Kinek van szklerotizáló cholangitise?

Pontszám: 4,7/5 ( 54 szavazat )

Becslések szerint 10 000 emberből 1 ember szenved primer szklerotizáló cholangitisben, és az állapotot évente körülbelül 100 000 emberből 1 embernél diagnosztizálják világszerte.

Ki kapja meg az elsődleges szklerotizáló cholangitist?

Az elsődleges szklerotizáló cholangitis bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban 30 és 40 éves kor között diagnosztizálják. Szex. Az elsődleges szklerotizáló cholangitis férfiaknál gyakrabban fordul elő. Gyulladásos bélbetegség.

Hány embernek van elsődleges szklerotizáló cholangitise az Egyesült Államokban?

A PSC világszerte megtalálható, beleértve az Egyesült Államokat is. Úgy gondolják, hogy hozzávetőleg 30 000 amerikai rendelkezik PSC-vel, bár ez a szám alulbecsült lehet, sok olyan beteg esetében, aki távol él a nagyobb akadémiai központoktól, előfordulhat, hogy nem ismerik fel és diagnosztizálják a betegségét.

Van PSC-m?

Hogyan diagnosztizálják a PSC-t? Egészségügyi szolgáltatója azt gondolhatja, hogy Ön PSC-ben szenved, ha a rutin vérvizsgálat kóros májenzimeket mutat . Ezek az enzimek megnövekednek májkárosodás esetén. Az epeutak képalkotó vizsgálata valószínűleg megerősíti a diagnózist.

Mennyire gyakori a PSC?

Mennyire gyakori a PSC? A kutatók becslése szerint 100 000 emberből körülbelül 6-16 ember rendelkezik PSC-vel. Ez a becslés azonban alacsony lehet, mivel nem minden PSC-ben szenvedő embernél diagnosztizálják a betegséget.

Elsődleges szklerotizáló cholangitis: vizuális magyarázat a diákok számára

34 kapcsolódó kérdés található

Mit nem szabad enni a PSC-ben?

Mit szabad enni, ha PSC-m van? Kerülje a nyers kagylók, például az osztrigák fogyasztását, amelyek olyan baktériumokat tartalmazhatnak, amelyek súlyos fertőzéseket okozhatnak májbetegségben szenvedőknél. Orvosa javasolhatja, hogy kerülje a magas só-, zsír- és szénhidráttartalmú ételeket, különösen azokat, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak.

Mennyi a PSC-vel rendelkezők várható élettartama?

Mi a prognózis és a várható élettartam egy primer szklerotizáló cholangitisben szenvedő személy számára? A májtranszplantáción kívül nincs hatékony kezelés a PSC kezelésére. Az Egyesült Államokban végzett tanulmányok szerint a várható élettartam 9 és 18 év között van, ha a beteg nem esik át májátültetésen.

Tudsz teljes életet élni a PSC-vel?

A PSC számára nincs mindenki számára megfelelő méret. Sok ember normális életet él, kevés vagy tünetmentesen, míg mások előrehaladott májbetegségbe lépnek.

Lehet hosszú életet élni a PSC-vel?

A legtöbb ember szeretne tudni az elsődleges szklerotizáló cholangitis várható élettartamáról. Mindez nagyon lassan, 10-15 év alatt történik. A legtöbb PSC-ben szenvedő ember tünetmentes, különösen korán.

Melyek a PSC szakaszai?

A PSC egyik fő szakaszoló rendszerét dolgozták ki. Ludwig és munkatársai (33) a PSC négy szakaszát írták le: cholangitis vagy portális hepatitis (1. stádium); periportális fibrózis vagy periportális hepatitis (2. szakasz); septumfibrózis, áthidaló nekrózis vagy mindkettő (3. szakasz); és biliáris cirrhosis (4. stádium).

Meg tudod fordítani a PSC-t?

Az orvosok nem tudják meggyógyítani az elsődleges szklerotizáló cholangitist (PSC), és nem tudják megakadályozni a betegség súlyosbodását. Azonban képesek kezelni a beszűkült vagy elzáródott epeutak, valamint a PSC tüneteit és szövődményeit.

A cholangitis befolyásolja a májat?

A májkárosodás súlyosbodásával az elsődleges epeúti cholangitis súlyos egészségügyi problémákat okozhat , beleértve: Májhegesedés (cirrhosis). A cirrózis megnehezíti a máj működését, és májelégtelenséghez vezethet.

A PSC genetikai eredetű?

A PSC egy krónikus állapot , amely az epeutak gyulladása és fibrózisa miatt a májban az epeáramlás akadályozásából ered. A PSC oka ismeretlen. A legújabb adatok genetikai és szerzett tényezőket egyaránt alátámasztanak. A szakirodalom leírta a PSC és a krónikus colitis ulcerosa családi előfordulását.

Ihat alkoholt, ha elsődleges szklerotizáló cholangitise van?

Következtetés: A PSC betegek alacsony alkoholfogyasztással rendelkeznek . A fibrózis és az alkoholfogyasztás közötti összefüggés hiánya azt jelzi, hogy ezeknél a betegeknél az alacsony alkoholfogyasztás biztonságos.

Mi a helyes kód a szklerotizáló cholangitishez?

K83. A 01 egy számlázható/specifikus ICD-10-CM kód, amely a diagnózis jelzésére használható költségtérítési célból.

A PSC okozhat ízületi fájdalmat?

A PSC korai tünetei a következők lehetnek: A PSC egyéb gyakori tünetei a következők: Duzzadt láb és boka. Ízületi fájdalom . Izomfájdalom .

Az alkohol befolyásolja a PSC-t?

Nem volt összefüggés az elasztográfiai értékek és az alkoholfogyasztás (egység/év) között (r = -0,036). KÖVETKEZTETÉS: A PSC betegek alacsony alkoholfogyasztással rendelkeznek . A fibrózis és az alkoholfogyasztás közötti összefüggés hiánya azt jelzi, hogy ezeknél a betegeknél az alacsony alkoholfogyasztás biztonságos.

A májátültetés meggyógyítja a PSC-t?

A PSC kezelésére nem határoztak meg hatékony orvosi terápiát , a májtranszplantáció jelenti az egyetlen életmentő kezelést a PSC-vel összefüggő végstádiumú májbetegségben szenvedő betegek számára. A PSC élő transzplantáció utáni kiújulása azonban graft elégtelenséghez vezethet.

Milyen orvos kezeli a PSC-t?

Az elsődleges szklerotizáló cholangitist (PSC) nehéz lehet először diagnosztizálni, még egy gasztroenterológus számára is. Hasznos lehet, ha nyomon követi a tüneteit, kérdéseket tesz fel és kér egy második véleményt.

Mi az autoimmun szklerotizáló cholangitis?

Az autoimmun szklerotizáló cholangitis (ASC), más néven átfedési szindróma, olyan autoimmun állapotra utal, amely az autoimmun hepatitis (AIH) és a primer szklerotizáló cholangitis (PSC) immunológiai, klinikai és szövettani tényezőivel jár .

Életveszélyes a PSC?

PSC korú egyénekként gyakran életveszélyes szövődmények alakulnak ki náluk, mint például a máj (máj) elégtelensége . A PSC-ben szenvedő egyéneknél nagyobb a kockázata az epevezetékeket érintő rákfajta (kolangiokarcinóma) kialakulásának, mint az általános populáció.

Meddig él egy májátültetett beteg?

A legtöbb ember több mint 10 évig él a májátültetés után, és sokan akár 20 évig vagy még tovább is élnek.

Hogyan állíthatom meg a PSC viszketését?

Viszketés kezelése
  1. Epesav megkötő szerek. Az epesavakhoz kötődő gyógyszerek – azokhoz az anyagokhoz, amelyekről úgy gondolják, hogy viszketést okoznak májbetegségben – az elsődleges szklerotizáló cholangitis viszketésének első vonalbeli kezelését jelentik.
  2. Antibiotikumok. ...
  3. Antihisztaminok. ...
  4. Opioid antagonisták. ...
  5. Ursodeoxycholic sav (UDCA).

Milyen érzés a PSC fájdalom?

A fájdalmat „bordák alatti fájdalomként” vagy „csípő fájdalomként a jobb felső hasban ” írják le, és ez jöhet és elmúlik. A fájdalom oka az lehet, hogy a máj kissé megnagyobbodott, és megfeszíti a sok idegrostot tartalmazó májkapszulát (míg maga a máj nem).

Miért okoz viszketést a PSC?

A viszketés oka a PSC-ben nem világos, és számos mechanizmust javasoltak, beleértve az epesók emelkedett szintjét a vérben120,121 . A hirtelen fellépő viszketés aggodalomra ad okot, ezért a lehető leghamarabb értesítse a PSC orvosát.