Mikor ültessünk orgonabokrokat?

Pontszám: 4,1/5 ( 21 szavazat )

A legjobb idő az orgona ültetésére késő ősszel, mielőtt a talaj lefagy . A következő legjobb ültetési idő kora tavasszal, miután a talaj felolvad.

Melyik évszakban a legjobb orgonát ültetni?

Az orgona ültetésére a legjobb idő ősszel, a levelek lehullása után, de még mielőtt a talaj megfagyna . Az orgonát tavasszal ültetheti, mielőtt a rügyek kibontakoznak. A tavaszi időszakok azonban nagyon rövidek, és ilyenkor az átültetés csak olyan területeken javasolt, ahol a telek nagyon súlyosak.

Milyen gyorsan nőnek az orgonabokrok?

Az orgona lombhullató, több szárú cserje, szabálytalan, lekerekített körvonallal. Fiatalon gyorsan növekszik, de az életkor előrehaladtával évi egy lábra lassul .

Van különbség az orgonafa és az orgonabokor között?

A cserjeorgonák és a bokororgonák rövidek és tömörek. ... A lilák akár 7,6 m magasra is megnőhetnek, és faszerű megjelenésűek, de sok száruk miatt a bokrok közé sorolják őket. Technikailag nem fák , de elég nagyok lesznek ahhoz, hogy úgy bánjanak velük, mintha azok lennének.

Hogyan ültetsz orgonabokrokat?

Az orgona magányos növények; jobb, ha két-három méterrel vannak a többi fától és alapoktól. Nem szeretik a nedves gyökereket, ezért olyan helyre kell ültetni őket, ahol a talaj jól elvezet . A hideg széltől is ajánlott védeni őket.

Milyen mélyre kell ültetni az orgonabokrokat: Hozzáértés a kertben

30 kapcsolódó kérdés található

A kávézacc jó az orgonához?

A levágott fű és a kávézacc jó nitrogénforrásként használható. Használja takarékosan, mivel a túl sok nitrogén a talajban rossz virágzást eredményez. Az orgona a legjobban enyhén lúgos (6,5-7,0 pH), nedves, jó vízelvezetésű talajban nő. A csontliszt hozzáadása a talajhoz lúgosíthatja azt.

Mit ültessek az orgonabokrom mellé?

Számos vonzó tavaszi hagymát találsz, amelyek orgona kísérőnövényként tölthetik fel az orgonabokor közelében lévő területet. Az olyan hagymás növények, mint a nárcisz, a tulipán, a szőlőjácint és a bazsarózsa, elszaporodnak és meghonosodnak. Ültess eleget belőlük, és soha többé nem fogsz gyomlálni a területen.

Hol a legjobb hely orgonabokor ültetésére?

Hova ültessünk orgonát. Az orgona ültetésére az ideális hely egy teljes napfényes terület (legalább 6-8 óra naponta) – adjon nekik túl sok árnyékot, és előfordulhat, hogy nem virágzik. Az orgona szereti az enyhén lúgos, nedves, jó vízelvezetésű talajt is.

Melyik hónapban virágzik az orgona?

Az orgona olyan helyeken nő, ahol kevesebb a nap, de nem virágzik jól. Ha már a virágzásról beszélünk, ha minden mást jól csináltál, akkor arra számíthatsz, hogy sok virág nyílhat tavasszal , bár más fajták különböző időpontokban nyílnak.

Melyik hónapban metszed az orgonabokrokat?

Általános szabály, hogy minden orgonánál azonnal le kell metszeni a tavaszi virágzás után . Mivel az orgonák a következő évi virágbimbókat közvetlenül azután rakják ki, hogy az adott évi virágok elhalványultak, a későbbi nyár vagy őszi metszés a következő évi virágok nagy részének vagy egészének levágását eredményezi.

Terjednek az orgonabokrok?

Az orgonabokrok általában minden erőfeszítés nélkül virágoznak . Ha azonban hagyjuk magától növekedni és terjedni, a közönséges orgona végül csak a legfelső ágak tetején virágzik.

Mérgezőek az orgonabokrok a kutyákra?

Az orgona nem tartalmaz olyan vegyszert, amely megmérgezi az állatokat vagy az embereket, és nem irritálja a bőrt. Annak ellenére, hogy az orgona szárai, levelei és virágai nem jelentenek veszélyt a kutyák egészségére , jó ötlet, hogy kutyája ne rágja meg a növényt.

Hogyan lehet megfiatalítani egy orgonabokrot?

A nagy, benőtt orgona megújításának egyik módja az, ha a tél végén (márciusban vagy április elején) az egész növényt 6-8 hüvelyknyire visszavágják a talajtól . Ez a súlyos metszés nagyszámú hajtást eredményez a vegetációs időszakban.

Ülhetek orgonát a Ház mellé?

Gyökérrendszer a lilán Az orgona gyökerei nem tekinthetők invazívnak , és mindaddig, amíg elegendő helyet hagyunk a fa vagy cserje és a szerkezet között, kicsi a kockázata, ha orgonát ültetünk az alapok közelében. Az orgona gyökerei általában a cserje szélességének másfélszeresére terjednek ki. 12 láb (4 m) távolság

Kell az orgonabokrok teljes napsütés?

Orgona ültetése Íme az ültetés első szabálya: az orgonának sok hely kell a növekedéshez. Ha sövényt ültet, legalább hét-nyolc láb széles és tíz láb széles helyre kell egy cserje. Naponta legalább hat óra napfényre van szükségük a kiváló virágzáshoz. Jó vízelvezetésű, lúgos talajt biztosítson.

Takarjam le az orgonabokromat?

Az orgona jobban bírja a hideg telet, mint a legtöbb növény. ... Ritka esetekben előfordulhat, hogy le kell takarnia a növényt a rügyek védelme érdekében . Ez tél végén és kora tavasszal történik, amikor a rügyek elkezdenek törni, és durva fagyás következik be.

Évente hányszor virágzik az orgona?

Az újravirágzó orgona tavasszal egyszer virágzik, pihenőt tart, majd nyár közepén újra virágzik. Egyes fajták, például a Bloomerang sötétlila, a tavaszi pihenés után ősszel tovább virágoznak.

Milyen magasak az orgonabokrok?

Magasság/elterjedés: A közönséges orgona (Syringa vulgaris) 12-15 láb magasra és 10-12 láb szélesre nő. Sok kisebb törpefajta létezik, amelyek 4-6 láb magasak és 3-7 láb szélesek. A japán fa orgona (Syringa reticulata) elérheti a 25-30 láb magasat.

Milyen távolságra ültetsz orgonabokrot egymástól?

Állítsa a növényt 2-3 hüvelykkel mélyebbre, mint ahogy az óvodában nőtt, és a gyökerek köré dolgozzon be termőtalajt. Öntözze be. Ezután töltse be a lyukat további termőtalajjal. Több orgonabokrot helyezzen el egymástól 5-15 láb távolságra , fajtától függően.

Az orgonabokrok vonzzák a méheket?

Lila vonzereje A ragyogó lila és kékes szirmokkal az orgona számos méhet vonz , különösen mivel a virágok sűrű fürtökben nőnek. Ennek eredményeként a méhek a virágokon maradhatnak, hogy még több nektárt tápláljanak, anélkül, hogy folyamatosan más növényekhez kellene repülniük.

Melyik a legillatosabb orgonabokor?

A legillatosabbnak tartott orgona egy kínai őshonos – S. pubescens . Kicsi, fehér virágai vannak lilával.

Hogyan érheted el, hogy az orgona gyorsabban nőjön?

Vágja le a növényt évente, közvetlenül a virágzás befejezése után, hogy javítsa az életerőt. Távolítsa el a gyenge ágakat, amíg 7-10 különböző korú szárból álló csomót nem kap. Ritkítsa meg a felső növekedést, hogy a napfény bejusson az orgona közepébe. Új rügyek képződnek , és a növény gyorsabban nő.

Nőhet-e az orgona agyagos talajban?

A növényeket a megtelepedésig folyamatosan nedvesen kell tartani, de kerülni kell a túlöntözést, mert nem szeretik a nedves lábat. Valójában, ha orgonát ültetünk nehéz agyagos talajba , amely tavasszal is nedves marad, beteges, gyengén teljesítő növényekhez vezet. A kertészeknek azt is tanácsoljuk, hogy ne használjanak orgonát alapnövényként.

A banánhéj jó az orgonabokrok számára?

Bio Lila Élelmiszer A fűnyírás és a kávézacc jó nitrogénforrás, de takarékosan használd őket komposztban. A banánhéj káliumot kínál a talajnak .

A tojáshéj jó az orgonabokrok számára?

Az orgonabokrok a semleges vagy a lúgos talajt kedvelik. ... A tojáshéj bármikor hozzáadható a talajhoz. Porítsd meg őket, és szórd meg az orgonabokraid köré, finoman forgasd be őket a talaj felső néhány centiméterébe.