Milyen dekantert használjunk?

Pontszám: 4,6/5 ( 54 szavazat )

A dekanterek típusai
Testes borokhoz, mint például a Cabernet Sauvignon, használjon széles talpú dekantert . Közepes testű vörösborokhoz, mint például a Merlot, használjon közepes (vagy standard) dekantert. Végül könnyű testű vörösborokhoz, rózsa- és fehérborokhoz használjunk kis aljú dekantert.

Mire használhatók a különböző dekanterek?

A dekanter leggyakrabban bor, különösen vörösbor tárolására és tálalására szolgál. De más likőrök, például a whisky, a konyak, a bourbon és a skót is használnak dekantereket. Vannak, akik úgy vélik, hogy a dekanterek csak az esztétikai megjelenésük miatt vannak.

Milyen formájú legyen egy whiskys pohár?

A legtöbb whiskys dekanter négyzet alakú , bonyolult rézkarcokkal, beleértve a dugót is. Mások sima felülettel rendelkeznek, amely nagyszerűen mutatja az ital nagyszerű karamellszerű színét. Ha nem négyzet alakúak, akkor egy tárgy, például földgömb vagy gyémánt formáját öltik.

Számít a dekanter típusa?

Tehát igen, a dekanter formái bizonyos hatást gyakorolhatnak a borra, bár nagyon kis lépésekben. Valójában nem kell a legtöbb bort 30 percnél tovább dekantálnia, ezért azt javasoljuk, hogy a tervezési preferenciák és a számlaegyenleg ellenőrzése mellett döntsön.

Megéri a dekanter?

Mindannyian egyetértenek abban, hogy a dekantálásnak egyetlen előnye van: megfelelően végezve a palackban felhalmozódott üledék nem kerül a pohárba. ... Az üledék általában csak a vörösboroknál probléma, főleg a régebbieknél, bár a dekantálás bármilyen korú szűretlen bornál is működik.

【MenClub Wine 101】 Borfejtés: Hogyan csináld profiként

39 kapcsolódó kérdés található

Használhatsz dekantert vízhez?

Míg a kancsót gyakrabban használják bármilyen folyadék tárolására, beleértve a vizet, a gyümölcsleveket és a bort, a dekantereket kifejezetten bor tárolására használják , különösen fontos alkalmakkor. A dekanterek fontosabb szerepet játszanak, ha évjáratú és vörösborokhoz használják.

Mennyi ideig hagyhatod a whiskyt egy kancsóban?

Mennyi ideig áll el a whisky egy kancsóban? Amíg a dekanter légmentesen záródik, a szeszes italok legalább 1-2 évig kitartanak . A whisky esetében ugyanazt a tárolási „ökölszabályt” alkalmazhatja, mint amikor az üvegben van. Továbbra is szeretné szabályozni a fényt, a levegőt, a hőmérsékletet és a páratartalmat.

Lehet vodkát rakni egy kancsóba?

A vodka jól használható vastag falú és talpú dekanterekkel, főleg ha lehűtötte a vodkát dekantálás előtt. A legjobb, ha a dekantert is hűtjük, mielőtt megtöltjük. A vodka felszolgálásakor is válasszon vastag poharat, mert a vékony pohár kihűléskor eltörhet.

Mekkora egy normál whiskys pohár?

A méretek is szabványosak: A dekanter 8,5 hüvelyk magas x 3,5 hüvelykes négyzet , a mellékelt whiskys poharak pedig 3,5 hüvelyk magas x 3,25 hüvelykes átmérőjűek.

Mitől jó egy dekanter?

Ha a fő cél a levegőztetés, akkor széles nyakú dekanter javasolt. Több oxigént engednek be, így a bor gyorsabban és hatékonyabban szellőzik. Könnyebben tisztíthatók, mint a vékony nyakú változatok. A széles nyakú dekanterek a legnépszerűbb típusok, és a legtöbb borivó számára jól használhatók.

Mi kerül a hajó dekanterbe?

A dekantereket pálinka, konyak vagy whisky felszolgálására használják, és hagyományosan vágott ólomkristályból készülnek. Ez a stílus lehetőséget kínál arra, hogy a finom italokat minőségileg és kifinomultan szolgálják fel, még az olcsóbb márkák esetében is!

Biztonságos-e a whiskyt kristálydekanterben tartani?

Biztonságos az ital tárolása kristálypohárban? Nem, ne tároljon likőrt vagy vizet kristályos dekanterben . Bár a víz kevésbé agresszív az ólom kimosódásának ösztönzésében, az ólom mégis kimosódik.

Mi a különbség a boros és a whiskys dekanter között?

A boros dekantereket kifejezetten a folyadék és a levegő közötti interakció elősegítésére tervezték, mindig kupak nélkül, és gyakran bonyolult (és komolyan törhető) kialakításúak. A whiskys dekantereket ezzel szemben általában a stabilitásra (gyakran széles aljzattal) és az egyenesen fényes hatásra építik .

Mennyi ideig áll el a bor a dekanterben?

Ha a kancsóban tárolja , 2-3 napon belül biztosan el fogja fogyasztani. Felbontás után a bort ennél hosszabb ideig nem szabad tárolni. Ezen egyszerű irányelvek követése segít abban, hogy bora maximális élvezetét érje el, annak ízeinek és aromáinak legteljesebb kifejezésében. Élvezd!

Bourbont kell tenni egy kancsóba?

Az ízét tekintve a dekanterek semmit sem javítanak a bourbonon, mert nem biztosítanak abszolút légmentes tömítést. Ehelyett egy dekanterben tartása ronthatja a bourbon ízét , különösen, ha hosszú ideig ott tárolják.

Az üveg dekanterek légmentesek?

Ha a dekanterek csiszolt üvegcsatlakozót használnak, légmentesen zárják őket. A nagyobb biztonság érdekében kissé elfordíthatja a dugót, hogy jobban illeszkedjen.

Ki kell mosnom a whiskys poháromat?

A dekantereket minden használat után azonnal meg kell tisztítani, hogy a kellemetlen foltok és szagok ne maradjanak el. A késleltetés azt kockáztatja, hogy a kancsó tisztítása nehezebbé válik. Ez nem igazán rakétatudomány, de van néhány támpont, amelyeket ismernie kell és követnie kell, hogy a legjobbat hozza ki a dekanterből.

Mennyi ideig áll el az alkohol a kancsóban?

Meddig marad jó az ital egy kancsóban? Ha légmentesen lezárt dekantert használ, a benne lévő szeszes ital éppúgy eláll, mint az eredeti üveg alkoholos tartályban. A bor esetében ez csak néhány napot jelent, de a vodka, a pálinka és más szeszes italok akár évekig is elállnak.

Miért van szüksége egy dekanterre?

A bor dekantálása lehetővé teszi , hogy a palackozás közben nyugvó ízek és aromák kitáguljanak és lélegezzenek . A dekantálással bort takaríthatunk meg a parafa törése esetén. ... Öntés közben a parafa összegyűlik a palack nyakánál, amikor egy másik edénybe dekantálja (az üledék is ezt teszi).

A dekanternek legyen dugója?

Nem. Dekanter vásárlásakor nem kell dugóval rendelkeznie . Ha van hozzá, akkor csodákra képes, ha egy kicsit tovább kell tartani a borát a kancsóban. Ha nem, mindig vásárolhat parafa dugót, bár ez trükkös lehet.

Mit csinál egy kávés pohár?

A dekanterek áttekintése A dekantereket gyakran használják forró kávé felszolgálására is kávézókban , éttermekben és még kisboltokban is. Az edény nagy adag kávét melegen tart, és megőrzi az ízét, és arra ösztönzi a vendégeket, hogy kérjenek utántöltést.

Ön örvénylő dekantert?

Nem árt megforgatni és felrázni a dekantert , mert így több levegő jut a borba. A palackból a dekanterbe való kiöntéskor azonban ajánlatos 45 fokos szögben a dekanter nyakának ellentétes oldalához önteni, hogy az kövesse a pohár íveit, így nem habzik fel a bor felülete.

Honnan tudhatod, hogy a dekanter kristály?

Vegyen egy poharat, és tartsa egy fényforrás felé. Akkor lehet megállapítani, hogy kristály, ha szivárványprizma hatást hoz létre . Ha nem, akkor csak egy poharat tart a kezében. Ha megkocogtatja az üveget, és csengetést hall egy kis visszhanggal, akkor az kristály.