Honnan származik a diaforézis szó?

Pontszám: 4,5/5 ( 66 szavazat )

dia·a·pho·re·sis
Izzadás, különösen bőséges és orvosilag előidézett izzadás esetén. [Késő latin diaphorēsis, görögből, diaphoreinből, szétszórni : dia-, dia- + phorein, közvetíteni, ferein gyakori, hordozni; lásd bher- indoeurópai gyökerekben.]

Mi a diaforézis alapszava?

A diaforézis története és etimológiája Késő latin, a görög diaphorēsis szóból, a diaphoreinből az izzadság általi eloszlatásba , a dia- + phoreinből, a ferein gyakori képviselője, hogy hordozzon.

Honnan származik az izzadás szó?

izzadtság (n.) 1610-es évek, "átlégzés", mára elavult értelmezés a francia verejtékezésből (1560-as évek), a cselekvés főneve a perspirer "perspire " szóból, a latin perspirare "fújj vagy lélegezz állandóan" szóból per "át" ( PIE gyökérből *per- (1) "előre", tehát "át") + spirare "lélegezni, fújni" (lásd szellem (n.)).

Mit jelent a Diaphoresis előtag?

1675–85; <Késő latin <görög: izzadás , megfelelője a diaphorē- (a diaphoreîn igei törzse, hogy elvigye vagy átmenjen) + -sis-sis.

Mit jelent a diaforézis?

A diaforézis az az orvosi kifejezés, amelyet a túlzott, rendellenes izzadás leírására használnak az Ön környezetéhez és aktivitási szintjéhez képest . Inkább az egész testet érinti, mint a test egy részét. Ezt az állapotot másodlagos hyperhidrosisnak is nevezik.

Mit jelent a diaforézis?

31 kapcsolódó kérdés található

Minek a tünete a diaforézis?

A diaforézis, egy másik szó a másodlagos hyperhidrosisra, a túlzott izzadás egy nem kapcsolódó egészségügyi állapot vagy gyógyszeres mellékhatás miatt. A diaforézis gyakori okai közé tartozik a menopauza, terhesség, cukorbetegség, pajzsmirigy-túlműködés, fertőzések és bizonyos rákos megbetegedések.

Mit jelent a Dyspenic ?

A dyspneiás epizód azt jelenti , hogy valaki kifulladt , levegőhiányt tapasztal, vagy nehézkes vagy nehéz légzést tapasztal.

Mi a diaforézis az orvosi terminológiában?

Meghatározás. A diaforézis az izzadás vagy izzadás orvosi kifejezése. A kifejezés általában szokatlanul erős izzadásra utal. A hyperhidrosis a túlzott és előre nem látható izzadásra vonatkozik, általában a verejtékmirigyek túlműködése miatt.

Mit jelent a dis előtag?

Mit jelent az előtag? Ez azt jelenti, hogy " nem" vagy "az ellenkezője" .

Mi a Gastr orvosi kifejezés?

Gastr/o = gyomor .

Mi az izzadás szó szerinti jelentése?

1: az izzadás művelete vagy folyamata . 2 : a verejtékmirigyek által kiválasztott sós folyadék : verejték.

Mi az izzadás kifejezés?

Az izzadás, más néven izzadás , az emlősök bőrében lévő verejtékmirigyek által kiválasztott folyadékok termelődése. ... Kétféle verejtékmirigy található az emberben: az eccrine mirigyek és az apokrin mirigyek.

Mi az izzadás átvitt jelentése?

Az izzadás, verejték elsősorban az állatok és emberek által a bőr pórusaiból kibocsátott nedvességre utal. ... A tárgyak metaforikusan is használható: Izzadság képződik az almán, miután összegyűjtötték.

Mi a Circumrenal előtagja?

körülírt. Előtag. Jelentése: körül . Példa: cirkumrenális (a vese körül) co, con.

A derma előtag?

A derm toldalék a görög derma szóból származik, ami azt jelenti, hogy bőr vagy bőr . A dermis a bőr egy változata, és mindkettő bőrt vagy borítást jelent.

Mit jelent a Eryth ?

Vörös vagy vörösvértestet (eritrocitát) jelölő kombinált forma.

Mi a példa a dis előtagra?

Az angol szókincs számos szava tartalmazza a dis- előtagot, ami azt jelenti, hogy „külön”. Példák az előtag használatára: távoli, betegség és kizárás.

Mi a példa a dis-re?

Gyakoriság: A Dis úgy definiálható, mint külön, megtagadni, megtenni vagy ennek ellenkezőjét okozni. ... A disz példája a hátrány , ami egy kedvezőtlen helyzet.

Milyen gyógyszerek okozzák a diaforézist?

Az inzulin, a gliburid (Glynase), a glipizid (Glucotrol) és a pioglitazon (Actos) olyan gyakori gyógyszerek, amelyek izzadást okozhatnak. Miért? A vércukorszint e gyógyszerek hatására bekövetkező változásai miatt az izzadás a jelentett mellékhatás.

Mi okozza a diaforézist szívbetegeknél?

Az izzadás orvosi kifejezése itt a diaforézis, a szívinfarktus jól ismert jele. Ez a szimpatikus idegrendszerként ismert védekező mechanizmus aktiválása miatt következik be, ami egyfajta harc vagy menekülés reakció.

Mit csinál egy diaforetikus?

A farmakológiában és az orvostudományban a diaphoretic (főnév, többes szám: diaphoretics) az érzéketlen izzadást kiváltó vagy elősegítő szer , hasonlóan a sudorifichoz. A sudorificok azonban különösen olyan szerek (lehet farmakológiai vagy növényi eredetűek), amelyek érzékeny izzadást, azaz erős izzadást váltanak ki vagy elősegítik.

Mit jelent a cianotikus kifejezés?

Cianotikus: cianózist mutat ( a bőr és a nyálkahártyák kékes elszíneződése a vérben nem elegendő oxigén miatt ).

Mit jelent a dyspnoe orvosi értelemben?

Kevés érzés olyan ijesztő, mint az, hogy nem kapunk elég levegőt. A légszomjat – orvosi nevén dyspnoét – gyakran úgy írják le, mint intenzív mellkasi szorítást, légéhséget, légzési nehézséget, légszomjat vagy fulladás érzést.

Mit jelent az afebrile orvosi értelemben?

Az afebril orvosi meghatározása: láztól mentes : nincs lázas.