Mi az a perkután endoszkópos vizsgálat?

Pontszám: 5/5 ( 6 szavazat )

A perkután endoszkópos gasztrosztómia egy endoszkópos orvosi eljárás, amelynek során a hasfalon keresztül egy szondát vezetnek a beteg gyomrába, leggyakrabban azért, hogy táplálékot biztosítsanak, ha az orális bevitel nem megfelelő.

Mennyi ideig bírja a PEG cső?

Egy PEG cső körülbelül 1 évig működik. A régi cső cseréje általában egyszerű eljárás, amelyet az egészségügyi szolgáltató műtét vagy érzéstelenítés nélkül is elvégezhet.

A PEG cső műtétet igényel?

A perkután endoszkópos gastrosztómiás (PEG) csőbehelyezési eljárás nem jelentős műtét . Nem jár a has kinyitásával. A műtét után még aznap vagy másnap hazamehet, hacsak más okból nem fogadják be.

Miért táplálkozik a PEG?

Mi az oka a PEG adagolócső használatának? PEG etetőszonda használható , ha nyelési nehézségei vannak, vagy olyan problémái vannak , amelyek miatt fennáll annak a veszélye, hogy a lenyelt étel a tüdejébe kerül, nem pedig a gyomrába.

Etetős szondával még mindig lehet rendes ételt enni?

Etetőcsővel ehetek még? Igen , a következőket kell tudnia: Az etetőcsővel alternatív hozzáférést biztosít a tápanyagok, folyadékok és gyógyszerek szállításához. Beszédpatológusa és táplálkozási szakértője megbeszéli Önnel, hogy milyen ételeket fogyaszthat biztonságosan, attól függően, hogy mennyire tudja biztonságosan nyelni.

Perkután endoszkópos gasztrosztómiás (PEG) etetőszonda

20 kapcsolódó kérdés található

Mi a leggyakoribb probléma a szondatáplálás során?

Hasmenés . A szondás táplálás leggyakoribb szövődménye a hasmenés, amelyet 24 óránként 200 ml-nél nagyobb széklettömegként határoztak meg.

Mennyire fájdalmas az etetőcső?

Az etetőcső kényelmetlen, sőt néha fájdalmas is lehet. Módosítania kell az alvási pozícióját, és több időt kell szánnia a cső tisztítására és karbantartására, valamint az esetleges szövődmények kezelésére. Ennek ellenére a legtöbb dolgot megteheti úgy, ahogy mindig is tette. Elmehetsz éttermekbe a barátaiddal, szexelhetsz és gyakorolhatsz.

Mikor távolítod el a csapokat?

Mikor távolítható el a PEG? A PEG eltávolítható , ha legalább három hétig stabilan tudja tartani a testsúlyát a cső használata nélkül.

Mi a különbség a PEG cső és a G cső között?

Gyakran használják kezdeti G-csőként a műtét utáni első 8-12 hétben. A PEG kifejezetten egy endoszkópiával elhelyezett hosszú G-csövet ír le, és a perkután endoszkópos gastrosztómiát jelenti. Néha a PEG kifejezést az összes G-cső leírására használják. A sebészek más típusú hosszú csöveket helyezhetnek el.

Hogyan kell karbantartani a PEG csövet?

Hogyan ápoljam a PEG csövemet?
 1. Mindig mosson kezet minden használat előtt és után. Ez segít megelőzni a fertőzéseket. ...
 2. Mindig öblítse át a PEG csövet minden használat előtt és után. ...
 3. Ha a PEG-cső eltömődik, próbálja meg a lehető leghamarabb eltávolítani. ...
 4. Naponta ellenőrizze a PEG csövet: ...
 5. Használjon alkoholos párnát a PEG-cső végének tisztításához.

Milyen gyakran kell PEG csövet cserélni?

Következtetés: A PEG csöveket körülbelül nyolc hónap elteltével ki kell cserélni a PEG körüli bőrfertőzés és a gombásodás megelőzése érdekében. Javasoljuk, hogy a PEG csöveket rendszeres nyolc hónapos időközönként cserélje ki egy gyakorlott kórházi orvos által.

Mi a PEG teljes jelentése?

PEG: A perkután endoszkópos gastrosztómia rövidítése , egy etetőszonda elhelyezésére szolgáló sebészeti eljárás, anélkül, hogy nyílt laparotomiát (hasi műtétet) kellene végrehajtani. A PEG célja, hogy táplálja azokat, akik nem tudnak nyelni.

Honnan tudhatom, hogy a Gtube nincs a helyén?

A GJ nem a helyén tünetei
 1. Hánytató képlet.
 2. Takarmányozási intolerancia.
 3. Hasi fájdalom.
 4. A képlet kijön a G-porton.

A PEG csövet ki lehet venni otthon?

A PEG-et a gyomrában egy kör alakú műanyagdarab (a belső karima) tartja a helyén, körülbelül akkora, mint egy 10 pennyes érme. Ez az, ami megakadályozza, hogy véletlenül kihúzzák. Ez a műanyagdarab miatt nem lehet eltávolítani a csövet kívülről húzva .

Hogyan kell tisztítani a PEG csövet?

Tiszta ruhával és csapvízzel mossa meg a PEG-cső körül. Naponta legalább kétszer tisztítsa meg a bőr behelyezési helyét és a műanyag karima alatt. Kezdje a takarítással a napi zuhanyozási rutin részeként. Néhány embernek gyakrabban kell tisztítania a műanyag lemez alatt.

Etetőcsővel éhesnek érzi magát?

Ha azonban a szondás tápszert folyamatosan, kis mennyiségben adják be egy egész nap során, előfordulhat, hogy kevésbé érzi a teltségérzetet. Ha a bevitele kevesebb, mint az ajánlott mennyiség , vagy ha több időt tölt el az étkezések között, éhesnek érezheti magát.

Mennyi ideig élhet az ember etetőcsövön?

A legtöbb kutató a PEG-cső behelyezése után vizsgálja a betegeket. Amint az 1. táblázatban látható, ezeknek a betegeknek a halálozási aránya magas: 2-27% hal meg 30 napon belül, és körülbelül 50% vagy több 1 éven belül .

Hogyan alszol etetőcsővel?

Tegye közelebb a bilincset a testéhez, hogy az étel és a folyadék ne folyjon le a csövön. Tartsa tisztán és szárazon a tubus körüli bőrt. Aludj a hátadon vagy az oldaladon . Valószínűleg kényelmesebb lesz.

Mi a szondás táplálás intoleranciájának öt jele?

Az egyik korai és nehezebb probléma, amellyel a szülők szembesülnek a szondatáplálással, a takarmány-intolerancia. A takarmány-intolerancia hányás, hasmenés, székrekedés, csalánkiütés vagy kiütések, viszketés, gyakori böfögés, gázpuffadás vagy hasi fájdalom formájában jelentkezhet.

Okozhat-e tüdőgyulladást az etetőcső?

Az enterális szondás táplálásban részesülő betegek 40%-a az alsó légutakba szívja a táplálékot, ami tüdőgyulladást okoz. Az elmozdult vagy rosszul elhelyezett enterális tápcsövek, a magas gyomormaradék térfogat (GRV), dysphagia és a rossz szájhigiénia mind az aspirációs tüdőgyulladás lehetséges okai.

Milyen mellékhatásai vannak az etetőcső használatának?

A szondatáplálás leggyakoribb mellékhatásai az émelygés, hányás, gyomorgörcs, hasmenés, székrekedés és puffadás ... Egyéb lehetséges mellékhatások lehetnek:
 • Fertőzés vagy irritáció a cső helyén.
 • A cső elmozdul a helyéről vagy elmozdul.
 • A képlet bejutása a tüdőbe.

Fogyatékosságnak számít az etetőcső használata?

Az etetőcsövekkel rendelkező gyermekeket általában fogyatékkal élő gyermekeknek tekintik , ezért az amerikaiak fogyatékkal élők törvénye hatálya alá tartoznak.

Milyen ételek kerülhetnek az etetőcsőbe?

A turmixolásra népszerű élelmiszerek közé tartozik az édesburgonya, banán, quinoa, avokádó, zab, dió- és magvaj , csirke, joghurt, kefir, különféle gabonafélék és tej (tehén, szója, mandula, kókusz stb.). Egyéb folyadékok közé tartozik a víz, a húslevesek és a gyümölcslevek.

Az etetőcső meghosszabbítja az élettartamot?

Amíg a beteg felépül egy betegségből, hasznos lehet, ha átmenetileg táplálékot kap az etetőszondán keresztül. De az élet végén az etetőcső több kellemetlenséget okozhat, mint az, ha nem eszik. A demenciában szenvedők esetében a szondatáplálás nem hosszabbítja meg az életet, és nem akadályozza meg az aspirációt .