Mi történik a porccal hipertrófiát követően?

Pontszám: 4,3/5 ( 35 szavazat )

Ahogy a belső porc hipertrófiál, és a csontosodási front kifelé nyúlik, az epifízis növekedési lemezben megmaradt porcok elszaporodnak. Mindaddig, amíg az epifízis növekedési lemezei képesek porcsejteket termelni, a csont tovább növekszik .

Mi történik a porcsejtekkel szaporodásuk után?

Az axiális és appendikuláris váz vázelemeit az endochondralis csontosodásnak nevezett mechanizmus porcsablonként alakítja ki. E folyamat során porcsablon képződik, amelyben a porcsejtek szaporodnak és hipertrófiás kondrocitákká differenciálódnak, és fokozatosan csontokkal helyettesítik őket.

Mi történik a meszesedett porccal?

A fejlődő emlős embrió hosszú csontjaiban a növekedési lemez porcja elmeszesedik, és ezt követően csontszövet váltja fel. Ezt a folyamatot endochondralis csontosodásnak nevezik, és a csont meghosszabbodásához vezet (1).

Mi történik azután, hogy a chondrocyták megnagyobbodnak és meghalnak?

A porcsejtek megnagyobbodnak és elfajulnak, az őket körülvevő mátrix meszesedik. Ez a meszesedés a diaphysis közepén kezdődik, és az elsődleges csontosodási központtá válik.

Mi történik a porccal, amikor a csont fejlődik?

Az endochondralis csontosodás során a csont a hialinporc pótlásával fejlődik ki. A porc nem válik csonttá. Ehelyett a porc sablonként szolgál, amelyet teljesen új csonttal helyettesítenek.

A porctudomány magyarázata

36 kapcsolódó kérdés található

Mi történik a porccal hipertrófiát követően?

Ahogy a belső porc hipertrófiál, és a csontosodási front kifelé nyúlik, az epifízis növekedési lemezben megmaradt porcok elszaporodnak. Mindaddig, amíg az epifízis növekedési lemezei képesek porcsejteket termelni, a csont tovább növekszik .

Mi a csontfejlődés 3 szakasza?

A csontképződés folyamatát oszteogenezisnek vagy csontosodásnak nevezik. Miután a progenitor sejtek oszteoblaszt vonalakat alakítanak ki, a sejtdifferenciálódás három fejlődési szakaszával haladnak, amelyeket proliferációnak, mátrix érésének és mineralizációnak neveznek.

Hol halnak meg a kondrociták?

Endokondrális csontosodás Az összetett fejlődési jelekre reagálva a mátrix meszesedni kezd. Ez a meszesedés megakadályozza a tápanyagok diffúzióját a mátrixba, ami a kondrociták elpusztulását és üregek megnyílását eredményezi a diaphysis porcában .

Hogyan halnak meg a kondrociták?

A kondrociták itt meghalnak , amikor már nem tudnak tápanyagot kapni, vagy diffúzióval nem távolítják el a hulladékot . Ennek az az oka, hogy a meszesedett mátrix sokkal kevésbé hidratált, mint a hialinporc. ... Ezt követi a meszes porc/elmeszesedett csont komplex felszívódása.

Mi a csontjavítás 4 lépése?

A törött csont helyreállításának négy szakasza van: 1) haematoma kialakulása a törésnél, 2) rostos porcos kallusz kialakulása, 3) csontos kallusz kialakulása és 4) kompakt csont átépülése és hozzáadása.

Hogyan keletkezik a meszes porc?

A meszesedés akkor kezdődik meg, amikor a kalcium-foszfátok megjelennek ezekben a mátrix-vezikulákban, hidroxiapatit kristályokat képezve, amelyek végül áttörik a membránt , és meszesedő gömböcskékké alakulnak, mint a csont meszesedésekor.

Hol van a meszes porc?

Emberben a meszes porc a hosszú csontok végein, azaz az epifízisben, valamint a humerus és a combcsont fejében található.

Miért ér véget a csontosodás?

Ez a folyamat egész gyermekkorban és serdülőkorban folytatódik, amíg a porcnövekedés lelassul és végül leáll. Amikor a porcnövekedés leáll, általában a húszas évek elején, az epifízislemez teljesen elcsontosodik, így csak egy vékony epifízisvonal marad meg, és a csontok nem tudnak tovább nőni.

Hogy hívják a porcpusztító sejteket?

Funkció. A kondroblasztok úgy tűnik, hogy a porcokba vándorolnak, amikor a kondrociták mechanikai erő hatására elpusztulnak. ... A chondroblasztok ezután porcmátrixot választanak ki maguk körül, hogy megreformálják az elveszett porcszövetet.

Hogyan kapcsolódik a porc a növekedéshez?

Az appozíciós növekedés akkor következik be, amikor a kondroblasztok új mátrixot választanak ki a meglévő felületek mentén, és ez a porc kitágulását és kiszélesedését okozza. Az intersticiális növekedés során a kondrociták új mátrixot választanak ki a porcban, és ez megnöveli a hosszát.

Mi stimulálja a porc növekedését a növekedési lemezben?

A növekedési hormon (GH) egy polipeptid hormon, amelyet az agyalapi mirigy elülső része választ ki, amely elsősorban a májban működik, ahol lokálisan stimulálja az IGF1 termelését. Ezek a molekulák endokrin faktorok, és számos sejttípust céloznak meg, beleértve a porcot és a vázizmokat [49].

Mi az endochondralis csontosodás 6 lépése?

A készlet feltételei (6)
  • A porc megnagyobbodik; A kondrociták meghalnak.
  • a vérerek perikondriumba nőnek; a sejtek oszteoblasztokká alakulnak; szárát felületes csont borítja.
  • több vérellátás és oszteoblasztok; szivacsos csontot termel; képződmény terjed a tengelyen.
  • Az oszteoklasztok medulláris üreget hoznak létre; tetszetős növekedés.

A kondrociták alkotnak porcot?

A chondrocyták a porcképződésért felelős sejtek , és kulcsfontosságúak az endochondralis csontosodás folyamatában, ami hasznos a csontfejlődésben.

Mi a különbség az osteocyta és a chondrocyta között?

Az oszteociták a nyálkahártya kötőszövetében fejlődnek ki, és az érett oszteocita egyetlen sejtmagot tartalmaz. A chondrocyták részt vesznek a porcok fenntartásában. ... Az oszteociták részt vesznek a csontszövet fenntartásában . Ez a különbség a kondrociták és az oszteociták között.

Mi az endochondralis csontosodás 5 lépése?

Endokondrális csontosodás
  • Reserve Zone. Lipidek, glikogén, proteoglikán tárolási helye.
  • Proliferatív zóna. A chondrocyták proliferációja hosszanti növekedéshez vezet.
  • Hipertrófiás zóna. A kondrociták érésének helye. ...
  • Elsődleges Spongiosa. Mineralizációs hely a szövött csont kialakításához. ...
  • Másodlagos Spongiosa.

Mi történik a periostealis bimbó invázió során?

A csonthártya rügyét alkotó erek behatolnak a porcsejtek által hagyott üregbe, és a szár hosszában ellentétes irányba ágaznak el . Az erek vérképző sejteket, oszteoprogenitor sejteket és más sejteket hordoznak az üregben. A vérképző sejtek később csontvelőt alkotnak.

Miért gyógyul lassan a porc?

A porcot, akárcsak a csontot, perikondriumszerű rostos membrán veszi körül. Ez a réteg nem hatékony a porc regenerációjában. Ezért a felépülése sérülés után lassú. Az aktív véráramlás hiánya a fő oka annak, hogy a porc sérülései hosszú ideig gyógyulnak.

Melyek a csontképződés szakaszai?

A csontgyógyulásnak három szakasza van: gyulladásos, reparatív és remodelling szakasz .

Mi a csontképződés folyamata?

csontképződés, más néven csontosodás , új csont keletkezésének folyamata. A csontosodás az emberben a magzati élet harmadik hónapjában kezdődik, és a késői serdülőkorban fejeződik be.