Mi az az etetőcső?

Pontszám: 4,3/5 ( 29 szavazat )

Az etetőcső olyan orvosi eszköz, amelyet olyan emberek táplálására használnak, akik nem tudnak szájon át táplálkozni, nem tudnak biztonságosan lenyelni, vagy táplálék-kiegészítésre szorulnak. Az etetőszondán keresztül történő táplálás állapotát szondán keresztül történő táplálásnak, enterális táplálásnak vagy szondás táplálásnak nevezzük.

Mi az az etetőcső és hogyan működik?

Az etetőcső egy műanyag cső, amelyet a rágás és a nyelés elkerülésére használnak olyan betegeknél , akik nem tud biztonságosan enni vagy inni. Ezek a csövek élelmiszerek és folyadékok szállítására is használhatók, és szükség esetén gyógyszerek biztosítására is használhatók.

Hogyan rakják be az etetőcsövet?

Amikor orvosa látja a gyomrát, egy kis bemetszést végez a hasában. Ezután behelyezik az adagolócsövet a nyíláson keresztül . Ezután rögzítik a csövet, és steril kötszert helyeznek a hely köré. Előfordulhat, hogy a sebből kismértékben kiürülnek a testnedvek, például vér vagy genny.

Tudsz normális életet élni etetőszondával?

Módosítania kell az alvási pozícióját, és több időt kell szánnia a cső tisztítására és karbantartására, valamint az esetleges szövődmények kezelésére. Ennek ellenére a legtöbb dolgot megteheti úgy, ahogy mindig is tette. Elmehetsz éttermekbe a barátaiddal, szexelhetsz és gyakorolhatsz. Az etetőcső addig maradhat a helyén, amíg szüksége van rá .

Miért van szükség az embereknek etetőcsövekre?

A szervezetnek tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy erős maradjon, és segítsen egészséges életet élni . Ha nem tud enni, vagy ha olyan betegsége van, amely megnehezíti az étel lenyelését, szükség lehet etetőcsőre. A csövet sebészileg a gyomorba helyezik, és ételt, folyadékot és gyógyszereket adnak belőle.

Bevezetés az otthoni csöves táplálásba

21 kapcsolódó kérdés található

Etetőcsővel éhesnek érzi magát?

Ha azonban a szondás tápszert folyamatosan, kis mennyiségben adják be egy egész nap során, előfordulhat, hogy kevésbé érzi a teltségérzetet. Ha a bevitele kevesebb, mint az ajánlott mennyiség , vagy ha több időt tölt el az étkezések között, éhesnek érezheti magát.

Meddig lehet bent hagyni az etetőcsöveket?

bármit enni vagy inni VAGY a csövön keresztül táplálni akár 24 órán keresztül . Ez azért szükséges, hogy orvosa ellenőrizhesse a csövet, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a megfelelő helyzetben van és biztonságosan használható.

Milyen ételek kerülhetnek az etetőcsőbe?

A turmixolásra népszerű élelmiszerek közé tartozik az édesburgonya, banán, quinoa, avokádó, zab, dió- és magvaj , csirke, joghurt, kefir, különféle gabonafélék és tej (tehén, szója, mandula, kókusz stb.). Egyéb folyadékok közé tartozik a víz, a húslevesek és a gyümölcslevek.

Etetőcsővel lehet vizet inni?

Az enterális etetőszondával rendelkező egyének nem tudnak vizet inni szájon át, és hidratáltnak kell maradniuk olyan folyadékkal, amelyet közvetlenül a csövükön keresztül juttatnak be .

Mi a leggyakoribb probléma a szondatáplálás során?

Hasmenés . A szondás táplálás leggyakoribb szövődménye a hasmenés, amelyet 24 óránként 200 ml-nél nagyobb széklettömegként határoztak meg.

Milyen mellékhatásai vannak az etetőcső használatának?

A szondatáplálás leggyakoribb mellékhatásai az émelygés, hányás, gyomorgörcs, hasmenés, székrekedés és puffadás ... Egyéb lehetséges mellékhatások lehetnek:
  • Fertőzés vagy irritáció a cső helyén.
  • A cső elmozdul a helyéről vagy elmozdul.
  • A képlet bejutása a tüdőbe.

Milyen orvos eteti a csöveket?

Az etetőcsövek elhelyezése egy kórház radiológiai vagy sebészeti osztályán történik. Az eljárásokat a következő szakemberek végzik: Az általános sebészek a legkülönfélébb betegségek, rendellenességek és állapotok sebészeti kezelésére szakosodtak.

Jó ötlet az etetőcső?

Mindenféle etetőszonda minden bizonnyal fontos célt szolgál, elsősorban azoknak az egyéneknek, akik nem egy kezelhetetlen betegség késői stádiumában vannak. Sajnos a szondatáplálás nem minden olyan beteg számára előnyös, aki nem tud enni vagy nem hajlandó enni, de ezt a beavatkozást eseti alapon kell mérlegelni.

Mi a szondás táplálás intoleranciájának öt jele?

Az egyik korai és nehezebb probléma, amellyel a szülők szembesülnek a szondatáplálással, a takarmány-intolerancia. A takarmány-intolerancia hányás, hasmenés, székrekedés, csalánkiütés vagy kiütések, viszketés, gyakori böfögés, gázpuffadás vagy hasi fájdalom formájában jelentkezhet.

Mi a 3 fajta etetőcső?

Az etetőcsövek típusai
  • Nazogasztrikus etetőszonda (NG)
  • Nasojejunális etetőcső (NJ)
  • Gasztrosztómiás csövek, pl. perkután endoszkópos gasztrosztómia (PEG), radiológiailag behelyezett gastrostomia (RIG)
  • Jejunostomiás csövek, pl. sebészeti jejunostomia (JEJ), perkután endoszkópos gastrostomia (PEG-J) jejunális kiterjesztése.

Fogyatékosságnak számít az etetőcső használata?

Az etetőcsövekkel rendelkező gyermekeket általában fogyatékkal élő gyermekeknek tekintik , ezért az amerikaiak fogyatékkal élők törvénye hatálya alá tartoznak.

Etetőcsővel hízhat?

Amikor egy személy elkezdi a szondatáplálást, nagy valószínűséggel nagyon gyorsan hízik , ami az egyik fő oka ennek a kezelési tervnek. A súlygyarapodás, különösen a lányok esetében, testképproblémákkal jár. Ha gyorsan gyarapodik a súly, az a test nagyon eltérő megjelenését okozhatja.

Készíthetsz saját ételt az etetőcsőhöz?

Előfordulhat, hogy saját készítésű házi készítésű folyékony ételeket készíthet gyermeke szondás táplálásához. A turmixos szondás etetés úgy történik, hogy az ételeket folyékony étellé keverik, amelyet a gyermek szondáján keresztül juttathat. Ezt megteheti úgy, hogy táplálékot ad egy szabványos tápszerhez, vagy készíthet házilag etetést a semmiből.

Be lehet tenni a Gatorade-t etetőcsőbe?

A Mass General orvosai Gatorade-t adnak nekik , hogy hidratálják az intravénás betegeket. Azok a betegek, akik nem tudnak enni vagy inni, etetőszondán keresztül Gatorade-et kapnak.

Milyen érzés szondával táplálni?

Hőmérséklettől függően vagy hideg borzongás, vagy meleg érzés , de vigyázni kell, mert akkor sem vennénk észre, hogy megégetjük a gyomrunkat, ha például forró vizet öntünk le a csövön.

Milyen gyakran kell öblíteni az etetőcsövet?

A legtöbb csövet legalább naponta át kell öblíteni kevés vízzel, hogy ne tömődjenek el – még a nem használt csöveket is. Ehhez egy nagy fecskendőt kell adni. Kérjük, öblítse le 30–60 ml (1–2 uncia) csapvízzel erre a célra.

Milyen gyakran kell etetőcsövet cserélni?

Egyes csövek hosszú távúak, és jó gondozás esetén néhány évig is kitartanak. Más csövek rövid távúak, és 3-6 havonta cserélni kell. Azt fogja mondani, hogy mikor kell cserélni a csövet. Ha kopást vagy repedést észlel a csövön, valószínűleg ki kell cserélni.

Tudsz etetőszondával hányni?

A hányás gyakran előfordul azoknál a gyermekeknél, akiknek tápcsövekre van szükségük . Sok esetben a hányást ugyanazok az orvosi problémák okozzák, amelyek miatt a gyermeknek etetőszondát kell használnia, de bizonyos esetekben a hányás oka lehet a gyermek szondával történő táplálása.

Nem fáj kivenni az etetőcsövet?

Fáj az eljárás? A PEG-cső kezdetben fájdalmas, de idővel (7-10 nap) megszűnik . A cső nem jól látható ruha viselése közben. Használaton kívül egyszerűen felragaszthatók a páciens hasára, nehogy elmozduljanak a ruha alatt.

Mi történik, ha nem kap etetőcsövet?

Egyes esetekben az etetőcső több folyadékot és tápanyagot szolgáltathat, mint amennyire a betegnek ténylegesen szüksége van. Ez ödémához vezethet, amelyben vizes folyadékok halmozódnak fel a szövetekben vagy a testüregekben – beleértve a tüdőt is –, ami kellemetlen érzést okoz, és megnehezíti a légzést.