Miért égnek spontán módon a szénabálák?

Pontszám: 4,3/5 ( 5 szavazat )

A nagy nedvességtartalmú szénakazalok és bálák meggyulladhatnak, mert kémiai reakcióik vannak, amelyek hőt termelnek . ... Amikor a széna belső hőmérséklete 130 Fahrenheit (55 Celsius-fok) fölé emelkedik, egy kémiai reakció során gyúlékony gázok keletkeznek, amelyek meggyulladhatnak, ha a hőmérséklet elég magasra megy.

Miért égnek a szénabálák?

Spontán égés akkor következik be , amikor a nedves széna természetes mikrobiális és kémiai reakciók kombinációja következtében felmelegszik . Ha elegendő levegő (oxigén) van jelen, a nedves széna eléggé felforrósodhat ahhoz, hogy meggyulladjon, és a tűz továbbterjed a kazalon vagy a fészeren.

Miért kezdenek lángra a bálák?

Amikor egy nedves vagy zöld szénafolt egy kaszálóban vagy egy nagy bálában felmelegszik, a nedvesség a környező száraz szénába kerül. Azon a területen, ahol a nedves és száraz széna érintkezik , megvan a tűz keletkezéséhez szükséges hő, nedvesség és szigetelés.

Hogyan akadályozza meg, hogy a széna kigyulladjon?

A szénatűz kockázatának csökkentésének másik módja annak biztosítása, hogy a tárolt széna száraz maradjon.
  1. A széna benti tárolása során ügyeljen arra, hogy az istálló vagy a tárolóhely időjárásálló legyen, és megfelelő vízelvezetéssel rendelkezzen, hogy megakadályozza a víz bejutását az istállóba.
  2. Ha szabadban tárolja a szénát, fedje le a szénát műanyaggal vagy más vízálló anyaggal.

A szénabálák tűzveszélyesek?

A szénabálákat gyakran fapajtákban tárolják, így a súlyos tűz nagyon gyorsan továbbterjedhet . A gazdálkodók biztosíthatják, hogy a széna a lehető legszárazabb maradjon, ha időjárásálló körülmények között tartják.

Miért gyullad ki spontán módon a nedves bálázott és halmozott széna?

30 kapcsolódó kérdés található

A régi széna öngyulladhat?

A növényi reakciók és a baktériumok növekedése még a legszárazabb szénabálákban is megemeli a hőmérsékletet, bár a legtöbb soha nem gyullad ki magától. Ha azonban a széna szorosan össze van csomagolva, és elegendő nedvesség jut be, a körülmények megfelelőek lehetnek a széna spontán égéséhez.

Mennyi ideig kell ülni a szénának a felhalmozás előtt?

Hay Master Általában 1-2 hetet várok, mielőtt körbálákat rakok fel az istállóba. Átviszem őket a pályáról egy színpadi területre (szikla alapú), szorosra helyezem őket, majd egymásra rakom, miután átestek a kezdeti izzadságon.

Milyen gyakran gyullad meg a széna?

A szénatüzek általában a bálázást követő hat héten belül keletkeznek. A 15 százalék feletti nedvességtartalmú széna felmelegszik, és általában 125-130 F-on éri el a csúcsot három-hét napon belül, minimális az égés vagy a takarmányminőség-veszteség kockázatával.

Tönkremegy a széna, ha esik?

Az esős széna rosttartalmához képest gyakran viszonylag magas fehérjetartalommal rendelkezik, hacsak nincs nagy levélvesztés. A levelek sok növényi fehérjét tartalmaznak. Az oldható szénhidrátok kilúgozásakor a szerkezeti rostok a takarmány szárazanyagának nagyobb százalékát teszik ki. A ráeső széna emészthetősége 6-40 százalékkal csökkenhet.

Miért ülnek szénabálák a mezőkön?

Ezek a szénabálák akkor hasznosak, ha a téli hónapokban nincs fű, amelyen legeltetni lehetne az állatokat. A körbálákban való tárolás megkönnyíti a lovak és szarvasmarhák takarmányozását, miközben csak görgeti őket, és a széna kibomlik. ... A bálatekercs készítésére szolgáló berendezés kevésbé bonyolult és megbízhatóbb, mint a négyszögletes.

Megehetik-e a lovak az esős szénát?

Az elázott és azonnal megetetett széna tökéletesen alkalmas lovak etetésére , és egy bála széna, amelyet leestek, majd alaposan megszárítottak, és egy héten belül megetették, szintén nem okoz problémát.

Eshet a szénabálák?

Lesz némi nedvességfelvétel, de nem annyira. Ha a széna a nyírás közelében esik, annak kisebb lesz a hatása. Ha a száraz idő közelében esik az eső, akkor a levelek összetörnek" - mondja Undersander... Ha azonban a szénabálák túl nedvesek, penészgomba nőhet, és hőt bocsáthat ki, ami tűzveszélyt jelent.

Penészedhetnek a szénabálák?

A penészgomba és a baktériumok szaporodnak a szénán (tartósítószer hozzáadása nélkül) 14-15% feletti nedvességtartalom mellett. A penészesedés hőt, szén-dioxidot és vizet termel, ami tovább károsítja a szénát. A penészes széna szárazanyag- és tápanyagveszteséget okozhat, valamint spórákat és port termelhet.

Mi történik, ha a szénabálák nedvesek?

A nedves bálák égési veszélynek vannak kitéve, tárolja megfelelően és ellenőrizze a hőmérsékletet. Minden 170 °F feletti hőmérséklet nagy kockázatot jelent. A penész mikotoxinokat termelhet, ezért görgesd ki, és hagyd, hogy az állatok jó adagokat válasszanak ki a penészes bálákból. Győződjön meg arról, hogy más tiszta takarmány áll rendelkezésre.

Égethetek szénát?

Hagyja, hogy a széna magától kiégjen . A tüzet vízzel eloltani hiábavaló, mivel a széna magas hőmérsékleten ég, és hatalmas mennyiségű hőenergiát termel. A szénának körülbelül nyolc-tíz óra elteltével teljesen ki kell égnie.

A széna sózása működik?

[válasz]Az alapvető válasz igen, a só (nátrium-klorid) hatékonyan gátolja a penészgombák szaporodását a szénában . A korábbi időkben ez a gyakorlat nem volt ritka a kis téglalap alakú báláknál.

Mennyi időn belül lehet szénát bálázni a vágás után?

Alapszabály, hogy a széna gereblyézésével várja meg, amíg a harmat meg nem szárad, és a nap a csúcspontjához közeledik , délelőtt 11 óra körül. Ha lehetséges, hagyja állni a gereblyézett szénát a bálázás előtt egy-két órát, hogy több száradási idő legyen. A szénakészítőknek többféle gereblye kapható.

Milyen hőmérsékleten penészedik a széna?

„A 120 °F és 130 °F közötti szénabálák hőmérséklete valószínűleg penészesedést okoz, és kevésbé teszi elérhetővé a szénában lévő fehérjét az állatok számára” – mondja Hartschuh. Bár ezek a hőmérsékletek nem okoznak tüzet, a folyamatos penésznövekedés veszélyes szintre emelheti a hőmérsékletet.

Hogyan teszteljük a széna nedvességtartalmát?

Mérje le a száraz szénát a „száraz tömeg” meghatározásához. Osszuk el a száraz tömeget a nedves tömeggel , és váltsuk át százalékos számra. Vonja le ezt a számot 100-ból, hogy megkapja a nedvességtartalom százalékát.

Mérgező a széna elégetése?

A parázsló és égő széna mérgező gázok forrása lehet. A szén-monoxid a parázsló tűzben és a környező területen koncentrálódhat. A vegyszeresen tartósított szénanövények mérgező gázgőzöket termelhetnek. A halálos gázok növelik a tűzveszélyt.

Tárolhat szénát ponyva alatt?

Takarószéna a nagyobb szabályozásért Az istállók jók szénának. ... Ha a szénát ponyvák alatt tárolják, 10 százalékos veszteségre számíthat. Minimálisra csökkentheti ezeket a veszteségeket, ha száraz napokon négyszögletes bálákat rak össze, előre csomagolt körbálákat vásárol, és erős harmat és eső után ellenőrzi a ponyvák alsó oldalát, hogy nincs-e páralecsapódás.

Mennyi ideig tartanak kint a körbálák?

A legtöbb 2 vagy 3 lós tulajdonos 7-14 nappal több napot kap ki egy 1,75"-es lyukú bálából. Ez az időzített videó például azt mutatja, hogy egy bálát 3 ló eszik meg 22 nap alatt. 6 lovunk van a Texas Haynet istálló. Egy körbála körülbelül 8-10 napig bírja a szokásos, 1,75"-es lyukú körbála szénahálónkat.

Mennyi ideig tárolható a szénabálák?

A szénát korlátlan ideig tárolhatja , ha a kazalt megfelelően kezeli; bár párás éghajlaton a széna a betakarítást követő három éven belül ideális. A szénatermesztőknek megfelelő nedvességszinten kell bálázniuk, mert ha túl nedves, a széna hőt termel, ami penészedéshez vezet.

Hogyan ellenőrizzük a széna nedvességét bálázás előtt?

A silózásra vagy bálázásra tervezett takarmány nedvességtartalmának teszteléséhez használja a mikrohullámú sütőt . Beletelhet néhány próbára, amíg kényelmessé válik a folyamat, de gyors, egyszerű, és jó becslést ad. Az egyéb lehetőségek közé tartozik a nedvességmérők és szondák, amelyek gyorsak lehetnek, bár az eredmények változóak lehetnek.

Mi a különbség a szalma és a széna között?

A széna olyan növény, amelyet szarvasmarhák, lovak és egyéb haszonállatok takarmányozásaként termesztenek és takarítanak be. A szalma viszont a gabonatermés mellékterméke; területünkön általában búzaszalmát látunk. ... A szalma viszont sokkal jobban használható kerti mulcsként .