Mikor fogadták el a lahore-i határozatot?

Pontszám: 4,6/5 ( 46 szavazat )

évi ülésén fogadták el a brit indiai muszlimok külön szülőföldjének létrehozásáról szóló határozatot Az egész Indiai Muszlim Liga

Az egész Indiai Muszlim Liga
Az All-India Muslim League (népszerű nevén Muszlim Liga) egy politikai párt, amelyet 1906-ban hoztak létre Brit Indiában. Az 1930-tól kezdődően egy különálló muszlim többségű nemzetállam, Pakisztán létrehozása iránti határozott kiállása sikeresen vezetett India 1947-es Brit Birodalom általi felosztásához.
https://en.wikipedia.org › wiki › All-India_Muslim_League

Egész-indiai Muszlim Liga – Wikipédia

Az 1940. március 22–24-én Lahore-ban tartott rendezvény Pakisztán történelmének mérföldkőnek számító dokumentuma.

Mi történt március 23-án, Pakisztán napján?

Yaum-e-Pakistan) vagy a pakisztáni határozatok napja, egyben a köztársaság napja is egy nemzeti ünnep Pakisztánban, amely az 1940. március 23-án elfogadott Lahore-i határozatra és Pakisztán első alkotmányának elfogadására emlékezik a pakisztáni uralomnak az iszlámra való átállása során. A Pakisztáni Köztársaság 1956. március 23-án ...

Ki fordította le angolra a pakisztáni határozatot?

A pakisztáni határozat tervezetét urdu nyelven 1940. március 21-én készítette el a Quaid által vezetett négytagú témabizottság, amelyben Nawab Ismail, Malik Barkat Ali és Sikandar Hayat is részt vett a Nawab Shahnawaz Mamdot rezidenciáján tartott találkozón, és lefordították Angolul többek között Maulana Zafar ...

Ki javasolta Pakisztán nevét?

Az ország nevét 1933-ban Choudhry Rahmat Ali, a Pakisztáni Mozgalom aktivistája alkotta meg, aki egy röpiratban tette közzé Most vagy soha, rövidítésként használva ("harmincmillió muszlim testvér, aki PAKISZTÁNBAN él"), utalva a Brit Raj öt északi régiójának neve: Punjab, Afganista, ...

Ki támogatta a pakisztáni pandzsábi határozatot?

Az állásfoglalást Maulana Zafar Ali Khan Punjabból, Sardar Aurangzeb az NWFP-től, Sir Abdullah Haroon Szindhból és Qazi Esa Beludzsisztánból támogatta, sok más mellett. A határozatot március 24-én fogadták el.

Lahore-i határozat 1940 | قرارداد لاھور

19 kapcsolódó kérdés található

Melyik várost hívják pakisztáni Manchesternek?

Faisalabad több mint 5%-kal járul hozzá Pakisztán éves GDP-jéhez; ezért gyakran "pakisztáni Manchester"-ként emlegetik.

Ki tervezte a pakisztáni zászlót?

Pakisztán nemzeti zászlaját Syed Amir-uddin Kedwaii tervezte, és a Muszlim Liga eredeti zászlaján alapult. Az alkotmányozó nemzetgyűlés 1947. augusztus 11-én fogadta el, néhány nappal a függetlenség kivívása előtt.

Melyik ország fogadta el először Pakisztánt?

Irán volt az első ország, amely Pakisztánt független államként ismerte el, Mohammad Reza Pahlavi sah pedig az első államfő, aki hivatalos állami látogatásra érkezett Pakisztánba (1950 márciusában).

Ki használta először a Pakistan Word-et?

Aziz azt írja: "Rahmat Ali egyedül fogalmazta meg ezt a nyilatkozatot" (amiben először használták a Pakisztán szót), de annak érdekében, hogy "reprezentatív" legyen, elkezdett körülnézni olyan emberek után, akik vele együtt aláírják.

Ki uralkodott Pakisztánban a britek előtt?

Az 1500-as évektől az 1700-as évekig a Mogul Birodalom uralta és virágzott Pakisztán területén. A 18. században a britek érkeztek a régióba, és átvették az akkoriban Indiához tartozó Pakisztán területét. 1947-ig uralkodtak.

Mi a pakisztáni nap hivatalos neve?

Yaum-e-Pakistan) vagy a pakisztáni határozatok napja, egyben a köztársaság napja is egy nemzeti ünnep Pakisztánban, amely az 1940. március 23-án elfogadott Lahore-i határozatra és Pakisztán első alkotmányának elfogadására emlékezik a pakisztáni uralomnak az iszlámra való átállása során. A Pakisztáni Köztársaság 1956. március 23-án ...

Hol tartották a pakisztáni határozati ülést Lahore-ban?

Az állásfoglalást a munkabizottság utasítására Maulvi AK Fazlul Huq mutatta be a Lahore-i Minto Parkban (jelenleg „Iqbal Park” néven).

Miért fontos március 23?

Ez a nap a történelemben: március 23. Miután befejezték az Egyesült Államok első szárazföldi expedícióját a Csendes-óceán partjára , Meriwether Lewis és William Clark felfedezők 1806-ban ezen a napon indultak vissza a Missouri állambeli St. Louisba, ahol útjuk 1804 májusában kezdődött.

Mi történt Pakisztán Védelmi Napján?

Szeptember 6-a 1965-ben az a nap, amikor az indiai csapatok átlépték a nemzetközi határt, hogy támadást indítsanak a pakisztáni Pandzsáb ellen, a Jammut célzó pakisztáni Grand Slam hadművelet ellen.

Mit ünnepelnek március 23-án?

Március 23. - Meteorológiai Világnap A Meteorológiai Világnapot minden év március 23-án tartják, hogy felhívják a figyelmet az időjárásra és az éghajlatra a társadalom biztonsága és jóléte érdekében. 1950. március 23-án életbe lépett a Meteorológiai Világszervezet.

Kit neveznek Pakisztán ötletének atyjának?

Muhammad Ali Jinnah (született: Mahomedali Jinnahbhai; 1876. december 25. – 1948. szeptember 11.) ügyvéd, politikus és Pakisztán alapítója.

Ki adta a külön haza gondolatát?

Allama Iqbal 1930. december 29-i elnöki beszédét a Muszlim Liga előtt egyesek a két nemzet elméletének első kifejtésének tekintik, amely alátámasztja azt, ami végül Pakisztán lesz.

Melyik a legnagyobb etnikai csoport Pakisztánban?

A modern pakisztáni lakosság nagyjából öt nagyobb és több kisebb etnikai csoportra osztható. A pandzsábik , akik a lakosság nagyjából felét teszik ki, a legnagyobb csoport. A pastu (páthánok) a lakosság mintegy nyolcadát teszik ki, a szindhik pedig valamivel kisebb csoportot alkotnak.

Melyik ország Pakisztán legjobb barátja?

Pakisztánnak hosszú és erős kapcsolata van Kínával. A két ország közötti hosszú távú kapcsolatok kölcsönösen előnyösek. A nézetek és a kölcsönös érdekek szoros azonossága továbbra is a kétoldalú kapcsolatok középpontjában áll.

Melyik országot nem fogadta el Pakisztán?

Örményország és Pakisztán közötti nemzetközi és kétoldalú kapcsolatok rosszak. Pakisztán az egyetlen ország a világon, amely nem ismeri el Örményországot államként. A két ország diplomáciai szakadásának elsődleges oka a hegyi-karabahi konfliktus.

Miért hívják Indiát Namak Haram országnak?

Ugyanabból az országból már importálunk Sendha Namakot (Vrat waala namak az áhítatos hinduk számára, egészséges namak az áhítatos városi biotermékek számára). Mind az Ajwaint, mind a Sendha Namakot Pakisztánból importálták . Tehát ez volt az oka annak, hogy India „Namak Haram országként” bukkan fel a világon.

Van az iszlámnak zászlója?

Bár az iszlám egészét képviselő zászló nem létezik , egyes iszlám felekezeti ágak és szufi testvériségek zászlókat használnak önmaguk szimbolizálására.

Melyek a világ legmagasabb zászlórúdjai?

A világ legmagasabb zászlórudai
  1. Jeddah, Szaúd-Arábia – 175 m magas.
  2. Dusanbe, Tádzsikisztán – 165 m magas. ...
  3. Baku, Azerbajdzsán – 162 m magas. ...
  4. Kijongdong, KNDK – 160 m magas. ...
  5. Ashgabat, Türkmenisztán – 133 m magas. ...
  6. Akaba, Jordánia – 131 m magas. ...
  7. Amman, Jordánia – 126,8 m magas. ...
  8. Sheboygan, USA – 120 m magas. ...