Mi lóg a torkodon?

Pontszám: 4,3/5 ( 32 szavazat )

Az uvulája – a torkod hátsó részében lógó hús – segít nyelni és beszélni. De problémákba ütközhet, ha a normálnál nagyobb. A duzzadt uvula torokfájást, bőrpírt, légzési vagy beszédzavart vagy fulladás érzést okozhat.

A duzzadt uvula komoly?

Az uvulitis az uvula gyulladása, beleértve a duzzanatot. Lehet irritáló, de általában átmeneti. Ha azonban az uvula duzzanata súlyos, az zavarhatja a nyelési képességét . Nem gyakori, de a duzzadt uvula korlátozhatja a légzést.

Mi segít a duzzadt uvulában?

Az uvula néha megduzzad a szájszárazság vagy a kiszáradás miatt, ezért a víz a legjobb gyógyszer. A meleg vízzel és sima konyhasóval végzett gargarizálás segíthet a torokfájás enyhítésében. A torokpasztillák, például az eukaliptusz köhögés elleni cseppek vagy a torokspray segíthet a fájdalom csillapításában.

Megfulladhat az uvulája?

Az uvula a torok hátsó részén található kis függő szerkezet. Lényegében a lágy szájpad kiterjesztése. A páciens általában arról számol be, hogy ez egy súlyos horkolás éjszaka után történt. Fulladást és fájdalmat okozhat, és megnehezítheti a nyelést.

Mi az, ami a torokban lóg?

Az uvulitis (mondjuk "yoo-vyoo-LY-tus") az uvula gyulladása (mondjuk "YOO-vyuh-luh"). Ez a kis ujj alakú szövetdarab, amely a torok hátsó részében lóg. Az uvulitist leggyakrabban fertőzés okozza. Ez allergiára vagy sérülésre adott reakció is lehet.

Mit csinál a torok hátsó részén lévő lógó dolog?

28 kapcsolódó kérdés található

Tudsz élni uvula nélkül?

Az uvulám nélkül való élet horkolás és állandó kényelmetlenség nélkül . Mr. Torres állandóan fáradtnak érezte magát. Alváshiányos volt, és alvási apnoéhoz kapcsolódó tünetei voltak, mint például nappali álmosság, energiahiány és koncentrációs nehézségek.

Hogyan csillapíthatom a torkom szorongását?

A nyak nyújtása
  1. Döntse előre a fejét, és tartsa 10 másodpercig. Emelje vissza középre.
  2. Hajtsa oldalra a fejét, és tartsa 10 másodpercig. Vidd vissza a közepébe, és ismételd meg az ellenkező oldalon.
  3. Vonja meg a vállát úgy, hogy szinte érintse a fülét. Tartsa pár másodpercig, majd lazítson. Ismételje meg ezt 5-ször.

Be kell mennem a kórházba duzzadt uvula miatt?

Ha szövődménymentesen megduzzadt uvulát tapasztal, hideg folyadék ivása vagy jégforgácsok szopása/evése enyhítheti a fájdalmat és segíthet a duzzanat lecsökkenésében. De ha az uvula annyira megduzzad, hogy nem tud nyelni vagy beszélni, vagy nehezen lélegzik, akkor menjen a legközelebbi sürgősségi osztályra .

Miért hosszabb az uvulám a szokásosnál?

Az uvulája nagyobb lehet a fűvel vagy pollennel szembeni szezonális allergia miatt . Vagy a duzzanat a por vagy a háziállatok szőrének oka lehet. Bizonyos élelmiszerek, mint például a tej, a földimogyoró, a diófélék, a kagylók és a tojás, szintén allergiás reakciókat okozhatnak.

El lehet távolítani az uvulát?

Az uvula eltávolítása az uvulectomiának nevezett eljárással történik. Ez eltávolítja az uvulát vagy annak egy részét. Általában a horkolás vagy az obstruktív alvási apnoe (OSA) tüneteinek kezelésére szolgál. Amikor alszol, az uvulád vibrál.

Mi van, ha az uvulája megérinti a nyelvét?

Amikor az uvula megérinti a torkot vagy a nyelvet, olyan érzéseket válthat ki, mint a öklendezés vagy a fulladás , bár idegen anyag nincs jelen. Ez légzési, beszéd- és étkezési problémákat okozhat.

Mennyi ideig tartson a duzzadt uvula?

A duzzadt uvula az októl függően néhány naptól másfél hétig tarthat. Ha azonban duzzadt uvulája van, és különösen ha légzési nehézségei vannak, orvoshoz kell fordulnia.

Mire való az uvulád?

Az uvulája kötőszövetből, mirigyekből és kis izomrostokból áll. Nagy mennyiségű nyálat választ ki, ami nedvesen és kenve tartja a torkát. Segít abban is, hogy lenyeléskor ne kerüljön étel vagy folyadék az orra mögötti helyre. Az uvulát is beszédszervnek tekintik.

A duzzadt uvula elzárhatja a légutakat?

Ha különösen nagy vagy hosszú az uvulája, az eléggé vibrálhat ahhoz, hogy horkoljon . Más esetekben átrepülhet a légutak felett, és blokkolhatja a légáramlást a tüdőbe, ami OSA-t okozhat.

Hogyan néz ki egy normál uvula?

Az uvula egy húsos, lágy szövet a lágy szájpadlás közepén, amely a torok hátsó részén, a mandulák előtt lóg le, és ovális vagy könnycsepp alakúra emlékeztet (lásd 1. ábra).

Mit jelent, ha az uvulája fehér?

Úgy gondolják, hogy az ischaemia az uvulának a kemény szájpadlásnak vagy a hátsó oropharynxnak való ütközése miatt következik be, akár a szkóp, akár az orotracheális tubus által az eljárás során. Az uvula ekkor megduzzad, és elhalásossá vagy akár fekélyessé válhat. Gyakran megnyúltnak tűnik, az uvula hegye kifehéredik.

Szüksége van antibiotikumra az uvulitisre?

Antibiotikumok: Szükség lehet antibiotikumokra, ha fertőzés okozta az uvulitist . Ez a gyógyszer segít elpusztítani a fertőzést okozó baktériumokat. Addig szedje az antibiotikumokat, amíg el nem múlik, még akkor is, ha jobban érzi magát. Szteroidok: Szükség lehet szteroid gyógyszerre, ha allergiás reakció okozta az uvulitist.

Mennyi ideig fertőző az uvulitis?

A bakteriális pharyngitis általában szintén fertőző, amíg a tünetek fennállnak, de a vírusos pharyngitisszel ellentétben az antibiotikumok csökkenthetik a fertőzés időtartamát, és az egyén a hatékony antibiotikum bevétele után körülbelül 24 órával már nem fertőző.

Milyen antibiotikumot használnak uvulitisre?

Felnőtt: ( cefotaxim 2gm IV q4-8h vagy Ceftriaxone 2gm IV q24h) plusz vancomycin.

Menjek el az ügyeletre, ha nem tudom abbahagyni a köhögést?

Amint már említettük, sok köhögés az átlagos megfázás vagy influenza normális mellékhatása. De ügyeljen az egyéb váratlan vagy potenciálisan súlyos tünetekre: ha vért köhög, túl gyenge a beszédhez vagy járáshoz, jelentős kiszáradást tapasztal, vagy 100,4 F feletti láza van , forduljon orvoshoz.

Mi okozza az igazán erős torokfájást?

A legtöbb torokfájást vírusok okozzák, például a megfázás vagy az influenzavírus. A torokfájás súlyosabb okai közé tartozik a mandulagyulladás , a torokgyulladás és a mononukleózis (mono). További okok közé tartozik a dohányzás, az éjszakai szájlégzés alvás közben, a környezetszennyezés, valamint a háziállatok, pollen és penészgombák elleni allergia.

A torokszorítás a szorongás tünete?

Szorongás. Oszd meg a Pinteresten A szorongás szorító érzést okozhat a torokban. A szorongás fizikai tünetekként nyilvánulhat meg, beleértve a torok szorítását. A légzési nehézség és a torok összeszorulásának érzése a pánikroham klasszikus jele.

Miért érzi úgy a torkom, mintha valaki megfojtana?

Vannak, akiknek gyomorégés nélküli GERD-je van. Ehelyett mellkasi fájdalmat, reggel rekedtséget vagy nyelési nehézséget tapasztalnak. Előfordulhat, hogy úgy érezheti , hogy elakadt az étel a torkodban , vagy fuldoklik, vagy összeszorul a torka. A GERD száraz köhögést és rossz leheletet is okozhat.

Meddig tarthat a torokszorongás?

Ha szervezete korábban felfokozott szorongásos állapotba került, vagy aktív stresszreakcióban volt, eltarthat egy pillanatig, mire szervezete visszatér a nyugalom állapotába. Amikor teste visszatér a béke állapotába, a gombóc érzése a torokban alábbhagy, de ez akár 15-20 percig is eltarthat.

Az uvula egy mandula?

A mandulák a torok mindkét oldalán, a száj hátsó részén láthatók. Az adenoidok magasabban vannak a torokban, és általában nem láthatók. Az uvula egy kicsi, ujj alakú szövetdarab, amely a torok hátsó részén található lágy szájpadlásról lóg le.