Mi az a platán?

Pontszám: 5/5 ( 53 szavazat )

A Platanus az északi féltekén őshonos, kis számú fafajból álló nemzetség. Ők a Platanaceae család egyetlen élő tagjai. A Platanus minden érett tagja magas, eléri a 30-50 métert.

Mi a platán a Bibliában?

A keleti platán, a Platanus orientalis , az Észak-Amerika keleti részén élő platán, Platanus occidentalis nagyon közeli rokona. A Biblia számos fordításában egy fügefajt platánnak neveznek, ami a "sycamine" elrontása.

Miért nevezik platánnak?

A Platanus nemzetségnév a platán klasszikus neve, a görög platus szóból származik, amely széleset jelent, a széles levelekre utalva . A fajnév, az acerifolia, juharlevelet jelent, a levelek formájára utalva. A latin név x szimbóluma azt jelzi, hogy a londoni platán hibrid faj.

Milyen fa a platán?

platán, a Platanus nemzetség 10 faja közül bármelyik, a Platanaceae család egyetlen nemzetsége. Ezek a nagy fák Észak-Amerikában, Kelet-Európában és Ázsiában honosak, és pikkelyes kéreg jellemzi őket; nagy, lombhullató, általában tenyeres karéjos levelek; és gömbölyű virág- és magfejek.

Mire jó a platán?

Az Egyesült Államok korai történelmében az emberek platánfákat használtak dobozok, edények, lambériák, padlóburkolatok, vödrök, hentesblokkok, faragások, furnérok és még borbélyoszlopok készítésére is. Vadon élő állatok: A platánfák, köztük a platánok, táplálékot nyújtanak a csirkeféléknek, az aranypintyeknek, a lila pintyeknek, a juncóknak és a szivacsoknak .

Mindent a platánokról!

25 kapcsolódó kérdés található

A platánok kemény vagy puha fák?

A platán egy hibrid fa, amelyet gyakran ültetnek városokban. A fa kemény , szoros erezetű, világosbarna színű. Számos közepes méretű medulláris sugár van, amelyek nagyon feltűnőek és dekoratívak a negyed vágott felületeken.

A platán kemény fa?

Noha ennek a keményfának számos gyönyörű tulajdonsága van, mint például a szín és a minta a vágási hosszban, gyakran használják más alapvető alkalmazásokban.

A londoni platán egy platán?

A London planetree egy hibrid, amely az őshonos platán és a nem őshonos ázsiai planetree keresztezéséből származik. A platánhoz hasonlóan ez is egy nagy fa, gyönyörű hámló kérgével.

A londoni platán ugyanaz, mint a platán?

A London Plane hibrid eredetű – két különböző faj, az amerikai platán (Platanus occidentalis) és a keleti sík (Platanus orientalis) leszármazottja, és egy olyan fa, amely az új világ európai gyarmatosítása előtt nem létezett. .

Mi a különbség a platán és a londoni platán között?

A platán lombkorona szélessége 75-100 láb lehet, míg a londoni bolygók lombkorona csak 65-80 láb szélesre nő. Míg a londoni bolygófán és a platánon is mutatós a kéreg, a londoni bolygón a kéreg valamivel tompább. ... A London planetree leveleinek is mélyebb a lebenye, mint a platán leveleinek.

Mérgezőek a platánok?

Egyes fajták szénanáthát/légúti allergiás reakciókat okoznak emberben. De nincs feljegyzett állati toxicitás .

Ehető-e a londoni platán gyümölcse?

Nem ehető gyümölcs , barna fürt. ÉV IDŐPONTJA: A nedv elérhetősége a helytől függ, meleg területeken egész évben.

Milyen magasra nő egy platán?

A londoni platánfák vadon nőnek Európában, és egyre gyakrabban termesztik őket az Egyesült Államokban. Ezek magas, masszív, könnyen növő fák, amelyek elérhetik a 100 láb (30 m) és a 80 láb (24 m) magasságot.

Hogyan lehet azonosítani egy londoni platánfát?

Londoni platánfák azonosítása – nagy juharszerű levelek, gömb alakú termések egész télen lógó „füzéreken”, sárga/barna foltos kéreg . A kéreg összetéveszthetetlen, halványsárga/szürke foltok maradnak a nagy, sötétebb pelyhek lehullása után. Gyümölcse gömb alakú, hasonló a keleti síkhoz, de nagyobb.

Milyen nagyra nő egy londoni platán?

Érett méret A londoni planetree 75–100 hüvelykes magasságra nő, és éréskor körülbelül 80 hüvelyknyire nő.

Mi a különbség a juharfa és a platánfa között?

Főnévként a juhar és a platán között az a különbség, hogy a juhar az acer nemzetségbe tartozó fa , amelyet általában tenyér alakú levelei és szárnyas magjai jellemeznek, míg a platán a platanus nemzetség számos észak-amerikai platánjának bármelyike. ''platanus occidentalis (amerikai platán).

Okoznak allergiát a londoni platánok?

Kiderült, hogy míg a tesztelt emberek 86 százaléka volt allergiás valamire, addig a platánokra csak körülbelül 25 százalékuk volt allergiás . És mindazok, akiknél pozitív lett a londoni platán allergiája, a fűre is allergiásak voltak.

A platánfa jó égetésre?

Kiváló tűzifa . Vágáskor nagyon magas a nedvességtartalma, ebből fakad a füstölgő hírnév. Szárítsd meg rendesen és nagyon jól fog égni.

Milyen fa a londoni repülőgép?

Plane, London (Platanus x hispanica) Egy igazi városi slicc, a londoni repülőgép a főváros leggyakoribb fája. Az amerikai platán és a keleti sík hibridjeként először a 17. században fedezték fel, majd a 18. században széles körben elültették.

Értékes a platánfa?

Ár/elérhetőség: Általában mérsékelt árú , bár a Sycamore-t általában negyedfűrészelt deszkaként árulják, ami növelheti a költségeket.

Mire használják a londoni síkfát?

Általános felhasználás: furnér, rétegelt lemez, belső kárpitozás, raklapok/ládák , padlóburkolatok, bútorok, faragványok és egyéb apró, speciális fatárgyak.

Mi az a Plantane fa?

Az útifű, más néven plátano a spanyol nyelvű országokban, a banánnemzetség (Musa) trópusi fája , amely Malajzia és Észak-Ausztrália közötti régióból származik. Minden trópusi területen megtalálható, ahol banánt termesztenek. ... Az érett útifű általában főtt, de édes.

Hogyan készítesz Pollard egy londoni platánfát?

Ennek eléréséhez vágjon le egy londoni platánfát késő ősszel vagy kora télen . Használjon jól csiszolt, fertőtlenített pengéket, és a régi növekedés felett vágjon. Vegye ki az összes fiatal, tip end új szezon növekedését. Érdekes formát hoznak a göcsörtös, horpadt régi szárak.

Gyorsan nőnek a platánok?

Termesztés. A leghidegebb területek kivételével a platánok meglehetősen gyorsan nőnek fiatalon . ... Kiváló fák nagy otthoni kertekbe, parkokba és széles utakra. A szaporítás magról, dugványról vagy rétegről történik.

Mennyi idő alatt nőnek ki a platánok?

Plane - London Plane Nagy lombhullató, rendkívül szívós fa. Évente akár 1 méterrel is megnő.