Hol található a guttapercha?

Pontszám: 4,6/5 ( 59 szavazat )

Guttapercha, sárgás vagy barnás bőrszerű anyag, amelyet Malajziában, a Csendes-óceán déli részén és Dél-Amerikában egyes fák , különösen a Palaquium oblongifolia és korábban a P. gutta latexéből nyernek.

Honnan származik a guttapercha?

A gutta percha egy hőre lágyuló tömés, amelyet felmelegítenek, majd a fogcsatornákba nyomnak. Egy malajziai növényből származik, és tartós tömésként használják a fogak számára. A fog tömítésére ragasztógyanta kötőanyagot használnak.

Mi az a guttapercha fa?

A guttapercha a Palaquium nemzetségbe tartozó fa, amely a Sapotaceae családjába tartozik . A név a merev, természetesen biológiailag inert, rugalmas, elektromosan nem vezető, hőre lágyuló latexre is utal, amely a fából, különösen a Palaquium gutta-ból származik; izoprén polimer, amely gumiszerű elasztomert képez.

Miért használják a gutta perchát gyökércsatornákban?

A guttapercha egy malajziai fából származó műanyag, amelyet percha fának neveznek, és a gyökércsatornák állandó töméseként használják. A gyökérkezelés során a fog sérült területét, az úgynevezett pulpát eltávolítják, és a fog csatornáit kitisztítják és fertőtlenítik a tömés és lezárás előtt.

Mikor használták a gutta perchát?

A guttapercha az 1800-as évek közepén jelent meg a fogászatban, amikor először használták üregek tömésére.

A guttapercha obturációs rendszer 【Áttekintése és bemutatása】

39 kapcsolódó kérdés található

A guttapercha állandó?

A gyökércsatorna gumiszerű anyaggal van feltöltve, amelyet guttaperchának neveznek. Ez állandó kötésként működik . Megakadályozza a baktériumok vagy folyadékok bejutását a fogba a gyökereken keresztül. Jellemzően a fognyílást ideiglenes koronával vagy töméssel zárják le.

A guttapercha oldódik?

Az endodontiában halotánt, kloroformot és xilolt használnak a guttapercha gyökércsatornákból való kioldására.

Biztonságos a guttapercha a gyökércsatornákra?

A guttapercha (GP) a legszélesebb körben használt gyökértömő anyag, mivel jól ismert alacsony toxicitása .

Mérgező a guttapercha?

A tiszta nyers guttapercha nem volt mérgező, de a cink-oxid, amely a guttapercha pontok fő összetevője, nagy toxicitást mutatott. A guttapercha pontok toxicitását a cinkionok folyadékokba való szivárgásának tulajdonították.

Mi történik, ha jön a gyökértömés?

Mi történik, ha a gyökércsatorna tömés kiesik? Ha a gyökértömés kiesik, a fogai ismét hajlamosak a szuvasodásra . A gyökértömés természetesebb megjelenést biztosít a teljes fog számára, mint a koronás gyökértömés; azonban a gyökértömések kevésbé tartósak, mint a tömések.

Miért rossz neked a gyökérkezelés?

Nem kívánt anyagok felhalmozódása: A koleszterinkristályok felhalmozódhatnak és irritálhatják azokat a szöveteket, ahol a gyökérkezelést végezték, valamint hegszöveteket vagy cisztás elváltozásokat. Immunrendszeri válasz: Az eljárás túlműködő immunválaszt válthat ki a szervezetben, ami negatív egészségügyi hatásokat okoz.

Ki fedezte fel a gyökérkezelést?

1728-ban egy Pierre Fauchard nevű francia orvos felfedezte a gyökérpép létezését minden egyes fogban. Ezt részletezi „Le Chirurgien Dentiste” című könyvében. 1838-ban az első gyökérkezelési eszközt az amerikai Edwin Maynard találta fel, aki egy órarugó segítségével alkotta meg.

A gyökérkezelés hatással van az immunrendszerre?

Ha a páciens autoimmun betegségben szenved, gondosan kell gyökércsatornát választani a fog megmentése érdekében. Az autoimmun betegségekben szenvedő betegek immunrendszere túlműködik, és a gyökércsatornák szükségtelenül megterhelhetik immunrendszerüket .

A gyökérkezelés hatással van az egészségére?

A széles körben elterjedt félretájékoztatás ellenére az American Association of Endodontists szerint a gyökérkezelés nem okoz semmilyen betegséget . Nincs olyan tudományos bizonyíték, amely alátámasztaná azokat az állításokat, amelyek a gyökérkezelést betegségek vagy más egészségügyi aggályok okozójaként kapcsolják össze. Ennek a mítosznak az eredete az 1920-as években kezdődött, amikor Dr.

Kaphatsz 3 gyökérkezelést?

Bár a fogorvos el tud végezni egy második vagy harmadik gyökérkezelést – vagy többet – a fogon, az eredmények megjósolhatatlanok . Még a legképzettebb fogorvosok is el tudnak végezni olyan gyökérkezelést, amely sikertelen.

Mit lehet használni guttapercha helyett?

Az elmúlt 4 évben a Resilon és más márkanevei, a Resinate (4. ábra) és a RealSeal a guttapercha hatékony alternatívájának bizonyultak az endodontiailag kezelt fogak gyökereinek feltöltésére.

Mit tehetsz gyökérkezelés helyett?

A gyökérkezelés egyik legnépszerűbb alternatívája a sérült fog kihúzása és pótlása híddal, implantátummal vagy részleges fogsorral . Az American Association of Endodontists (AAE) szerint ez nem hasonlítható össze a természetes fog megmentésének előnyeivel, ha lehetséges.

Hogyan távolíthatom el a túlnyúlt guttaperchát?

Először a guttaperchát xilollal lágyítják, és a csúcstól 2-3 mm távolságra eltávolítják. Másodszor, a maradék guttaperchát, amely a lehető legszilárdabb állapotban marad, egy Hedstrom-reszelő eltávolítja. A reszelő 0,5-1,0 mm-rel túlnyúlik a csúcson, szilárdan rögzíti a guttaperchát, és lassan eltávolítja.

Mennyi idő alatt oldja fel a kloroformot a guttapercha?

És hagytam, hogy a kloroform körülbelül öt percig ázzon, hogy először meglágyítsa azt a guttaperchát. Elviszem a 25/. 06, beraktam a forgóba, és feltekertem a sebességet.

Mik a meghibásodott gyökérkezelés tünetei?

A gyökércsatorna-elégtelenség jelei a következők lehetnek:
  • Érzékenység harapáskor.
  • Pattanás vagy kelés az állkapcson.
  • A fog elszíneződése.
  • Érzékenység az ínyszövetben a gyökérkezelés helyének közelében.
  • Fájdalom a kezelt fogban.
  • Gennyes tályogok jelenléte a kezelt fog közelében.
  • Az arc vagy a nyak duzzanata.

Fájdalmas a gutta percha?

Az eredmény sok posztoperatív fájdalom, miután az érzéstelenítés elmúlt . Aztán, hogy rontja a helyzetet, a guttaperchát most átnyomják az anatómiai csúcson, és bezárják a szalagba és a csontba. Nem csoda, hogy néha nem gyógyul, és gyakran kellemetlen érzést okoz a betegnek.

Az RCT jó vagy rossz?

Dr. Price kutatásait a mai napig nincs érvényes tudományos bizonyíték . A gyökércsatornák nemcsak biztonságosak és hatékonyak, hanem eltávolítják a baktériumokat a fertőzött foggyökerekből, javítva a száj és az általános egészségi állapotot. 4. tévhit: A gyökérkezelés előnyei átmenetiek.

Mennyire fájdalmas a gyökérkezelés?

Nem, a gyökércsatornák általában fájdalommentesek, mert a fogorvosok helyi érzéstelenítést alkalmaznak a beavatkozás előtt, hogy elzsibbadják a fogat és a környező területeket. Tehát az eljárás során nem kell fájdalmat éreznie . Az enyhe fájdalom és kellemetlen érzés azonban normális néhány napig a gyökérkezelés után.