nedves borogatást alkalmazni a cisztára. A hő segít kihúzni a gennyet, lehetővé téve a ciszta kiürülését.

Mi az a csomó a fenekemben?

A kelések olyan dudorok vagy csomók, amelyek jellemzően azokon a helyeken fordulnak elő, ahol izzadság csapódik le. Ezek a bőrfertőzés egy formája, amelyet általában a szőrtüszőket megfertőző baktériumok okoznak. Furunkulusoknak is nevezik, kelések alakulhatnak ki a fenekén és a fenékrepedésben.

Hogyan néz ki a pilonidális ciszta?

A pilonidális ciszta úgy néz ki, mint egy csomó, duzzanat vagy tályog a fenék hasadékánál, amely érzékenységgel jár, és esetleg egy kiürülő vagy vérző terület (sinus) . A ciszta elhelyezkedése a fenék tetején a pilonidal cisztára jellemző.

Tudsz élni pilonidal cisztával?

Idegentestreakciót csak azok okoznak, akiknek a testszőrzete mélyen befúródott az orrmelléküregbe, és áttörte a bőrgátat. Sokan egy életen át leélhetik az orrmelléküreggel PSD nélkül , még akkor is, ha hirsute.

Az Urgent Care kezelheti a pilonidális cisztát?

Ha a ciszta fertőzött, általában a Reddy Sürgősségi egészségügyi szolgáltatónak kell kiürítenie. Ez kezeli a fertőzést, és megszabadul a fájdalmat okozó nyomástól. Ezt megteheti a szolgáltató irodájában.

Miért van lyuk a fenekem felett?

A pilonidális sinus egy kis lyuk vagy alagút a bőrön a fenék tetején, ahol kettéválnak (hasadék). Nem mindig okoz tüneteket, és csak akkor kell kezelni, ha megfertőződik .

Mi történik, ha a pilonidalis sinus kezelés nélkül marad?

Ha nem kezelik, a ciszta kivezetheti a gennyet vagy más folyadékokat , vagy egy pilonidal sinus alakulhat ki, amely egy nyílás, amely a bőr alá nő a szőrtüszőből. A pilonidális ciszta fertőzés leggyakoribb tünetei közé tartozik a bőr kivörösödése, fájdalom, valamint a vér vagy genny kiürülése.

Tudsz pilonidális cisztával edzeni?

A legtöbb ember 2-4 hét után visszatérhet dolgozni és a legtöbb tevékenységhez. Amíg teljesen meg nem gyógyult, kerülnie kell a megerőltető testmozgást és a hosszú ülést igénylő tevékenységeket.

Lehet daganat a fenekében?

Liposarcoma . Ez a daganat zsírszövetből áll, amely általában megnagyobbodó, fájdalommentes tömegként jelenik meg a végtagok izmainak mélyén. Előfordulhat a hasban vagy a fenékben is, ahol hosszú ideig észrevétlen maradhat, és esetleg agresszívebb típusba fejlődhet.

Mennyi ideig tart a pilonidális ciszta?

A sebnek 1-2 hónapra van szüksége a gyógyuláshoz . Egyes esetekben akár 6 hónapig is eltarthat a gyógyulás. Az összetett vagy visszatérő pilonidális betegségnek nevezett probléma a pilonidális ciszta szövődménye.

Műtét nélkül gyógyítható a pilonidalis sinus?

A pilonidalis sinusok egyik legegyszerűbb gyógyászati ​​​​kezelése a keresztcsonti terület szőrtelenítése és az összes látható, beágyazott szőrszál eltávolítása. Számos javaslat született arra, hogy lézeres szőrtelenítő kezelést alkalmazzanak ezen a területen, hogy csökkentsék a további súlyosbodások valószínűségét.

KI távolítja el a pilonidális cisztát?

A pilonidalis cisztektómia egy kisebb sebészeti beavatkozás, amelyet általában kolorektális sebész tervez és hajt végre ambuláns alapon. Általános vagy regionális érzéstelenítés alkalmazható a fájdalom kezelésére a fertőzött pilonidális ciszta vagy tályog eltávolítása során.

A stressz okozhat pilonidalis cisztát?

A beágyazott haj és a repedt szőrtüszők nem az egyetlen lehetséges oka a pilonidális cisztáknak . Trauma, sérülés vagy stressz a bőrön potenciálisan növekedést is okozhat. Például, ha hajlamos egész nap ülni a munkahelyén, nyomást gyakorolhat a feneke közötti hasadékra.

A pilonidális ciszta fogyatékosság?

A 7804-es diagnosztikai kód alapján a pilonidalis ciszta esetében a 10 százalékot meghaladó rokkantsági besorolást megtagadják . Külön 10 százalékos rokkantsági besorolás jár, de nem magasabb, a pilonidális ciszta hegére, a 7803-as diagnosztikai kód szerint.

Fájhat a háta a pilonidális cisztától?

A jelek és tünetek közé tartozik a gerinc alsó részének fájdalma , bőrpír, melegség és gennyelvezetéssel járó duzzanat. Néhány betegnél láz alakulhat ki. A legtöbb kutató úgy gondolja, hogy a pilonidális ciszták oka a laza szőrszálak bőrbe való behatolása (benőtt szőrszálak), valamint a bőrtörmelék.

Egy séta a klinikán szúrhat ki cisztát?

Az aspiráció és a ciszta eltávolítás egyaránt elvégezhető sürgősségi központban . A ciszta kezelése bizonyos tényezőktől függ, beleértve a ciszta típusát és elhelyezkedését, valamint azt is, hogy a ciszta fertőzött-e.

Vészhelyzet a pilonidális tályog?

A pilonidális tályogok nagy többsége a sürgősségi osztályon üríthető ki . A betegek időnként lázzal, szisztémás jelekkel és tünetekkel és/vagy toxicitással jelentkeznek. Kórházba kell vinni őket parenterális antibiotikum, bemetszés és vízelvezetés, valamint megfigyelés céljából.

Mennyibe kerül egy pilonidális ciszta eltávolítás?

Mennyibe kerül a pilonidal ciszta eltávolítása? Az MDsave-en a pilonidal ciszta eltávolításának költsége 3210 és 5131 dollár között mozog. Azok, akik magas önrészes egészségügyi tervekkel rendelkeznek, vagy akiknek nincs biztosításuk, spórolhatnak, ha előre megvásárolják az eljárást az MDsave-en keresztül. További információ az MDsave működéséről.