Kik voltak a 10. osztályos gomasthák?

Pontszám: 4,7/5 ( 46 szavazat )

Gomasthákat a kormány nevezte ki . Ők felügyelték a takácsokat. Összeszedték a kellékeket és megvizsgálták a ruha minőségét. Arrogánsak voltak, és megbüntették a takácsokat az áruszállítás késéséért.

Kik voltak röviden Gomasthák?

Gomastha (más néven Gumastha vagy Gumasta, perzsa: ügynök) leírta a Brit Kelet-Indiai Társaság egyik indiai ügynökét, akit a Vállalat gyarmatain alkalmaztak, hogy a helyi takácsok és kézművesek kötvényeit írják alá, általában kényszerítően, hogy árukat szállítsanak a Vállalatnak. Az áruk árait a gomasthák rögzítették.

Ki volt a Gomasthas 10. osztálya?

A Gomasthák a Brit Kelet-Indiai Társaság indiai ügynökei voltak, akik megállapodásokat írtak alá a kézművesekkel és a helyi takácsokkal, hogy árukat szállítsanak a cégnek. Ők határozzák meg a termékek költségét. A kormány kinevezte Gomasthákat. A takácsokat ők irányították.

Ki volt a válasz Gomasthas?

Gomasthák a Kelet-indiai Társaság fizetett szolgái voltak. Feladatuk az volt, hogy felügyeljék a takácsokat, összegyűjtsék a kellékeket és megvizsgálják a ruha minőségét.

Kik voltak Gomasthas Brainly?

✅ Gomastháknak hívták azokat a fizetett szolgákat, akiket a kelet-indiai cég nevezett ki a takácsok felügyelésére, a kellékek összegyűjtésére és a ruha minőségének vizsgálatára.

Indian Weavers (1. rész) – Az iparosodás kora | 10. osztály Történelem

20 kapcsolódó kérdés található

Kik voltak a lathiyalok?

Válasz: A lathiyalok erős emberek voltak lathival vagy bottal . Bengáli ültetvényesek megtartották őket az 1859-es „kék lázadás” idején, hogy megtámadják azokat a parasztokat, akik nem voltak hajlandók bérleti díjat fizetni és indigót ültetni.

Kik voltak a gomasthák és a lathiyalok?

A gomasthák voltak. A lathiyalok erős férfiak voltak, akik lathival vagy bottal voltak felszerelve . Bengáli ültetvényesek megtartották őket az 1859-es „kék lázadás” idején, hogy megtámadják azokat a parasztokat, akik nem voltak hajlandók bérleti díjat fizetni és indigót ültetni.

Kik voltak a gomasthák, hogyan bántak India szegény takácsaival?

takácsok. A Társaság megbízta őket a takácsok közvetlenebb ellenőrzése, valamint a ruhakereskedelemmel kapcsolatos kereskedők és közvetítők megszüntetése érdekében . A „gomasthák” arrogánsan viselkedtek, és megbüntették a takácsokat az ellátás késedelme miatt, gyakran megverték őket.

Kik voltak a gomasthák Miért nevezték ki őket?

A Kelet-indiai Társaság gomasthákat bízott meg az indiai takácsok felügyeletével, hogy közvetlenebb ellenőrzést biztosítson a takácsok felett , mentesülve a textilkereskedelemben meglévő kereskedőktől és brókerektől. A Gomasthák fizetett szolgák voltak, akik felügyelték a takácsokat, összegyűjtötték a kellékeket és megvizsgálták a ruhák minőségét.

Mi volt a kínai kereskedelem 10?

A kínai kereskedelem a Kínával folytatott kereskedelemre vonatkozik, amelyet a britek Indiából folytattak . Itt utalhatunk a háromszög kereskedelemre, amely India, Kína és Nagy-Britannia között zajlott. A kereskedelem az ópium Indiából Kínába történő exportját jelentette. Kínából pedig teát vásároltak, amelyet Angliába vittek.

Ki volt melós?

A jobbikosok a hatalom és a tekintély emberei . Teljes válasz: A munkás bizonyos tekintélyű személy volt, és ő segítette az iparosokat az alkalmazottakhoz. Feladata az volt, hogy a személyzetet és az alkalmazottakat iparosok alkalmazzák.

Kik voltak a 10. osztályú melósok?

A melós némi tekintélyű ember volt, és segített a gyárosoknak munkáshoz jutni . Feladata az volt, hogy munkát biztosítson a munkásoknak és munkásokat az iparosoknak. Régi és megbízható munkás volt.

Gomasthas az ültetők ügynöke?

Brit-Indiában a „gomasthák” európai ültetvényesek ügynökei voltak, akik felkeresték a falvakat , hogy bérleti díjat szedjenek be a riotokból.

Miért szenvedtek a takácsok a nyers pamut problémájától?

Kitört az amerikai polgárháború, és megszakadt az USA-ból származó gyapotszállítás, így nőtt a nyers gyapot exportja Indiából. Ennek eredményeként a takácsok nyers pamuthiányban szenvedtek.

Milyen két problémával kellett szembenézniük Indiában a pamutszövőknek?

A főbb problémák, amelyekkel az indiai pamutszövők szembesülnek:
  • Exportpiacuk összeomlott.
  • A helyi piac összezsugorodott.
  • A nyers pamut árának emelkedése.
  • Gyapothiány.
  • A takácsok nehezen tudnak versenyezni az importált gépekkel, amelyek olcsóbb pamuttermékeket készítettek.

Miért törtek ki konfliktusok gomasthák és Weavers között?

A kelet-indiai cég kölcsönt adott a takácsoknak, hogy a rendelés leadása közben megvásárolják az alapanyagokat . A kölcsönök, amelyeket az indiai takácsok a Kelet-indiai Társaságtól vettek fel, olyan szánalmas helyzetbe hozták őket, hogy késztermékeiket Gomasthasnak kellett átadniuk, aki megbüntette őket a szállítási késedelemért.

Ki volt a Gomastha Milyen volt a kapcsolata az indiai Takóval?

Gomasthák indiai ügynökök voltak, akiket a Kelet-indiai Társaság alkalmazott, hogy megállapodásokat írjanak alá helyi takácsokkal és kézművesekkel, hogy árukat szállítsanak a Vállalatnak . A gomasthák és az indiai takácsok kapcsolata feszültté vált, mert a gomasthák arra kényszerítették ezeket a takácsokat, hogy alacsony áron szállítsák a ruhájukat a Vállalathoz.

Hogyan voltak később összetűzések a gomaszták és a takácsok között?

Korábban ugyanahhoz a faluhoz tartoztak az utánpótlás-kereskedők, akik a takácsok szükségleteiről gondoskodtak. Az új „gomasthák” kívülállók voltak, nem voltak társadalmi kapcsolataik a falubeliekkel. Arrogánsan viselkedtek, és néha megbüntették a takácsokat az ellátás késése miatt .

Kik voltak a 8. osztály indigóültetvényesei?

1788-ban a Nagy-Britanniába importált indigónak csak mintegy 30%-a származott Indiából, 1810-re azonban már 95%-a. A nagy haszon reményében számos skót és angol érkezett Indiába, és indigóültetővé vált; akiknek nem volt pénzük indigó előállítására, azok kaphattak kölcsönt a Társaságtól.

Ki volt Hadji Mulla?

Hadji Mullával, a Chandpore indigóművelőjével , Thana Hardival interjút készítettek az Indigóbizottság tagjai 1860. június 5-én, kedden.

Kik voltak a 8. osztályú riotok?

A ryotok azok a parasztok voltak, akik farmokon dolgoztak . A Ryotwari rendszerben ezeket a parasztokat a föld tulajdonosának ismerték el, és a bevételek elszámolását közvetlenül velük kötötte meg a brit kormány.

Hogyan kell kiejteni a Gombeyatta szót?

Gombeyata kiejtése. Gombey·a·ta .

Hol kezdték el a portugálok az indigó termesztését?

Az indigó termesztését a franciák kezdték el St Dominique-ban, a karibi szigeteken. Hasonlóképpen, a portugálok Brazíliában , a britek Jamaicában, a spanyolok pedig Venezuelában kezdték el az indigó termesztését. Indigó ültetvényeket is indítottak Észak-Amerika számos részén.

Mi volt a kék lázadás, 8. osztály?

Bengáliában 1859 márciusában több ezer riótával lázadás indult az indigótermesztés ellen , amelyet kék lázadásnak vagy indigólázadásnak neveztek. A lándzsákkal, íjakkal, nyílvesszőkkel és kardokkal felfegyverzett riotok megtámadták az indigógyárakat és az ültetőgépeket.