Melyik a jó D-vitamin?

Pontszám: 4,7/5 ( 34 szavazat )

A D- vitamin ajánlott formája a D3-vitamin vagy a kolekalciferol . Ez a D-vitamin természetes formája, amelyet a szervezet a napfény hatására termel. A táplálék-kiegészítők a báránygyapjú zsírjából készülnek. Egy 2008-ban jelentett klinikai tanulmány azonban azt sugallta, hogy a D2-vitamin ugyanúgy működik, mint a D3-vitamin.

Melyik a jobb a D-vitamin vagy a D3-vitamin számára?

Mindkét kiegészítőt általában D-vitamin-pótlásra használják. Tanulmányok kimutatták, hogy a D3-vitamin-kiegészítők jobbak lehetnek a szervezet D-vitamin-raktárának növelésében.

Mire figyeljek D-vitamin vásárlásakor?

Míg úgy gondolják, hogy a D3 biológiailag hasznosabb, egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a D2 ugyanolyan hatékony, mint a D3 a vér D-vitamin szintjének fenntartásában, és az új kutatások a D2-t vagy a D3-at javasolják a hiányok kezelésére. Vagy keressen egy zuzmóból származó D3-vitamint, amely vegánbarát felirattal van ellátva .

Mi a legbiztonságosabb D-vitamin szedése?

Bár 4000 NE (100 mcg) van beállítva a biztonságosan bevehető D-vitamin maximális mennyiségeként, számos tanulmány kimutatta, hogy napi 10 000 NE (250 mcg) bevétele nem okoz mellékhatásokat (37, 38). Ennek ellenére, ha több mint 4000 NE-t veszünk, akkor nem biztos, hogy többlet haszonnal jár.

A D3-vitamin melyik formája szívódik fel legjobban?

Vizsgálatunkban a D-vitamin mikrokapszulázott formája volt a leginkább biológiailag hozzáférhető.

Szüksége van D-vitamin-kiegészítőkre?

24 kapcsolódó kérdés található

Mi a különbség a D-vitamin és a D3-vitamin között?

Mi a különbség a D-vitamin és a D3-vitamin között? A D-vitaminnak két formája létezik az emberi szervezetben: a D2-vitamin és a D3-vitamin. Mind a D2-t, mind a D3-at egyszerűen „D-vitaminnak” nevezik, így nincs jelentős különbség a D3-vitamin és a D-vitamin között .

Hogyan emelhetem gyorsan a D-vitamin szintemet?

 1. Töltsön időt a napfényben. A D-vitamint gyakran „napfény-vitaminnak” is nevezik, mivel a nap ennek a tápanyagnak az egyik legjobb forrása. ...
 2. Fogyassz zsíros halat és tenger gyümölcseit. ...
 3. Egyél több gombát. ...
 4. Tegye be a tojássárgáját az étrendbe. ...
 5. Egyél dúsított ételeket. ...
 6. Vegyen egy kiegészítést. ...
 7. Próbáld ki az UV lámpát.

2000 NE D-vitamin biztonságos?

Szinte minden D-vitamin-túladagolás étrend-kiegészítőkből származik. Az Institute of Medicine's Food and Nutrition Board régi, 1997-es ajánlásai szerint a napi 2000 NE D-vitamin biztonságos felnőttek számára , és napi 1000 NE biztonságos a 12 hónapos korig terjedő csecsemők számára.

Milyen tünetei vannak az alacsony D-vitaminnak?

A D-vitamin-hiány tünetei közé tartozik az izomgyengeség, a fájdalom, a fáradtság és a depresszió . Ahhoz, hogy elegendő D-t kapjon, figyeljen bizonyos ételekre, étrend-kiegészítőkre és a gondosan megtervezett napfényre... A jelek és tünetek a következők lehetnek:
 • Fáradtság.
 • Csontfájdalom.
 • Izomgyengeség, izomfájdalmak vagy izomgörcsök.
 • Hangulatváltozások, például depresszió.

Van-e mellékhatása a D-vitamin szedésének?

A túl sok D-vitamin bevételének néhány mellékhatása a gyengeség, szájszárazság, hányinger, hányás és mások . A D-vitamin hosszú ideig tartó, napi 4000 NE-nél (100 mcg) nagyobb adagban történő szedése valószínűleg nem biztonságos, és nagyon magas kalciumszintet okozhat a vérben.

A D-vitamin tabletták működnek?

Legfrissebb kutatások: csontkór, rák, szívbetegségek. Így talán természetes az a feltételezés, hogy a D-vitamin-kiegészítők erősíthetik csontjainkat, és megóvhatják a törések és esések ellen. A kutatás októberben közzétett átfogó áttekintése azonban arra a következtetésre jutott, hogy a D-vitamin -kiegészítők alacsony vagy nagy dózisban nem játszanak ilyen szerepet .

A D-vitamin tablettában vagy folyadékban jobb?

Összefoglalva, eredményeink azt mutatják, hogy az olajcseppek formájában adagolt D-vitamin ugyanolyan hatékonyan növelte az S-25-OHD koncentrációt, mint a por alakú tabletták .

Mi a legjobb módja a D-vitamin felszívódásának?

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy nem oldódik vízben, és akkor szívódik fel legjobban a véráramban, ha magas zsírtartalmú ételekkel párosul. Emiatt ajánlatos D-vitamin-kiegészítőket étkezés közben bevenni a felszívódás fokozása érdekében.

Rendben van-e minden nap D3-vitamint szedni?

A legtöbb szakértő azt javasolja, hogy napi 4000 NE D-vitaminnál ne vegyen be többet . Ha a szérum D3 szintje nagyon alacsony (kevesebb, mint 12 nanogramm milliliterenként), néhányan javasolhatnak egy rövid, heti egyszeri 50 000 NE D2- vagy D3-vitamin-kezelést, amelyet napi 600-800 NE szokásos adag követ.

Miért írnak fel az orvosok D-vitamint D3 helyett?

Mindkét forma növeli a vér D-vitamin szintjét , és mindkettő kezelheti és megelőzheti a D-vitamin-hiányból eredő angolkórt. A vizsgálatok azonban azt találták, hogy a D3-vitamin hosszabb ideig hatékonyan emeli a vér D-vitamin szintjét, mint a D2-vitamin.

Csökkentheti a D-vitamin a hasi zsírt?

Tanulmányok kimutatták, hogy a D-vitamin hiánya súlygyarapodást és hasi zsírtöbbletet okozhat . Valójában számos tanulmány, amely a D-vitamin súlycsökkentésre gyakorolt ​​hatását vizsgálta, azt sugallta, hogy elnyomja a zsírsejtek raktározását, és hatékonyan csökkenti a zsír felhalmozódását a szervezetben.

Mennyi ideig tart a D-vitamin-hiány korrekciója?

A vény nélkül kapható D-vitamin-kiegészítő egyszerű hozzáadásával mindössze három-négy hónap alatt javulást lehet elérni. A legtöbb felnőtt számára napi 2000 nemzetközi egység erősségű D-vitamin az ajánlott adag.

Az alacsony D-vitamin okoz súlygyarapodást?

A D-vitamin-hiány közvetve súlygyarapodást okozhat azáltal, hogy fokozza a depressziót , elősegíti a csonttömeg csökkenését, valamint fáradtságot vagy kimerültséget.

Hogyan tesztelhetem otthon a D-vitaminomat?

Az Everlywell D-vitamin teszt során egy személy ujjbegy vérmintát vesz . Az eredmények megmutatják, hogy egy személy D-vitamin szintje emelkedett, megfelelő vagy nem optimális. Egy személynek létre kell hoznia egy Everlywell-fiókot a tesztkészletek regisztrálásához és az eredmények ellenőrzéséhez.

Minden nap érdemes D-vitamint szedned?

A jelenlegi irányelvek szerint a felnőtteknek nem szabad napi 100 mikrogrammnál többet bevenniük . De a D-vitamin egy „zsírban oldódó” vitamin, így a szervezet hónapokig képes tárolni, és nincs szüksége rá minden nap. Ez azt jelenti, hogy ugyanolyan biztonságosan szedhet napi 20 mikrogrammot vagy havonta egyszer 500 mikrogrammot.

Milyen mellékhatásai vannak a 2000 NE D3-vitaminnak?

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha a magas D-vitamin/kalciumszintre utaló jelek bármelyike ​​jelentkezik: hányinger/hányás, székrekedés, étvágytalanság , fokozott szomjúság, fokozott vizeletürítés, mentális/hangulati változások, szokatlan fáradtság.

A D3-vitamin hízáshoz vezet?

A túlsúlyos vagy elhízott emberek D-vitamin szintje gyakran alacsonyabb, mint azoknál, akiknek BMI-je a „normális” tartományba esik. Ennek ellenére korlátozottak a bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy az alacsony D-vitamin szint súlygyarapodást okoz , vagy megnehezíti a testzsír elvesztését.

Van a banánban D-vitamin?

03/4​Hogyan lehet fokozni a D-vitamin felszívódását? A szerény és finom banán kiváló magnéziumforrás , amely fontos szerepet játszik a D-vitamin aktiválásában a szervezetben.

A narancs gazdag D-vitaminban?

Emiatt egyes országok dúsítják a narancslevet D-vitaminnal és más tápanyagokkal, például kalciummal (39). Egy csésze (237 ml) dúsított narancslé reggelivel akár 100 NE D-vitaminnal, azaz a DV 12%-ával indíthatja a napot (40).

Hol lehet a legtöbb D-vitamint beszerezni?

Jó D-vitamin források
 • olajos halak – például lazac, szardínia, hering és makréla.
 • vörös hús.
 • máj.
 • tojássárgája.
 • dúsított élelmiszerek – például néhány zsíros kenhető és reggeli gabonafélék.