Melyik artikulálódik a fibulával?

Pontszám: 5/5 ( 11 szavazat )

A fibula disztális vége képezi az oldalsó malleolust, amely az oldalsó talusszal artikulálódik, létrehozva az oldalsó boka egy részét. A hátsó és laterális sípcsont alkotja a hátsó, illetve a mediális malleolust.

Artikulálódik a fibula a talusszal?

Artikulációk. A talus a lábfejben lévő csontok egy csoportjának része, amelyeket összefoglaló néven tarsusnak neveznek. A talus négy csonttal artikulálódik - a sípcsonttal, a fibulával , a calcaneusszal és a navikulárissal. ... A talus a sípcsonttal és a fibulával is artikulálva létrehozza a talocrural ízületet.

Artikulálódik a sípcsont a fibulával?

Bár funkcionálisan nem része a térdnek, a fibula proximálisan artikulálódik a sípcsont oldalsó oldalával , és a proximális tibiofibularis ízületet alkotja. A distalis tibiofibularis ízületet a distalis tibia és fibula artikulációja képezi.

A fibula melyik része artikulálódik a bokával?

A fibula disztális vége alkotja az oldalsó malleolust, amely a boka oldalsó oldalán könnyen tapintható csontos dudort alkot. Az oldalsó malleolus mély (mediális) oldala a láb lábcsontjával artikulálódik a bokaízület részeként.

Melyik oldalon van a sípcsont és a fibula?

Sípcsont és fibula. A sípcsont a nagyobb, teherbíró csont, amely a láb középső oldalán helyezkedik el . A fibula a láb oldalsó részének karcsú csontja, és nem visel el súlyt. A sípcsont proximális vége erősen kitágult.

A lábszárcsontok anatómiája a sípcsont és a fibula | Anatómia és élettan

21 kapcsolódó kérdés található

Miért fáj a fibula?

Egyes embereknél, különösen a hosszú távú futóknál vagy túrázóknál, a fibula megsérülhet az ismétlődő stressz következtében . Ezt a fajta sérülést stressztörésnek nevezik. A stresszes törés fájdalma fokozatosan kezdődhet. Általában a fájdalom fokozódik az aktivitás növekedésével, és a pihenés enyhül.

A törött fibula komoly?

Minden fibula-törés súlyos , és hetekig vagy hónapokig képtelen lehet teljesen járni, vagy segítség nélkül elvégezni a szokásos napi tevékenységeket.

Mihez kapcsolódik a fibula?

A fibula a sípcsonthoz kapcsolódik egy kötőszövethálón keresztül, amely a fibuláris szár majdnem teljes hosszában fut. A proximális tibiofibularis ízületet az oldalsó fibuláris kollaterális szalag tartja a helyén.

Van súlya a fibulának?

A két csontot, a sípcsontot és a fibulát szalagok kötik össze a térd alatt és a bokánál. ... A fibula csont kisebb szerepet játszik a test súlyának viselésében járás közben. A sípcsont a testtömeg körülbelül 80%-át viseli. A fibula csont csak a testtömeg 15-20%-át viseli .

Szükségünk van fibulára?

Bár ez a csont hordozza a test súlyának nagy részét, még mindig szüksége van a fibula támogatására . A fibula, amelyet néha borjúcsontnak is neveznek, kisebb, mint a sípcsont, és mellette fut. A fibula felső vége a térdízület alatt található, de nem része magának az ízületnek.

Milyen funkciót lát el a fibula?

Felépítés és működés A sípcsonttal ellentétben a fibula nem teherhordó csont. Fő funkciója a sípcsonttal való összekapcsolódás és a bokaízület stabilitása .

Tudsz járni egy törött fibulán?

Mivel a fibula nem teherbíró csont, orvosa megengedheti, hogy sétáljon, amint a sérülés helyreáll . Azt is tanácsolhatjuk, hogy mankókat használjon, kerülje a lábra nehezedését, amíg a csont meg nem gyógyul, mivel a fibula szerepet játszik a boka stabilitásában.

Hová megy a fibula?

A fibula az alsó lábszár hosszú, vékony és oldalsó csontja. A sípcsonttal vagy a sípcsonttal párhuzamosan fut , és jelentős szerepet játszik a boka stabilizálásában és a lábszár izmainak támogatásában.

Melyik csont fut párhuzamosan a fibulával?

A fibula az alsó lábszár hosszú, vékony és oldalsó csontja. A sípcsonttal vagy a sípcsonttal párhuzamosan fut, és jelentős szerepet játszik a boka stabilizálásában és a lábszár izmainak támogatásában.

Szükséges-e gipsz törött fibula?

A fibula törés gyógyulásának általános folyamata több hétig tartó sínnel vagy gipsszel történő immobilizálás, ami után kaphat egy járócipőt, amely segít a járásban. A felépülési idő olyan tényezőktől függ, mint: a sérülés súlyossága és egyidejűleg bármely más sérülés jelenléte. a korod.

Milyen érzés egy törött fibula?

A fibuláris törések a következő tüneteket mutathatják: Fájdalom vagy fájdalom a törés helyén a testen . Érzékenység, duzzanat vagy véraláfutás. A deformitás látható jelei.

A fibula nem teherbíró?

A sípcsont belül nagyobb, a fibula kívülről kisebb csont. A sípcsont sokkal vastagabb, mint a fibula. Ez a kettő fő súlytartó csontja. A fibula támogatja a sípcsontot, és segít stabilizálni a boka- és alsó lábizmokat.

Hol van a fibula styloid folyamata?

A fibulán egy styloid nyúlvány található, amely felül nyúlik a fejből; inkább a fibula fejének csúcsaként emlegetik . Ez az apikális kiemelkedés a fibuláris fej posterolaterális részéből áll ki. A fibula nyaka egy rövid csupasz régió, közvetlenül a fibuláris fej alatt.

Tudsz élni fibula nélkül?

A sebész eltávolítja az egyik csontot a lábának alsó részéből. A fibuláris csont a láb külső oldalán fut a térdízülettől a bokaízületig. Ez egy kis vékony csont, amely teljesen eltávolítható anélkül, hogy befolyásolná a teherbíró képességét.

Meggyógyulhat egy törött fibula 4 hét alatt?

Fibula gyógyulása, gyorsan és teljesen A fibuláris törés kezelése általában négy-hat hétig tart, mindaddig, amíg a beteg nem próbál meg túl korán visszatérni a cselekvéshez.

Hogyan alszol törött fibulával?

Fektessen be egy speciális párnába, például egy testpárnába, hogy megemelkedjen – ha a törött csontot a szíve felett tartja, megakadályozza a vér összegyűlését és duzzanatát. Próbálj meg először a hátadon aludni, miközben néhány párnára támaszkodva . Ha ez nem működik, lehetőleg lassan állítsa magát oldalsó helyzetbe.

Miért nem gyógyul a törött fibulám?

Törés után új csontszövet képződik, amely összeköti a törött darabokat. Amikor a törött csont nem gyógyul meg, azt „nem egyesülésnek” nevezik. A csontok gyógyulásához a csontnak megfelelő stabilitásra és vérellátásra van szüksége . Nem egyesülések akkor fordulnak elő, ha a csontnak nincs megfelelő stabilitása és/vagy nincs véráramlása.