Hol lehet salátát termeszteni?

Pontszám: 5/5 ( 54 szavazat )

Az ideális salátatermesztési hely tavasszal és ősszel olyan hely, ahol teljes napsütés van. Ha nyáron vagy meleg ültetési zónákban tervezi a saláta termesztését, a részleges árnyék védelmet nyújthat a hőség ellen.

Kell a salátának teljes napfény?

Bár a saláta napsütésben nő a leggyorsabban, egyike azon kevés zöldségeknek, amelyek elviselik az árnyékot. Valójában a tavaszi termés gyakran tovább tart, ha árnyékban van a délutáni napfénytől, ahogy az évszak felmelegszik. Kis helyen sok salátát termeszthetsz, akár konténerben is.

Mi a legjobb módja a saláta termesztésének?

Nedvességmegtartó talajban termesszen salátát teljes napon . A korai és késői vetéseknél szükség lehet a hideg elleni védelemre, pl. tömbök, műanyag alagutak vagy kertészeti gyapjú használata. A salátát konténerben és termesztőzsákban is termesztheti, de ügyeljen arra, hogy rendszeresen öntözze. Vesse el a magokat vékonyan, 13 mm (½ hüvelyk) mélységben, egymástól 30 cm-es sorokba.

Melyik a legalkalmasabb hónap a saláta ültetésére?

A saláta hűvös évszakos növény, amely a legtöbb régióban tavasszal és ősszel nő a legjobban. Remek levélzöld termesztésre, mert gyorsan növekszik, sokáig terem, és nem túl igényes, amíg kellően öntözik.

Lehet bárhol salátát termeszteni?

A saláta gyakorlatilag bárhol termeszthető . A saláta hűvös évszakos zöldség, ideális hőmérséklete 50-60 fok. Rosszul bírja a meleget, és jól tűri a fagyot és az enyhe fagyokat. A leveles fajták gyorsan érnek, és jobban megfelelnek a meleg éghajlatnak.

Hogyan neveljünk salátát a magról a betakarításig

37 kapcsolódó kérdés található

Minden évben újra nő a saláta?

Igen, a saláta levelei visszanőnek a vágás után, de csak akkor, ha megfelelő gondozást és technikát alkalmaznak a vágás során, mivel minden zöldségsaláta hasonló éves zöldségnövekedési ciklust követ.

Mi nő a salátával?

16 társnövény a saláta mellett
 • Spárga. Spárgatermesztéskor hagyjon egy keveset a termésből, hogy tovább növekedhessen a kertben, hogy a növény energiát raktározhasson a következő évre. ...
 • Cékla. ...
 • Kéri körömvirág. ...
 • sárgarépa. ...
 • Turbolya. ...
 • metélőhagyma. ...
 • koriander. ...
 • Padlizsán.

Milyen gyakran kell a salátát öntözni?

Tartsa jól öntözött salátanövényeket. Öntözze meg salátanövényeit minden nap – és még gyakrabban is, ha rendkívül meleg és száraz. A salátalevelek többnyire vízből állnak, erős napfényben és száraz talajban kiszáradnak és elhervadnak. A saláta gyökerei sekélyek, ezért a gyakori öntözés fontosabb, mint a mély öntözés.

Melyik a legkönnyebben termeszthető saláta?

A laza levelű salátát , amely olyan fajtákra utal, amelyek nem képeznek semmilyen típusú fejet, a legkönnyebben termeszthető. 40-45 nap alatt érik, de nem kell annyit várni, hogy élvezhessük!

Mennyi ideig tart a saláta növekedése?

A saláta meglehetősen gyorsan nő. A leveles fajták 30 napon belül érik el az érettséget, de azonnal betakaríthatók, amint elérik a kívánt méretet. Más salátafajtáknak 6-8 hét szükséges a teljes betakarítási méret eléréséhez.

Milyen gyakran trágyázod a salátát?

Trágyázzon kéthetente folyékony műtrágyával öntözőkannából, vagy granulátumot szórjon szét a növények körül és öntözze be. A műtrágya segít feldúsítani a leveleket, és elűzi a kertben termesztett salátában oly gyakran előforduló keserűséget. És segít a növekedésben.

Sok vizet igényel a saláta?

VÁLASZ: A salátát nem naponta kell öntözni, hanem hetente kétszer, vagy négy-öt naponta egyszer, a növekedési időszak nagy részében. Enyhén, de gyakrabban kell öntözni az ültetés utáni első két hétben, az éghajlattól függően akár naponta is.

Mikor ültessem el az őszi saláta magjait?

Időzítés. Ha azt tervezi, hogy ősszel salátát termeszt, a legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartani, az az idő, amikor elülteti a magokat. Arra kell törekednie, hogy a magvakat az első fagyás időpontja előtt körülbelül 60 nappal kezdje meg a talajban.

Mit jelent az, ha a saláta összetörik?

A zöldségkertészek gyakran beszélnek a növényeik "csavarozásáról", ami egyszerűen azt jelenti , hogy a növény felfelé küld egy virágszárat, és maghoz megy . ... A hűvös szezonban előforduló zöldek, például a rukkola, a saláta és a spenót a felcsavarozás gyakori.

Milyen gyógynövényeket lehet salátával ültetni?

A metélőhagyma és a fokhagyma különösen jó szomszédok, mert természetesen taszítják a levéltetveket, ami a saláta gyakori problémája. Hasonlóképpen, a körömvirágot, a kártevőriasztók egyik legnagyobb hatalmát, ültethetjük saláta mellé, hogy távol tartsák a rovarokat.

Ülhetek salátát paprikával?

A spenót, a saláta és a mángold megfelelő paprikatárs. Segítenek a gyomok kiszorításában, és alacsony termetüknek és gyors érésüknek köszönhetően nagyszerű módja annak, hogy maximalizálják a kertben lévő helyet és további termést kapjanak. A cékla és a paszternák is kitöltheti a teret, késlelteti a paprika körüli gyomokat, és hűvösen és nedvesen tartja a talajt.

Mit csináljak, ha a saláta elakad?

Íme öt dolog, ami a csavaros salátával kapcsolatos.
 1. Adományozzon salátát egy állatmenhelynek. ...
 2. Vágja vissza a növényeket a földre; Hadd szaporodjanak. ...
 3. Hagyja virágozni a növényeket a jótékony rovarok és beporzók számára. ...
 4. Gyűjtsd össze a magokat a jövő évi kerthez. ...
 5. Használjon csavaros salátát csapdanövényként.

A salátának magasra kell nőnie?

VÁLASZ: Azok a salátanövények, amelyek hirtelen az ég felé kezdenek nyúlni, és extra magasra nőnek, valószínűleg elcsavarodik . ... Amikor a saláta tönkremegy, a virágszár energiát és tápanyagokat von el a saláta leveleitől, így keserűbbé válik, és minőségük romlik, minél tovább marad a szár a növényen.

Hogyan készítik az éttermek ilyen ropogósra a salátát?

Nedvesség és levegő A salátának valójában jó mennyiségű levegőre van szüksége a nedvesség mellett, hogy ropogós maradjon. Ez az oka annak, hogy az éttermek a salátát speciális perforált tárolóedényekben tárolják, amelyek lehetővé teszik a levegő keringését , miközben a hűtőszekrényben tartják.

Hányszor lehet újra nevelni a salátát?

Ősszel még több hűvös, édes saláta keverékre készülök. Tehát mindaddig, amíg az optimális növekedési körülményeik között marad, legalább három-négy alkalommal szüretelhet salátából. (Ha többet szeretne megtudni a saláta betakarításáról, nézze meg ezt a bejegyzést.)

Milyen zöldségek nőnek vissza minden évben?

7 zöldség, amely minden évben újra megnő
 • Földgömb articsóka.
 • Spárga.
 • Csicsóka.
 • A hagymacsalád néhány tagja.
 • Radicchio.
 • Rebarbara.
 • Sóska.