Melyik izom szabályozza excentrikusan a váll addukcióját?

Pontszám: 4,3/5 ( 37 szavazat )

Az addukciót elsősorban az mellizom major

mellizom major
A mellizom, bármely olyan izom, amely összeköti a mellkas elülső falait a felkar és a váll csontjaival. Az emberi testben a szegycsont (mellcsont) mindkét oldalán két ilyen izom található: a nagy mellizom és a kis mellizom.
https://www.britannica.com › tudomány › mellizom

mellizom | Meghatározás, hely, funkció és tények | Britannica

, a széles hátizom, teres major
teres major
A teres major izom a felső végtag izma . A lapocka és a felkarcsonthoz tapad, és egyike a hét lapocka-humerális izomnak. ... A teres major izom (a latin teres szóból: "kerekített") a latissimus dorsi izom felett helyezkedik el, és segíti a felkarcsont kiterjesztését és mediális elfordulását.
https://en.wikipedia.org › wiki › Teres_major_muscle

Teres major izom - Wikipédia

, tricepsz, és coracobrachialis
coracobrachialis
A coracobrachialis túlzott igénybevétele az izommerevséghez vezethet. A sérülések gyakori okai közé tartoznak a mellkasi edzések vagy olyan tevékenységek, amelyeknél nagyon szorosan a testhez kell nyomni a kart, például a gyűrűkön végzett munka gimnasztikában.
https://en.wikipedia.org › wiki › Coracobrachialis_muscle

Coracobrachialis izom - Wikipédia

. A deltoid és a supraspinatus
supraspinatus
A supraspinatus (többes számú supraspinati) a hát felső részének egy viszonylag kicsi izma, amely a lapocka (lapocka) supraspinous fossa superior részétől a felkarcsont nagyobb gumójáig tart. Ez egyike a négy forgó mandzsetta izomzatának, és a vállnál is elrabolja a kart.
https://en.wikipedia.org › wiki › Supraspinatus_muscle

Supraspinatus izom - Wikipédia

, egy izom, amely a lapocka mentén fut a háton, a váll két fő elrablója.

A váll addukciója koncentrikus vagy excentrikus?

Amikor elrabolja a vállát hálós kesztyűvel, a medialis deltoid koncentrikusan összehúzódik. De ekkor a latissimusod excentrikusan tüzel, hogy lelassítsa a mozgást, és irányt váltson a váll-addukció felé.

Melyik két izom váll-adduktor?

A készlet feltételei (5)
 • Sorolja fel az összes váll adduktort (5 izom) Pectoralis Major, Latissimus Dorsi Assisting: Teres Major, Corachobrachialis.
 • A Pectoralis Major eredete és beillesztése. ...
 • A Latissimus Dorsi eredete és beillesztése. ...
 • Teres Major eredete és beillesztése. ...
 • A Coracobrachialis eredete és behelyezése.

Milyen izmok okozzák a váll addukcióját?

A váll szintjén található latissimus dorsi izom , ez a legfontosabb belső forgató, hiszen a váll addukciójához és flexiójához a legfontosabb. Ez egy fusiform izom. A nagy mellizom vízszintes síkban segíti a hajlítást, a belső forgatást és az addukciót.

Milyen izmokat használnak a vállrablás során?

A karrablásban részt vevő elsődleges izmok közé tartozik a supraspinatus, a deltoid, a trapezius és a serratus anterior .

Vállabduktor és adduktor izmok 3D-s mozgás (eredet, beillesztés)

40 kapcsolódó kérdés található

Melyik izom támogatja a kart 90 fokos elrablási helyzetben?

A trapezius és serratus anterior izmok párhuzamosan dolgoznak, hogy összehangolják a lapocka forgását és mozgását, hogy a kar teljes mozgástartományát alkalmazkodják. Pontosabban, megkönnyítik a kar elrablását 90 fokról és még feljebb.

Mi a fő mozgatója a vállakrablásnak?

A deltoid izom középső része a kar elrablásának fő mozgatója. A nagy mellizom a középső deltoid antagonistájaként hat elöl, míg a latissimus dorsi hátulról.

Hogyan javíthatom a vállakrablásomat?

Vállrablás: Állj és tarts egy súlyt a kezedben úgy, hogy tenyered a tested felé néz. Lassan emelje fel a karját oldalra úgy, hogy a hüvelykujja felfelé mutasson . Ezután emelje fel a karját a feje fölé, amennyire csak tudja, fájdalom nélkül. Tartsa ezt a pozíciót az utasítások szerint.

Melyik ízület van a vállban?

A glenohumeralis ízület az, amelyet a legtöbben vállízületnek gondolnak. Ott alakul ki, ahol a felkarcsont tetején egy golyó (fej) illeszkedik a lapocka egy sekély csészeszerű üregébe (glenoid), amely széles mozgásteret tesz lehetővé.

Mi a leggyakoribb izom-összehúzódás?

A koncentrikus összehúzódás az izomaktiválás egy fajtája, amely feszültséget okoz az izomban, ahogy megrövidül. Ahogy az izom rövidül, elegendő erőt generál egy tárgy mozgatásához. Ez az izomösszehúzódás legnépszerűbb típusa. A súlyzós edzésben a bicepsz göndörítés egy könnyen felismerhető koncentrikus mozgás.

Mi a normál ROM a vállhoz?

Ez a középső forgás – amelyet belső forgásnak is neveznek –, és az egészséges váll normál mozgástartománya 70-90 fok .

Naponta hányszor végezzek váll-rehab gyakorlatokat?

A gyógyulás után ezek a gyakorlatok folytathatóak fenntartó programként a vállak egész életen át tartó védelméért és egészségéért. A gyakorlatok heti két-három napon történő végrehajtása megőrzi vállának erejét és mozgásterét.

Hogyan javíthatom a váll-ROM-omat?

A gyakorlat elvégzéséhez:
 1. Mindkét kezében tartson egy súlyzót.
 2. Álljon vállszélességű lábbal, térdét enyhén behajlítva.
 3. Kapcsolja be a magját, és hajoljon előre a deréknál. Tartsa egyenesen a hátát. ...
 4. Emelje fel a karját a testétől. ...
 5. Lassan térjen vissza a kiindulási helyzetbe, és ismételje meg.
 6. Végezzen 3 sorozatot 10 ismétlésből.

Melyik izom teszi lehetővé, hogy felemeld a karodat?

Mi az? A forgó mandzsetta izmokból és inakból áll, amelyek a felkarcsont (humerus) labdáját (fejét) a vállüregben tartják. Segít felemelni és forgatni a karját is.

Melyik izom nem felelős a váll külső elfordulásáért?

A lapocka alatti izomzat, a teres major, egy másik belső izom, amely nem része a rotátor mandzsettának, és az olyan külső izmok, mint a mellizom nagy és a latissimus dorsi, felelősek a kar mediális vagy belső elfordulásáért.

Mi a rögzítő a vállrablásban?

4. Rögzítő: A fixátor egy mozgásban az az izom(ok) , amely(ek) stabilizálja az agonista eredetét és az az ízület, amelyen az origó átnyúlik (átmozgat) , hogy segítse az agonista leghatékonyabb működését. A bicepszben ezek lennének a forgó mandzsetta izmai, a „vállízület őrzői”.

Mi az a 3 váll izom?

A deltoid izom a váll fő izma. Három izomfejből áll: az elülső deltoidból, az oldalsó deltoidból és a hátsó deltoidból .

Melyik izom emeli a karját váll fölé?

Supraspinatus : Ez a kis izom a váll tetején található, és segít a karnak a testtől távolodni.

Miért fáj a vállam felső része, amikor felemelem a karom?

A váll beütése a vállfájdalmak nagyon gyakori oka, amikor a vállon belüli ín (szövetszalag) súrolja vagy megakad a közeli szövetekben és csontokban, amikor felemeli a karját. Érinti a rotátor mandzsetta inát , amely egy gumiszerű szövet, amely összeköti a vállízület körüli izmokat a kar felső részével.

Mi a váll 4 fő szalagja?

A vállban az ízületi kapszulát szalagok csoportja alkotja, amelyek összekötik a humerust a glenoiddal. Ezek a szalagok a váll stabilitásának fő forrásai. Ezek a felső, középső és alsó glenohumeralis szalagok . Segítenek a helyén tartani a vállát, és megakadályozzák, hogy elmozduljon.

Hogy hívják a vállad feletti izmot?

A deltoid egy nagy háromszög alakú izom, amely lefedi a glenohumeralis ízületet, ahol a felkar beilleszkedik a vállüregbe.

Melyik izom segít a vállrándításban?

A fő izmok, amelyeket a vállrándítás megcéloz, a trapézizmok . Ezek az izmok a nyak mindkét oldalán találhatók.

Mi történik, ha a fagyott vállat nem kezelik?

Ha nem kezelik, a fagyott váll a következőket okozhatja: Fájdalom a vállban . A mobilitás elvesztése . Csökkentett mozgástartomány .