Mi a szupraglottikus hiperfunkció?

Pontszám: 4,4/5 ( 47 szavazat )

A laringoszkópia során láthatjuk, hogy a hangredők feletti struktúrák jellemzően nem vesznek részt a hangosításban. Az izomfeszültség-diszfónia esetén ezeken a területeken gyakran mutatkozik izomtevékenység, amelyet „supraglottikus hiperfunkciónak” vagy köznyelvben „szorításnak” neveznek.

Mi okozza a szupraglottikus szorítást?

A kulcsfogalom itt az, hogy a szupraglottikus MTD tanult viselkedés. Leggyakrabban ez a típusú MTD vírusos felső légúti fertőzés (megfázás, influenza, gégegyulladás stb.) után fordul elő. A fertőzés kezdeti állapotában a hangszalagok ödémássá válnak, és a személy hangja rekedtté válik.

Mi az a vokális hiperfunkció?

A vokális hiperfunkció akkor fordul elő , ha a gége izmai túl keményen dolgoznak beszéd közben . Az állapotot stressz, reflux vagy más körülmények idézhetik elő.

Mi az a szupraglottikus kompresszió?

A mediális szupraglottikus aktivitást a hamis hangredők összeadódása (FVF-kompresszió) jellemzi. ... A szupraglottikus aktivitás gyakran megfigyelhető az ilyen viselkedési hangzavarokkal küzdő egyéneknél, és úgy gondolják, hogy ez a gégeizom rendellenesen megnövekedett feszültségéhez vagy a hangképzés során fellépő erőfeszítéshez kapcsolódik.

Mi okozza a vokális hiperfunkciót?

Az állapotról A vokális hiperfunkció (VH) a hangzavarok egyik legelterjedtebb típusa, és a vokális mechanizmussal (gége vagy hangdoboz) való visszaélés vagy visszaélés krónikus állapotára utal, amely túlzott és/vagy kiegyensúlyozatlan (koordinálatlan) izomerő miatt következik be .

Izomfeszültség-diszfónia kezelése

20 kapcsolódó kérdés található

Elmúlik a dysphonia?

Rekedtségről (dysphonia) beszélünk, amikor a hangja reszelős, feszült vagy lélegző. A hangerő (milyen hangosan vagy halkan beszél) és a hangmagasság is eltérő lehet (milyen magasan vagy halkan szól a hangja). A rekedtségnek számos oka lehet, de szerencsére a legtöbb nem súlyos, és rövid időn belül elmúlik .

Hogyan húzod meg a hangszálaidat?

Kezdje azzal, hogy a kezét a mellkasára helyezi, mintha lehúzná a bőrét. Ezután emelje fel az állát, és tegye az állkapcsát a mennyezet felé körülbelül egy másodpercre. Éreznie kell az izmokat, amelyeket megmozgat. Egy másodperces időközökkel mozgassa az állát előre-hátra 20 másodpercig.

Mi a glottis funkciója?

A glottis, egy résszerű nyílás a garat fenekén, egy szelep , amely szabályozza a légutakat be- és kiáramlást . A glottis közvetlenül egy dobozszerű gégebe nyílik.

Mik azok a szupraglottikus struktúrák?

A szupraglottikus terület azokat a struktúrákat foglalja magában, amelyek a valódi hangredők felett (TVF) és a nyelv alapja alatt helyezkednek el. ... Ide tartoznak: a kamra; a hamis hangredők (FVF); az epiglottis; az aritenoidok; az aryepiglottic redők laryngealis vonatkozásai; és az előcsarnok.

Mi okozhat diszfóniát?

A diszfóniát leggyakrabban a hangszalagok rendellenessége (más néven hangránc) okozza, de más okok is lehetnek a tüdőből történő légáramlással vagy a torok hangszálak közelében lévő szerkezeti rendellenességei miatt.

Mi az a Puberphonia?

A puberfónia (más néven mutációs hamis, funkcionális falsettó, hiányos mutáció, serdülőkori falsettó vagy serdülő falsetto) egy funkcionális hangzavar , amelyet a pubertás utáni magas hangok szokásos használata jellemez, ezért sokan a rendellenességre úgy hivatkoznak. „falsetto” hangot eredményezve.

Gyógyíthatóak a hangzavarok?

A normál beszédhez a hangszálaknak simán össze kell érniük a gége belsejében. Bármi, ami zavarja a hangszalag mozgását vagy érintkezését, hangzavart okozhat. Sok hangzavar gyógyítható kezeléssel, ha korán diagnosztizálják .

Mi a diszfónia kezelése?

A típusú botulinum toxin injekciók (Botox ® ) Valószínűleg a görcsös dysphonia betegek fő terápiás formájaként elfogadott Botox ® egy olyan vegyszer, amely enyhíti a betegek izomgörcséit azáltal, hogy megakadályozza a kóros idegimpulzusok izomba jutását.

Miért szorít a torkom, amikor beszélek?

Ha fáradt a hangja, összeszorul a torka, vagy fáj a beszéd, akkor izomfeszültség-diszfóniája vagy hangfeszülése miatt izomfeszülés léphet fel. Ez a gyakori hangprobléma akkor is előfordulhat, ha a hangszálai normálisak, de a torokban lévő izmok nem működnek hatékonyan.

A stressz megváltoztathatja a hangját?

A stressz hatására a test izmai megfeszülnek, ideértve a mellkas, a torok, a nyak, az állkapocs, a hangredők (akkordok) stb. izmait, ami befolyásolhatja hangminőségünket és teljesítményünket. Az aktív stresszreakció azonnali változásokat okozhat a hangban a stresszreakció által okozott sok változás miatt.

Milyen érzés a nyelv feszültsége?

Sötét és/vagy tompa hangja lehet, ami szűknek vagy nagy erőfeszítésnek tűnik. Erős „csörgés” lehet, amikor a hangja tetejétől a mélyéig szirénázik, és nehézségekbe ütközhet az artikuláció. Az is előfordulhat, hogy lapos, üvöltözik, vagy rövidebb a hatótávolsága.

Mi a szupraglottikus növekedés?

A szupraglottikus karcinóma a domináns gégedaganat , különösen néhány fejlődő országban, ahol az alkohol és a dohányzás a leggyakoribb kockázati tényező [2, 3]. A supraglotticus carcinomában szenvedő betegeknél gyakran nem specifikus torokfájdalom, dysphagia és nyaki lymphadenopathia jelentkezik, mint a betegség elsődleges jellemzője.

Mi a gége az anatómiában?

A gége a nyak elülső részén, a garat alsó része előtt és a légcső felett helyezkedik el. ... A gége egyéb funkciói közé tartozik a hangképzés (fonáció), a köhögés, a Valsalva manőver és a szellőzés szabályozása, valamint az érzékszervként való működés.

Mi az a cricothyroid izom?

A cricothyroid izom a gége egyetlen feszülő izma, amely a fonációt segíti . A felső gégeideg beidegzi. Működése előre billenti a pajzsmirigyet, hogy segítse a hangszálak megfeszülését.

A gége és a glottis ugyanaz?

A gége, amelyet általában hangdoboznak vagy glottisnak neveznek, a levegő átjárója a fenti garat és az alatta lévő légcső között. ... A gége alapvető szerepet játszik az emberi beszédben. A hangképzés során a hangszálak összezáródnak és rezegnek, ahogy a tüdőből kilökött levegő áthalad közöttük.

Mi az a 10. epiglottis osztály?

Az epiglottis egy levél alakú porclebeny, amely a nyelv mögött , a gége vagy a hangdoboz tetején helyezkedik el. Az epiglottis fő funkciója, hogy evés közben lezárja a légcsövet, hogy véletlenül se kerülhessen belélegezni az ételt.

Mik a sérült hangszálak jelei?

A hangszalag-bénulás jelei és tünetei a következők lehetnek:
 • Lélegzetelállító hangminőség.
 • Rekedtség.
 • Zajos légzés.
 • A hangmagasság elvesztése.
 • Fulladás vagy köhögés étel, ital vagy nyál lenyelése közben.
 • Gyakori lélegzetvétel szükséges beszéd közben.
 • Képtelenség hangosan beszélni.
 • Az öklendezési reflex elvesztése.

Hogyan stabilizálja a hangját?

Próbálja ki a következő javaslatokat, hogy leejtse a gégéjét, és hagyja ott, amíg hangot ad ki:
 1. Dobd le és lélegezz. Amikor úgy érzi, hogy a gége lecsorog, csak lélegezzen be és ki (be- és kilégzés), és hagyja a gégét alacsony helyzetben. ...
 2. Dobd le és adj hangot. ...
 3. Dobd le és csússz körbe a pályán. ...
 4. Dobd le és énekelj.

Mi az a kántálás?

Az ének-beszéd megközelítés a kántáló stílusú zenében már meglévő jellemzőket, például a ritmust és a prozódiai mintákat használja. A terápiát a vokális fáradtságot okozó fonatorikus erőfeszítés csökkentésére használják. A énekterápiát a hiperfunkcionalitás minimalizálására használják a hangerő és a hangminőség befolyásolásával.