Mi az a pio injekció?

Pontszám: 5/5 ( 36 szavazat )

A progeszteron injekció egyfajta női hormon, amelyet a progesztin hormon helyettesítésére adnak, amikor a szervezet nem termel elegendő mennyiséget. Azoknál a nőknél, akik nem terhesek és nem estek át menopauzán, a progeszteront a több hónapja leállt normál menstruációs időszak helyreállítására használják (amenorrhoea).

Mire használható a Pio az IVF során?

Miért írnak fel az orvosok progeszteront a termékenységi kezelések során? Az in vitro megtermékenyítési (IVF) ciklus során általában olyan gyógyszereket használnak, amelyek megakadályozzák a petesejt korai felszabadulását (korai ovuláció) . Ezek a gyógyszerek befolyásolják a progeszteron szintjét.

Milyen mellékhatásai vannak a progeszteron injekcióknak az IVF-hez?

A progeszteront általában az emberi petefészek termeli a luteális fázisban és a terhesség korai szakaszában, ezért széles körben használják a termékenységi kezelésben. A leggyakoribb mellékhatások közé tartozik a méhgörcs, a hasi kényelmetlenség (enyhe) és a puffadás, a mellérzékenység vagy a fejfájás .

Mit csinál a progeszteron injekció?

A progeszteron injekció egyfajta női hormon, amelyet a progesztin hormon helyettesítésére adnak, amikor a szervezet nem termel elegendő mennyiséget. Azoknál a nőknél, akik nem terhesek és nem estek át menopauzán, a progeszteront a több hónapja leállt normál menstruációs időszak helyreállítására használják (amenorrhoea).

Hova adsz PIO-lövést?

Keresse meg az injekció beadásának helyét a csípő felső-külső negyedében (lásd az ábrát az 1. oldalon), és tisztítsa meg a helyet alkohollal. Várjon néhány másodpercet, amíg az alkohol megszárad a bőrön. Távolítsa el a kupakot a 22 g-os 1 hüvelykes tűről.

Hogyan kell beadni a progeszteront olajban | Termékenységi kezelés | CVS Specialty®

29 kapcsolódó kérdés található

Hogyan adja be magának a PIO-t?

Kiszívás az injekciós üvegből: Az alkoholos törlőkendővel törölje le a progeszteron injekciós üveg gumi tetejét. Szívjon fel 1,5 ml (1 ½ jel a fecskendőn) progeszteront. Fecskendezze vissza a folyadékot az injekciós üvegbe az 1 ml-es jelig (ez az injekció térfogata). Ezt a folyamatot addig ismételheti, amíg a fecskendőben nincsenek légbuborékok.

Mi történik, ha rossz helyre adja be a progeszteront?

Soha ne fecskendezze be ismételten ugyanabba a helyre a gyógyszert. Ez növelheti a szövetkárosodás esélyét. A helyszín kiválasztása előtt feltétlenül tapintgassa meg az izmait. Néha az olajban lévő progeszteron felhalmozódhat az izomzatban , kis csomókat vagy dudorokat okozva.

Vérezhet-e progeszteron injekciózás közben?

Az eredmények arra utalnak, hogy az asszisztált reprodukciós ciklusokban a luteális támogatásra adott im progeszteron egyes betegek luteális fázisát meghosszabbítja a szuprafiziológiás szérum progeszteronszint miatt. A legtöbb beteg azonban terhesség hiányában kezd vérezni, a progeszteronkezelés folytatása ellenére .

Mennyire fájdalmasak a progeszteron injekciók?

Ennek ellenére a legtöbben azt mondják, hogy csípő érzés, és az injekció beadásának helyén egy-két napig enyhe zúzódások jelentkezhetnek. Intramuszkuláris injekciók esetén a legjobb, ha a megtanított bőrt húzzuk, nem pedig csípjük. Ezután élénken dörzsölje be .

Miért írnak fel az orvosok progeszteront?

A progeszteront a méhben (améhben) bekövetkező változások megelőzésére használják olyan nőknél, akik menopauza után konjugált ösztrogént szednek. A még menstruáló nők menstruációs ciklusának megfelelő szabályozására és a menstruáció szokatlan leállására (amenorrhoea) is alkalmazzák.

Mennyire fájdalmasak az IVF injekciók?

Fájdalmasak az IVF injekciók? Az IVF injekciók az IVF folyamat kritikus részét képezik. Ezek az injekciók serkentik a petefészkeket, hogy érett petéket termeljenek, amelyeket aztán begyűjtenek és spermával megtermékenyítenek. A legtöbb esetben az IVF injekciók nem járnak sok fájdalommal .

Pio okoz puffadást?

Összefoglalva A progeszteron gyakran jelentett mellékhatásai a következők: hasi görcsök, depresszió, szédülés és fejfájás. Egyéb mellékhatások: szorongás, köhögés, hasmenés, fáradtság, mozgásszervi fájdalom, hányinger, puffadás, érzelmi labilitás és ingerlékenység.

A progeszteron injekciók segítenek megelőzni a vetélést?

Két új tanulmány bizonyítja mind a tudományos, mind a gazdasági előnyeit annak, ha a nőknek naponta kétszer progeszteron pesszáriumot adnak, az első terhességi vérzés kezdetétől a terhesség 16. hetéig a vetélés megelőzésére.

A progeszteron leállítja a menstruációt?

A progeszteron késleltetheti a menstruációt , ezért terhességi tesztet kell végezni. Ha terhesség következik be, a gyógyszeres kezelés a terhesség 10. hetéig folytatódik. Ha a terhességi teszt negatív, a gyógyszert leállítják, és 2-7 napon belül menstruáció következik be.

Mi történik, ha kihagy egy PIO felvételt?

ELMARADOTT ADAG: A lehető legjobb haszon érdekében fontos, hogy a gyógyszer minden ütemezett adagját az utasításoknak megfelelően kapja meg. Ha kihagyott egy adagot, azonnal forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez, hogy új adagolási ütemtervet állítson össze . Ne duplázza meg az adagot, hogy felzárkózzon.

Mit jelent a Pio a termékenységben?

PI: Elsődleges meddőség. PID: Kismedencei gyulladásos betegség. PIO: Progesterone In Oil . PLI: Apai leukocita immunizálás. PMS: Premenstruációs szindróma.

Hány injekció kell az IVF-hez?

Két különböző injekciós gyógyszert használnak együtt az IVF ciklusokban. Ezek egyike az, hogy megakadályozza a petesejtek idő előtti ovulációját, a másik gyógyszer pedig több tojás fejlődésének serkentése. Az egyik IVF-stimulációs protokollt „luteális Lupronnak” nevezik.

Milyen gyakran adnak progeszteron injekciót?

A terhesség 16. és 24. hete között kezdi el az oltást, és a 37. hétig minden héten kap.

Meddig feküdjek le progeszteron kúp után?

A pesszárium behelyezése után körülbelül 30 percig feküdjön le. A pesszárium behelyezésének legjobb ideje este, lefekvés előtt. Dobja el a fel nem használt anyagokat, és alaposan mosson kezet. A progeszteron pesszáriumok használata közben előforduló kisebb váladékozások esetén érdemes lehet alsónadrágot viselni.

Megszülethet a menstruációja progeszteron IVF alatt?

Általában a menstruáció hamarosan megindul a progeszteron vagy a Crinone leállítása után . Érdemes lehet legalább egy hónapos szünetet tartania a kezelésben.

Mikor a legjobb idő a progeszteron injekció beadására?

Az orvosok azt javasolják, hogy a 17P injekciót a terhesség második trimeszterében kezdjék el, általában 16 és 20 hét között. Az egészségügyi szolgáltató a csípő vagy a comb területére adja be a lövést. 37 hétig adják. Mint minden injekciónál, itt is fennáll a kisebb mellékhatások kockázata, mint például a bőrpír és a fájdalom a beadás helyén.

Elvetélhet a progeszteron injekció?

A New England Journal of Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a progeszteronterápia az első trimeszterben nem segítette a visszatérő vetélésben szenvedő nők teljes időtartamú kihordását. Valójában még arra is volt bizonyíték, hogy a progeszteront kapó nőknél magasabb volt a vetélés aránya.

Fárasztanak a Pio-lövések?

Mellékhatások Fájdalom/duzzanat az injekció beadásának helyén, mellérzékenység, fejfájás, súlygyarapodás/fogyás, akne, hányinger, megnövekedett test-/arcszőrzet, hajhullás, álmosság vagy szédülés.

Normális az injekció beadása utáni vérzés?

Enyhe vérzés az injekció beadásának helyén normális , de szükség esetén kötést is használhat.

Meg lehet szülni progeszteron mellett?

Az Országos Egészségügyi Intézet új kutatása szerint a kiegyensúlyozatlan progeszteron jelek egyes terhes nőknél koraszülést vagy elhúzódó szülést okozhatnak .