Mi az a brachiocephalic av fistula?

Pontszám: 4,7/5 ( 55 szavazat )

A brachiocephalic fistula (4. ábra) egy felkar fistula, amelyet úgy hoznak létre, hogy a brachialis artéria oldalát egy fejvéna végéhez kapcsolják a könyök szintjén vagy kissé középen .

Hogyan kaphat AV fistulát?

Az AV fistula létrehozásához az érrendszeri szakember helyi érzéstelenítést alkalmaz a kiválasztott hozzáférési helyen . Ezután kezelőorvosa egy kis bemetszést végez, amely lehetővé teszi a hozzáférést a kiválasztott artériákhoz és vénákhoz. Sebészeti kapcsolat jön létre az artéria és a véna között.

Miért kell valakinek AV fistula?

Az AV fistula extra nyomást és extra vért áraszt a vénába , így az nagy és erős lesz. A nagyobb véna könnyű, megbízható hozzáférést biztosít az erekhez. E hozzáférés nélkül a rendszeres hemodialízis nem lenne lehetséges.

Hányféle AV fistula létezik?

Az AVF-dialízisnek 3 alapvető típusa van: Radiális cephalicus fistula. Brachialis Cephalic.

Mennyi ideig tart az AV fistula gyógyulása?

Személytől függően több héttől több hónapig is eltarthat, amíg az AV-sipoly meggyógyul és kifejlődik. Az Egyesült Államokban az AV fistula létrehozásától az első használatig átlagosan 133 nap, azaz körülbelül 4 hónap telik el.

Brachiocephalic AV fistula | Proximális AV fistula | Brachialis AV fistula

21 kapcsolódó kérdés található

Mi az AV fistula leggyakoribb szövődménye?

Szívelégtelenség . Ez a nagy arteriovenosus fistulák legsúlyosabb szövődménye. A vér gyorsabban áramlik át az arteriovénás sipolyon, mint a normál ereken. Ennek eredményeként a szíve erősebben pumpál, hogy pótolja a megnövekedett véráramlást.

Honnan lehet tudni, hogy az AV fistula működik?

Meg kell néznie, figyelnie és éreznie kell a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy az AV-sipoly megfelelően működik. Nézze meg – Nézze meg hozzáférését, hogy ellenőrizze a fertőzés jeleit – a duzzanat, a bőrpír, a melegség és a vízelvezetés mind olyan jelek, amelyekre figyelni kell. Figyelje meg azt is, ha bármilyen elváltozás van a bőrön, például vérzés, kidudorodás vagy hámlás.

Mi a 3 típusú dialízis?

A dialízisnek három fő típusa van: in-center hemodialízis, otthoni hemodialízis és peritoneális dialízis . Mindegyik típusnak vannak előnyei és hátrányai. Fontos észben tartani, hogy még ha kiválasztott is egy dialízistípust, mindig van lehetősége változtatni, így nem kell „bezárva” éreznie magát egyetlen dialízistípushoz sem.

Mi a különbség az AVM és az AVF között?

Az AVF-ek abban különböznek az arteriovenosus malformációktól (AVM), hogy az AVM- ek az agy vagy a gerincvelő szövetében találhatók, de az AVF-ek az agy vagy a gerincvelő borításaiban, például a dura materben vagy az arachnoidumban találhatók.

Mi a különbség az AV fistula és a shunt között?

Az AV fistula abnormális kapcsolat az artéria és a véna között, és néha sebészeti úton hozzák létre a hemodialízis kezelésének elősegítésére. Ezekben az esetekben shunt graftot helyeznek be a kezelés elősegítésére. Sajnos néha a sönt meghibásodik, ez az úgynevezett graft hibás működés.

Mennyire súlyos a fisztula?

Mennyire súlyos a fisztula? A sipolyok sok kellemetlenséget okozhatnak , és ha nem kezelik, súlyos szövődményeket okozhatnak. Egyes sipolyok bakteriális fertőzést okozhatnak, ami szepszishez, veszélyes állapothoz vezethet, amely alacsony vérnyomáshoz, szervkárosodáshoz vagy akár halálhoz is vezethet.

Mikor kell sipolyt venni dialízisre?

Minél hosszabb ideig kell kialakulnia a fisztulának, mielőtt dialízisre használnák, annál jobban teljesít és annál tovább tart. Ezért javasolt körülbelül hat hónappal a dialízis megkezdése előtt sipoly létrehozása.

Mi a célja az AV söntnek?

Az arteriovénás fisztula növelheti az előterhelést. Az AV sönt szintén csökkenti a szív utóterhelését. Ennek az az oka, hogy a vér megkerüli az arteriolákat, ami a teljes perifériás ellenállás (TPR) csökkenését eredményezi. Az AV söntök növelik a szívbe visszatérő vér sebességét és mennyiségét egyaránt .

Hogyan jön létre a dialízis sipoly?

A sipoly (más néven arteriovenosus sipoly vagy AV fistula) úgy jön létre, hogy a karjában egy artériát és egy vénát egyesítenek a bőr alatt . Amikor az artéria és a véna egyesül, a vénán belüli nyomás megnő, így a véna falai erősebbek. Az erősebb véna ezután megkaphatja a hemodialízishez használt tűket.

Hogyan néz ki a fistula?

Az anorektális vagy anális sipoly abnormális, fertőzött, alagútszerű járat, amely egy fertőzött anális mirigyből képződik. Néha az anális sipoly a belső mirigytől a végbélnyílást körülvevő bőr külső oldaláig terjed. A bőrön ez nyílt kelésnek tűnik.

Honnan tudhatom, hogy az AV-sipolyom érett?

Az AVF megfelelő érése a National Kidney Foundation Kidney Dialysis Outcomes Quantitative Initiative (KDOQI) irányelvein alapul, amelyek életképes sipolyként határozzák meg azt, amely körülbelül 0,6 cm-re helyezkedik el a bőrfelülettől, áramlása >600 ml/perc, és átmérője > 0,6 cm (5).

Mit jelent az AVF méh?

Az AVF, amelyet arteriovenosus malformációnak (AVM) is ismernek, a méh artéria és a véna közötti kóros átjárásra utal, amelynek eredményeként az artériás vér közvetlenül a vénába áramlik (9).

Mi az AV fistula az agyban?

Az arteriovenosus fistula vagy DAVF az agy vagy a gerincvelő körüli szövetekben lévő erek abnormális kapcsolata, amelyben egy vagy több artéria közvetlenül kapcsolódik egy vagy több vénához vagy vénás térhez, az úgynevezett szinuszokhoz.

Mi az AVF műtét?

Az AV fistula olyan kapcsolat, amely egy artéria és egy véna között jön létre a dialízishez való hozzáférés érdekében . A műtőben végzett sebészeti beavatkozás során két ér összevarrására van szükség az AV-sipoly létrehozásához.

Melyik dialízis jobb PD vagy hemo?

A PD-vel összehasonlítva a hemodialízis (HD) nagyobb dialízis hatékonysággal és jobb kapacitásszabályozással rendelkezik, de nagyobb hatással van a hemodinamikára és fokozott a vérzésre való hajlam. Jelenleg csak egy tanulmány mutatta ki a transzplantáció utáni dialízis modalitás hatását a DGF-es vesetranszplantált recipienseknél az 1 éves kimenetelre.

A peritoneális dialízis biztonságosabb, mint a hemodialízis?

A legtöbb tanulmány azt mutatja, hogy a középső HD-ben szenvedő betegek halálozásának relatív kockázata a PD-hez képest idővel változik, és alacsonyabb a PD kockázata , különösen a dialízis első 3 hónapjában.

Melyik dialízistípus a legjobb?

A peritoneális dialízis a dialízis hatékony formája, és bizonyítottan ugyanolyan jó, mint a hemodialízis. A peritoneális dialízis nem mindenkinek való. Az embereknek képzésben kell részesülniük, és képesnek kell lenniük a kezelés minden egyes lépésének megfelelő végrehajtására.

Hogyan ellenőrizhető az AV fistula átjárhatósága?

Legalább 8 óránként értékelje az átjárhatóságot. Tapintással érje el az érrendszeri hozzáférést, hogy érezze az izgalmat vagy rezgést, amely az artériás és vénás véráramlást és átjárhatóságot jelzi. Hallgassa meg a vaszkuláris hozzáférést sztetoszkóppal, hogy észlelje az átjárhatóságot jelző zúzódást vagy "suhogást".

Kell egy AV-sipolynak izgalom?

Normálisan működő AV-graft esetén az izgalomnak csak az artériás anasztomózisnál kell jelen lennie. A pulzusnak lágynak és könnyen összenyomhatónak kell lennie. A horzsolásnak mély hangúnak és folyamatosnak kell lennie.

Hogyan ellenőrizhető az AV-sipoly izgalma?

Naponta ellenőrizze a véráramlást az AV fistulán keresztül . Ez érintéssel és hanggal történik. Amikor ujjait a sipoly fölé helyezi, éreznie kell a rajta átáramló vér mozgását. Ez az érzés az „izgalom”. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az izgalom másképp érzi magát.