Milyen érzéstelenítőt használnak az indukcióhoz?

Pontszám: 4,9/5 ( 75 szavazat )

A propofol, az etomidát és a ketamin az intravénás (IV) nyugtató-altató szerek, amelyeket általában általános érzéstelenítés indukálására használnak (1. táblázat).

Mi az indukciós érzéstelenítés?

Az érzéstelenítés indukciója az ébrenlétből az érzéstelenített állapotba való átmenetet jelenti. Ez a végpont rosszul definiálható, és az indukció folyamata a fiziológiai zavarok ideje, több rendszerre kiterjedő hatással. Szabványos indukció. Intravénás. A standard indukció az intra-

Miért adnak lidokaint indukcióra?

Az érzéstelenítés előidézése és az ezzel járó vérnyomáskiugrások aneurizma repedését okozhatják koponyaűri műtét során. A lidokain állítólag hemodinamikai stabilitást biztosít, ha endotracheális intubáció előtt alkalmazzák . A lidokain nagy dózisainak gyors befecskendezése eszméletvesztést okozhat.

Az általános érzéstelenítés melyik szakaszában történik az indukció?

1. szakasz (dezorientáció) Az érzéstelenítés első szakasza, amelyet néha indukciós szakasznak is neveznek, az érzéstelenítés kezdeti beadásával kezdődik és eszméletvesztéssel végződik. A beteg szedációt, fájdalomcsillapítást (de még mindig érezhet fájdalmat) és végül amnéziát tapasztal. ...

Melyek a példák az érzéstelenítés kiváltására használt gyógyszerekre?

Az érzéstelenítésben használt általános gyógyszerek
 • Fájdalomcsillapítók (fájdalomcsillapítók)...
 • Anxiolitikumok (nyugtatók)...
 • Helyi érzéstelenítők. ...
 • Általános érzéstelenítők. ...
 • Inhalációs gázok: Sevofluran, Desflurane, Isoflurane.
 • Intravénás szerek: propofol (Diprivan®), ketamin, etomidát. ...
 • Bénítók (izomlazítók)

Érzéstelenítés bevezetése és a légutak biztosítása – Aneszteziológia | Lecturio

31 kapcsolódó kérdés található

Mi a legerősebb érzéstelenítő?

A propofolt „indukciós szerként” – eszméletvesztést okozó gyógyszerként – alkalmazzák általános érzéstelenítésben nagy műtéteknél.

Használható érzéstelenítés előtt?

Az érzéstelenítést egy választott intravénás érzéstelenítő szerrel kell elérni, általában propofollal vagy tiopentállal , ópiáttal és nem depolarizáló izomrelaxánssal kombinálva.

Mi a szedáció 5 szintje?

A szedáció különböző szintjeit az Amerikai Aneszteziológusok Társaságának gyakorlati irányelvei határozzák meg a szedációra és a nem aneszteziológusok fájdalomcsillapítására vonatkozóan.
 • Minimális szedáció (anxiolízis)...
 • Mérsékelt szedáció. ...
 • Mély szedáció/fájdalomcsillapítás. ...
 • Általános érzéstelenítés.

Mik a mély érzéstelenítés jelei?

2.4. A GA (1. stádiumú érzéstelenítés) kezdeti jelei lehetnek a részegséghez hasonló állapot, fájdalomcsillapítás (a fájdalom érzésének képtelensége, miközben tudatában van), amnézia (emlékezetvesztés), torz időérzékelés vagy fokozott álmosság .

Mi az érzéstelenítés első szakasza?

1. szakasz - Fájdalomcsillapítás vagy tájékozódási zavar : Ezt a szakaszt egy preoperatív aneszteziológiai zónában lehet elindítani, ahol a beteg gyógyszert kap, és elkezdheti érezni a hatását, de még nem vesztette el az eszméletét. Ezt a szakaszt általában "indukciós szakasznak" nevezik. A betegek nyugtatók, de beszélgetnek.

Miért adnak lidokaint a propofolhoz?

A lidokaint a propofol injekcióval összefüggő fájdalom csökkentésére használják, akár propofollal keverve, akár külön injekcióként azt megelőzően. A lidokain propofolhoz való hozzáadása az emulzió destabilizálódását okozza, és csökkenti az érzéstelenítő hatását patkányokban és emberekben .

Hogyan tartható fenn az érzéstelenítés?

Az érzéstelenítés fenntartása leggyakrabban érzéstelenítő gázok folyamatos belélegzésével történik . Ezeket be lehet lélegezni, amikor a beteg spontán lélegzik, vagy nyomás alatt lehet leadni a lélegeztetőgép minden egyes mechanikus lélegzetvételével. A fenntartó szakasz általában az érzéstelenítés legstabilabb része.

Mi a propofol fő mellékhatása?

A propofol gyakori mellékhatásai lehetnek: enyhe viszketés vagy kiütés ; gyors vagy lassú szívverés; vagy. enyhe égés vagy szúrás az IV tű körül.

Mi az érzéstelenítés 4 szakasza?

Az általános érzéstelenítésnek négy szakasza van, nevezetesen: fájdalomcsillapítás - 1. szakasz, delírium - 2. szakasz, sebészeti érzéstelenítés - 3. szakasz és légzésleállás - 4. szakasz . Ahogy a pácienst egyre jobban érinti az érzéstelenítő, érzéstelenítése „mélyebbé” válik.

Mennyi ideig kell pihennie az általános érzéstelenítés után?

Az általános érzéstelenítők egy-két napig befolyásolhatják a memóriát, a koncentrációt és a reflexeket, ezért fontos, hogy egy felelős felnőtt legalább 24 órán át veled legyen a műtét után, ha hazamehet.

Mi az érzéstelenítés 4 szakasza?

A rendszert négy szakaszra osztották:
 • 1. szakasz: Indukció. A legkorábbi szakasz a gyógyszer első bevételétől a lefekvésig tart. ...
 • 2. szakasz: Izgalom vagy delírium. ...
 • 3. szakasz: Sebészeti érzéstelenítés. ...
 • 4. szakasz: Túladagolás.

A spinális érzéstelenítés biztonságosabb, mint az általános?

Az elsődleges THA-n átesett betegeknél sok bizonyíték támasztja alá, hogy a spinális érzéstelenítés alacsonyabb kockázattal jár, mint az általános érzéstelenítés [ 3 , 8-11 , 13 , 28 , 29 , 38 ] . Ugyanezt igazolták a revíziós TKA [ 47 ].

Mennyi ideig lehet altatásban lenni?

Mennyi ideig tart az érzéstelenítés? Az idővonal változó: az intravénás fájdalomcsillapítók akár 8 órán keresztül is segíthetnek. Az idegblokk 12-24 órán keresztül segíthet a fájdalom kezelésében.

Álmodsz altatásban?

Álmodok alvás közben? Általános érzéstelenítés alatt kábítószer okozta eszméletvesztésben van, ami különbözik az alvástól. Ezért nem fog álmodni . Ha azonban idegblokk, epidurális, spinális vagy helyi érzéstelenítés alatt áll, a betegek kellemes, álomszerű élményekről számoltak be.

Milyen érzés az IV szedáció?

Az intravénás szedációt gyakran „alvás fogászatnak” vagy „szürkületi alvásnak” nevezik. A szedáció beadása után mély ellazulást fog érezni, és nem fog zavarni az, ami történik. Ön tudatos marad, és képes lesz megérteni fogorvosa kéréseit, és válaszolni azokra.

Mi a nyugtatás legmélyebb formája?

A mély szedáció/ fájdalomcsillapítás egy gyógyszer által kiváltott tudatdepresszió, amely során a betegek nem ébreszthetők fel könnyen, de célirányosan reagálnak** ismételt vagy fájdalmas stimulációra.

Milyen szintű szedációt alkalmaznak leggyakrabban?

Mérsékelt szedáció . Ez az egyik leggyakrabban használt szedációs forma. A gyógyszerek általában midazolam és fentanil – enyhe nyugtató és fájdalomcsillapító. Ez egy szép, biztonságos kombináció, és általában amnéziát okoz az eljárás során.

Mi az indukáló szer?

Egy szer (pl. propofol , tiopentál), amelyet intravénásan adnak be inhalációs érzéstelenítőkkel az általános érzéstelenítésen áteső beteg előidézésére.

Milyen gyógyszert használnak érzéstelenítésben?

A propofol az egyik leggyakrabban használt intravénás gyógyszer, amelyet általános érzéstelenítés kiváltására és fenntartására alkalmaznak. Alkalmazható nyugtatásra is eljárások során vagy az intenzív osztályon. A többi fent említett szerhez hasonlóan ez is eszméletlenné teszi a betegeket anélkül, hogy fájdalomcsillapítást okozna.

Az aneszteziológus orvos?

Az aneszteziológusok olyan szakorvosok , akik a műtétek és eljárások során a betegek érzéstelenítéséért felelősek. ... Olyan orvosok, akik a képesítés megszerzése után úgy döntöttek, hogy legalább hét éves posztgraduális szakorvosi képzésben vesznek részt anesztézia, intenzív terápia és fájdalomkezelés terén.