Melyik kvadránst kell először auszkultálni?

Pontszám: 4,7/5 ( 34 szavazat )

Helyezze a sztetoszkóp membránját enyhén a jobb alsó kvadráns fölé, és figyelje a bélhangokat. Ha nem hall semmit, folytassa a hallgatást 5 percig ezen a kvadránson belül. Ezután hallgassa meg a jobb felső negyedet, a bal felső negyedet és a bal alsó negyedet.

Amikor hallatszik a bélhangok Hol kezdje?

◂ Hallgassa meg a bélhangokat. Kezdje a jobb alsó negyedben (RLQ) , és haladjon felfelé a jobb felső negyedig (RUQ), a bal felső negyedig (LUQ), végül a bal alsó negyedig (LLQ). Hallgassa meg az aortán, a veseartériákon, a csípőartériákon és a combcsonti artériákon lévő zúzódásokat.

Melyik negyedet hallgatod először?

Az első dolog, amire figyelni kell, a bélhangok jelenléte . A bélhangok hiányának felméréséhez legalább öt percig a kvadráns felett kell hallgatnia. A bélhangok befolyásolásának elkerülése érdekében a tapintás és az ütőhangszerek előtt is meg kell auszkultációt végeznie.

Mi a helyes sorrend a hasüreg felméréséhez?

A has felmérésével először megvizsgálja, majd auskultál, ütöget és tapint . Ez a sorrend eltér a test többi rendszerétől, amelyhez Ön megvizsgálja, majd ütögeti, tapintja és auszkultálja.

Milyen sorrendben vizsgálja meg az Auscultate-ot?

FIGYELMEZTETÉS ALATT négy technikát fog alkalmazni: ellenőrzést, tapintást, ütőhangszereket és auskultációt . Használja őket egymás után – hacsak nem végez hasizom felmérést. A tapintás és az ütőhangszerek megváltoztathatják a bélhangokat, ezért meg kell vizsgálni, meghallgatni, ütni, majd megtapintani a hasat.

A has meghallgatása

17 kapcsolódó kérdés található

Miért hallgassuk meg a hasat tapintás előtt?

A has auszkultációja a megváltozott bélhangok, dörzsölések vagy érzúzódások kimutatására szolgál . A normál perisztaltika bélhangokat hoz létre, amelyeket a betegség megváltoztathat vagy hiányozhat. A szerózus felületek irritációja hangot (dörzsölést) okozhat, amikor egy szerv a szerózus felszínéhez mozdul.

Mi a betegértékelés öt lépése?

vészhívás; a helyszín biztonságának meghatározása, a BSI óvintézkedések megtétele , a sérülés mechanizmusának vagy a beteg betegségének természetének megállapítása, a betegek számának meghatározása és annak eldöntése, hogy milyen további erőforrásokra van szükség, beleértve az Advanced Life Supportot is.

Mi az értékelés sorrendje?

A fizikális vizsgálat sorrendje: Vizsgálat, tapintás, ütés, auszkultáció . A has felmérését KIVÉVE: Vizsgálja meg, hallgassa, ütögesse, tapintson (a bélhangok megváltoztatásának elkerülése érdekében).

Mi a hasizom felmérésének első lépése?

A hasüregi vizsgálat hagyományosan négy különböző szakaszra oszlik: először a páciens és hasának látható jellemzőinek vizsgálata . A has auszkultációja (meghallgatása) sztetoszkóppal. A beteg hasának tapintása.

Mi a 9 hasi régió?

Ezek a síkok kilenc részre osztják a hasat:
 • Jobb hipochonder.
 • Jobb ágyéki (vagy oldalsó)
 • Igaz illiac.
 • Gyomortáji.
 • Köldök.
 • Hypogastric (vagy szemérem)
 • Bal hipochonder.
 • Bal ágyéki (vagy oldalsó)

Milyen sorrendben hallgatod a bélhangokat?

Helyezze a sztetoszkóp membránját enyhén a jobb alsó kvadráns fölé, és figyelje a bélhangokat. Ha nem hall semmit, folytassa a hallgatást 5 percig ezen a kvadránson belül. Ezután hallgassa meg a jobb felső negyedet, a bal felső negyedet és a bal alsó negyedet.

Mi a 4 fajta bélhang?

A hasi hangok normál, hipoaktív vagy hiperaktív kategóriába sorolhatók. A hipoaktív vagy csökkent bélhangok gyakran azt jelzik, hogy a bélműködés lelassult. Másrészt a hiperaktív bélhangok a fokozott bélműködéshez kapcsolódó hangosabb hangok.

Mik azok a kóros bélhangok?

A csökkent vagy hiányzó bélhangok gyakran székrekedésre utalnak. Fokozott (hiperaktív) bélhangok néha sztetoszkóp nélkül is hallhatók. A hiperaktív bélhangok azt jelentik , hogy a bélműködés fokozódik . Ez előfordulhat hasmenéssel vagy étkezés után.

Hány bélhang percenként normális?

Normál: A bélhang kattanásokból és gurgulázásokból áll, percenként 5-30 . Időnként borborygmus (hangos, hosszan tartó gurgulázás) hallható.

Mennyi ideig hallgat a hiányzó bélhangokra?

Ha a bélhangok nem hallhatók azonnal, 30-60 másodpercet kell a hallgatásnak szentelni, mivel a hiányzó bélhangok azonnali következményekkel járnak, és egyértelműnek kell lenniük. A magas hangú, gyakori bélhangok vékonybélelzáródáshoz kapcsolódnak.

Miért ad ki fingó hangokat a gyomrom?

Borborygmi-nek hívják, és a normál emésztés során fordul elő, amikor az élelmiszer, a folyadék és a gáz áthalad a belekben. A Borborygmi az éhséggel is összefüggésbe hozható , amelyről úgy gondolják, hogy olyan hormonok szekrécióját idézi elő, amelyek összehúzódásokat váltanak ki a gyomor-bélrendszerben (GI).

Mit kell szem előtt tartani a hasfelmérés előtt?

Az anamnézisnek tartalmaznia kell az időkeret jellemzését, a szubjektív leírást, a fájdalom és egyéb panaszok súlyosságát, mintáját és helyét .

Mit kell hallani a has ütésekor?

Az elülső, gázzal teli hasban általában dobhang hallható az ütőhangzásig, amit tompaság vált fel, ahol a szilárd zsigerek, folyadék vagy széklet dominál . Az oldalak tompábbak, mivel a hátsó szilárd struktúrák dominálnak, és a jobb felső kvadráns valamivel tompább a májnál.

Hogyan hallgatod a hasi zúzódásokat?

A sztetoszkóp harangja a legalkalmasabb a zúzódások felszedésére. A membrán jobban hangol a viszonylag magas hangokra; a csengő érzékenyebb az olyan halk hangokra, mint a horzsolás. A csengő használatakor finoman vigye fel a hallgatott testfelületre.

Mi az a tetőtől talpig fizikai felmérés?

A fejtől-talpig értékelési ellenőrző lista vagy űrlap egy olyan dokumentum, amely feldolgozza és áttekinti a páciens fizikai állapotát és funkcióit . Az ápolónők, az EMT-k, az orvosok és az asszisztensek fejtől-talpig ellenőrző listákat használnak a páciens fizikai állapotának teljes körű ellenőrzésére és dokumentálására. .

Mi az első dolog, amit egy nővérnek meg kell tennie a tetőtől-talpig felmérés elején?

Fejtől lábujjig értékelési sorrend „Az értékelés során az első dolog, amit figyelembe kell venni, a páciens általános megjelenése vagy általános állapota ” – mondja Zucchero. „Ebbe beletartozik az éberségi szint, az egészségi állapot/komfort/szorongás és a légzésszám. Ezt még az életjelek felvétele előtt megteszik.”

Melyek az ápolási felmérés lépései?

Ezek az értékelés, a diagnózis, a tervezés, a végrehajtás és az értékelés.
 • Értékelés. Az értékelés az első lépés, és magában foglalja a kritikus gondolkodási készségeket és az adatgyűjtést; szubjektív és objektív. ...
 • Diagnózis. ...
 • Tervezés. ...
 • Végrehajtás. ...
 • Értékelés.

Mit ellenőriz először az elsődleges értékelés során?

Az elsődleges felmérés során ellenőrizni kell, hogy nincs-e életveszélyes állapot , beleértve az eszméletvesztést, a légzés hiányát, a pulzus hiányát és a súlyos vérzést. Ellenőrizze a reakciókészséget, és ha az áldozat eszméleténél van, kérje ki a beleegyezését. Ha nem válaszol, hívjon magasabb szintű egészségügyi személyzetet.

Mi az ATLS protokoll?

Az ATLS protokoll célja a traumák halálozásának csökkentése az aranyórában. Az elsődleges felmérés az életveszélyes sérülések azonosításának szisztematikus megközelítése. A traumás sebész kulcsszerepet játszik a diagnosztikai vizsgálatok és terápiás beavatkozások helyes sorrendjének végrehajtásában.

Melyek a másodlagos értékelés lépései?

Másodlagos értékelés és újraértékelés
 1. Tegye szabaddá a mellkast a környezetnek megfelelően.
 2. Mellkas alakja és szimmetriája.
 3. Légzési erőfeszítés. Kiegészítő izomhasználat. Visszavonások.
 4. Hallgatózás. Technika – orvosi kontra trauma. Légzési hangok jelenléte. Légzési hangok hiánya.