Mi a krónikus posztreumás arthropathia?

Pontszám: 4,7/5 ( 18 szavazat )

A Jaccoud arthropathia (JA) egy krónikus, nem eróziós, reverzibilis ízületi rendellenesség , amely ismétlődő ízületi gyulladások után fordulhat elő.

Reverzibilis a Jaccoud-féle arthropathia?

A Jaccoud-féle artropátia (JA) olyan állapot, amelyet klinikailag „reverzibilis” ízületi deformitások jellemeznek, mint például hattyúnyak, hüvelykujj subluxatio, ulnaris eltérés, „boutonniere” és hallux valgus, valamint az ízületi erózió hiánya a sima röntgenfelvételen.

Mi Jaccoud artropátiája?

A Jaccoud-féle arthropathia a kezek krónikus, nem eróziós, reumás jellegű deformációja, amely reumás lázhoz és szisztémás lupus erythematosushoz (SLE) társul . Ez a deformáló arthropathia nehézségeket okozhat az SLE és a rheumatoid arthritis (RA) megkülönböztetésében.

Mi az a nonerosív ízületi gyulladás?

Ismert: nem eróziós ízületi gyulladás . Egy vagy több ízület gyulladása az ízületi porc elvesztése vagy a porc alatti csont károsodása nélkül.

A lupus okozhat ulnaris eltérést?

A lupus érintheti az ujjak és a csukló ízületeit, és idővel ulnáris eltérést okozhat . A lupus egyéb tünetei a következők: izom- és ízületi fájdalom.

Jaccoud artropátia

38 kapcsolódó kérdés található

A lupusz ízületi gyulladás megjelenik az MRI-n?

2003-ban az MRI-vel végzett korai vizsgálatok megállapították az SLE ízületi gyulladás és a rheumatoid arthritis eltérő jellemzőit5, különösen az ödémás tenosynovitis és a tokduzzanat jelenlétét. Azóta a lupus arthritis néhány új értékeléséről számoltak be MRI segítségével.

Mi az a Felty-szindróma?

A Felty-szindrómát általában a rheumatoid arthritishez társuló vagy annak szövődményeként írják le. Ezt a rendellenességet általában három állapot jelenléte határozza meg: rheumatoid arthritis (RA), megnagyobbodott lép (spenomelgalia) és alacsony fehérvérsejtszám (neutropenia).

Mi a lepkekiütés tünete?

A pillangós kiütés az arcon megjelenő vöröses kiütés, amely az orrnyeregre és az arcokra terjed, pillangó alakot kölcsönözve. A pillangós kiütés, más néven malaris kiütés vagy bőrpír, leggyakrabban szisztémás lupus erythematosusszal vagy lupusszal , egy krónikus autoimmun betegséggel jár.

A lupus ízületi gyulladás?

A lupus nem az ízületi gyulladás egyik formája , de magában foglalja az ízületi gyulladást, mint az egyik leggyakoribb tünetet, így könnyen belátható, hogy egyesek miért gondolnak erről így. Nagyon fontos, hogy ne kövessük el ezt a hibát, mert a lupus egészen más, mint bármely más ízületi gyulladást okozó betegség.

Mi az akut szerózis?

A szerositisz a test savós szöveteinek, a tüdőt (mellhártyát), a szívet (pericardium), valamint a has belső burkolatának (peritoneum) és a benne lévő szerveknek a gyulladására utal. Általában zsírpakoló vagy kúszózsír mellett található.

Mi okozza a Jaccoud arthropathiát?

Az ízületi tok gyulladása és az azt követő fibrotikus visszahúzódás okozza, amely az ujjak ulnaris deviációját okozza metacarpophalangealis ízületi (MCP) subluxatio révén, elsősorban a gyűrűs és a kisujjban. A láb, a térd és a vállak ízületei is érintettek lehetnek.

Mit jelent az artropátia orvosi értelemben?

Az arthropathia egy ízületi betegség , amelynek egyik fajtája az ízületi gyulladás. Az artropátiák összefüggésbe hozhatók hematológiai (vér) rendellenességgel vagy fertőzéssel, például Lyme-kórral.

Mi az a hattyúnyak?

A hattyúnyak deformitása az ujjalap behajlítása (hajlítása), a középső ízület kiegyenesedése (kinyújtása) és a legkülső ízület behajlítása (hajlítása).

Mi az a lupus profundus?

A lupus profundus a bőr lupus erythematosus ritka megnyilvánulása, amely a betegek 1-3%-ánál fordul elő. Leggyakrabban a discoid lupus erythematosus klasszikus krónikus bőrelváltozásaival összefüggésben jelentkezik; azonban az ilyen elváltozások, valamint a lupus erythematosus klinikai anamnézisében hiányozhatnak.

Mi a zsugorodó tüdő szindróma?

A zsugorodó tüdő szindróma (SLS) a szisztémás lupus erythematosus (SLE) ritka szövődménye, amelyet megmagyarázhatatlan nehézlégzés, a tüdőfunkciós tesztek korlátozó mintája és megemelkedett félhártya jellemez. Összesen 59 esetről számolnak be a szakirodalom, beleértve a jelenlegi esetet is.

Mi a lupus nephritis betegség?

Reklám és szponzorálás. A lupusz nephritis akkor fordul elő , amikor a lupusz autoantitestek befolyásolják a vesék azon struktúráit, amelyek kiszűrik a hulladékot . Ez vesegyulladást okoz, és vér a vizeletben, fehérje a vizeletben, magas vérnyomás, károsodott veseműködés vagy akár veseelégtelenség is vezethet.

A lupus fogyatékosság?

A társadalombiztosítás szempontjából a lupus fogyatékosságnak minősül, ha megfelel az alábbi feltételeknek: Két vagy több szervet vagy testrendszert érint. Ez legalább két fő jelet vagy tünetet tartalmaz, mint például a súlyos fáradtság, láz, rossz közérzet és akaratlan fogyás.

A lupusz fájdalom rosszabb reggel?

A fájdalom és a merevség reggelente rosszabbodik, és a nap előrehaladtával javul. A lupuszban szenvedők fájdalmat is tapasztalhatnak az ízületekben duzzanat vagy érzékenység nélkül, amelyet arthralgiának neveznek.

Mennyi ideig élnek a lupusos betegek?

A lupuszban szenvedő betegeknél bizonyos kezelések növelhetik a potenciálisan végzetes fertőzések kialakulásának kockázatát. A lupuszban szenvedők többsége azonban normális vagy ahhoz közeli várható élettartamra számíthat. A kutatások kimutatták, hogy sok lupus diagnózissal rendelkező ember akár 40 éve is együtt él ezzel a betegséggel .

Milyen a lupusz fájdalom?

A lupus gyulladást is okozhat az ízületekben, amit az orvosok „gyulladásos ízületi gyulladásnak” neveznek. Fájhat ízületei, és merevnek, érzékenynek, melegnek és duzzadtnak érezheti magát. A lupusz ízületi gyulladás leggyakrabban olyan ízületeket érint, amelyek távolabb vannak a test közepétől, például az ujjakat, csuklókat, könyököket, térdeket, bokákat és lábujjakat.

A lepkekiütés viszket?

Jellegzetes pillangó alakja miatt általában „pillangókiütésnek” nevezik. A maláris kiütés lapos vagy enyhén megemelkedett, és érdes és pikkelyes lehet. Lehet, hogy viszket , és súlyos esetekben fájdalmas is lehet.

Hogyan néz ki a lupusz kiütés kezdete?

A lupus árulkodó jele egy pillangó alakú kiütés az arcokon és az orrnyeregben . Egyéb gyakori bőrproblémák közé tartozik a napsugárzásra való érzékenység, amely pelyhes, vörös foltokkal vagy hámló, lila kiütésekkel jár a test különböző részein, beleértve az arcot, a nyakat és a karokat. Vannak, akiknél szájsebek is kialakulnak.

Milyen ételeket kerülje el, ha megnagyobbodott a lépe?

Fontos, hogy kerüljük a „nedves” ételeket: alkoholt, zsírt, gyors cukrokat és túlzott mennyiségű tejterméket – például a „fromage blanc”-ot, amelynek nedvességtartalma 80%. A lép érzékeny a rendszertelen étkezési szokásokra, és gyengülhet a reggeli kihagyása, a bőséges vagy késői vacsora, valamint a nassolás.

Mi a legalacsonyabb WBC-szám?

Általánosságban elmondható, hogy felnőtteknél a 4000-nél alacsonyabb fehérvérsejtszám / mikroliter vér alacsony fehérvérsejtszámnak minősül. Gyermekeknél ez a küszöb életkortól függően változik.

Hogyan teszteli a Felty-szindrómát?

Nincs egyetlen teszt a Felty-szindrómára . Az orvosok a Felty-szindrómát a rheumatoid arthritis, a lép megnagyobbodása (splenomegalia) és a kórosan alacsony fehérvérsejtszám alapján diagnosztizálják.