Mit jelent az uroszkópia orvosi értelemben?

Pontszám: 4,9/5 ( 44 szavazat )

Az uroszkópia orvosi meghatározása
: a vizelet vizsgálata vagy elemzése (orvosi diagnózis céljából)

Mi az uroszkópia jelentése?

Uroszkópia, a vizelet orvosi vizsgálata a betegség vagy rendellenesség diagnózisának megkönnyítése érdekében . ... Úgy vélték, hogy a vizelet színe, valamint a zavarosság, a kicsapódások és a vizeletben lévő részecskék jelzik a rendellenesség okát.

Mi a különbség a vizeletvizsgálat és az uroszkópia között?

A laboratóriumi gyógyászat 6000 évvel ezelőtt kezdődött az emberi vizelet elemzésével, amelyet a 17. századig uroszkópiának neveztek, ma pedig vizeletvizsgálatnak. Ma az orvosok vizeletet használnak szelektív állapotok diagnosztizálására, de az ókortól a viktoriánus korszakig a vizeletet használták elsődleges diagnosztikai eszközként.

Milyen gyakori betegségek diagnosztizálhatók uroszkópia segítségével?

Tartalom
 • 2.1 Diabetes mellitus.
 • 2.2 Sárgaság.
 • 2.3 Vesebetegség.
 • 2.4 A húgyúti daganatok.

Mit jelent az ureter orvosi értelemben?

: a párosított csatorna bármelyike, amely a vizeletet a veséből a hólyagba vagy a kloákába szállítja .

Az orvosok titkos nyelve: ORVOSI KIFEJEZÉSEK lefordítva (Medical Resident Vlog)

36 kapcsolódó kérdés található

Hol érez ureter fájdalmat?

A vese- vagy húgycsőkő leggyakoribb tünete a fájdalom. Fájdalmat érezhet az alsó hasában vagy az oldalában , ami a hátának a bordái alatti része. A fájdalom lehet enyhe és tompa, vagy elviselhetetlen. A fájdalom jöhet és mehet is, és más területekre is kisugározhat.

Mit jelent a Urethrostenosis?

urethrostenosis (urethr/o/sten/osis) a húgycső szűkületének állapotát jelöli.

Milyen betegségek vannak a vizeletben?

A húgyúti rendellenességek közé tartoznak például a húgyúti daganatok, az inkontinencia (a vizeletáramlás szabályozásának képtelensége), az intersticiális cystitis, a vesekövek, a veseelégtelenség és a húgyúti fertőzések.

Mi az a cisztográfiás teszt?

A cisztográfia egy képalkotó teszt, amely segíthet a húgyhólyag problémáinak diagnosztizálásában . Röntgensugárzást használ. Lehetnek röntgenfelvételek vagy fluoroszkópia, egyfajta röntgen "film".

Hogyan vizsgálja meg az urológus?

Az urológus ellenőrizheti a vérképet, a veseműködést , vagy tesztelheti a PSA-t (prosztata-specifikus antigén) vagy a tesztoszteronszintet. Urológusa képalkotó vizsgálatokat rendelhet. Ez magában foglalhatja a vesék, a hólyag és/vagy a prosztata ultrahangvizsgálatát; vagy képalkotó vizsgálat bizonyos szervek vizualizálására.

Ki találta fel a vizeletvizsgálatot?

Bár Hippokratésznek tulajdonítják az eredeti uroszkópost, a vizeletdiagnózisról azt hiszik, hogy Hippokratészt megelőzte. Az ókorban a vizelet szimbóluma a víz és a fallosz párosítása volt. A Kr.e. 4000-ből származó sumér és babiloni orvosok agyagtáblákon rögzítették vizeletértékelésüket.

Érezték a vizelet ízét cukorbetegség miatt?

Korai idők: A vizelet ízvizsgálata A cukorbetegséget először már ie 1500-ban azonosították , és ie 600-ban az orvosok feljegyezték, hogy a hangyákat vonzza a cukor a betegek vizeletében. A középkorban az orvosok uroszkópiát alkalmaztak - egy olyan gyakorlatot, ahol vizeletet tanulmányoztak egészségügyi állapotok diagnosztizálására.

Az albumin kiválasztódik a vizelettel?

Az albumin a vérben található fehérje. Az egészséges vese nem engedi át az albumint a vérből a vizeletbe . A sérült vese bizonyos mennyiségű albumint enged a vizeletbe. Minél kevesebb albumin van a vizeletben, annál jobb.

Mennyi ideig tart a felépülés az ureteroszkópiából?

A legtöbb beteg az ureteroszkópia után 5-7 napon belül képes normális, napi tevékenységet végezni. Sok beteg azonban több fáradtságot és kényelmetlenséget ír le a húgyhólyagban lévő ureter stent miatt. Ez korlátozhatja a végrehajtható tevékenységek számát.

Hogy hívják, amikor kamerát tesznek a hólyagba?

A cisztoszkópia egy olyan eljárás, amellyel a hólyag belsejét egy vékony kamera, úgynevezett cisztoszkóp segítségével vizsgálják meg. Egy cisztoszkópot helyeznek a húgycsőbe (a cső, amely a pisit kivezeti a testből), és a hólyagba vezetik, hogy az orvos vagy a nővér beleláthasson.

Hogyan történik a cisztoszkópia egy nőnél?

Ehhez az eljáráshoz egy hosszú, rugalmas, megvilágított csövet, úgynevezett cisztoszkópot helyeznek a húgycsőbe, és felfelé mozgatják a hólyagba . Itt az egészségügyi szolgáltató közelről megvizsgálhatja a húgycső és a hólyag belsejét.

Fájdalmas a cisztográfia?

Az emberek gyakran attól tartanak, hogy a cisztoszkópia fájdalmas lesz, de általában nem fáj . Mondja el orvosának vagy a nővérnek, ha fájdalmat érez közben. Kissé kényelmetlen lehet, és úgy érezheti, hogy pisilnie kell az eljárás során, de ez csak néhány percig tart.

Mit tartalmaz az urodinamikai vizsgálat?

Az urodinamikai vizsgálat azt méri , hogy a hólyag, a záróizmok és a húgycső mennyire tárolja és engedi el a vizeletet . A legtöbb urodinamikai vizsgálat a húgyhólyag azon képességére összpontosít, hogy képes-e folyamatosan és teljesen vizeletet tartani és üríteni. Ezek a tesztek segítenek diagnosztizálni azokat a betegeket, akiknek alsó húgyúti tünetei vannak, például: vizeletszivárgás (inkontinencia)

Mit tud diagnosztizálni a cisztogram?

A cisztoszkópia során a húgyúti specialista (urológus) egy távcső segítségével megtekinti a hólyag és a húgycső belsejét. Az orvosok cisztoszkópiát alkalmaznak a húgyúti problémák diagnosztizálására és kezelésére . Ezek a problémák közé tartozik a húgyhólyagrák, a hólyagszabályozási problémák, a prosztata megnagyobbodása és a húgyúti fertőzések.

Hogyan lehet megszabadulni a baktériumoktól a vizeletemben?

Az UTI antibiotikumok nélküli kezelésére az emberek a következő otthoni jogorvoslatokat próbálhatják ki:
 1. Maradj hidratált. Share on Pinterest A rendszeres vízivás segíthet az UTI kezelésében. ...
 2. Vizeljen, ha szükséges. ...
 3. Igyál áfonyalevet. ...
 4. Használjon probiotikumot. ...
 5. Szedj be elegendő C-vitamint...
 6. Törölje le elölről hátrafelé. ...
 7. Gyakorold a jó szexuális higiéniát.

Jót tesz neked a vizeletivás?

Ha hidratálásról van szó, a víz, az elektrolitos italok és a legtöbb egyéb ital fogyasztása valószínűleg biztonságosabb, mint a vizelet. A vizelet elfogyasztásának nincsenek egészségügyi előnyei ; bármely más ital valószínűleg kevesebb egészségügyi kockázattal jár. Bár kis mennyiségben a vizelet valószínűleg nem okoz kárt, előnyökkel sem jár.

Mi a leggyakoribb húgyúti rendellenesség?

A leggyakoribb problémák általában a húgyúti fertőzések és más gyakori állapotok, mint például a vesekő, az inkontinencia és a vesebetegség." Míg a húgyúti rendszert érintő számos betegség könnyen kezelhető, kellemetlen érzést és fájdalmat okozhatnak, és ha nem kezelik, gyorsan fokozódnak.

A suprapubicus katéter ugyanaz, mint a cisztostomia?

A cystostomiás tubus , más néven suprapubicus katéter, a vizelet eltérítésének egyik kevésbé invazív módja, és ideiglenesen és hosszú távon is használható.

Melyik a spermára utaló gyökér?

Dysuria. Melyik a spermára utaló gyökér? sperma/i .

Mi az ureter orvosi kifejezés helyes kiejtése?

Hallgassa meg a kiejtést. ( YER-eh-ter ) A cső, amely a vizeletet a veséből a hólyagba szállítja.