Mikor sértheti meg a tanácsadó a titoktartást?

Pontszám: 4,3/5 ( 22 szavazat )

Az itt szereplő pontok az Egyesült Királyságra vonatkoznak. A tanácsadónak három olyan esetben kell megsértenie a titoktartást, amikor a törvény megsérti: terrorizmus, kábítószer-kereskedelem és pénzmosás . Rory elmagyarázza ezeket a területeket.

Melyek a titoktartás határai a tanácsadásban?

Az információk bizalmas kezelése időkorlát nélkül érvényes, hacsak a kiadó fél másként nem rendelkezik . A terapeuta és kliense közötti terápiás kapcsolat rengeteg bizalmas információt tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy az ügyfél beleegyezése nélkül nem osztható meg.

A tanácsadók megsérthetik a titoktartást?

A tanácsadó jogilag nem kötelezhető a bűncselekményekkel kapcsolatos titoktartásra . A bíróságok arra a következtetésre jutottak, hogy védhető a bizalom jóhiszemű megsértése a bűncselekmények megelőzésének vagy felderítésének elősegítése érdekében. A bűncselekmények bejelentésére azonban nincs általános kötelezettség, kivéve különleges körülményeket.

Mi a három kivétel a tanácsadás titoktartása alól?

A titoktartás alóli kötelező kivételek többsége jól ismert és érthető. Ide tartozik a gyermekek, idősek és eltartott felnőttek bántalmazásának bejelentése, valamint az úgynevezett "védelmi kötelezettség ". Vannak azonban más, kevésbé ismert kivételek is, amelyeket törvény ír elő. Mindegyik sorra kerül bemutatásra.

Mi a teendő, ha a tanácsadó megsérti a titoktartást?

Ha ez megtörténik Önnel – ha biztos abban, hogy terapeutája olyan módon megsértette az Ön bizalmas kezelését, hogy kényelmetlenül érzi magát, és nincs köze az Ön kezeléséhez, jelentheti őt az állami pszichológiai engedélyezési testületnek .

Titoktartás – BACP etikai keretrendszer a tanácsadói szakmák számára

40 kapcsolódó kérdés található

Mit ne mondjak el a terapeutámnak?

Mit ne mondjon a terapeutának
 • – Úgy érzem, túl sokat beszélek. Ne feledje, ez az egy-két óra a terapeutával töltött idő a te időd és a te tered. ...
 • „Én vagyok a legrosszabb. ...
 • – Sajnálom az érzelmeimet. ...
 • – Mindig csak magamról beszélek. ...
 • – Nem hiszem el, hogy ezt mondtam neked! ...
 • – A terápia nekem nem megy.

Mikor sértheti meg a tanácsadó a titoktartást?

A tanácsadónak három olyan esetben kell megsértenie a titoktartást, amikor a törvény megsérti: terrorizmus, kábítószer-kereskedelem és pénzmosás . Rory elmagyarázza ezeket a területeket.

Mi a 3 ok a titoktartás megszegésére?

 • A titoktartás megsértése.
 • A titoktartás a következő okok miatt sérülhet:
 • Önmagunk fenyegetése.
 • Mások fenyegetése.
 • Visszaélés gyanúja.
 • Figyelmeztetési kötelezettség.

Szólhat-e egy terapeuta a rendőrségnek, ha megölt valakit?

A terapeuta által megkövetelt cselekvési irány a körülményektől függhet, és magában foglalhatja a potenciális áldozat, a rendőrség vagy mindkettő értesítését. ... Az állami törvények azonban megengedhetik a terapeuta számára, hogy figyelmeztesse, de megakadályozza, hogy tanúskodjon az esetleges tárgyalásokon.

A terapeutáknak el kell mondaniuk a szülőknek az öngyilkossági gondolatokról?

A legtöbb szakember köteles jelenteni, ha egy terápiában részt vevő személy életkorától függetlenül közvetlen veszélyben van. Ez a veszély jelentheti az öngyilkosság jelentős kockázatát vagy a bántalmazás/elhanyagolás körülményeit. Az öngyilkossági gondolatok azonban önmagukban nem feltétlenül váltják ki a kötelező feljelentést – ez a körülményektől függ.

Mi a példa a titoktartási kötelezettség megsértésére?

Néhány példa a titoktartási megállapodások megszegésére: Bizalmas információk közzététele írásos dokumentumban , újságban, online cikkben vagy más hasonló kiadványban. Az információ szóbeli közlése egy másik személy számára. Az információ felfedése non-verbális kommunikáción keresztül.

Mit jelent a titoktartási kötelezettség megsértése?

A titoktartás megsértésének minősül, ha személyes adatokat adnak ki harmadik félnek a tulajdonos beleegyezése nélkül .

Milyen következményekkel jár a titoktartási kötelezettség megsértése?

Alkalmazottként a titoktartási megállapodások megszegésének következményei a munkaviszony megszűnéséhez vezethetnek . Súlyosabb esetekben akár polgári jogi pert is indíthatnak, ha egy harmadik fél úgy dönt, hogy vádat emel a jogsértés következményeiért.

Vannak kivételek a szabály alól a tanácsadásban?

Gyakori kivételek a következők: A pszichológusok beleegyezése nélkül nyilvánosságra hozhatnak személyes információkat, hogy megvédjék a pácienst vagy a nyilvánosságot a súlyos károktól – ha például egy ügyfél öngyilkossági kísérletről vagy egy másik személy megkárosításáról beszél.

Mit jelent a titoktartás korlátozása?

4) A titoktartási korlát azokra való hivatkozással kerül meghatározásra, akiknek igénye és megismeréséhez való joga az ügyfél egészségügyi szükségleteihez kapcsolódik . ... Tekintettel a tisztelet és a bizalom fontosságára, az ilyen információkat a titoktartási kötelezettség megsértése nélkül csak a gondozásukban érintettekkel lehet megosztani.

Mik a titoktartás szabályai a terápiában?

Frissítve 2021. augusztus 3. A pszichoterapeuta-páciens kiváltság, a 1014-es bizonyítási kódexben meghatározott kaliforniai bizonyítási kiváltság a következőket írja elő: Önnek joga van nem fedni fel semmilyen bizalmas kommunikációt Ön és pszichoterapeutája között egy kaliforniai büntetőbírói eljárás során ; és jogod van megakadályozni...

Meg tudja mondani egy terapeutának, ha megölt valakit?

Ha egy kliens azt mondja a terapeutájának, hogy bűncselekményt követett el a múltban, legyen az gyilkosság, bankrablás vagy emberrablás, akkor nem sérthetjük meg a titoktartást , hacsak nincs közvetlen veszélyben lévő személy. ... A terápia működésének fő oka a bizalmasság a terápiás környezetben.

Mondhatok illegális dolgokat a terapeutámnak?

Nem minden, amit elmondasz szigorúan bizalmasnak. A terapeuta iránti bizalmasság nem abszolút. Ha illegális tevékenységekről, gyermek-, családon belüli vagy idősek bántalmazásáról vagy elhanyagolásáról beszél, vagy önmagának vagy másoknak ártani akar, a terapeutát törvény kötelezheti (az Egyesült Államokban), hogy jelentse Önt a rendőrségen.

Tudsz mondani egy terapeutának valami illegálisat az Egyesült Királyságban?

Talán egy kivételtől eltekintve (a 2000. évi terrorizmusról szóló törvény értelmében bizonyos szakembereknek (beleértve a terapeutákat is) fel kell fedniük bizonyos, a terroristák tulajdonával kapcsolatos aggályaikat), a törvény nem kötelezi a terapeutát arra, hogy megsértse a bizalmat és tájékoztassa a rendőrséget ügyfele elkövetéséről, vagy szándékában áll...

Mikor sérthető meg a titoktartás?

Mi a titoktartási kötelezettség megsértése? Röviden, a titoktartás megsértése az információ valakinek a tulajdonosának beleegyezése nélkül való felfedése. Más szóval, ha nem tartják tiszteletben egy személy magánéletét vagy azt a bizalmat, amelyben az információt vagy adatot átadták Önnek , azáltal, hogy átadja azokat valaki másnak.

Mit írnak a terapeuták a jegyzeteikbe?

Általában tartalmaznak információkat a jelentkező tünetekről és a diagnózisról, az egyén megjelenésének megfigyeléseiről és értékeléséről, a terapeuta által alkalmazott kezelési beavatkozásokról (beleértve a kezelés módját és gyakoriságát), az elvégzett vizsgálatok eredményeit, a felírt gyógyszereket stb. .

Gyakori, hogy beleszeret a terapeutába?

Ha úgy érzed, hogy beleszerettél a terapeutába, nem vagy egyedül . A terápia egy intim folyamat, és valójában gyakoribb, mint gondolnád, hogy romantikus érzelmeket ébresszenek fel terapeutája iránt.

Bizalmas, amit a tanácsadónak mond?

A terápia szinte minden esetben teljesen bizalmas . A terapeuta köteles titokban tartani mindazt, amit a kettejük közötti üléseken elhangzottak, ahogyan az orvosnak is meg kell őriznie a feljegyzéseit.

Mikor sértheti meg a szociális munkás a titoktartást?

Ahhoz, hogy a szociális munkás jogosan sértse meg a titoktartást, az ügyfélnek konkrét, közvetlen fenyegetést kell tennie egy azonosítható személyre . Például, ha egy ügyfél azt mondja a szociális munkásnak, hogy képesnek érzi magát az erőszakra, amikor feldühödik, akkor nem köteles figyelmeztetni, mert a kijelentés túl általános.

Milyen határokra van szükség a tanácsadásban?

A tanácsadás és a pszichoterápia során figyelembe veendő fontos határok
 • Idő, munkamenetek száma és hely. Ezek az egyes találkozások gyakorlati határai. ...
 • Kettős kapcsolatok. ...
 • Önfeltárás. ...
 • Érintés. ...
 • Ajándékok. ...
 • Munkameneten kívüli kapcsolattartó. ...
 • Közösségi média. ...
 • Titoktartás.