Mire használható a dekadron?

Pontszám: 5/5 ( 15 szavazat )

A dexametazont olyan állapotok kezelésére használják, mint például ízületi gyulladás , vér-/hormonzavarok, allergiás reakciók, bőrbetegségek, szemproblémák, légzési problémák, bélrendszeri rendellenességek, rák és immunrendszeri rendellenességek. Mellékvese-rendellenesség (Cushing-szindróma) vizsgálatára is használják.

A Decadron erős szteroid?

A dexametazon hosszú hatású , és erős vagy erős szteroidnak számít . 25-ször erősebb, mint a hidrokortizon. A dexametazon kezdeti adagja napi 0,75 és 9 mg között változhat, a kezelt állapottól függően.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Decadron?

Enyhíti a gyulladást (duzzanat, melegedés, bőrpír és fájdalom), és az ízületi gyulladás bizonyos formáinak kezelésére használják; bőr-, vér-, vese-, szem-, pajzsmirigy- és bélbetegségek (pl. vastagbélgyulladás); súlyos allergia; és asztma. A dexametazont bizonyos ráktípusok kezelésére is használják.

Milyen érzéseket vált ki belőled a Decadron?

Mellékhatások Gyomorpanaszok, fejfájás, szédülés, menstruációs ciklus megváltozása, alvászavar , fokozott étvágy, súlygyarapodás vagy fájdalom/vörösség/duzzanat jelentkezhet az injekció beadásának helyén. Ha ezen hatások bármelyike ​​továbbra is fennáll vagy súlyosbodik, haladéktalanul értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A Decadron szteroid injekció?

Decadron (Dexametazon (injekció)) A dexametazon számos márkája és formája elérhető. Nem minden márka szerepel ezen a tájékoztatón. A dexametazon egy szteroid , amely megakadályozza a gyulladást okozó anyagok felszabadulását a szervezetben.

dexametazon/dekadron; Hogyan működik, és hogyan lehet hasznos a COVID-19-ben?

33 kapcsolódó kérdés található

Mi a Decadron mellékhatása?

Gyomorpanaszok, fejfájás, szédülés, menstruációs periódusváltozások, alvászavarok, fokozott étvágy, súlygyarapodás vagy fájdalom/vörösség/duzzanat jelentkezhet az injekció beadásának helyén. Ha ezen hatások bármelyike ​​továbbra is fennáll vagy súlyosbodik, haladéktalanul értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Milyen gyakran kaphat Decadron injekciót?

Az injekció beadásának gyakorisága általában 3-5 naponta egyszer és 2-3 hetente egyszer változik. A gyakori intraartikuláris injekció károsíthatja az ízületi szöveteket.

Milyen erős a Decadron?

A Decadron tabletták 0,5, 0,75, 1, 1,5, 2, 4 és 6 mg-os hatáserősségben kaphatók. A Decadron kezdeti adagja . 75-9 mg naponta a kezelt betegségtől függően.

A Decadron beadható szájon át?

Háttér: A dexametazon injekciós készítményét orálisan adták be gyermekkori asztma és krupp kezelésére.

A Decadron gyakori vizelést okoz?

Azonnal forduljon orvosához, ha a következő tünetek közül egynél több jelentkezik a gyógyszer alkalmazása során: homályos látás, szédülés vagy ájulás, gyors, szabálytalan vagy heves szívverés, fokozott szomjúság vagy vizelés, ingerlékenység vagy szokatlan fáradtság vagy gyengeség .

A Decadron ingerlékenysé tesz?

A következő Decadron mellékhatások gyakoriak (több mint 30%-ban fordulnak elő a Decadront szedő betegeknél): Fokozott étvágy . Ingerlékenység . Alvási nehézségek (álmatlanság)

A Decadron okoz súlygyarapodást?

Hangulati hatások, például izgatottság, szorongás és ingerlékenység; homályos látás; a pulzusszám változása; a végtagok duzzanata (ödéma vagy nátrium- és vízvisszatartás); fokozott étvágy és súlygyarapodás ; és a koncentrációs nehézségek a leggyakoribb mellékhatások.

Használják a Decadront a Covid-hoz?

A dexametazont a 2019-es súlyos koronavírus-betegség (COVID-19) elleni hatékony gyógyszerként emelték ki a világjárvány korai szakaszai óta, mivel hosszabb plazma felezési idejével erősebb, mint az endogén glükokortikoid kortizolé.

Hogyan kell beadni a Decadront?

A dexametazon 3,3 mg/ml oldatos injekció beadható intramuszkuláris, intraartikuláris vagy közvetlen intravénás injekcióval, intravénás infúzióval vagy lágyszöveti infiltrációval . Intravénás és intramuszkuláris beadás: A dexametazon IM vagy IV adagolása a kezelt állapottól függően változó.

Szedhet-e szájon át injekciózható gyógyszereket?

Az injekciós gyógyszer szájon át történő beadásához a fecskendőben hígíthatja, vagy az italhoz keverheti . A gyógyszeres pohárból szívjon egy részét a gyógyszert tartalmazó fecskendőbe, és adja oda gyermekének.

Az orális dexametazon egyenértékű az IV-vel?

Következtetések. Az orális dexametazon biohasznosulása tüdőgyulladásban kórházba került betegeknél elegendő. Emiatt az orális dexametazon megfelelő alternatíva az intravénás beadásra ezeknél a betegeknél.

Melyik az erősebb Decadron vagy prednizon?

A dexametazon egy hosszú hatású glükokortikoid, amelynek felezési ideje 36-72 óra, és hatszor erősebb, mint a prednizon. A prednizon rövidebb hatású, felezési ideje 18-36 óra.

Milyen gyorsan működik a Decadron injekció?

A reakciót általában 12-24 órán belül észlelik, és az adagot 2-4 nap múlva csökkenteni lehet, és 5-7 napon belül fokozatosan le kell állítani.

A Decadron izzad?

Bőrgyógyászati. Akne, allergiás dermatitisz, száraz hámló bőr, ekkimozisok és petechiák, bőrpír, sebgyógyulási zavarok, fokozott izzadás , kiütések, striák, bőrvizsgálati reakciók elnyomása, vékony, törékeny bőr, elvékonyodó fejbőr, csalánkiütés.

Mennyi Decadront használsz a Covid-hoz?

A RECOVERY vizsgálat bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a napi egyszeri 6 mg-os dexametazon-kezelés legfeljebb 10 napon keresztül csökkenti a 28 napos mortalitást azoknál a Covid-19-betegeknél, akik légzéstámogatást kapnak.

Miért használják a Decadront kemoterápiában?

Rövid összefoglaló: Háttér: A dexametazon egy szteroid, amelyet gyakran a kemoterápia előtt adnak be a vénába az akut hányinger és hányás megfékezésére . A kemoterápiát követő két napon át szájon át szedhető tablettaként is adható a betegeknek, hogy csökkentse a késleltetett hányingert és hányást.

Miért használják a dexametazont az életvégi gondozásban?

Dexametazon a hangulat javítására A dexametazon hospice-ban történő alkalmazása elősegítheti a jó közérzet érzetét és csökkentheti a betegek fáradtságát az életük végén . Ez minden bizonnyal jótékony mellékhatása ennek a gyógyszernek, ha más tünetek enyhítésére használják, de általában nem használják önmagában erre a célra.

A Decadron és a dexametazon ugyanaz?

A Decadron a dexametazon kereskedelmi neve . A dexazon és a diodex vagy a hexadrol a dexametazon egyéb nevei. Egyes esetekben az egészségügyi szakemberek használhatják a decadron kereskedelmi nevet vagy más dexasone vagy diodex vagy hexadrol elnevezéseket, amikor a dexametazon általános gyógyszernévre hivatkoznak.

Mit nem lehet bevenni a dexametazonnal?

A dexametazon kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel
  • Antibiotikumok.
  • Gombaellenes szerek. A dexametazonnal együtt alkalmazva bizonyos gombás fertőzések kezelésére használt gyógyszerek növelhetik a dexametazon szintjét a vérében. ...
  • Vérhigítók. ...
  • Koleszterin gyógyszerek. ...
  • Cushing-szindróma gyógyszerek.
  • Cukorbetegség elleni gyógyszerek. ...
  • Vízhajtók (vízhajtók)...
  • Epilepsziás gyógyszerek.

A Decadron éhessé tesz?

A dexametazon a szokásosnál nagyobb éhséget vagy szomjúságot okozhat az emberekben . Igyál sok folyadékot, és próbáld egészségessé tenni a falatokat, mert lehet, hogy jónéhány van belőlük! Ez általában a gyógyszer abbahagyása után megszűnik.