Mi az underglaze a kerámiában?

Pontszám: 4,7/5 ( 34 szavazat )

Az underglaze a kerámia díszítésének olyan módja, amelyben festett díszítést visznek fel a felületre, mielőtt átlátszó kerámia mázzal vonják be és kemencében kiégetik. ... A máz alatti dekoráció oxidokból származó pigmenteket használ, amelyek összeolvadnak a mázzal, amikor a darabot kemencében égetik.

Mi a különbség a máz és az alapmáz között?

Az underglaze és a máz egyaránt használható edények díszítésére. A különbség az , hogy az alsó mázat az átlátszó máz előtt alkalmazzák . A bonyolult mintákhoz egyszerűbb az alátétet használni. Egy átlátszó máz azonban lezárja a darabot, és nem porózussá teszi.

Mi a célja az alámáznak?

A kerámia alatti mázakat olyan minták és minták létrehozására használják, amelyek az őket borító mázon keresztül jönnek létre . Ez több vizuális mélységet és karaktert adhat a felületnek. Bár gyakran használják átlátszó mázak alatt, más, általában világos színű, átlátszó mázak alatt is használhatók.

Mi az a kerámia üvegezés alatti máz és hogyan készül?

Sgraffito máz alatti mázzal A sgraffito egy dekorációs technika, amelyben a művész átkarcol egy mázréteget, hogy felfedje az alatta lévő agyagtestet. Ahhoz, hogy ezt a megjelenést elérje, először vigyen fel egy réteg alatti mázt egy nedves vagy bőrkemény edényre, és hagyja megszáradni.

Mi történik, ha alámázat teszel a mázra?

Underglaze felvitele az égetett máz tetejére Egy olyan közeg, mint a CMC gumi, segít a foltnak a fényes mázas felületen tapadni. ... Ha azonban a darabot magasabb hőmérsékletre égetjük, a máz újra megolvad . Ennek eredményeként az alámáz beleolvad a máz felületébe, és sima felületet hoz létre.

Hogyan kell használni a kerámia alátétet

28 kapcsolódó kérdés található

Csontszáraz agyagra felkenhetsz csúszást?

Amikor a csúszás megszárad, összezsugorodik . Ezért általában, amikor csontszáraz agyagra alkalmazzák, az lehámlik vagy megreped. Azonban módosíthatja úgy, hogy jobban működjön csontszáraz agyagon. ... A csúszást általában plasztikus állapotú, megmunkálható agyagra vagy bőrkemény agyagra használják.

Be tudsz mártogatni máz alatt?

A máz alá meríthető úgy, hogy csak az edény külsején kerüljön fel. Ha azt szeretné, hogy a szín csak részben emelkedjen ki a külsején, akkor márthatja az aljzatba. Azonban érdemes lehet, hogy a szín egészen az ajakig menjen. Ennek legjobb módja, ha az edényt fejjel lefelé mártjuk.

Lehet máz alá rétegezni?

A máz alatti mázt az égetési folyamat bármely pontján fel lehet hordani a máz előtt (zöld és bisque), de a tényleges festési folyamatot illetően úgy gondolom, hogy csontszáraz állapotban megy a legjobban. Gyorsan szárad, könnyű rétegezést tesz lehetővé, és hiba esetén továbbra is letörölhető vagy karcolható.

Kiégetsz kerámiát üvegezés előtt?

Üvegezés A fazekasságot főleg az első kiégetés után végzik . Ezt az első égetési kört bisque-égetésnek nevezik, és tartósan megváltoztatja az agyagot, ami sokkal keményebbé teszi, de még mindig elég porózus ahhoz, hogy felszívja a mázakat.

Mi a különbség az Engobe és az underglaze között?

Engóbok és máz alatti mázak Az engobe szót leggyakrabban Észak-Amerikában használják, és a dekoratív felületek kialakításának szélesebb körű felhasználását írja le. Az underglaze alapvetően ugyanaz , és bármilyen színezővel vagy páccal színezhető.

Érintheti az alátét a kemencét?

Az alsó máz általában nem tapad a kemence polcára, amikor kiégetik . Ez azonban attól függ, hogy milyen alátétet használ, és hogyan alkalmazta. A legtöbb modern alsómáz szilícium-dioxidot tartalmaz, amely kiégetéskor megolvad. Így az alsó máz kissé ragacsossá válhat.

Milyen hőmérsékleten égeted az alátétet?

Agyagon vagy zöld edényeken való használathoz vigyen fel alámázat, hagyja megszáradni és kúposra égesse 04 . Ha szükséges, vigyen fel átlátszó mázat, és égesse újra a 06-05 kúpot cserépedényeknél és az 5-10 kúpot kőedényeknél (998°C-1285°C).

Mit jelent a túlmáz?

: égetett máz tetejére felhordható vagy felvihető túlmáz zománcok .

Tudod keverni az alátétet, mint a festéket?

A legtöbb máz alatti szín ugyanúgy kezelhető, mint a vízbázisú festékek keverése . Különböző színű alámázak keverésével új színeket hozhat létre. Vagy hozzáadhat fehér vagy fekete alátétet az alapszínhez, hogy ugyanazon szín különböző árnyalatait hozza létre. Kísérletezhetsz azzal is, hogy vizet adsz a máz alá.

Melyek az agyag fázisai?

Az agyagnak 6 alapvető fázisa van:
  • 1. ) Csúszás. A csúszás agyag, amelyhez vizet adnak, hogy pasztává vagy folyadékká alakítsák. ...
  • 2.) Nedves agyag. A nedves agyagot sok fazekas használja munkái elkészítéséhez. ...
  • 3.) Bőrkemény agyag. ...
  • 4.) Száraz agyag. ...
  • 5.) Bisque. ...
  • 6.) Mázas edény.

Mi történik, ha egy mázszínt rétegez a másikra?

A mázak kombinálva úgynevezett „eutektikumot” alkothatnak, amely két vagy több olyan anyag, amelyek egyesítve alacsonyabb olvadásponttal rendelkeznek, mint mindegyiknek külön-külön . Számunkra ez azt jelenti, hogy azok a mázak, amelyek egyenként nem nagyon folynak le, kombinálva lefolyhatnak az edény oldalán.

Lehet alacsony lángú mázakat rétegelni?

Alacsony tűzállóságú opálos (O) mázaink áttörik a textúrát, és önmagukban vagy rétegesen is jól néznek ki. Ezeket a mázakat szeretik texturált felületekkel és a Sedona Red Clay No. 67-el párosítani.

Miért van szükség zöldárukra?

Zöld edénykészítés szakasza A zöldáru nagyon törékeny, és bármilyen ütés károsítja, eltöri vagy deformálja. A zöld edények is elég műanyagok ahhoz, hogy a formázáshoz vizet adjunk hozzá, hogy újra megpuhuljanak.

Mi a különbség a bisque és a zöldáru között?

A bisque olyan agyag, amelyet nagyon meleg hőmérsékleten égettek ki. majd kifehéredik . A zöldáru sötétszürke, ahol a bisque nagyon fehér. Különböző kerámiatechnikák használhatók mind a zöldáru, mind a keksz esetében.

Mit jelent magyarul, hogy sgraffito?

Sgraffito, (olaszul: „karcolt ”), a képzőművészetben festészetben, kerámiában és üvegben használt technika, amely abból áll, hogy egy előzetes felületet leraknak, egy másikkal lefednek, majd a felületi réteget oly módon megkarcolják. hogy a megjelenő minta vagy forma az alsó színű.

Mit tesz az ecet az agyaggal?

Az ecet savassága kissé lebontja az agyagot, ragacsossá teszi . Egyes művészek ecetet használnak közvetlenül a palackból, vagy víz helyett ecetet adnak az agyaghoz, hogy csúszást hozzon létre. Mindezek a módszerek egy olyan csatlakozás létrehozására szolgálnak, amely erősebb, mint a víz vagy a csúszás.

Hogyan javítod a száraz csontkerámiát?

Csontszáraz agyag és csúszás javítása Két módszer létezik, az egyik a csúszás. A Slip egy agyag és víz keveréke. A másik módszer a fehér ecet . Száraz agyagot és fehér ecetet keverünk össze, amit ragasztóként használhatunk.

Mire használják a csúszást a fazekasságban?

A slip egy agyag iszap , amelyet kerámia és egyéb kerámiaáru előállításához használnak.