Mikor használunk parafrázist?

Pontszám: 4,4/5 ( 34 szavazat )

Parafrázis amikor:
  1. Egy szöveg egy rövid szakaszát szeretné tisztázni.
  2. El akarja kerülni az idézetek túlzott használatát.
  3. Olyan pontot szeretne megmagyarázni, amikor a pontos megfogalmazás nem fontos.
  4. El akarja magyarázni egy szakasz főbb pontjait.
  5. Számszerű adatokat vagy statisztikákat szeretne jelenteni (előnyben részesített az APA papírokban)

Mi a haszna a parafrázisnak?

A parafrazálás az idézés alternatívája , amikor valaki pontos szavait másolja, és idézőjelbe teszi. A tudományos írásban általában jobb az idézés helyett átfogalmazni, mert ez azt mutatja, hogy megértette a forrást, és eredetibbé teszi a munkáját.

Miért fogalmazol át, amikor írsz?

Parafrázis: Írd meg saját szavaiddal A parafrázis az egyik módja annak, hogy szöveget saját írásodban használj anélkül, hogy a forrásanyagot közvetlenül idéznéd . Bármikor, amikor olyan forrásból szerzi be az információt, amely nem a sajátja, meg kell adnia, honnan szerezte ezeket az információkat.

Mikor kell átfogalmaznunk vagy közvetlenül idéznünk?

A közvetlen idézés helyett válasszon átfogalmazást vagy összefoglalást, ha a jelentés fontosabb, mint a szerző által használt nyelv , és jelenleg nem kell a szerző kiemelkedő tekintélyét felhasználnia érvelésének alátámasztására.

Hogyan fogalmazz helyesen?

A sikeres átfogalmazás kulcsa az, hogy a lehető legkevesebb szót használd az eredeti szövegből – ügyelj arra, hogy ne változtasd meg az átfogalmazás során átadni kívánt jelentést –, és idézd a parafrázist. Megfelelő hivatkozás nélkül a parafrázis plágiumnak tekinthető.

Hogyan kell átfogalmazni 5 egyszerű lépésben | Scribbr 🎓

15 kapcsolódó kérdés található

Mi az a parafrázis példa?

Néha csak egy mondatból kell átfogalmaznod az információt. Íme néhány példa az egyes mondatok átfogalmazására: Eredeti: Élete hihetetlen változások évét ölelte fel a nők számára, mivel minden korábbinál több jogot szereztek. Parafrázis: A nők felszabadításának izgalmas korszakát élte át .

Átfogalmazhatok egy törvényt?

A jogi olvasók szeretnék látni a törvények, rendeletek, önkormányzati törvénykönyvek, alkotmányok, módosítások pontos nyelvezetét – minden olyan nyelvet, amely a „törvény”. Következésképpen a jogírók megnyugodhatnak afelől, hogy egy közvetlen idézet, nem pedig egy parafrázis, a megfelelő választás, amikor az elfogadott törvényt ismertetik.

Hogyan vezetsz be egy parafrázist?

A legjobb, ha az idézetet vagy parafrázist egy jelzőmondattal vezetjük be, amely tartalmazza a szerző nevét, és kontextust biztosít az olvasó számára. Vagyis elegendő információt kell adnia az olvasónak ahhoz, hogy megértse, kit és miért idéznek vagy fogalmaznak át.

Mik azok a blokkolt idézetek?

A blokk-idézet olyan közvetlen idézeteknél használatos, amelyek hosszabbak, mint négy sor próza, vagy hosszabbak, mint három sor vers . A karakterek közötti párbeszéd idézésekor mindig blokk idézetet használunk, mint egy színdarabban. A blokkformátum egy szabadon álló idézet, amely nem tartalmaz idézőjeleket.

Hogyan értelmezi a gyerekeket?

Ha átfogalmazod, átveszed a nagy ötleteket, és saját szavaidba foglalod őket . Átfogalmazásakor jó, ha ugyanazokat a szavakat használja, de nem mindegyiket. Nyilvánvalóan nem szeretné megváltoztatni az olyan dolgokat, mint a nevek, helyek vagy dátumok, mivel ezek konkrét tények, de minden mást a saját szavaival kell megfogalmazni.

Milyen előnyei vannak a parafrázisnak?

A parafrázis előnyei:
  • A parafrazeálás lehetőséget ad arra, hogy fontos gondolatait saját szavaival fejezze ki, ezáltal jobban megérti a témát. ...
  • Egy parafrázis rugalmasabb lehet a jövőre nézve, mint egy idézet, mivel nem kell pontosan emlékeznie a szavakra.

Miért olyan nehéz átfogalmazni?

Miért ilyen probléma az átfogalmazás? ... Ha átfogalmazod vagy néhánynál több irány idézetet használsz, az megzavarja saját írásod "folyamát". Az olvasónak gyakran nehéz belátnia , hogy az átfogalmazott vagy idézett gondolatok hogyan illeszkednek a szélesebb körű vitához, mert nem ugyanazt a forrásanyagot olvasta, mint Ön.

Kimutatható a parafrázis?

A Turnitin algoritmusait azonban folyamatosan frissítik, hogy felismerjék az átfogalmazott szöveget. Ezért a válasz igen. A Turnitin képes érzékelni a parafrázisokat .

Mi az a beépített idézet?

Beépített idézetek A beszámított idézetekkel ellentétben a beépített idézetek zökkenőmentesen épülnek be egy mondatba . Ezek nem. vesszővel kezdjük, és általában az „az” szót egy jelzőmondattal együtt használjuk. Ne írjon nagybetűvel. ezeknek az idézeteknek az első szava.

Mi az a HTML blockquote?

<blockquote>: A Block Quotation elem A <blockquote> HTML elem azt jelzi, hogy a mellékelt szöveg egy kiterjesztett idézet . ... Az idézet forrásának URL-je megadható a cite attribútummal, míg a forrás szöveges ábrázolása a <cite> elem használatával.

Miért ágyazunk be idézeteket?

Az idézetek beágyazása azért fontos, mert az olvasó könnyebben követheti a bekezdést . Ez azt jelenti, hogy ne legyenek teljes egészében idézetből álló mondatok, különben az olvasó nehezen tudja összekapcsolni az idézetet a bekezdésben megfogalmazni kívánt ponttal.

Mi a parafrázis 4 R-je?

Kulcsfontosságú forrás: A 4 R--A parafrazálási stratégia Tekintse át az alábbi ábrát, amely elmagyarázza a 4 R-t: Olvassa el, állítsa újra, ellenőrizze újra és javítsa, és használja a mellékelt grafikus szervezőt, hogy segítsen gyakorolni az átfogalmazást ezzel a stratégiával.

Kell idéznem egy parafrázist?

Amikor saját szavaival közvetíti az eredeti forrásból származó információkat, akkor átfogalmazza. Míg a parafrázisokhoz nincs szükség idézőjelre , idézőjelre igen. A plágium elkerülése érdekében mindenképpen változtassa meg az eredeti forrás szavait és szórendjét.

Hogyan vezetsz be egy idézetet?

Az írásjelek tekintetében bevezethet egy idézetet a következőkkel:
  1. Vessző, ha olyan jelző igéket használ, mint a „mondja”, „kijelenti”, „magyarázza” stb.
  2. Kettőspont, ha egy teljes mondatot használ az idézet beszúrása előtt.
  3. Nincs jel, ha olyan szavakat használ, mint „az”, „mint” vagy ha az idézetet vagy annak részeit zökkenőmentesen integrálja a szövegébe.

Mi a nem megfelelő parafrázis?

Szövegrészletek átvétele egy vagy több forrásból , a szerző(k) megjelölése, de csak egy vagy két szó megváltoztatása, vagy egyszerűen a mondatok sorrendjének, hangjának (azaz aktív vs. passzív) és/vagy igének átrendezése.

Mi van veszélyben, ha rosszul fogalmaz?

A helytelen átfogalmazás egy másik módja annak, hogy a plágium jelen legyen a szerző írásában. ... A helytelen átfogalmazás két gyakori jellemzője az, ha az átfogalmazott változat: Ugyanaz a mondatszerkezet, mint az eredeti és . Tartalmaz kulcsszavakat az eredetiből, amelyeket a szerző egyszerűen átrendezett vagy kicserélt .

Mi a háromféle parafrázis?

Ahogy emlékszel, a Thinking Collaborative a parafrazálás három szintjét tanítja – az elismerést, a rendszerezést és az absztrahálást .

Hogyan néz ki egy parafrázis?

A parafrázis hasonlít az összefoglalóhoz, mert a forrást a saját szavaiddal írod át . A legfontosabb különbség az, hogy a parafrázisok kulcspontokat és alpontokat is tartalmaznak. Mivel egy parafrázis részletes információkat tartalmaz, néha olyan hosszú lehet (ha nem hosszabb), mint az eredeti forrás.

Mi a jó példa az átfogalmazásra?

1. példa: Mérgesített, amikor udvariatlan volt a vacsoránál . Ez a parafrázis egy olyan átfogalmazás példája, amely lerövidíti és leegyszerűsíti, miközben megtartja ugyanazt a jelentést.

Honnan tudod, hogy ez parafrázis?

Az átfogalmazás észlelésének másik módja, ha a tartalmat egy másik személy olvassa fel – lehetőleg valaki, aki jól ismeri Önt. Érzékelhetik, ha a kifejezés túlságosan eltérően hangzik a szokásos megfogalmazástól. Ez viszont lehetőséget ad a tanulónak, hogy módosítsa a parafrázis elhelyezését, vagy egyszerűen csak hivatkozást adjon hozzá.