Mi az a túlgerjesztett generátor?

Pontszám: 4,8/5 ( 69 szavazat )

3. ESET: Ha a mezőáram nagyobb, mint a normál mezőáram, akkor a motor túlgerjesztett. Ez a többlettéráram többlet fluxust hoz létre (az egyenáramú táp rotor tekercselése által felállított fluxus – eredő légrés fluxus), amelyet az armatúra tekercsének kell semlegesítenie. ... Ezt hívják a szinkronmotor V görbéjének.

Mi a túlzott gerjesztés a generátorokban?

Ha az állórész üzemi feszültsége nagyobb, mint a névleges feszültség , azt túlgerjesztésnek nevezzük. ... A gyakorlatban a névleges feszültség felett vagy alatt van egy határozott pozitív és negatív érték. A különböző generátorok különböző gerjesztési vezérlőrendszerrel és különböző gerjesztési értékkel rendelkeznek.

Megtörténik, ha a generátor túl izgatott?

Túlgerjesztett induktív meddőteljesítményt bocsátanak ki , és az armatúra reakciója lemágnesezés; gyenge gerjesztés esetén a generátor kapacitív meddőteljesítményt bocsát ki, és az armatúra reakciója fokozódhat. ... Egy normál gerjesztésű generátor csak 1-es teljesítménytényezővel ad ki aktív teljesítményt.

Mi az a túlgerjesztett generátor?

A túlgerjesztett generátor mindig késleltetett áramot szolgáltat a csatlakoztatott terhelésre, ami azt jelenti, hogy a terhelés késleltetett jellegű. ... Ezért a meddő teljesítmény kifelé áramlik a túlgerjesztett generátorból. Fontos tudnivalók: A gerjesztett generátor a vezető teljesítménytényezővel működik .

Mire használható a túlgerjesztett szinkron generátor?

Alkalmazás. A túlgerjesztett szinkronmotor vezető teljesítménytényezővel rendelkezik. Ez hasznossá teszi az ipari terhelések teljesítménytényezőjének korrekciójához . Mind a transzformátorok, mind az indukciós motorok késleltetett (mágnesező) áramokat vonnak le a vezetékből.

28. Alapok - Energiaellátó rendszer (túlgerjesztett/alulgerjesztett szinkrongép fogalma

15 kapcsolódó kérdés található

Mi az a gerjesztő EMF?

A mágneses mező elektromos áram segítségével történő létrehozásának folyamatát gerjesztésnek nevezzük. A terepi tekercsek biztosítják a mágneses fluxus szabályozásának és deregulációjának legrugalmasabb formáját, de az elektromos áram áramlásának rovására.

Miért van szükség izgalomra?

A gerjesztőrendszer felelős a mezőáram ellátásáért a főrotorhoz . A gerjesztőrendszer követelményei közé tartozik a megbízhatóság minden üzemi körülmény között, az egyszerű vezérlés, az egyszerű karbantartás, a stabilitás és a gyors tranziens reakció.

Milyen típusú rotor a legjobb turbó generátorhoz?

A sima hengeres típusú rotort általában nagy sebességű generátorokhoz vagy turbógenerátorokhoz használják.

Mi a túlgerjesztett és alul gerjesztett generátor?

motor túl izgatott: Vezető PF. Ha egy generátor alul gerjesztett: lemaradt PF. Ha a Sync. motor alul gerjesztett: lemaradt PF. Köszönöm türelmét.

Mekkora az 50 Hz-es generátor maximális sebessége?

A válasz " 3000 ford./perc "

Mi okozza a generátor gerjesztését?

A segédellátás meghibásodása vagy a hajtómotor meghibásodása a generátorban a gerjesztés elvesztését is okozhatja. A gerjesztés meghibásodása, amely a generátor térrendszerének meghibásodása, a generátort a szinkronsebesség feletti sebességgel járja.

Mi történik, ha túlgerjesztünk egy szinkronmotort?

A túlgerjesztett szinkronmotor vezetőáramot vesz fel . Ezért, ha a szinkronmotor mezője túlgerjesztett, akkor a teljesítménytényezője lesz a vezető. A túlgerjesztett, terhelés nélkül működő szinkronmotort szinkronkondenzátornak vagy szinkronkondenzátornak nevezik.

Mi a generátor képességgörbéje?

A generátor kapacitásgörbéje meghatározza azokat a határokat, amelyeken belül folyamatosan, túlmelegedés nélkül képes meddőteljesítményt szolgáltatni . A generátor névleges értéke az MVA-ban és a teljesítménytényezőben van megadva egy adott kapocsfeszültségnél.

Miért használják a DC-t gerjesztésre?

Miért csak egyenáramot használnak gerjesztésre a generátorokban? Gerjesztő feszültséget vagy áramot táplálnak a forgórész mezőtekercseibe, hogy statikus mágneses teret hozzanak létre . Ha egyenáram helyett váltakozó áramot használunk; ingadozó mágneses teret kapunk.

Mit jelent a túlzott gerjesztés?

: túlzottan izgatott túlizgatott gyerekek túlizgatott idegsejtek túlizgatott képzelet "Ó, klassz!"

Hogyan működik a gerjesztés egy generátoron?

A gerjesztőrendszer figyeli a generátor kimenetét és szabályozza a mágneses teret a kívánt feszültség fenntartása érdekében . A generátor terhelésének növekedésével az áramerősség növekedése a feszültség csökkenését okozza.

Mi az a fordított V-görbe?

Az invertált V görbe egy grafikon, amely a teljesítménytényező összefüggését mutatja a téráram függvényében .

Mi történik, ha a gerjesztés megváltozik?

A gerjesztés változása tehát csak a kimenet teljesítménytényezőjét érinti. ... Ez kissé csökkenti a kapocsfeszültséget , ezért az első generátor gerjesztését növeljük meg, hogy a kapocsfeszültség visszaálljon az eredeti értékére.

Mi az a csillapító tekercselés?

: szinkrongépek póluslapjaiban és pólussaruja körül elhelyezett, rövidre zárt mókuskalitkás tekercs , amely a tekercsben a szinkronsebesség periodikus változása által indukált áramok csillapító hatásúak. — amortisseurnek is nevezik.

Miért működnek a turbógenerátorok nagyon nagy sebességgel?

A nagy sebességű generátorokat turbó generátoroknak nevezik. A fordulatszám 1500-3000 ford./perc. A nagy forgási sebesség érdekében a rotor átmérője csökken, és az axiális hossz nő .

Hogyan működik a turbó generátor?

Hogyan hajtják a turbógenerátorokat? Magyarázat: A turbógenerátorok a szinkrongépek egyik kategóriája. A gőzturbinák hajtják őket.

Mekkora a turbó generátor lehetséges legnagyobb fordulatszáma?

Mekkora a turbó generátorok lehetséges legnagyobb fordulatszáma? A gőzturbinák csak nagyobb fordulatszámon jó hatásfokkal rendelkeznek. Ezért az ezekben az erőművekben használt turbógenerátorok maximális fordulatszáma 3000 ford./perc kétpólusú , a következő lehetséges fordulatszám pedig 1500 rpm 4 pólus esetén.

Hogyan működik a gerjesztés?

A gerjesztőrendszer hozza létre az elektromágneses teret a rotorban . Az állórésznek van egy armatúra tekercselése, amely az elektromos energiát indukálja. Minél erősebb a létrejövő mágneses tér, annál erősebb a termelt elektromos energia. A mágneses tér erőssége a rotor áramának szabályozásával szabályozható.

Mi az öngerjesztés?

generátorok egyfajta gerjesztése, ahol a fő pólusok mágneses terét az armatúra (rotor) tekercséből a fő pólusok tekercseire táplált áram gerjeszti . ... Az öngerjesztést leggyakrabban egyenáramú generátoroknál alkalmazzák.

Mi az izgalom a pszichológiában?

n. egy neuronban vagy izomsejtben külső ingerre adott válaszként kiváltott elektromos aktivitás , különösen az akciós potenciál terjedése.