Miről szól a koldusopera?

Pontszám: 4,5/5 ( 74 szavazat )

Ebben Gay tolvajok és prostituáltak egy csoportjának életét mutatja be a 18. századi Londonban . Az akció középpontjában Peachum, a lopott áruk kerítése áll; Polly, a lánya; és Macheath, egy országúti ember. A meleg karikírozza a kormányt, a divatos társadalmat, a házasságot és az olasz operastílust.

Mi a jelentősége a Beggars-operának?

Szenzáció volt, hatalmas közönséget vonzott , és rekordszámú 62 előadás volt az 1727–28-as évad vége előtt júniusban. Ez az első balladaopera új drámai formát hozott létre a londoni színpadon, és sok hasonló alkotást inspirált a következő években.

Mi a Koldusopera fő témája?

A dalok egy része olyan operaszerzőktől származott, mint például Händel, de ezek közül csak a legnépszerűbbeket használták fel. A közönség együtt dúdolhatott a zenével és azonosulhatott a szereplőkkel. A történet a politikát, a szegénységet és az igazságtalanságot gúnyolta, a társadalom minden szintjén a korrupció témájára összpontosítva.

Mit mond a koldusopera szatírája?

A Koldusopera kettős szatíra volt az olasz operahagyományról, valamint Sir Robert Walpole hivatalban lévő miniszterelnök és kormánya politikai korrupciójáról . ... Meleg főszereplői inkább tolvajok és balhék, nem pedig az olasz opera hősei és királyai.

A Koldusopera vígjáték?

A The Beggar's Opera, John Gay három felvonásos balladaoperája, amelyet a londoni Lincoln's Inn Fields Theatre-ben mutattak be 1728-ban, és ugyanabban az évben adták ki. A mű a vígjátékot és a politikai szatírát ötvözi prózában, kortárs és hagyományos angol, ír, skót és francia dallamokra szabott dalokkal.

"A koldusopera" összefoglalója

36 kapcsolódó kérdés található

Ki találta fel a balladaoperát Angliában?

Úgy tűnik, a forma Angliában kezdődött 1728-ban, John Gay A koldusoperájával. Ez lehetséges, ha kevésbé kielégítő, az előző századi elődöknél is, de maga lényegében egy új műfajt váltott ki, amelyet különösen Henry Fielding drámaíró és regényíró fejlesztett ki.

Mi történik a Hárompennys Operában?

A Threepenny Opera a kapitalizmus háború utáni felemelkedésének csípős szatírája, Weill jazz-partitúrájába csomagolva, és Macheath (Mack the Knife) meséje , egy dekona bűnöző, aki azon a küszöbén áll, hogy törvényes üzletté változtassa illegális birodalmát. . Amikor Macheath feleségül veszi a fiatal Polly Peachumot, az apja feldühödik.

Hogyan ér véget a koldusopera?

Macheath az akasztófánál van, és készen áll a halálra; utolsó szavait ajánlja Pollynak és Lucynak. A Koldus visszatér és bejelenti, hogy az erkölcsi befejezés magában foglalja Macheath felakasztását is . Mivel azonban a közönség boldog véget ért, Macheath-et elengedik, és azt súgja Pollynak, hogy ő az igazi felesége.

Mi volt a Bertolt Brecht által Kurt Weill zenéjével írt musical címe, amely a 18. századi Könnyűopera alapján készült?

A Threepenny Opera (németül: Die Dreigroschenoper) Bertolt Brecht német drámaíró és Kurt Weill zeneszerző musicalje Elisabeth Hauptmann fordítóval és Caspar Neher díszlettervezővel együttműködve.

Miért hívják Hárompennys Operának?

Miért hívják Hárompennys Operának? Nevét az alapjául szolgáló produkcióról kapta, a Koldusopera című balladaoperáról, amelyet John Gay írt 1728-ban .

Macheath-t kivégzik?

Peachum a koldusokat a börtönbe küldi, arra számítva, hogy a rendőrség elfogja Macheath-et. A gyorsan felfedezett Macheath-t visszadobják a börtönbe, és közölték vele, hogy pénteken este hatkor kivégzik .

Hogy hívták az opera alapítóit?

Az Opera Software-t független cégként alapította Norvégiában 1995-ben Jon Stephenson von Tetzchner és Geir Ivarsøy . Kezdetben elkezdték az Opera webböngésző fejlesztését, miközben mindketten a norvég Telenor távközlési vállalatnál dolgoztak.

Mikor volt népszerű a balladaopera?

A balladaopera az angol színpadi szórakoztatás egyik műfaja, amely a 18. század elején keletkezett , és a következő évszázadban, majd később tovább fejlődött.

Kinek jutott eszébe a zenei dráma?

A zenedráma, a komoly zenés színház típusa, amelyet először Richard Wagner dolgozott ki Oper und Drama (1850–51; „Opera és dráma”) című könyvében, amelyet eredetileg egyszerűen „drámaként” emlegettek. (Wagner maga soha nem használta a zenedráma kifejezést, amelyet később utódai, valamint kritikusok és tudósok használtak.)

Mi volt az első operett?

Az Opera Comique most Offenbach szolgálatait követelte. Együttműködött Henri Meilhac és Ludovic Halevy librettistákkal az Orfee aux Enfers (Orpheus in Hell – 1858) című művében . Ez volt az első nagyszabású operett, amely a nagy operaéneklést populáris stílusú dallamokkal és könnyed cselekményt ötvözi két felvonásos formátumban.

Hogyan pasztorál a Beggars Opera?

Lelkipásztori hagyomány: meglehetősen idealizált képet ad a vidéki életről , a pásztorok és pásztornők életére és szerelmeire koncentrálva, akik úgy tűnik, minden idejüket énekelve és tánccal töltik, ahelyett, hogy birkák után nyargalnának!

Mi a különbség az opera és az operett között?

Egyszerűen fogalmazva: az operett valahol az opera és a musical közé esik . A musicalhez hasonlóan az operett is (leggyakrabban) tartalmaz beszélt párbeszédet, valamint dalt. Az operettek gyakran szatirikusak és szellemesek, és általában sokkal rövidebbek és kevésbé összetettek, mint a hagyományos operák.

Mi számít 1. operett musicalnek?

Míg Offenbach legkorábbi egyfelvonásos darabjai között szerepelt a Les deux aveugles, a Le violoneux és a Ba-ta-clan (mind 1855), addig első egész estés operettje, az Orphée aux enfers (1858) messze a legsikeresebb volt.

Az operettek hosszabbak, mint az opera?

Az operettek általában rövidebbek és kevésbé összetettek, mint a hagyományos operák , és gyakran (de nem mindig) angolul éneklik őket.