Ki találta fel a favédő szert?

Pontszám: 4,3/5 ( 73 szavazat )

A modern ipari fakonzerválás az angliai John Bethellhez vezethető vissza, aki 1838-ban kifejlesztett egy eljárást a hajók faanyagainak kreozottal történő nyomás alatti kezelésére (1). Ma a faanyagvédelem két fő feladatot lát el.

Ki találta fel a kezelt fűrészárut?

Több mint 70 évvel ezelőtt Dr. Karl Wolman feltalálta azt az eljárást, amellyel a tartósítószert mélyen a fatermékekbe juttatják. Mára egy óriási iparág nőtt fel azon törekvése körül, hogy olyan fát találjon ki, amely örökké tart.

Mikor találták fel a fakezelést?

Az 1945 -ben kifejlesztett vízbázisú tartósítószert, a krómozott réz-arzenátot (CCA) először ipari/kereskedelmi/mezőgazdasági célokra használták. Az 1970-es években vezették be a lakóépületek piacára, hogy alternatívát nyújtson a költségesebb, természetesen tartós fafajtáknak.

Hogyan őrizték meg a fát a régi időkben?

Kőszénkátrány-kreozot A kreozot volt az első favédőszer, amely több mint 150 évvel ezelőtt ipari jelentőségűvé vált, és ma is széles körben alkalmazzák ipari faalkatrészek védelmére, ahol elengedhetetlen a hosszú élettartam. ... A kreozotot peszticidként szabályozzák, és általában nem adják el a nagyközönségnek.

Miért tiltották be a CCA-t?

2001-ben az Egyesült Államok Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottsága (CPSC) és az EPA számos petíciót kapott a CCA használatának betiltására a játszótéri berendezésekben, mivel a fával és a környező talajjal való érintkezésből származó vegyszermaradványoknak való kitettség miatt potenciális emberi egészségi aggályok merülhetnek fel .

Favédőszerek és nyomáskezelés

44 kapcsolódó kérdés található

Az ACQ olyan jó, mint a CCA?

Az ACQ a fakezelés vízbázisú formája, amelyet a széles körben használt CCA-védőszer biztonságosabb alternatívájaként fejlesztettek ki. ... Hatékonyságában rendkívül hasonló a CCA-hoz, az ACQ előnye, hogy nem tartalmaz arzént , ezáltal nagymértékben csökkenti toxicitását és annak kockázatát, hogy veszélyes tartósítószer.

Használják még a CCA-t?

A lakosságot érintő fő megvalósítás, hogy a CCA-t már nem használják olyan szerkezetek faanyagának kezelésére , ahol gyakori és bensőséges érintkezés van, például játszótéri felszerelések, piknikasztalok, korlátok, deszkák, kerti bútorok és külső ülőhelyek. A CCA fő problémája az, hogy arzént tartalmaz.

Mérgező a favédőszer?

Fatermékek kezelése tartósítószerekkel. A faanyagvédő szerek károsak lehetnek a környezetre, és mérgezőek sok állatra és növényre, különösen a vízi élővilágra, beleértve a halakat, a vízi rovarokat és növényeket.

A só megőrzi a fát?

A sós vízbe merített fa jelentős mennyiségű sót szívhat magába, ami ellenállóvá teheti a fát a mikrobiális kolonizációval szemben. ... Ez a fa általában ellenállt a gombáknak, de érzékeny volt a kimosódásra.

Mi a faanyagvédő szer három fajtája?

A három nagy teherbírású favédőszer ( kromált arzén, kreozot és pentaklór-fenol ) jelenleg a regisztrációs felülvizsgálat alatt áll. Az EPA 15 évente minden bejegyzett peszticid esetében lefolytat egy folyamatot annak biztosítására, hogy a termékek el tudják látni rendeltetésszerű funkciójukat anélkül, hogy indokolatlan emberi kockázatot jelentenének. ..

Betiltották a pentaklór-fenolt az Egyesült Államokban?

Az Egyesült Államok Nemzeti Toxikológiai Programja a pentaklór-fenolt az „ésszerűen várható” humán rákkeltő anyagként sorolja fel. A vegyszert az Egyesült Nemzetek Szervezete a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagokról szóló stockholmi egyezménye értelmében betiltották, az Egyesült Államok aláírta, de soha nem ratifikálta.

Mivel kezelik most a fát?

A kezelt fában általában használt hatóanyagok a kvaterner alkáli réz (ACQ) , a réz-azol (CA) vagy a mikronizált réz-azol (MCA).

Hogyan véded a fát?

Három biztos módszer létezik a fa vízszigetelésére az elkövetkező években.
  1. Használjon lenmag- vagy tungolajat a gyönyörű és védő, kézzel dörzsölt felület létrehozásához.
  2. Zárja le a fát poliuretán, lakk vagy lakk bevonattal.
  3. Egyszerre dolgozzon ki és vízálló fát folt-tömítő kombóval.

Mikor hagyták abba, hogy arzént tegyenek nyomással kezelt fába?

Arzén a régi, nyomással kezelt fában A CCA-val kezelt fa lakossági felhasználásra történő gyártását 2003. december 31-én leállították a gyártók és a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) közötti megállapodás révén.

A nyomáskezelt fát el lehet temetni?

A nyomással kezelt fa minőségivé teszi a talajjal érintkező, nyomással kezelt fát, amely a legnagyobb védelemre szorul, és néhány éven belül elkorhad, ha nem megfelelő minőségűt használ. ... Ha a fa hozzáér a talajhoz vagy el van temetve, akkor a lehető legmagasabb minőséget kell kapnia, legfeljebb .

Miért nem használhat nyomással kezelt fát a belsejében?

A nyomással kezelt fában lévő vegyszerek fajtái miatt nagyon gyúlékony . A beltéri használattól függően ez a tényező veszélyt jelenthet. Ha kis tűz volt, amely beltérben kezdődött, könnyen kontrollálatlan lángokká fajulhat, amikor a tűz eléri a nyomással kezelt fát az otthonon belül.

Melyik jégolvadék biztonságos a fára?

A kalcium-klorid megoldást kínál azoknak a lakástulajdonosoknak, akik meg akarják tisztítani fapadlójukat a jégtől és a hótól, miközben elkerülik a szükségtelen károk okozását. Mivel ez egy kalcium alapú jégolvadék, nem okoz semmilyen problémát a nátrium alapú alternatívákkal, például a kősóval (nátrium-klorid).

Sóval lehet fát szárítani?

Sópaszta használható a fa szárítására, és megakadályozza a természetes repedést és repedést. Ez az egyik legegyszerűbb módja a fa szárításának erős vegyszerek használata nélkül.

Mit tesz a só a fával?

Mivel a fafelület hőnek és száradásnak van kitéve (mint a közvetlen napfénytől), a víz elpárolog, és sókristályok képződnek a fasejtekben (2. ábra). Az idő múlásával a sókristályok által kifejtett fizikai erők szétnyomják a fa rostjait , ami „elmosódott” megjelenést okoz (3a. ábra).

Biztonságos a nyomáskezelt fa használata kerti ágyakhoz?

Modern nyomással kezelt fűrészáru Az American Wood Protection Association és az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége szerint az ACQ-val kezelt fűrészáru biztonságos kerti használatra . Tartóssága és mérgezésmentessége miatt a legjobb fák közé tartozik az emelt kerti ágyásokhoz.

A kreozot a legjobb tartósítószer?

Mi az a kreozot? A kőszénkátrány-kreozotot több mint 150 éve használják, és hagyományosan fatermékek tartósítószereként használják, mivel jobban elriasztja a fát pusztító rovarokat és a fakorhadó gombákat , mint bármely más, a piacon kapható favédőszer .

Mikor hagyták abba a kreozot használatát?

A kőszénkátrányból nyert kreozotot széles körben használják közüzemi oszlopokon, vasúti összeköttetéseken és tengeri válaszfalakon. A Mérgező Anyagok és Betegségek Nyilvántartási Hivatala szerint nagy mennyiségben rákkeltőnek számít. A kreozot értékesítésének, gyártásának vagy felhasználásának tilalma 2005. január 1-jén lépne életbe.

Mikor tiltották be a CCA-t?

A CCA gyártását és használatát különféle nemzeti és nemzetközi szabványok szabályozzák, mint például az AWPA P23-10 az Egyesült Államokban és a SANS 673 Dél-Afrikában. Az Egyesült Államokban 2003 decembere óta tilos a CCA használata lakossági faanyag kezelésére.

A CCA mérgező?

A CCA erősen mérgező az emberi egészségre és a környezetre . Az arzén, amely a fa felületére vándorol, és kimosódik, szennyezve a környező talajt, ismert rákkeltő anyag, és összefüggésbe hozható idegrendszeri károsodásokkal és születési rendellenességekkel.

Mit jelent a CCA a faanyagban?

A réz-króm-arzenáttal (CCA) kezelt fa olyan fa, amelyet réz-, króm- és arzéntartalmú konzerválószerrel kezeltek. A CCA-val kezelt fát nem szabad gyermekjátszó eszközök, teraszok, otthoni teraszok, korlátok, új kerti bútorok, külső ülőhelyek vagy piknikasztalok építésére használni.