Mi a profilaktikus kezelés?

Pontszám: 4,5/5 ( 31 szavazat )

A profilaktikus egy olyan gyógyszer vagy kezelés, amelyet a betegség kialakulásának megelőzésére terveztek és alkalmaznak . Például profilaktikus antibiotikumok alkalmazhatók reumás láz rohama után, hogy megakadályozzák a Sydenham-féle chorea későbbi kialakulását.

Mi a profilaxis példája?

A phylax görögül azt jelenti, hogy „őr”, tehát a megelőző intézkedések úgy védekeznek a betegségek ellen, hogy időben intézkednek . Így például, mielőtt a gyermekbénulás elleni védőoltás elérhetővé vált, a gyermekbénulás elleni megelőzés magában foglalta a tömegek és a nyilvános uszodák elkerülését.

Mi az antibiotikumok profilaktikus alkalmazása?

Antibiotikumok a fertőzés megelőzésére . Az antibiotikumokat néha elővigyázatosságból adják a fertőzések megelőzésére, nem pedig kezelésére. Ezt antibiotikum profilaxisnak nevezik.

Mi a 3 példa a profilaktikus kezelésre?

Az orvostudományban a profilaktikus kifejezést a műtétek, fogtisztítások, oltások, fogamzásgátlás és sok más olyan eljárás és kezelés leírására használják, amelyek megakadályozzák, hogy valami megtörténjen.

Milyen példák vannak a profilaktikus antibiotikumokra?

Antibiotikus profilaxis gyógyszerek A műtétek előtt leggyakrabban használt antibiotikumok a cefalosporinok, mint például a cefazolin és a cefuroxim . Orvosa vankomicint írhat fel, ha allergiás a cefalosporinokra. Felírhatják azt is, ha az antibiotikum-rezisztencia problémát jelent.

Antibiotikus profilaxis – az optimális megközelítés

25 kapcsolódó kérdés található

Mi a profilaktikus haszna?

A profilaktikus egy olyan gyógyszer vagy kezelés, amelyet a betegség kialakulásának megelőzésére terveztek és alkalmaznak . Például profilaktikus antibiotikumok alkalmazhatók reumás láz rohama után, hogy megakadályozzák a Sydenham-féle chorea későbbi kialakulását.

Mikor kell profilaktikus antibiotikumot adni?

A profilaktikus antibiotikum-kezelést a műtéti metszés előtt egy órával, vagy két órán belül kell elkezdeni, ha a beteg vankomicint vagy fluorokinolonokat kap. A betegeknek profilaktikus antibiotikumokat kell kapniuk az adott eljárásuknak megfelelő.

Mi a különbség a kezelés és a megelőzés között?

Ha a gyógyszert a betegség megjelenése előtt adják be , akkor profilaktikusnak, ha pedig a betegség kezdete után adják be, akkor terápiásnak.

Mi a profilaxis két típusa?

A profilaxisnak két típusa van - elsődleges és másodlagos .

Biztonságosak a profilaktikus antibiotikumok?

Következtetések: A profilaktikus antibiotikumok abbahagyása bizonyos iskolás korú gyermekeknél biztonságos gyakorlat . A jelentős felső traktus fertőzésének kockázata alacsony, és új vesehegek kialakulása nem valószínű.

Ki kaphat profilaktikus antibiotikumot?

Ezek közül a leggyakoribb a húgyúti fertőzések (UTI), a visszatérő bőrfertőzések és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) gyakori fellángolása. Legyengült immunrendszer. Ha legyengült immunrendszere van, az eljárás előtt profilaktikus antibiotikumokra lehet szüksége.

Kinek van szüksége antibiotikum profilaxisra?

Kinek lehet haszna az antibiotikumos profilaxisból?
  1. Javítatlan cianotikus veleszületett szívbetegség, beleértve a palliatív söntekkel és vezetékekkel rendelkező embereket.
  2. Protetikai anyaggal vagy eszközzel javított hibák – akár műtéttel, akár katéteres beavatkozással – a javítást követő első hat hónapban.

Az antibiotikumok gyengítik az immunrendszert?

Az antibiotikumok gyengítik az immunrendszeremet? Nagyon ritkán az antibiotikum-kezelés a vérszám csökkenését okozza , beleértve a fertőzésekkel küzdő fehérvérsejtek számát is. Ez a kezelés leállításakor magától korrigál.

Mi a profilaktikus intézkedés?

A profilaktikus intézkedések olyan intézkedések, amelyek célja egy nemkívánatos esemény, betegség vagy annak terjedésének megakadályozása . Példák a betegek biztonságát szolgáló profilaktikus intézkedésekre: szabványos protokollok, eljárások vagy tevékenységek, például kompressziós harisnya a műtét során a műtét utáni vérrögképződés megelőzésére.

Mi az elsődleges profilaxis?

Hang. 1621.mp3. Elsődleges megelőzés . Gyógyszerek vagy egyéb kezelési formák, amelyeket a betegség kialakulásának megelőzésére alkalmaznak olyan személyeknél, akiknél fennáll a betegség kockázata, de akinek a kórtörténetében nem szerepel.

Mi a szociális profilaxis?

A társadalmi csoportban való élet növeli a betegségek terjedésének kockázatát. E fenyegetés ellensúlyozására a társadalmi rovarok sokféle parazitaellenes védekezést fejlesztettek ki, a fertőzött csoporttagok társadalmi kirekesztésétől az intenzív gondozásig.

Mi a legjobb profilaktikus antibiotikum?

A felnőttek sebészeti profilaxisában alkalmazott három antibiotikum, ahol a testtömeg-alapú adagolás javasolt, a cefazolin, a vancomycin és a gentamicin . A cefazolint kapó betegeknél 2 g a jelenlegi ajánlott adag, kivéve a 120 kg-nál nagyobb vagy annál nagyobb testtömegű betegeket, akiknek 3 g-ot kell kapniuk.

Miért nevezik az óvszert profilaktikusnak?

A profilaktika úgy hangozhat, mint egy történelem előtti időszak, amikor a dinoszauruszok vándoroltak a Földön, de valójában valami olyasmit ír le, ami megakadályozhat valami negatívumot, például betegségeket. ... A szóhasználat azért kezdődött, mert az óvszert, amely profilaktikus, eredetileg a betegségek megelőzésére tervezték, nem a terhesség megelőzésére .

Mi történik a profilaxis során?

A fogászati ​​profilaxis egy olyan tisztítási eljárás, amelyet a fogak alapos tisztítására végeznek. A profilaxis fontos fogászati ​​kezelés a fogágybetegség és a fogínygyulladás progressziójának megállításában .

Mi a profilaxis és az anafilaxia?

A farmakológiai profilaxis alkalmazható a radiográfiai kontrasztanyagra és a fluoreszceinre adott ismétlődő anafilaktoid reakciók megelőzésére , valamint az idiopátiás anafilaxia megelőzésére. A glükokortikoszteroidokkal és antihisztaminokkal végzett előkezelés jelentősen csökkenti a későbbi reakciók előfordulását.

Mi a gyógyszer terápiás alkalmazása?

Terápiás: A terápiához kapcsolódó, az orvostudomány azon ága, amely kifejezetten a betegségek kezelésével foglalkozik . A gyógyszer terápiás dózisa a betegség kezeléséhez szükséges mennyiség.

Az amoxicillin profilaktikus antibiotikum?

A szájüregi és fogászati ​​eljárásoknál a standard profilaktikus séma egyetlen adag orális amoxicillin (2 g felnőtteknél és 50 mg/kg gyermekeknél), de az utókezelés már nem javasolt. A klindamicin és más alternatívák alkalmazása javasolt olyan betegeknél, akik allergiásak a penicillinre.

Hogyan adják be a profilaktikus antibiotikumokat?

Sebészeti beavatkozások esetén intravénás profilaktikus antibiotikumokat kell beadni a bőr bemetszése előtt 60 percen belül, és a lehető legközelebb a metszés időpontjához. ezért ezeknek a szereknek a beadását a műtéti bemetszés előtt 120 percen belül el kell kezdeni.

Miért használnak profilaktikus antibiotikumokat a fogászatban?

Antibiotikus profilaxist alkalmaznak a fogászatban olyan betegeknél, akiknél fennáll a fertőző endocarditis vagy ízületi protézis fertőzés veszélye. A profilaxis tudományos indoklása az invazív fogászati ​​eljárások által okozott átmeneti bakteriémia megszüntetése vagy csökkentése volt.

Szükséges-e az antibiotikum profilaxis a kolonoszkópiához?

A profilaktikus antibiotikumok nem javasoltak rutin endoszkópián vagy kolonoszkópián átesett betegek számára .