Ki használ izoszorbid-mononitrátot?

Pontszám: 4,8/5 ( 11 szavazat )

Az izoszorbid-mononitrátot a mellkasi fájdalom (angina) megelőzésére használják bizonyos szívbetegségben (koszorúér-betegségben) szenvedő betegeknél . Ez a gyógyszer a nitrátok néven ismert gyógyszerek csoportjába tartozik.

Ki használ izoszorbidot?

Az izoszorbid azonnali felszabadulású tablettákat angina (mellkasi fájdalom) kezelésére használják koszorúér-betegségben (a szív vérellátását biztosító erek beszűkülése) szenvedő betegeknél.

Milyen kezelésére használják az izoszorbidot?

Az izoszorbid-mononitrát egy nitrát, amely kitágítja (kiszélesíti) az ereket, megkönnyítve a vér átáramlását rajtuk, és a szív pumpálását. Az izoszorbid-mononitrátot az anginás rohamok (mellkasi fájdalom) megelőzésére használják. Az izoszorbid-mononitrát nem kezeli a már megkezdett anginás rohamot.

Milyen hatással van az izoszorbid a szívre?

Az ISOSORBIDE MONONITRATE (eye soe SOR bide mon oh NYE trate) értágító. Lazítja az ereket, növeli a szív vér- és oxigénellátását. Ezt a gyógyszert az angina okozta mellkasi fájdalom megelőzésére használják .

Használják az izoszorbidot magas vérnyomásra?

A szublingvális izoszorbid biztonságosan és hatékonyan csökkenti a szisztolés és diasztolés vérnyomást súlyos, kontrollálatlan artériás hipertóniában szenvedő betegeknél.

Isosorbide 5 mononitrát tabletta és kapszula – Gyógyszerinformáció

15 kapcsolódó kérdés található

Az izoszorbid káros a vesére?

Az izoszorbid-mononitrát (Monoket) hatással van a vesére? Az izoszorbid-mononitrát (Monoket) nem ismert, hogy befolyásolná a veséket . A veseproblémákkal küzdőknek képesnek kell lenniük az izoszorbid-mononitrát (Monoket) szokásos adagjának szedésére.

Bevehető az izoszorbid éjszaka?

Nyeld le egészben. Nem minden izoszorbid-mononitrát márkát és formáját veszik be ugyanannyiszor naponta. Lehetséges, hogy csak naponta egyszer kell bevennie a gyógyszert, reggel, miután felkelt az ágyból. Szükség lehet egy második adagra is a nap folyamán.

Az izoszorbidot étkezés közben kell bevenni?

Vegye be ezt a gyógyszert éhgyomorra, legalább 30 perccel étkezés előtt vagy 2 órával étkezés után. Ne vegye be étellel . Rendszeres időközönként vegye be gyógyszerét.

Mi történik, ha abbahagyja az izoszorbid szedését?

Ha abbahagyja a tabletták szedését, állapota rosszabbodhat. A következő mellékhatások fordulhatnak elő ezzel a gyógyszerrel: Fejfájás . Rosszullét (hányinger)

Milyen gyógyszert nem szabad felírni, ha a beteg izoszorbid-mononitrátot szed?

Ne szedjen riociguátot (Adempas®) , szildenafilt (Viagra®), tadalafilt (Cialis®) vagy vardenafilt (Levitra®), amíg ezt a gyógyszert használja. Ezen gyógyszerek együttes alkalmazása csökkentheti a vérnyomást, és homályos látást, szédülést, szédülést vagy ájulást okozhat.

Mennyi idő alatt hat az izoszorbid-mononitrát?

Az elnyújtott hatóanyag-leadású forma fokozatosan bocsátja ki a gyógyszert, hogy 8-10 órán át kifejtse hatását. Forduljon kezelőorvosához, ha gyorsan ható gyógyszerre is szüksége van az anginás roham okozta fájdalom enyhítésére. Ezt a gyógyszert először reggel kell bevennie, és minden nap ugyanazt az ütemezést kell követnie.

Fáraszt az izoszorbid?

Kerülje a túl gyors felállást ülő vagy fekvő helyzetből, különben szédülhet. Lassan álljon fel, és erősítse meg magát, hogy elkerülje az esést. Kerülje az alkoholfogyasztást. Az alkohol fokozhatja az izoszorbid-mononitrát bizonyos mellékhatásait (szédülés, álmosság , szédülés vagy ájulás).

Az izoszorbid ugyanaz, mint a nitroglicerin?

Az izoszorbid-mononitrát a nitrátok nevű gyógyszerek osztályába tartozik, amelyeket angina kezelésére és megelőzésére használnak. Egyéb nitrátok közé tartozik a nitroglicerin (Nitrostat, NitroQuick, Nitrolingual, Nitro-Dur és mások) és az izoszorbid-dinitrát (Isordil Titradose, Dilatrate-SR, Isochron).

Az izoszorbid befolyásolja a pulzusszámot?

A placebo utáni eredményekhez képest az izoszorbid-dinitrát bevétele után a vérnyomás csökkent és a szívfrekvencia emelkedett . A változások szembetűnőbbek voltak álló betegeknél, mint hanyatt fekvő betegeknél, és a nagyobb gyógyszeradag nagyobb változást okozott, mint a kisebb adag.

Az izoszorbid vérhígító?

Az izoszorbid-mononitrátot a mellkasi fájdalom (angina) megelőzésére használják bizonyos szívbetegségben (koszorúér-betegségben) szenvedő betegeknél. Ez a gyógyszer a nitrátok néven ismert gyógyszerek csoportjába tartozik. Úgy fejti ki hatását, hogy ellazítja és kitágítja az ereket, így a vér könnyebben áramlik a szívbe.

Mennyi idő alatt távozik az izoszorbid a szervezetből?

Az izoszorbid-mononitrát körülbelül 5,1 óra felezési idővel eliminálódik a plazmából. Izoszorbid-5-MN-glükuroniddá metabolizálódik, amelynek felezési ideje körülbelül 2,5 óra. A vizelettel változatlan formában is kiválasztódik.

Van alternatívája az izoszorbid-mononitrátnak?

Gliceril-trinitrát tapaszok az izoszorbid-dinitrát spray alternatívájaként a krónikus fájdalmas diabéteszes neuropátia kezelésében.

Sportolhatok izoszorbid szedése közben?

Amíg ezt a gyógyszert szedi, ügyeljen arra, hogy korlátozza az elfogyasztott alkohol mennyiségét. Ezenkívül fokozott óvatossággal járjon el edzés vagy meleg időben, vagy ha hosszú ideig kell állnia.

Hogyan hagyhatom abba az izoszorbid-mononitrát szedését?

Ne hagyja abba a gyógyszer (izoszorbid-mononitrát tabletta) szedését hirtelen anélkül, hogy orvosát hívná. Nagyobb lehet a mellékhatások kockázata. Ha abba kell hagynia ezt a gyógyszert (izoszorbid-mononitrát tablettát), lassan abba kell hagynia azt az orvosa utasítása szerint.

Mik az izoszorbid mellékhatásai?

GYAKORI mellékhatások
  • alacsony vérnyomás.
  • szédülés.
  • az arc és a nyak átmeneti vörössége.
  • fejfájás.
  • idegesség.
  • tűk és tűk érzése a bőrön.

Ihat alkoholt az izoszorbid-mononitrát szedése közben?

Isosorbide Mononitrate tabletta és alkohol: Ne igyon alkoholt . Erősítheti az Isosorbide Mononitrate tabletta hatását, és túlságosan csökkentheti a vérnyomását. Ha ez megtörténik, szédülhet vagy elájulhat.

Mi történik, ha az izoszorbid-dinitrátot étkezés közben veszi be?

Magas zsírtartalmú ételek: Az izoszorbid-dinitrát magas zsírtartalmú élelmiszerekkel történő bevétele növelheti a gyógyszer felszívódását . Azoknak az embereknek, akik zsírszegény étrendre váltanak, szükség lehet az izoszorbid-dinitrát adagjának módosítására. Beszéljen orvosával, ha izoszorbid-dinitrátot szed, mielőtt alacsony zsírtartalmú étrendre váltana.

Az izoszorbid okozhat légszomjat?

Nagyon súlyos allergiás reakció erre a gyógyszerre ritka. Azonban azonnal kérjen orvosi segítséget, ha súlyos allergiás reakció tüneteit észleli, beleértve a következőket: kiütés, viszketés/duzzanat (különösen az arc/nyelv/torok), súlyos szédülés, légzési nehézség.

Bevehető a Tylenol izoszorbid-mononitráttal?

Nem találtak kölcsönhatást az izoszorbid-mononitrát és a Tylenol között. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem léteznek interakciók. Mindig konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával.

Az izoszorbid-mononitrátot naponta kétszer lehet bevenni?

Az izoszorbid-mononitrátot naponta kétszer szedő betegeknél a második adagot 8 órával az első adag bevétele után kell bevenni. Ha az adag naponta háromszor, vegyen be egyet 6 óránként. Ez 6-8 órás nitrátmentes időszakot biztosít. A maximális adag napi 3 tabletta 40 mg izoszorbid-mononitrát.