Mikor fedezték fel az enterovírusokat?

Pontszám: 4,6/5 ( 73 szavazat )

Először 1962 -ben Kaliforniában azonosították, az enterovírus D68 (EV-D68) egyike a több mint 100 nem polio enterovírusnak.

Ki fedezte fel az enterovírusokat?

Albert Sabin volt az egyik fő közreműködő. Számos enterovírus típust izolált, és emberi betegségek kórokozójaként állapította meg őket. Az enterovírusokat csak azután fedezték fel, hogy új módszereket vezettek be a vírusokkal való munkavégzésre.

Mióta létezik az enterovírus?

Az Enterovirus-D68-at (EV-D68) először Kaliforniában azonosították 1962 -ben súlyos légúti fertőzésekben és tüdőgyulladásban szenvedő gyermekektől. A vírus a Picornaviridae családba tartozik. A többi pikornavírushoz hasonlóan az EV-68 virionok is kicsik, körülbelül 18–30 nm-esek, négy szerkezeti fehérjéből állnak, és burkolatlanok.

Az enterovírus egy koronavírus?

Bevezetés: Az enterovírusok gyakori vírusok, amelyek nagyszámú akut és krónikus fertőzést okoznak, és toronymagas gazdasági költségekkel járnak. Hasonlóképpen, a koronavírusok szezonálisan enyhe fertőzéseket, járványokat, sőt világjárványokat okoznak, és súlyos légúti tünetekhez vezethetnek.

Hol található az enterovírus?

Az enterovírusok vízforrásokban, például magánkutakban is megtalálhatók. A kutak szennyezettté válnak, amikor a fertőzött emberek ürüléke különböző utakon kerül a vízbe, beleértve a szennyvíz túlfolyását, a nem megfelelően működő szennyvízrendszereket és a szennyezett csapadékvíz elfolyását.

Enterovírusok

40 kapcsolódó kérdés található

Az enterovírusoknak van borítéka?

Nincs lipidburok , és a genomnak AUG-tartalmú kupakja helyett van egy belső riboszomális belépési helye (IRES), amely lehetővé teszi az mRNS transzlációját. Az Enterovirus nemzetségbe tartozó rhinovirus fajok mind a felső, mind az alsó légutakat megfertőzik, és ritkán okoznak disszeminált betegséget.

Kaphat-e enterovírust állatoktól?

Tekintettel arra a bizonyítékra, hogy a humán enterovírusok gyakran megtalálhatók más emlősfajokban , és egyes emberi és állati enterovírusok genetikailag hasonlóak, lehetséges, hogy az enzootikus enterovírusok is megfertőzhetik az emberi populációkat.

Az enterovírusok okozhatnak tüdőgyulladást?

Az enterovírusok által okozott betegségek többsége enyhe, de bizonyos betegeknél néha súlyosabb betegségek is kialakulhatnak, beleértve az agy- és szívbetegségeket, a tüdőgyulladást és a hepatitist. Ezenkívül a vírusok átterjedhetnek más szervekre, például a lépre, a májra, a csontvelőre, a bőrre és a szívre.

Hogyan néz ki az enterovírusos kiütés?

A kiütést jellemzően sok nagyon kicsi, lapos vörös pötty jellemzi a mellkas és a hát bőrén, egyedi elváltozásokkal, amelyek tűfej méretűek (1/8 hüvelyk) . Legtöbbször az enterovírus kiütése az utolsó tünet, amelyet a gyerekek észlelnek, mielőtt a vírus kiürül a szervezetből.

Mik az enterovírus tünetei?

Legfontosabb tényeket. Az enterovírus fertőzés enyhe tünetei lehetnek láz, orrfolyás, tüsszögés, köhögés, bőrkiütés, szájhólyagok, valamint test- és izomfájdalmak . Az asztmás gyermekeket különösen veszélyezteti az enterovírus fertőzés súlyos tünetei.

Van vakcina az enterovírus ellen?

Megelőzés és kezelés Nincs olyan vakcina, amely megvédené Önt a nem polio enterovírus fertőzéstől.

Az enterovírus megfázás?

Az Enterovirus D68 egy olyan vírus, amely úgy érezheti, mintha megfázott volna . Ha súlyos, zihálást vagy légzési nehézséget is okozhat, különösen ha asztmája vagy egyéb légúti problémája van. A legtöbb eset enyhe, és körülbelül egy hétig tart, de ha súlyos, előfordulhat, hogy kórházba kell mennie.

Elkaphat többször enterovírust?

Elkaphatod ezeket a vírusokat többször is? Igen , sajnos. Körülbelül 68 különböző enterovírus létezik. A gyermek immunissá válik egy bizonyos vírussal szemben, miután elkapta azt, de a többi típust továbbra is elkaphatja.

Hogyan történik az enterovírus diagnózisa?

Az enterovírus-fertőzés diagnosztizálása vírusizoláció, nukleinsav-teszt (NAT) és szerológiai tesztek segítségével lehetséges, beleértve a komplementkötést (CF), a neutralizációt és az enzimhez kötött immunszorbens vizsgálatokat (ELISA).

Mi az a polio A vírus?

A gyermekbénulás vagy gyermekbénulás egy rokkantságot okozó és életveszélyes betegség, amelyet a poliovírus okoz . A vírus emberről emberre terjed, és megfertőzheti a gerincvelőt, bénulást okozva (nem tudja mozgatni a testrészeket).

Mi az a humán rhinovírus enterovírus?

Bevezetés. A humán rhinovírus/enterovírust (HRV/ENT) a közelmúltban a vezető kórokozóként azonosították az akut asztma exacerbációiban, a bronchiolitisben és a vírusos tüdőgyulladásban , bár a HRV/ENT-nek tulajdonítható légúti megbetegedések klinikai súlyossága továbbra is bizonytalan.

Felnőttek kapnak enterovírust?

A felnőttek megfertőződhetnek , de általában kevés vagy egyáltalán nem jelentkeznek tünetük. 2014-ben és 2018-ban nőtt az enterovírus D68 által okozott súlyos megbetegedések száma. A fertőzött gyermekek egy része súlyos légzési nehézségben szenvedett.

Az enterovírus ugyanaz, mint a kéz, láb és száj?

A kéz-, láb- és körömfájást az Enterovírusok családjába tartozó vírusok okozzák. A kéz-, láb- és körömfájás gyakori okai a következők: A Coxsackievirus A16 a kéz-, láb- és körömfájás leggyakoribb oka az Egyesült Államokban. Más coxsackievírusok is okozhatják a betegséget.

Az enterovírusok okozhatnak halált?

Bár évente emberek milliói fertőződnek meg enterovírussal, legtöbbjüknek csak enyhe tünetei vannak, amelyek csak körülbelül egy hétig tartanak, és krónikus problémák nélkül megszűnnek. A nagyobb kockázatnak kitetteknél azonban – különösen csecsemőknél, gyermekeknél és tinédzsereknél – egy vagy több tünet is kialakulhat, és akár végzetes is lehet .

Hogyan csökkenthetik az enterovírusok a fertőzés kockázatát?

Tippek az enterovírus fertőzések kockázatának csökkentésére:
  1. Gyakran mosson kezet szappannal és vízzel 20 másodpercig, különösen pelenkacsere után. ...
  2. Kerülje a szem, az orr és a száj érintését mosatlan kézzel.
  3. Kerülje a csókolózást, az ölelést, valamint a csészék vagy evőeszközök megosztását betegekkel.

Mennyire súlyos az enterovírus?

Az enterovírusok szövődményei nem gyakoriak. De súlyos problémákat okozhatnak, mint például: Agygyulladás (encephalitis) Az agy és a gerincvelő körüli szövetek gyulladása (meningitis)

Mennyi ideig fertőződhet valaki enterovírussal?

Mi az enterovírus fertőzés fertőző időszaka? Általában az egyének körülbelül három nappal a vírussal való érintkezés után fertőzőek, és a tünetek megjelenése után körülbelül 10 napig maradnak fertőzőek.

Az enterovírus ugyanaz, mint az RSV?

1. MI AZ ENTEROVÍRUS? A rhinovírusokhoz (HRV), a légúti szincitiális vírushoz (RSV) és több mint 200 másik vírushoz hasonlóan az Enterovirus 68 egyike azon sok vírusnak, amelyekről beszélünk, amikor a „megfázásról” beszélünk. A tünetek közé tartozik a köhögés, a tüsszögés és az orrfolyás – és néha láz is.

Az RSV orrszarvú-vírus?

A két fő kórokozó vírus (rhinovírus és légúti syncytia vírus (RSV)) elemzése arra utal, hogy a rhinovírus-fertőzés különböző gazdaszervezeti immunválasz-profilokkal (3), valamint az akut (pl. bronchiolitis súlyossága) és krónikus (pl. incidens asztma) légzőszervi következmények...