Mi az a cushing reflex?

Pontszám: 4,3/5 ( 40 szavazat )

A Cushing-reflex (vazopresszor-válasz, Cushing-reakció, Cushing-effektus és Cushing-jelenség) egy fiziológiás idegrendszeri válasz a koponyaűri nyomás (ICP) akut emelkedésére , ami Cushing-triádot eredményez: kiszélesedett pulzusnyomás (növekvő szisztolés, csökkenő diasztolés), bradycardia. , és...

Mik a Cushing-reflex jelei?

A Cushing-triász olyan jelek halmazára utal, amelyek fokozott koponyaűri nyomásra (ICP) vagy fokozott agyi nyomásra utalnak. A Cushing-triád bradycardiából (más néven alacsony pulzusszámból), szabálytalan légzésből és kiszélesedett pulzusnyomásból áll .

Mi okozza a Cushing-reflexet?

Ezt a koponyán belüli megnövekedett nyomás okozza. Ezek a tünetek jelezhetik az agy elégtelen véráramlását (ischaemia), valamint az arteriolák összenyomódását. A növekvő koponyaűri nyomás (ICP) hatására a légzési ciklusok rendszeressége és sebessége megváltozik.

Mi a Cushing-válasz három jele?

A Cushing-válasz azokra a változásokra utal, amelyeket a test tapasztal, hogy kompenzálja a megnövekedett koponyaűri nyomást. A Cushing-féle jelek hármasa magában foglalja a magas vérnyomást, a bradycardiát és az apnoét .

Mi történik a testhőmérséklettel a Cushing-reflexben?

A test maghőmérsékletének csökkenése érszűkülethez vezet , ami csökkenti a sugárzó hőveszteséget. Ezzel szemben a megnövekedett testhőmérséklet kitágítja az arteriovenosus anasztomózisokat, fokozza a bőr véráramlását, és ezáltal növeli a sugárzó hőveszteséget (1.

Cushing-reflex (intrakraniális hipertónia)

26 kapcsolódó kérdés található

Miért okoz bradycardiát a Cushing-reflex?

Ha az artériás vérnyomás meghaladja az intrakraniális nyomást , helyreáll az agy véráramlása. A központi idegrendszer ischaemiás válasza által okozott megnövekedett artériás vérnyomás serkenti a carotis testekben található baroreceptorokat, ezáltal drasztikusan lelassítja a szívritmust, gyakran akár bradycardiáig is.

Ki fedezte fel a Cushing-reflexet?

Cramer és von Bergmann volt az első, aki észlelte azt a jelenséget, amelyet később Cushing-reflexnek neveztek. Cushing mindössze 4 éves volt, amikor Cramer 1873-ban publikálta disszertációját (6), von Bergmann pedig fejsérülésekről szóló esszéjét (2.

Hogyan kezelik az ICP-t?

Hogyan kezelik az ICP-t?
  1. Duzzanat csökkentésére szolgáló gyógyszer.
  2. Extra cerebrospinális folyadék elvezetése vagy vérzés az agy körül.
  3. A koponya egy részének eltávolítása (kraniotómia) a duzzanat enyhítésére (bár ez ritka)

Mi okozza a magas nyomást a gerincfolyadékban?

Megnövekedett ICP-t okozhat az agy vérzése , daganat, stroke, aneurizma, magas vérnyomás vagy agyi fertőzés. A kezelés az agy körüli megnövekedett koponyaűri nyomás csökkentésére összpontosít. A megnövekedett ICP súlyos szövődményekkel jár, beleértve a hosszú távú (tartós) agykárosodást és a halált.

Mi az a Cushing-fekély?

Módszerek: Dr. Harvey Cushing gyomor-nyombélfekélyben szenvedő betegek eredeti feljegyzéseinek áttekintését, majd a rendelkezésre álló irodalom megvitatását végezték el. Áttekintettük azoknak a betegeknek a klinikai feljegyzéseit is, akikről Cushing soha nem számolt be, hogy megismerjük nézőpontját ennek a jelenségnek a leírásában. Dr.

Milyen nyomást kell gyakorolni az agyra?

Ebben a cikkben a normál felnőtt ICP értéke 5–15 Hgmm ( 7,5–20 H2Ocm) . A 20-30 Hgmm közötti ICP-értékek enyhe koponyaűri magas vérnyomást jeleznek; időbeli tömeges lézió esetén azonban 20 Hgmm-nél kisebb ICP-értékeknél sérv léphet fel [5].

Megfordítható az agysérv?

Az agysérv megfelelő és időben történő kezeléssel potenciálisan visszafordítható . A transztentoriális sérv megfordítását a TBI-ben [58] vagy a tömeges supratentorialis elváltozásban [59] szenvedő felnőtt betegek 50–75%-ánál figyelték meg.

Mi a koponyaűri nyomás négy szakasza?

Az intrakraniális magas vérnyomást az etiopatogenezis alapján négy formára osztják: parenchymás intracranialis hypertonia belső agyi okokkal, vascularis intracranialis hypertonia, amelynek etiológiája az agyi vérkeringés zavaraiban, meningealis intracranialis hypertonia és idiopátiás ...

A stressz növeli az ICP-t?

Ezenkívül a megnövekedett koponyaűri nyomás és stressz a patofiziológiás folyamatban meghaladja a hipotalamusz-hipofízis diszfunkció előfordulását. Ezért azt gyanítottuk, hogy a hypothalamus-hipofízis diszfunkció fő okai az intracranialis hypertonia és a stressz.

Hogyan reagál a szervezet a megnövekedett koponyaűri nyomásra?

Általában az ICP emelkedésére utaló tünetek és jelek közé tartozik a fejfájás, hányinger nélküli hányás, szembénulás , megváltozott tudatszint, hátfájás és papillaödéma. Ha a papillaödéma elhúzódó, az látászavarokhoz, látóideg-sorvadáshoz és végül vaksághoz vezethet.

Hogyan kompenzálja a szervezet a megnövekedett koponyaűri nyomást?

Mivel a koponyában korlátozott a terjeszkedés, bármelyik összetevő növekedése változást okoz az ICP-ben. A kompenzáció általában a CSF kiszorításával vagy eltolásával, a CSF felszívódásának fokozásával vagy az agyi véráramlás csökkentésével történik.

Megjelenik az intracranialis nyomás az MRI-n?

A fej MRI vagy CT vizsgálata általában meghatározhatja a megnövekedett koponyaűri nyomás okát, és megerősítheti a diagnózist. A koponyaűri nyomás mérhető gerincérintkezés (lumbalpunkció) során.

Hogyan csökkenthetem a gerincfolyadék nyomását?

A nyomás csökkentésére szolgáló hatékony kezelések közé tartozik a folyadék leeresztése egy söntön keresztül a koponyán lévő kis lyukon vagy a gerincvelőn keresztül. A mannit és a hipertóniás sóoldat is csökkentheti a nyomást.

Milyen gyógyszerek okozzák a koponyaűri nyomást?

A DIIH-val legerősebben kapcsolódó gyógyszerek közé tartoznak az A-vitamin -származékok, a tetraciklin osztályba tartozó antibiotikumok , a rekombináns növekedési hormon és a lítium. Azokat a betegeket, akiknél magas kockázatú gyógyszerek szedését kezdik, tájékoztatni kell az intracranialis hypertonia jeleiről és tüneteiről.

Hogyan csökkenti az ICP-t?

Az ICP csökkentésére vagy stabilizálására irányuló beavatkozások közé tartozik az ágy fejének harminc fokra emelése , a nyak semleges helyzetben tartása, a normál testhőmérséklet fenntartása és a térfogati túlterhelés megakadályozása. A pácienst stabilizálni kell, mielőtt a radiológiára szállítják agyi képalkotás céljából.

Mik a megemelkedett ICP késői jelei?

A válasz roham. A Cushing -triádot magában foglaló koponyaűri nyomás késői jelei közé tartozik a magas vérnyomás és a pulzusnyomás növekedése, a bradycardia és a kóros légzés . E jelek jelenléte az agytörzs diszfunkciójának nagyon késői jeleit jelzi, és az agyi véráramlás jelentősen gátolt.

Milyen érzés az agyi nyomás?

állandó lüktető fejfájás , amely reggel, vagy köhögés vagy erőlködés közben rosszabbodhat; felálláskor javulhat. átmeneti látásvesztés – látása néhány másodpercre elsötétülhet vagy „szürkévé” válhat; ezt köhögés, tüsszögés vagy lehajlás válthatja ki. rosszullét és érzés.

Melyik mirigyet érinti a Cushing-szindróma?

Az agyalapi mirigy nem rákos (jóindulatú) daganata, amely az agy alján található, túl sok ACTH-t termel, ami viszont serkenti a mellékveséket, hogy több kortizolt termeljenek. Amikor a szindróma ezen formája kialakul, Cushing-kórnak nevezik.

A megnövekedett koponyaűri nyomás tachycardiát okoz?

Szinte minden esetben a magas vérnyomás és a tachycardia előfordulása egyértelműen a koponyaűri nyomás növekedésének a következménye. Cushing-reflex is kialakult szinte minden olyan esetben, amikor az agyi perfúziós nyomás 15 Hgmm alá esett.

Mi az ICP?

Az intrakraniális nyomás (ICP) a craniospinalis kompartmenten belüli nyomás, egy zárt rendszer, amely rögzített térfogatú idegszövetből, vérből és cerebrospinális folyadékból (CSF) áll.