Hol van az adnexális tömeg?

Pontszám: 4,5/5 ( 9 szavazat )

Az adnexális tömeg olyan növekedés, amely a méhben, a petefészkekben, a petevezetékekben és az összekötő szövetekben vagy annak közelében fordul elő. Általában jóindulatúak, de néha rákosak. Némelyikük folyadékkal van töltve, néhány pedig szilárd.

Milyen érzés egy adnexális tömeg?

A melléküregben vagy medencetömegben szenvedő betegeknél a leggyakoribb tünetek a hasi teltség, a hasi puffadás, a kismedencei fájdalom, a székletürítés nehézségei és a gyakori vizelés, a kóros hüvelyi vérzés vagy a medencenyomás . Egyes betegek ezek közül a tünetek közül csak egyet észlelnek.

Mi az adnexális tömeg?

Hallgassa meg a kiejtést. (ad-NEK-sul…) Egy csomó a szövetben a méh közelében, általában a petefészekben vagy a petevezetékben . Az adnexális tömegek közé tartoznak a petefészek-ciszták, a méhen kívüli (tubális) terhességek és a jóindulatú (nem rák) vagy rosszindulatú (rák) daganatok.

Mi az adnexális tömeg kezelése?

Az adnexalis tömegek kezelési lehetőségei az adott diagnózistól függően változnak. Egyes tömegek konzervatív módon kezelhetők, mások pedig műtétet igényelhetnek. A megfigyelés általában akkor javasolt, ha az ultrahangvizsgálaton az adnexális tömeg megjelenése jóindulatú növekedésre utal.

Hol található az Adnexa?

Az Adnexa egy latin szó, jelentése kötődés vagy függelék. A petefészkekre, petevezetékekre és szalagokra utal, amelyek a reproduktív szerveket a helyükön tartják. Ezek mind az alsó hasban, a medencecsont közelében találhatók.

Az adnexális tömegek és a petefészektumorok megközelítése | ObGyn | NEET PG 2021 | Dr. Shonali Chandra

39 kapcsolódó kérdés található

El kell távolítani az adnexális tömegeket?

Az adnexális tömeg eltávolítása Míg egyes nőknek nincsenek tünetei, mások fájdalmat, vérzést, puffadást és egyéb problémákat tapasztalhatnak a tömeg miatt. A tömeg méretétől és attól függően, hogy jóindulatú vagy rosszindulatú-e, műtétre lehet szükség .

Teherbe eshetek adnexalis masszával?

A policisztás petefészek szindrómából származó endometriómák és ciszták csökkenthetik a nő teherbeesési képességét. A funkcionális ciszták, dermoid ciszták és cisztadenomák azonban nem okoznak nehézséget a teherbeesésben, hacsak nem nagyok .

Mikor kell eltávolítani az adnexalis cisztát?

A nagyméretű vagy tartós petefészek-ciszták, vagy a tüneteket okozó ciszták általában műtéti úton eltávolítandók. A műtét általában akkor is javasolt, ha aggodalomra ad okot, hogy a ciszta rákos lehet, vagy rákossá válhat.

Mi okozza az adnexalis cisztás tömeget?

Mi okozza az adnexalis cisztákat? A petefészek folyadékkal telt cisztáit általában hormonális stimuláció vagy az ovuláció idején fellépő vérzés okozza (vérzéses petefészekciszták).

Rákos-e az adnexális tömeg?

Az adnexális daganatok olyan növekedések, amelyek a méh körüli szerveken és kötőszöveteken képződnek. Az adnexális daganatok leggyakrabban nem rákosak (jóindulatúak), de lehetnek rákosak (rosszindulatúak) .

Milyen gyakran rosszindulatúak az adnexális tömegek?

Egy retrospektív tanulmány kimutatta, hogy a 18 évnél fiatalabb betegek melléküregi tömegének körülbelül 25%-a volt rosszindulatú . 17 Premenarchális betegnél jelentkező adnexalis tömeg, vagy a tömeggel összefüggő tünetek jelenléte azonnali beutalót kell, hogy küldjön egy nőgyógyászhoz, aki jártas a betegek értékelésében.

Mi az Adnexa az ultrahangban?

BEVEZETÉS. Az adnexális tömeg (a petefészek, a petevezeték vagy a környező kötőszövetek tömege) gyakori nőgyógyászati ​​probléma , amely kismedencei fájdalommal vagy nyomással járhat, vagy a kismedencei vizsgálat vagy a kismedencei képalkotás véletlenszerű lelete.

Gyakoriak az adnexalis ciszták?

Az adnexalis tömegek gyakran előfordulnak tünetmentes és tünetmentes nőknél is. Menopauzában lévő nőknél a fiziológiás follikuláris ciszták és a sárgatest ciszták a leggyakoribb adnexalis tömegek, de a méhen kívüli terhesség lehetőségével mindig számolni kell.

A 4 cm-es petefészek ciszta nagy?

A ciszták mérete közvetlenül megfelel annak a sebességnek, amellyel zsugorodnak. A legtöbb funkcionális ciszta 2 hüvelyk vagy annál kisebb átmérőjű, és nem igényel műtétet az eltávolításhoz. A 4 centiméternél nagyobb átmérőjű ciszták azonban általában műtétet igényelnek .

Milyen gyorsan nőnek az adnexalis ciszták?

A dermoid cisztákról azt gondolják, hogy nagyon lassan növekednek, átlagosan 1,8 mm/év növekedési rátával a premenopauzában lévő nőknél . Valójában a petefészek tömegének gyors, évi 2 cm-nél nagyobb növekedését használták a petefészek teratomák kizárására diagnosztikai megfontolásként.

Az Adnexa és a petefészek ugyanaz?

Az adnexa magában foglalja a petefészkeket és minden mást – a párosított petevezetékeket, széles és egyéb parametriális szalagokat, valamint a kapcsolódó érrendszereket.

Mekkora méretű petefészek ciszta igényel műtétet?

Általánosságban elmondható, hogy a műtét nem javasolt petefészek-ciszták esetén, hacsak nem nagyobbak, mint 50-60 milliméter (mm) (körülbelül 2-2,4 hüvelyk) . Ez az iránymutatás azonban változhat. Például egy egyszerű cisztát békén lehet hagyni, amíg el nem éri a 10 cm-es (4 hüvelyk) méretét.

A 4 cm-es petefészek cisztát el kell távolítani?

Szerencsére a legtöbb petefészek ciszta nem igényel műtéti eltávolítást , és nem rák okozza. A ciszták mérete egy centiméternél (fél hüvelyknél) kisebb és 10 centiméternél nagyobb (4 hüvelyk) között változhat.

Meg lehet szabadulni a cisztától műtét nélkül?

Bár csábító lehet, ne próbálja meg egyedül eltávolítani a cisztát. A legtöbb ciszta a bőrön ártalmatlan és kezelés nélkül megszűnik . Bár van néhány otthoni jogorvoslat, néhány ciszta orvosi kezelést igényel. A legjobb, ha orvoshoz fordul a diagnózis és a kezelési javaslatok érdekében.

Milyen ételeket kell kerülni petefészekcisztában?

Amit eszel, befolyásolhatja a ciszták kialakulását. Például néhány nőnél policisztás petefészek szindróma (PCOS) alakul ki... Ide tartoznak a finomított szénhidrátok és a magasan feldolgozott élelmiszerek, mint például:
  • fehér kenyér.
  • fehér burgonya.
  • bármi, ami fehér lisztből készült.
  • sütemények, desszertek, muffinok és egyéb cukros ételek.

Hogyan értékeli az adnexális tömeget?

A transzvaginális ultrahangvizsgálat továbbra is a standard az adnexális tömegek értékelésében. Az adnexális tömegben a rosszindulatú daganatra utaló leletek közé tartozik a szilárd komponens, a vastag (2-3 mm-nél nagyobb) válaszfalak, a kétoldaliság, a Doppler-áramlás a tömeg szilárd összetevőjére és az ascites.

Mi a leggyakoribb mellékciszta, amelyet terhesség alatt találnak?

A petefészek-ciszták a terhesség alatt leggyakrabban előforduló tömegek. A corpus luteum ciszták a terhesség alatti cisztás tömegek 13–17%-át teszik ki. [4,16,17] A corpus luteum az ovuláció után alakul ki, és a terhesség alatt 8-9 hétig fennmarad.

Mi az a POD az ultrahangos vizsgálatban?

A Douglas tasakot (POD), más néven rectouterin tasak és hátsó zsákutca, elölről a hátsó méh, hátulról pedig a rectosigmoid vastagbél határolja. A peritoneum béleli, amely a Mulleri-rendszer maradványaiból származik, és nem vesz részt az organogenezisben (Lauchlan, 1972).

Mekkora az adnexális tömeg normál mérete?

Eredmények: Száznyolcvanhat nőnél végeztek laparoszkópos vizsgálatot 10 cm-es vagy nagyobb méretű melléküreg tömege miatt. Az átlagos preoperatív tömegméret 12,1 ± 4,9 cm volt.

Mi az a bal oldali adnexális elváltozás?

Az adnexális tömeg egy abnormális növekedés, amely a méh közelében fejlődik ki , leggyakrabban a petefészkekből, a petevezetékekből vagy a kötőszövetekből. A csomószerű massza lehet cisztás (folyadékkal töltött) vagy szilárd. Míg a legtöbb adnexális tömeg jóindulatú (nem rákos), néha rosszindulatú (rákos).