Melyik antibiotikum okoz aplasztikus anémiát?

Pontszám: 4,1/5 ( 21 szavazat )

A kábítószer által kiváltott aplasztikus anémia azon kevés életveszélyes reakciók egyike, amelyek a gyógyszerek hatására jelentkeznek. Bár a jelentett esetek többsége a kloramfenikolhoz kapcsolódik, sok gyógyszer mérgező lehet a csontvelőre nézve.

Milyen baktériumok okozzák az aplasztikus anémiát?

Az AA-ban szenvedő betegeknél előforduló bakteriális fertőzések közé tartoznak a Gram-pozitív koaguláz-negatív Staphylococcus fajok, az Enterococcus, a Staphylococus aureus, a Clostridium spp., a Micrococcus, az alfa-hemolitikus streptococcusok, a Listeria monocytogenes és a Bacillus cereus.

Melyik antibiotikum okoz aplasztikus vérszegénységet emberben, és melyik antibiotikumot használják élelmiszer-adalékanyagként?

Emberben a kloramfenikol aplasztikus anémiát okoz. Mind az emberekben, mind az állatokban kloramfenikolt alkalmaztak a csontvelő reverzibilis szuppressziója, amikor a gyógyszer viszonylag magas plazmakoncentrációt ér el.

Miért okoz a klóramfenikol aplasztikus anémiát?

Bár a kloramfenikol továbbra is a gyógyszer okozta aplasztikus anémia vezető egyetlen oka , csak kevés előrelépés történt a toxikus hatás mechanizmusának tisztázásában. A kloramfenikol-terápiával egyidejűleg fellépő reverzibilis eritroid depresszió farmakológiai hatás.

Mi a csontvelő-toxicitás legsúlyosabb formája?

Mielotoxicitás . A csontvelő-toxicitás leggyakrabban szuppresszióként nyilvánul meg, amely számos rákellenes kemoterápiás szer leggyakoribb mellékhatása. A gyorsan szaporodó csontvelősejtek egyedülálló érzékenységet mutatnak bizonyos citotoxikus ágensekre, összehasonlítva nem proliferáló társaikkal.

Aplasztikus anémia; Minden, amit tudnia kell (meghatározás, okok, klinikai kép, diagnózis és kezelés)

31 kapcsolódó kérdés található

Mi az a GREY szindróma?

A szürke baba szindróma egyfajta keringési összeomlás, amely koraszülötteknél és újszülötteknél fordulhat elő, és a kloramfenikol túlzottan magas szérumszintjéhez kapcsolódik. 425 . Hamuszürke szín, hasi puffadás, hányás, petyhüdtség, cianózis, keringési összeomlás és halálozás jellemzi.

Mennyi a várható élettartama annak, aki aplasztikus anémiában szenved?

Milyenek az aplasztikus anémia túlélési arányai? Az aplasztikus anaemia életveszélyes állapot, nagyon magas halálozási rátával (1 éven belül körülbelül 70%), ha nem kezelik. A teljes ötéves túlélési arány körülbelül 80% a 20 év alatti betegeknél .

Miért adnak ATG-t aplasztikus anémia esetén?

Az Anti-Thymocyte Globulin (ATG) ATG-t az Egyesült Államokban jóváhagyták a szerzett aplasztikus anémia kezelésére és a szervkilökődés esélyének csökkentésére vese- vagy más szervátültetés után . Alkalmazható MDS kezelésére vagy csontvelő-transzplantáció utáni kilökődés csökkentésére is.

Milyen gyógyszer a fluorokinolon?

A fluorokinolonok bizonyos bakteriális fertőzések kezelésére vagy megelőzésére engedélyezett antibiotikumok csoportja . A fluorokinolon antibiotikumok közé tartozik a ciprofloxacin (Cipro), a gemifloxacin (Factive), a levofloxacin (Levaquin), a moxifloxacin (Avelox) és az ofloxacin (Floxin).

Elmúlik valaha az aplasztikus anémia?

Hogyan kezelik? Ha orvosa azonosítani tudja aplasztikus vérszegénységének okát, és megszabadulhat ettől a kiváltó októl, az állapot megszűnhet . De az orvosok ritkán tudják meghatározni a pontos okot. Ha az Ön esete nem súlyos, előfordulhat, hogy nem lesz szüksége kezelésre, kivéve, ha vérképe egy bizonyos szint alá csökken.

Mi az aplasztikus anémia leggyakoribb oka?

Az aplasztikus anémia leggyakoribb oka az , hogy immunrendszere megtámadja a csontvelőben lévő őssejteket . Egyéb tényezők, amelyek károsíthatják a csontvelőt és befolyásolhatják a vérsejtek termelését, a következők: Sugár- és kemoterápiás kezelések.

Melyek az aplasztikus anémia korai jelei?

Mik az aplasztikus anémia tünetei?
 • Fejfájás.
 • Szédülés.
 • gyomorrontás (hányinger)
 • Légszomj.
 • Zúzódás.
 • Energiahiány vagy könnyen elfárad (fáradtság)
 • Rendellenes sápadtság vagy színtelenség a bőrön.
 • Vér a székletben.

Miért rossz a Cipro?

A ciprofloxacin súlyos mellékhatásokat okozhat , beleértve az ínproblémákat, az idegek károsodását (amely tartós lehet), súlyos hangulati vagy viselkedési változásokat (egy adag után), vagy alacsony vércukorszintet (ami kómához vezethet).

Az orvosok még mindig írnak fel Cipro-t?

Az FDA több mint egy évtizede figyelmeztette a fogyasztókat az olyan fluorokinolonokra, mint a Cipro és a Levaquin – de még mindig az egyik leggyakrabban felírt ambuláns gyógyszer az Egyesült Államokban.

A ciprofloxacin biztonságos gyógyszer?

Sok ember számára a Cipro biztonságos kezelés a húgyúti fertőzések vagy húgyúti fertőzések kezelésére . De nem ez az egyetlen lehetőség. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) figyelmezteti az orvosokat, hogy bizonyos embereknek Cipro-t írjanak fel, mivel fennáll a súlyos mellékhatások lehetősége.

Milyen immunszuppresszánsokat használnak aplasztikus anémia esetén?

Az antitimocita globulinnal (ATG) és ciklosporin A-val (CsA) végzett immunszuppresszív terápia (IST) a szerzett aplasztikus anémia (AA) első vonalbeli terápiája azoknál, akik nem alkalmasak csontvelő-transzplantációra. Erre a célra a Horse ATG-t (hATG) részesítik előnyben, de használatát gyakran a hiány és a költségek akadályozzák.

Az IST gyógyíthatja az aplasztikus anémiát?

Az IST-vel kezelt betegek nem gyógyulnak meg betegségükből , és 3 fő szövődmény kockázatának vannak kitéve: nincs válasz, relapszus és klonális evolúció.

Hogyan diagnosztizálható az aplasztikus anémia?

Az aplasztikus anémia diagnosztizálásához az orvosoknak mikroszkóp alatt meg kell vizsgálniuk a csontvelő sejtjeit és a vért . Ehhez valószínűleg vér- és laboratóriumi vizsgálatokat, valamint csontvelő-aspirációt és biopsziát fognak végezni.

Melyek az aplasztikus anémia szövődményei?

A szövődmények a következők lehetnek:
 • Súlyos fertőzések vagy vérzés.
 • A csontvelő-transzplantáció szövődményei.
 • Reakciók a gyógyszerekre.
 • Hemochromatosis (túl sok vas felhalmozódása a testszövetekben számos vörösvértest-transzfúzió következtében)

Kit fenyeget az aplasztikus anémia?

Bármilyen korosztályban kialakulhat aplasztikus anémia. Leggyakrabban azonban serdülőknél, fiatal felnőtteknél és időseknél fordul elő. A férfiak és a nők egyformán valószínűek. A rendellenesség kétszer-háromszor gyakoribb az ázsiai országokban.

Az aplasztikus vérszegénység leukémiává alakulhat?

A szerzett aplasztikus anémiában szenvedő egyéneknél fennáll annak a veszélye is, hogy a betegség egy másik, myelodysplasia néven ismert betegséggé alakul. Az esetek kisebb részében a szerzett aplasztikus anémia végül leukémiát okozhat .

Mit jelent a szürke baba?

Mi az a szürke baba szindróma? A szürke baba szindróma olyan állapot, amelyben a csecsemő életveszélyes reakciót tapasztal a kloramfenikol antibiotikum hatására . Gyakrabban fordul elő koraszülötteknél, mivel a mellékhatás közvetlenül összefügg a máj azon képességével, hogy lebontja és feldolgozza a gyógyszert.

Miért szürkülnek a babák?

A szürke csecsemő szindróma (más néven Gray vagy Gray szindróma) egy ritka, de súlyos, akár végzetes mellékhatás, amely újszülötteknél (különösen koraszülötteknél) jelentkezik a kloramfenikol antibiotikum felhalmozódását követően .

Mi az a vödör baba?

Ezeket a csecsemőket „vödörcsecsemőknek” vagy „ konténerbabáknak ” nevezik. A CBS annak az eredménye, hogy egy gyermek jelentős mennyiségű időt tölt különböző konténerekben, kevesebb lehetőséggel a hasra. Kis helyen vannak elhelyezve, és lényegében mozdulatlanok, miközben a fejükön pihennek.

A Cipro káros a szívedre?

A Journal of the American College of Cardiology folyóiratban ma közzétett tanulmányban a British Columbia Egyetem (UBC) kutatói a Tartományi Egészségügyi Szolgálat Hatóság (PHSA) Terápiás Értékelő Egységével együttműködve megállapították, hogy a fluorokinolon antibiotikumok, például a Ciprofloxacin jelenlegi felhasználói. vagy...