Ki találta fel a passy muir szelepet?

Pontszám: 4,2/5 ( 63 szavazat )

A David Muir nevű páciens által feltalált Passy Muir ® tracheostomia és lélegeztetőgép nyelő- és beszédszelep egy egyszerű, életet megváltoztató orvosi eszköz, amelyet tracheostomás és lélegeztetőgépes betegek használnak.

Mi a baj David Muir jobb karjával?

David Muir története – Passy-Muir. négylábú vagyok. Izomdisztrófiám van. 1984 februárjában légzésleállást szenvedtem.

Mi a Passy Muir szelep célja?

Ha a tracheosztómiás cső hubjára vagy a lélegeztetőkörrel egy vonalba helyezik, a Passy Muir Valve átirányítja a légáramlást a hangredőkön, a szájon és az orron keresztül, lehetővé téve a hangot és a jobb kommunikációt .

Használhat-e egy laryngectomiás beteg Passy Muir billentyűt a beszédhez?

A laryngectomiás betegek nem használhatnak Passy-Muir® szelepet !  A teljes laryngectomiával összefüggő anatómiai elváltozások miatt a Passy-Muir® szelep nem használható ezen a populáción.

Étkezés közben el kell távolítani a beszélőszelepet?

Helyezze a beszédszelepet a csatornájára, amikor beszélni szeretne. Ha elkezdett enni, akkor arra is utasíthatják, hogy viselje a szelepet, amikor eszik , iszik vagy tablettákat szed. Előfordulhat, hogy először rövid ideig kell viselnie a beszélőszelepet, és fokozatosan növelnie kell az időtartamot, ahogy erősödik.

Passy Muir szelep kialakítás

20 kapcsolódó kérdés található

Tudsz aludni Passy Muir szeleppel?

A PMV formálisan csak ébrenléti használatra javasolt; mindazonáltal a jótékony hatások felgyorsulhatnak, ha a betegek a PMV-vel is aludhatnak. A mai napig nem számoltak be alvás közbeni használatról .

Ihat vizet, ha tracheostomiája van?

A legtöbb ember végül képes lesz normálisan enni tracheostomiával, bár a nyelés kezdetben nehéz lehet. Amíg a kórházban van, kezdheti kis korty vízzel, mielőtt fokozatosan áttérne a lágy ételekre, majd a szokásos étkezésre.

Milyen gyakran kell a Passy-Muir szelepet cserélni?

A PMV-nek legalább két hónapig kell tartania, ha megfelelően gondoskodik róla. Ha a PMV használat közben ragacsossá, zajossá válik vagy vibrál, ideje kicserélni.

A Passy-Muir szelep egy előfeszített, zárt helyzetű beszélőszelep?

A Passy-Muir szelep egy előfeszített zárt helyzetű „nincs szivárgás” szelep . ... A szelep könnyen nyílik a normálnál kisebb belégzési nyomás mellett, és a belégzési ciklus végén automatikusan bezáródik levegőszivárgás és a páciens kilégzési erőfeszítése nélkül.

Mikor használsz Passy-Muir szelepet?

A Passy-Muir beszédszelepet általában a betegek normálisabb beszédének elősegítésére használják. Ez az egyirányú szelep a tracheostomiás cső külső nyílásához kapcsolódik, és lehetővé teszi a levegő bejutását a tracheostomiába, de nem engedi ki rajta. A szelep kinyílik, amikor a beteg belélegzik.

Milyen előnyei vannak a beszélőszelepnek?

A szakirodalom szerint a beszédbillentyű elhelyezése számos előnnyel jár a páciens számára: a hangzás megkönnyítése, még lélegeztetőgép-függő betegeknél is , a deglutició megkönnyítése, a felső légutak igénybevétele, ami javítja a köhögési és váladékkezelési képességet, javítja a légzést. szaglás és íz, és...

Hogyan működik a Passy Muir?

Hogyan működik a PMV? A PMV speciális egyirányú szeleppel rendelkezik. Úgy működik, hogy lehetővé teszi, hogy gyermeke a légcsővezetékén keresztül lélegezzen be, és a felső légutakon keresztül lélegezzen ki . Amikor gyermeke kilélegzi, a levegő áthalad a hangszálakon, így képes a beszédre és a nyelésre.

Ki váltotta David Muirt?

Amikor Diane Sawyer lemondott a World News Tonight műsorvezetői posztjáról, helyére pedig Muirt választották, aki hétvégi horgonyként, valamint háborús övezetekből és természeti katasztrófákról szóló tudósításai miatt állt fel a hálózatnál.

Mi ellenjavallat a Passy Muir szelep használatának?

Abszolút ellenjavallatok: Súlyos felső légúti elzáródás, orvosi instabilitás, habmandzsettás légcsőcső. Relatív ellenjavallatok: Súlyos aspirációs kockázat, sűrű, túlzott vagy más módon kezelhetetlen váladék.

Mi a Passy Muir szelep szivárgásmentes kialakítása?

A Passy Muir szelep szabadalmaztatott szivárgásmentes kialakítása azt jelenti, hogy a szelep mindig zárt helyzetben van, amíg a páciens belélegzi . A szelep könnyen kinyílik a normálnál kisebb belégzési nyomás mellett, és a belégzési ciklus végén automatikusan bezáródik levegőszivárgás és a páciens kilégzési erőfeszítése nélkül.

Meggyógyulhat a tracheostomia?

Ha a tracheostomiára már nincs szükség, megengedik, hogy begyógyuljon, vagy sebészetileg lezárják . Néhány ember számára a tracheostomia állandó.

Mi a különbség a mandzsettás és a mandzsetta nélküli Trach között?

A tracheostomiás csövek lehetnek mandzsettázott vagy mandzsetta nélküliek. A mandzsetta nélküli csövek lehetővé teszik a légutak kiürítését, de nem nyújtanak védelmet a beszívás ellen . A mandzsettázott tracheostomiás csövek lehetővé teszik a váladék felszabadulását és némi védelmet nyújtanak az aspiráció ellen, a pozitív nyomású lélegeztetés pedig hatékonyabban alkalmazható, ha a mandzsetta fel van fújva.

A lélegeztetőgép jobb, mint a tracheostomia?

Eredmények. A korai tracheotómia három fő klinikai kimenetel javulásával járt: lélegeztetőgéppel összefüggő tüdőgyulladás (40%-kal csökkent a kockázat), lélegeztetőgépmentes napok (átlagosan 1,7 további nap lélegeztetőgép nélkül) és intenzív osztályos tartózkodás (6,3 nappal rövidebb idő az egységben), átlagban).

Tudsz tussal zuhanyozni?

Fürdőkádban vagy zuhanyozás közben kerülje a víz bejutását a tracheostomiába . Fedje le a csövet, hogy ne kerüljön víz, de még mindig tudjon lélegezni. A víznek háttal is zuhanyozhat.

Meddig élhet az ember légcsővel?

A tracheostomia utáni átlagos túlélés 21 hónap volt (0-155 hónap) . A túlélési arány 65% ​​volt 1 évvel és 45% 2 évvel a tracheostomia után. A túlélés szignifikánsan rövidebb volt a 60 évnél idősebb tracheostomiás betegeknél, a halálozás kockázati aránya 2,1 (95%-os konfidencia intervallum, 1,1-3,9).

Tud-e önállóan lélegezni tracheostomiával?

egy tracheostomia. Általában a levegő a szájon és az orron keresztül jut be, a légcsövön keresztül a tüdőbe jut. Sérülés vagy a légcső elzáródása esetén a tracheosztómiás cső megkerülheti a légcső sérült részét, és lehetővé teszi a személy számára, hogy önállóan lélegezzen .

Tudsz etetővel és szellőzővel enni?

A legtöbb tracheostomiás csővel rendelkező ember normálisan tud enni . Azonban más érzés lehet, ha ételt vagy folyadékot nyel le.