Mikor használják az urométert?

Pontszám: 4,4/5 ( 57 szavazat )

A vizeletmérőket a vizelet fajsúlyának, sűrűségének mérésére használják. A vizelet fajsúlya a mintában lévő oldott anyagok koncentrációjától függ. Az alacsony fajsúlyú vizelet cukorbetegség vagy veseproblémák jele lehet.

Miért használnak urométert?

Az urinométer, egyfajta hidrométer, a vizelet fajsúlyának mérésére szolgált . A „fajsúly” a vizeletben jelenlévő oldott részecskék számának, sűrűségének és tömegének függvénye, és a vese koncentrálóképességének mérésére szolgál.

Mi az urinométer elve?

Mi az urinométer? Az urinométer a vizelet fajsúlyának mérésére szolgáló eszköz. A felhajtóerő elvén alapul. Mivel a vizelet sűrűsége megnövekedett a vízhez képest, az urinométer magasabban úszik a vizeletben, mint a vízben.

Mire használható a vizelet fajsúlyának mérése?

Az egészségügyi szolgáltató színérzékeny betéttel készült mérőpálcát használ. A nívópálca színe jelzi a vizelet fajsúlyát a szolgáltatónak. A nívópálca-teszt csak durva eredményt ad. A pontosabb eredmény érdekében a szolgáltató elküldheti a vizeletmintát egy laboratóriumba.

Mi a Leu a vizeletvizsgálatban?

A leukocita-észteráz egy szűrővizsgálat, amelyet olyan anyagok kimutatására használnak, amelyek fehérvérsejtek jelenlétére utalnak a vizeletben . Ez azt jelentheti, hogy húgyúti fertőzése van. Ha ez a teszt pozitív, a vizeletet mikroszkóp alatt meg kell vizsgálni fehérvérsejtek és egyéb fertőzésre utaló jelek keresésére.

Uriméter | Flexicare Medical

38 kapcsolódó kérdés található

Mit mond nekünk a fajsúly?

A vizelet fajsúlya (SG) a vizeletben lévő oldott anyagok koncentrációjának mértéke . Méri a vizelet sűrűségének arányát a víz sűrűségéhez viszonyítva, és információt nyújt a vese vizeletkoncentráló képességéről. A vizelet fajsúlyának mérése a vizeletvizsgálat rutin része.

Mi a vizelet normál pH-ja?

Normál eredmények A normál értékek pH 4,6 és 8,0 között mozognak. A fenti példák a tesztek eredményeinek általános mérései. A normálérték-tartományok kissé eltérhetnek a különböző laboratóriumokban.

Hogyan méri a vizelet sűrűségét?

Az orvos a vizeletmintát laboratóriumba küldi vizsgálat céljából. A laboratóriumi technikus refraktométerrel végzi el a vizsgálatot, amely fényt vetít a mintába, és segít meghatározni a vizelet sűrűségét. Ritkábban egy technikus alkalmazhat nívópálca módszert.

Hogyan mérhető a vizelet fajsúlya urinométerrel?

Ha oldatba, például vizeletbe helyezik, az urinométer a súlyának megfelelő mennyiségű vizeletet kiszorít . Minél több oldott anyagot tartalmaz a vizelet, annál kisebb térfogatot szorít ki az urinométer. A folyadékszintet a meniszkusz alján olvassuk le, ahol a vizelet metszi az urinométer fajsúlyos skáláját.

Hogyan találja meg azt a hőmérsékletet, amelyen a mintája leolvasható a vizeletmérőben?

Az urinométer kalibrációs hőmérséklete 15,6 °C (60°F). Minden 3 °C (5,4 °F) után, amikor a vizelet hőmérséklete meghaladja a kalibrációs hőmérsékletet, adjon hozzá . 001 a hidrométer leolvasására. Minden 5,4°F (3°C) után, amikor a vizelet hőmérséklete a kalibrációs hőmérséklet alatt van, vonjon le 0,001-et a hidrométer leolvasásából.

Miért csinálunk vizeletvizsgálatot?

A vizeletvizsgálat egy egyszerű teszt, amely egy kis vizeletmintát vizsgál. Segíthet megtalálni a kezelést igénylő problémákat, beleértve a fertőzéseket vagy a veseproblémákat . Segíthet a korai stádiumban lévő súlyos betegségek megtalálásában is, mint például a vesebetegség, a cukorbetegség vagy a májbetegség. A vizeletvizsgálatot „vizeletvizsgálatnak” is nevezik.

Milyen előnyei vannak a refraktométernek a vizelet fajsúlyának mérésére?

Előnyök: A kézi refraktométer nagyon könnyen kezelhető . Hátrányok: Ehhez a vizsgálathoz vizeletgyűjtésre van szükség (ami néha nehéz), és speciális mérési eszközt kell vásárolni. A hidratáció egyszerűbb vizsgálatához használhatja a vizelet színét.

Használhatunk hidrométert a tej sűrűségének mérésére?

A tejhidrométer, más néven laktométer egy olyan műszer, amelyet a tej tisztaságának ellenőrzésére használnak a sűrűség mérésével. Az adott zsír%-os tej sűrűsége egy meghatározott tartományon belül lehet. A laktométer egy hengeres beosztású csőből áll, amely mindkét végén zárva van.

Mi van a vizeletvizsgálatban?

A vizeletvizsgálat számos kémiai, mikroszkópos és vizuális vizsgálatból áll, amelyeket a sejtek, sejtfragmensek és anyagok, például kristályok vagy vizeletben lévő anyagok kimutatására használnak, amelyek a fent felsorolt ​​különféle állapotokhoz kapcsolódnak.

Amikor a fajsúlyt mérik az urinométer hengerén El kell olvasni a?

Töltse meg az urinométer hengerét körülbelül 3/4-ig vizelettel, és helyezze bele a vizeletmérő úszóját. Győződjön meg arról, hogy az úszó nem érintkezik a henger oldalával vagy aljával. Olvassa le a fajsúlyt az urinométer szárán lévő skálán a meniszkusz aljával.

Mit jelent az SG Densite a vizeletvizsgálaton?

Másképp fogalmazva, a víz fajlagos sűrűsége 1000 lenne. Ideális esetben a vizelet fajsúlya 1,002 és 1,030 közé esik, ha a veséi normálisan működnek. Az 1,010 feletti fajsúly ​​enyhe kiszáradást jelezhet. Minél magasabb ez a szám, annál kiszáradtabb lehet.

Mi az oka a vörösvértestek megjelenésének a vizeletben?

A vizeletben lévő vörösvértestek néhány akut oka a következők: Fertőzések . A húgyúti, hólyag-, vese- vagy prosztatafertőzés gyulladást és irritációt okozhat, ami vörösvértestek megjelenéséhez vezet a vizeletben. Szexuális tevékenység.

Mik a savas vizelet tünetei?

A szervezetben túl sok húgysav kis kövek képződéséhez vezet, ami fájdalmat okozhat pisiléskor és véres vizeletben... További tünetek:
  • Vér a vizeletben.
  • Hányinger vagy hányás.
  • Láz és hidegrázás.
  • Bűzös vagy zavaros vizelet.

A savas vizelet káros?

A savas vizelet olyan környezetet is teremthet, ahol vesekövek képződhetnek. Ha egy személy vizelet pH-ja alacsony, vagyis savasabb, az olyan egészségügyi állapotot jelezhet, mint például: diabéteszes ketoacidózis, amely a cukorbetegség szövődménye. hasmenés.

Mire használják a fajsúlyt?

Jelentősége és felhasználása 4.1. A fajsúly a folyadékok sűrűségével és viszkozitásával kapcsolatos fontos tulajdonsága . A fajsúly ​​ismerete lehetővé teszi a folyadék jellemzőinek meghatározását egy standardhoz, általában vízhez képest, meghatározott hőmérsékleten.

Mit jelent az 1,025 fajsúly?

A fajsúly ​​általában 1,010-1,025 (normál tartomány: 1,003-1,030), és reggel a legmagasabb. Az 1,025 feletti érték a normál koncentrációs képességet jelzi. Az 1,035-1,040-nél nagyobb érték lehetséges szennyeződést, nagyon magas glükózszintet, vagy nemrégiben kis molekulatömegű dextránt vagy nagy sűrűségű radiopaque festéket jelent.

Mi okozza a vizelet magas fajsúlyát?

Rendellenes: A nagyon nagy fajsúly ​​nagyon koncentrált vizeletet jelent, amelyet az elégtelen folyadékfogyasztás , túl sok folyadék elvesztése (túlzott hányás, izzadás vagy hasmenés) vagy a vizeletben lévő anyagok (például cukor vagy fehérje) okozhat.