Hol kell lekötni az alsó pajzsmirigy artériát?

Pontszám: 4,5/5 ( 72 szavazat )

A lekötést a lehető legdistalisabban, a pajzsmirigy kapszula közelében kell elvégezni.

Hol kell lekötni az inferior pajzsmirigy artériát a pajzsmirigy eltávolítása során?

Az inferior pajzsmirigy artéria és az RLN szélsőséges változékonysága miatt javasolt az artéria proximális vagy harmadlagos ágainak lekötése a pajzsmirigy kapszulán . Az SLN belső ága nincs potenciálisan veszélyeztetve a pajzsmirigy eltávolítása során, kivéve, ha a pajzsmirigy artéria felső részét proximálisan kötik le.

Hol kötöd le a pajzsmirigy artériáit?

Biztonságosan lekötheti a pajzsmirigy artériáját a lehető legközelebb a pajzsmirigy felső pólusához . Valójában biztonságosabb a pajzsmirigy artéria felső ágainak azonosítása és a főtörzs lekötésének elkerülése, mivel az esetek többségében a felső gégeideg meglehetősen közel helyezkedik el a főtörzshöz.

Melyik artériát kötik le pajzsmirigyeltávolításkor?

Háttér: Az inferior pajzsmirigy artéria (ITA) bilaterális truncal lekötését (BTL) gyakran alkalmazzák a subtotalis thyroidectomia során a posztoperatív vérzés kockázatának csökkentése, valamint az intraoperatív vérveszteség csökkentése érdekében.

Honnan ágazik el az alsó pajzsmirigy artéria?

Eredet. Az inferior pajzsmirigy artéria (22.7. ábra) a thyrocervicalis törzsből származik, amely a mellhártya dómján található subclavia artériából ágazik el, a csigolya artéria előtt és egy kicsit oldalsó része.

A pajzsmirigy artériák lekötése (sebészeti szempontból) pajzsmirigyeltávolítás során

31 kapcsolódó kérdés található

Melyik ideg fut össze alsó pajzsmirigyartériával?

A visszatérő gégeideg általában az alsó pajzsmirigy artéria mögött, de esetenként előtte halad felfelé. Ez sebezhetővé teszi a sérülésekkel szemben a műtét során, amely magában foglalja az inferior pajzsmirigy artéria lekötését, például a pajzsmirigy alsó pólusának kivágását.

Hány alsó pajzsmirigyvéna van?

Anatómiai részek Az alsó pajzsmirigy vénák száma kettő, gyakran három vagy négy , és a pajzsmirigy vénás plexusában keletkeznek, kommunikálva a pajzsmirigy középső és felső vénájával.

Mit jelent a lekötés?

1a : anatómiai csatorna (mint véredény) lekötésének sebészeti folyamata b : kémiai láncok összekapcsolásának folyamata (DNS-ből vagy fehérjéből) 2 : valami, ami megköt: lekötés.

Milyen szövődményei vannak a pajzsmirigy eltávolításának?

Kockázatok
  • Vérzés.
  • Fertőzés.
  • Alacsony mellékpajzsmirigy hormonszint (hipoparatireózis), amelyet műtéti károsodás vagy a mellékpajzsmirigyek eltávolítása okoz. Ezek a mirigyek a pajzsmirigy mögött találhatók, és szabályozzák a vér kalciumszintjét. ...
  • Vérzés által okozott légúti elzáródás.
  • Állandó rekedt vagy gyenge hang az idegkárosodás miatt.

Mi az artéria lekötése?

Vérér esetén a sebész az eret az artéria vagy a véna tengelyére merőlegesen vérzéscsillapítóval rögzíti , majd lekötéssel rögzíti; azaz egy varratdarabot használjon körülötte a szerkezet felosztása és a hemosztát felszabadítása előtt.

Hol található a pajzsmirigy és mit csinál?

A pajzsmirigy egy pillangó alakú szerv, amely a nyak tövében található. Hormonokat szabadít fel, amelyek szabályozzák az anyagcserét – a szervezet energiafelhasználásának módját.

Ki fedezte fel a pajzsmirigyet?

Mikroszkópikus szinten a pajzsmirigynek három fő jellemzője van: tüszők, follikuláris sejtek és parafollikuláris sejtek, amelyeket először Geoffery Websterson fedezett fel 1664-ben.

Mi a jobb pajzsmirigy artéria?

A felső pajzsmirigy artéria a külső nyaki artéria egyik ága, és ellátja a gégét és a pajzsmirigyet.

Melyik artéria látja el a mellékpajzsmirigyet a pajzsmirigy eltávolítása után?

Az alsó pajzsmirigy artériák látják el ágain keresztül a mellékpajzsmirigyeket (a legtöbb esetben ellátva az alsó és felső mellékpajzsmirigyet is).

Melyik ideg kapcsolódik a felső pajzsmirigyartériához?

A külső gégeideg a pajzsmirigyhez képest a felső pajzsmirigyartéria eredetének közvetlen közelében fut. A felső pajzsmirigy artéria klinikailag fontos a fej-nyaki műtéteknél.

Mi a felső gégeideg?

A felső gégeideg, a vagus ideg egyik ága , beidegzi a gége cricothyroid izmát. Ez az izom megnyújtja, megfeszül és összeadja a hangszálat. A felső gége neuralgia általában műtét utáni szövődményként jelentkezik.

A pajzsmirigy eltávolítása lerövidíti a várható élettartamot?

Összességében a betegek 14%-ának csökkent a várható élettartama . A 45 évnél fiatalabbak várható élettartama nem csökkent, de a 45 évnél idősebbeknél, különösen a 60 év felettieknél csökkent.

Mi történik a szervezeteddel pajzsmirigy-eltávolítás után?

A pajzsmirigy-eltávolítás vagy a pajzsmirigy-lobektómia után átmeneti torokfájás, nyaki fájdalom, nyelési nehézség vagy hangtalanság jelentkezhet. Étrendje korlátozva lesz a műtét estéjén, de a legtöbb esetben a következő napon visszatérhet a normál kerékvágásba.

Meghalt már valaki pajzsmirigy műtét miatt?

Következtetések: A pajzsmirigy-eltávolítás utáni halál nagyon ritka , és leggyakrabban az előrehaladott életkor, az óriási golyva és a felső légúti szövődmények kombinációja miatt következik be.

A lekötés megállítja a menstruációt?

Az eljárás után továbbra is menstruál , és normálisan fog szexelni. Valójában a nők jobban érzik magukat, mert nem kell aggódniuk a nem kívánt terhesség miatt. A petevezeték lekötése állandó fogamzásgátlás.

Mi a lekötés folyamata?

A petevezetékek lekötése során a petevezetékeket elvágják, megkötik vagy elzárják, hogy tartósan megakadályozzák a terhességet . A petevezetékek lekötése megakadályozza, hogy a petesejt a petefészkekből a petevezetéken keresztül jusson el, és megakadályozza, hogy a spermiumok a petevezetéken felfelé haladjanak a tojásba. Az eljárás nem befolyásolja a menstruációs ciklusát.

Mi a DNS-ligálás célja?

A DNS-ligálás két DNS-molekula összekapcsolása a DNS-ligáz enzim által . A DNS-ligáz egy ATP-függő reakcióban katalizálja két kovalens foszfodiészter kötés kialakulását az egyik nukleotid 3' hidroxilcsoportja és egy másik 5' foszfátcsoportja között.

Hány pajzsmirigy véna van?

A pajzsmirigyet 3 fő érpár alkotja . A pajzsmirigy felső vénák a pajzsmirigy felső részét, a középső pajzsmirigy vénák a pajzsmirigy központi részeit, az alsó pajzsmirigy vénák pedig a pajzsmirigy alsó részét.

Hol van a pajzsmirigy alsó vénája?

Míg a pajzsmirigy felső és középső vénája a belső jugularis véna közvetlen mellékfolyójaként szolgál, az alsó pajzsmirigy vénák közvetlenül a brachiocephalicus vénákba folynak le. A pajzsmirigy alsó vénái plexust képeznek a légcső előtt, a sternothyroid izom mögött .

Hol folyik le a pajzsmirigy középső vénája?

Vérellátása az artéria pajzsmirigy felső részéből (external carotis) és az inferior pajzsmirigy artériából (artéria subclavia), a pajzsmirigy felső és középső vénája a belső jugularisba, az alsó pedig a brachiocephalicus vénába folyik (11.18. ábra).