Ki választja meg a pápát?

Pontszám: 4,7/5 ( 21 szavazat )

A pápai konklávé a bíborosi kollégium összejövetele, amelyet Róma püspökének, más néven pápának a megválasztására hívnak össze. A pápát a katolikusok Szent Péter apostoli utódjának és a katolikus egyház földi fejének tekintik.

Hogyan választanak pápát?

A pápákat a bíborosi kollégium, az Egyház legmagasabb rangú tisztségviselői választják , akiket a pápa nevez ki, és általában püspökké szentelnek fel. Egy vatikáni találkozóra hívják őket, amelyet a pápaválasztás – vagyis a konklávé – követ. ... A bíborosválasztók maximális száma 120.

Mit nevezünk pápaválasztásnak?

Conclave , (a latin cum clave szóból: „kulccsal”), a római katolikus egyházban a bíborosok gyűlése gyűlt össze, hogy új pápát válasszanak és a szigorú elzárkózás rendszerét, amelynek alávetik magukat.

A pápának szűznek kell lennie?

A cölibátus története a katolikus egyházban Az Újszövetségben a szüzességet és a cölibátust is Isten ajándékának tekintették, amelyet meg kell fogadni. ... Ezért a katolikus egyház pápájának, a vallás legtisztább és legerkölcsösebb tagjának, cölibátusban kellett maradnia, hogy teljes mértékben hitükre és az előttünk álló feladatra összpontosítson .

Ki dönti el a következő pápát?

Ez úgy történik, hogy először Rómába hívják a Bíborosi Kollégiumot, amelynek feladata a következő pápa kiválasztása. A bíborosok az egyház legmagasabb rangú tisztviselői. Jelenleg 69 ország több mint 200 bíborosa van, közülük 120 választhatja meg a következő pápát.

A konklávé új pápát választ: Ferencet

41 kapcsolódó kérdés található

Dohányzik a pápa?

Ferenc pápa, akinek tinédzserként eltávolították a tüdejét, nem dohányzik. Legutóbbi elődei közül X. és XI. Pius pápa szivarozott, míg XXIII. János pápa cigarettázott. Benedek pápáról azt pletykálták, hogy cigarettázott, de soha nem volt nyilvánosan.

Hány pápa házasodott össze?

Legalább négy pápa volt törvényes házasságban a szentrendek felvétele előtt: Szent Hormisdás (514–523), II. Adrián (867–872), XVII. János (1003) és IV. Kelemen (1265–68) – bár Hormisdás már az volt. megválasztásakor özvegy.

Lehetsz apáca, ha van gyereked?

Például annak a nőnek, aki katolikus apácának akar lenni, legalább 18 évesnek kell lennie, egyedülállónak kell lennie, nem lehet eltartott gyermeke , és nem kell tartoznia.

A szerzeteseknek szüzeknek kell lenniük?

A papok, apácák és szerzetesek cölibátusra tesznek fogadalmat, amikor beavatják őket az egyházba. ... A legtöbb vallás azt tanácsolja a férfiaknak és a nőknek, hogy maradjanak cölibátusban, amíg nem tesznek házassági fogadalmat. Így a cölibátus nem azonos a szüzességgel. Ez önkéntes, és azok is gyakorolhatják, akik már éltek közösülésben.

Mennyi ideig tart a pápa mandátuma?

A pápai tisztséget hagyományosan halálig töltik be , bár Ferenc elődje, XVI. Benedek pápa nagyjából hét év hivatali idő után 2013-ban lemondott, így ő lett az első pápa, aki 600 év után lemondott.

Van-e hatalma a pápának?

A pápa, amikor megválasztják, semmilyen emberi hatalomnak nem tartozik felelősséggel. Tökéletes hatalma van az egész római katolikus egyház felett , közvetlen hatalommal, amely az egyes tagokra terjed ki. Magának a Vatikánnak, amit Vatikáni Kúriának nevezünk, valamennyi kormányzó tisztviselő a pápától kapott felhatalmazás alapján működik.

Miért viselnek piros cipőt a pápák?

Az egyháztörténelem során a vörös színt szándékosan választották a katolikus mártírok vérének ábrázolására, amely évszázadokon keresztül Krisztus nyomdokait követte. ... A piros cipő a pápa alávetettségét is jelképezi Jézus Krisztus végső tekintélyének .

Milyen színű a füst, amikor egy pápa meghal?

Fekete füstöt vagy fumata nera-t küldenek ki, hogy tájékoztassák a világot, hogy a pápa meghalt.

Ki az első pápa?

Az Annuario Pontificio, a pápai évkönyv szerint több mint 260 pápa volt Szent Péter óta, akit hagyományosan az első pápának tekintenek.

Az apácáknak menstruációjuk van?

Az apácáknak, mivel gyermektelenek, általában nincs szünet az életükben .

Az apácák viselhetnek tampont?

A katolikus doktrínában semmi sem tiltja a higiéniai eszközök használatát, az orvosi vizsgálatokat és a nemi szerveket érintő egyéb nem szexuális tevékenységet. Ide tartoznak a tamponok, menstruációs csészék, intravaginális untrasounds stb.

Az apácák kapnak fizetést?

Az apácák nem kapnak ugyanúgy fizetést, mint a többiek a munkáért. Bármilyen bevételüket a gyülekezetüknek utalják át, és bíznak abban, hogy olyan ösztöndíjat biztosítanak, amely fedezi a minimális megélhetési költségeket. Fizetésük tehát a közösségüktől függ, nem attól, hogy mennyit vagy hol dolgoznak.

Mennyi a pápa fizetése?

A pápát nem érintik a megszorítások, mert nem kap fizetést . „Mint abszolút uralkodónak mindene a rendelkezésére áll, és semmi sem áll rendelkezésére” – mondta Muolo úr. "Nincs szüksége jövedelemre, mert mindene megvan, amire szüksége van."

Van a pápának saját gépe?

Hazai légitársaság A Vatikánon kívüli székhelyű pápai repülőgép számára a legkényelmesebb megoldás az olasz zászlóshajó Alitalia fuvarozása . A pápa Olaszországból kirepülésekor szinte kizárólag bérelt Alitalia repülőgépet használ, amelynek mérete a megtett távolságtól függ.

Meggyilkolták valamelyik pápát?

Bár az utóbbi időben egyetlen pápát sem öltek meg , 1981-ben merényletet kíséreltek meg II. János Pál pápával szemben. A támadást Mehmet Ali Ağca szervezte, akinek három bűntársa segített. Mehmet Ali Ağca lelőtte St. ... János Pál nemcsak túlélte, hanem megbocsátott bérgyilkosának.

Bűnözhet-e a pápa?

Tehát a katolicizmus szerint egy erkölcstelen pápa (az egyháztörténelemben több ilyen is van) ugyanúgy vétkezhet, mint bármely ember, és felel Istennek gonosz tetteiért. Az Egyház legfelsőbb fejeként azonban a pápa mindaddig megőrzi tévedhetetlenségét hit és erkölcsi kérdésekben, amíg pápa marad.

Lehet-e papból pápa?

A pápát eredetileg azok a magas rangú papok választották, akik Rómában és annak közelében éltek. ... A pápának nem kell bíboros választónak vagy akár bíborosnak lennie; mivel azonban a pápa Róma püspöke, csak azok választhatók meg, akiket püspökké lehet szentelni , ami azt jelenti, hogy minden katolikus férfi megkeresztelkedett.

Házasodhat-e a katolikus pap?

A diakónusok, akárcsak a papok, felszentelt lelkészek . ... A cölibátus kérdését más, paphiányos országokban is megvitatták, köztük a fejlett országokban, például Németországban, és egyes keleti katolikus rítusok már lehetővé teszik, hogy házas férfiak papok legyenek.