Mit jelent az osis utótag?

Pontszám: 4,3/5 ( 42 szavazat )

[Gr. - ōsis, fr. - sis] Utótag, amely állapotot, állapotot, folyamatot jelez, akár normális, akár beteg, esetleg növekedést .

Mit jelent az OSIS utótag?

Az osis állapot, beteg állapot vagy növekedés . ... Az -osis utótag példája a cirrhosis, vagyis egy szerv, általában a máj, beteg állapotban. Az -osis utótag példája a fibrózis, amely a rostos szövet növekedését jelenti a sérült testrészben.

Mit jelent a cianózisban az OSIS utótag?

Az egyik nagyon gyakran használt kifejezés, amely a cianózis szót tartalmazza, a cianózis. A cián- az -osis utótaggal kombinálva, ami feltételt jelent . A cianózis kifejezés olyan állapot leírására szolgál, amikor egy személy kék színűnek tűnik a véráramban lévő oxigénhiány miatt. Egy másik kifejezés a cianopszia.

Honnan származik az OSIS utótag?

állapotot vagy állapotot kifejező szóképző elem, az orvosi terminológiában "betegség állapotát" jelöli, a latin -osisból és közvetlenül a görög -osisból, amely az -o végű igék aoristájából alakult ki . A latin -atio-nak felel meg.

Milyen szavak utótagja az Osis?

a főnevekben előforduló utótag, amely cselekvéseket, állapotokat vagy állapotokat ( hipnózis ; leukocitózis; ozmózis), különösen rendellenességeket vagy rendellenes állapotokat (klorózis; neurofibromatózis; tuberkulózis) jelöl. Vö. -otic.

Az ASIS, ESIS vagy OSIS utótaggal rendelkező szavak (6 illusztrált példa)

29 kapcsolódó kérdés található

Az OSIS gyökér vagy utótag?

Utótagok: -Osis és -Otic Az -osis utótag azt jelenti, hogy valamivel érintett vagy növekedésre utalhat. Ez egy állapotot, állapotot, kóros folyamatot vagy betegséget is jelent. Az -otic utótag egy állapotot, állapotot, abnormális folyamatot vagy betegséget jelent, vagy azokhoz kapcsolódik.

Mit jelent görögül, hogy OSIS?

Etimológia. Az ógörögből -ωσις (-ōsis, „ állapot, rendellenes állapot vagy cselekvés ”), a -όω (-óō) tőből + -σις (-sis).

Mit jelent latinul, hogy Megaly?

Mint tudjuk, a -megalia jelentése „ szabálytalan megnagyobbodás ”. A kardiomegalia szó szerint azt jelenti, hogy „rendellenesen nagy szív”. Melyek azok a szavak, amelyek a -megaly összetételű alakot használják? acromegalia (az új latin -megalia megfelelő alakjával) adrenomegália.

Mit jelent latinul, hogy Peri?

" körül, körül, túl ," rokon a szanszkrit pari "körül, körül, át", latin per, PIE gyökből *per- (1) "előre", tehát "előre, előtte, első, fő, felé, közel, körül, ellen." Értelemben egyenértékű a latin circum-.

Mi a másik szó a cianózisra?

Ezen az oldalon 12 szinonimát, antonimát, idiomatikus kifejezést és kapcsolódó szavakat találhat a cianózisra, mint például: paraesthesia , tachypnoe, dyspnoe, stridor, haemoptysis, paresthesia, hyperreflexia, hypotonia, orrvérzés, mydriasis és miosis.

Mit jelent angolul, hogy Galea?

: sisakot sugalló anatómiai rész .

Mit jelent a Otomy ?

"Otómia": a test egy részének bevágása; a gasztrotómia a gyomrot bevágná, de nem feltétlenül eltávolítja.

A sis egy utótag orvosi kifejezés?

A forma kombinációja , amely cselekvést, folyamatot, feltételt vagy állapotot jelent.

Mit jelent az OSIS a biológiában?

, pl. - oses. A kombinált forma egy folyamatot, állapotot vagy állapotot jelent, általában abnormális vagy beteges ; rendellenes anyag termelése, normál anyag mennyiségének növekedése vagy parazita fertőzés.

A peri latin vagy görög?

latin, görögből , körül, túl, peri; rokon a görög peran áthaladni – inkább a viteldíjon.

A peri szógyök?

peri-, előtag. peri- görög eredetű, gyökerekhez kötődik , és jelentése "körülbelül, körül": peri- + méter → kerület (= távolság egy terület körül); peri- + -scope → periszkóp (= eszköz a körültekintéshez). peri- azt is jelenti, hogy "befogó, körülvevő": peri- + szív → szívburok (= szívet körülvevő zsák).

Melyik utótag jelent hiányt?

Mit jelent a -penia ? A -penia összevonó alakot „hiány” vagy „hiányosság” jelentésű utótagként használják. Gyakran használják az orvosi kifejezésekben.

Mit jelent a Malacia ?

Malacia: Lágyító . Például az osteomalacia a csont meglágyulása, általában a kalcium és a D-vitamin hiánya miatt.

Az előtagok jelzik a sebészeti beavatkozásokat?

Az előtagok sebészeti beavatkozásokat jeleznek. ... Az előtagok a kifejezések elején találhatók.

Milyen utótag jelent daganatot?

oma : Duzzanat vagy daganat jelentésű utótag.

Mi az ary utótag?

-ári. eredetileg a klasszikus és középkori latin kölcsönszavakban előforduló utótag mellékneveken (elemi; tiszteletbeli; helyhez kötött; melléknév), személyneveken (aktuárius; közjegyző; titkár), vagy tárgyakat, különösen tartályokat vagy helyeket jelölő főneveken (könyvtár; rózsafüzér; szójegyzék) .

Mi a Pathy orvosi megnevezése?

pátya: A görög "pathos" szóból származó utótag, jelentése " szenvedés vagy betegség ", amely számos kifejezés utótagjaként szolgál, beleértve a myopathia (izombetegség), a neuropathia (idegbetegség), a retinopathopathia (a retina betegsége), a szimpátia (szó szerint, együtt szenvedni) stb.