Mit jelent a mandulaműtét?

Pontszám: 4,4/5 ( 12 szavazat )

A mandulaműtét olyan sebészeti beavatkozás, amelynek során mindkét palatinus mandulát teljesen eltávolítják a torok hátsó részéből. Az eljárást elsősorban visszatérő mandulagyulladás, torokfertőzések és obstruktív alvási apnoe esetén végzik.

Rossz a mandulák eltávolítása?

A mandulaműtét biztonságos , de a műtét után több napig torokfájdalmat okozhat. Mint minden műtét, a mandulaműtét is bizonyos kockázatokkal jár. Ezek közé tartozik a vérzés, fertőzés, duzzanattal összefüggő légzési nehézségek, és nagyon ritkán életveszélyes érzéstelenítési reakciók.

Mit csinál a mandulaműtét?

A mandulaműtét (ton-sih-LEK-tuh-me) a mandulák műtéti eltávolítása , két ovális alakú szövetpárna a torok hátulján – egy-egy mandula mindkét oldalon. A mandulaműtét egykor gyakori eljárás volt a fertőzések és a mandulagyulladás (mandulagyulladás) kezelésére.

Mi történik a mandulák eltávolítása után?

A mandulaműtét után is előfordulhat megfázás, torokfájás és torokfertőzés . De nem kaphat mandulagyulladást, hacsak a mandulák nem nőnek vissza, ami nem gyakori. Annak ellenére, hogy a mandulák az immunrendszer részét képezik, eltávolításuk nem befolyásolja a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét.

Az összes mandulát eltávolítják a mandulaműtét során?

Általában az összes mandulát eltávolítják , de egyes betegek számára előnyös lehet a részleges mandulaeltávolítás. A sebész az adott beteg számára legmegfelelőbb technikát alkalmazza. A mandulák eltávolításának leggyakoribb módjai a következők: Elektrokauterizálás: Ez a módszer hőt használ a mandulák eltávolítására és a vérzés megállítására.

Mi az a mandulagyulladás és mandulaeltávolítás?

34 kapcsolódó kérdés található

Melyek a legrosszabb napok a mandulaműtét után?

Számos fül-orr-gégészeti osztályról származó anekdotikus bizonyítékok arra utalnak, hogy a mandulaműtétet követő fájdalom a műtét utáni második és/vagy harmadik napon a legrosszabb.

Mennyire fájdalmas a mandula eltávolítása?

A mandulaműtét a legtöbb embernél enyhe vagy közepes fájdalmat okoz. Néhány ember azonban súlyos fájdalmat tapasztalhat a műtét utáni első két napon. A harmadik napon a fájdalom enyhülni kezd. Néhányan azonban még mindig súlyos fájdalmat tapasztalhatnak a műtét utáni harmadik vagy hetedik napon.

A mandulák eltávolítása megváltoztatja a hangját?

Következtetések A krónikus mandulagyulladás és a mandula-hipertrófia bizonyos akusztikai mérésekben elváltozásokat okoz , amelyek diszharmonikussá és durvává teszik a hangot. A mandulaeltávolítás megszünteti az orrzavart és csökkenti a csillámot. Összességében nem változtatja meg jelentősen a betegség miatti diszfóniát.

A mandulák eltávolítása hatással van az immunrendszerre?

A vizsgálat korlátai közé tartozott a diagnosztikai eszközök heterogenitása, a vizsgálatok időzítése, a mandulaműtét indikációja és a betegek életkora. Következtetés: Ésszerű azt állítani, hogy elegendő bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz a következtetéshez, hogy a mandulaműtétnek nincs klinikailag jelentős negatív hatása az immunrendszerre .

Mandula eltávolítás után varrnak?

Lehetnek varratai (öltései). Ezek általában a műtétet követő három héten belül maguktól oldódnak. Általában nem kell őket eltávolítani , és maguktól esnek ki.

Tudsz beszélni mandulaműtét után?

A műtét utáni 1. vagy 2. napon rosszabb lehet. Beszéljen a lehető legkevesebbet , ha fájdalmas. Vegye be a fájdalomcsillapítót az utasításoknak megfelelően.

Mennyi ideig kell a kórházban maradnia mandulaműtét után?

Hazamegy. A legtöbb gyermek a műtét napján hazamegy, de a nagyon kisgyermekek (3 év alattiak) és a rossz alvási apnoéban szenvedő gyermekek éjszakára a kórházban maradnak. Ha gyermekének ambuláns T&A-műtéte van, még mindig nyálas lehet, és egy napig nyugodtan kell viselnie.

Mennyire fájdalmas a mandulaműtét felnőtteknél?

A mandulaműtét olyan műtét, amely a legtöbb esetben enyhe vagy közepes fájdalmat okoz, bár kevés beteg panaszkodik erős fájdalomra. Megállapítottuk, hogy a műtétet követő első napon a betegek 85,5%-ának volt enyhe vagy közepes fájdalma, és csak 14,5%-a volt erős.

Mandula nélkül többet betegsz meg?

Kiderült, hogy az immunrendszerünknek különböző módjai vannak, hogy megtanulja felismerni a kórokozókat. Azok a gyerekek, akiknek manduláját eltávolítják, átlagosan nem szenvednek több betegségben, mint azok, akik " tartják" a mandulájukat. Valójában egyes gyerekek kevesebb betegséget kapnak, mint például a torokgyulladás, miután kiveszik a manduláját.

Miért rossz a mandulák eltávolítása?

A mandulák vagy az adenoidok eltávolítása után a kutatók kétszer-háromszoros növekedést tapasztaltak a felső légúti betegségekben . A fertőző és allergiás betegségek kockázatának kisebb növekedését állapították meg. Az adenotonsillectomiát követően a fertőző betegségek kockázata 17 százalékkal nőtt.

Valóban szükségünk van mandulára?

A mandulák az immunrendszer elengedhetetlen részei, megakadályozzák a kórokozók szájba vagy orrba jutását. A mandulák jellemzően összezsugorodnak az életkorral; de néhány embernél ez nem történik meg. Ennek eredményeként a mandulák túlterheltek és megfertőződhetnek .

Milyen hosszú távú mellékhatásai vannak a mandulák eltávolításának?

Az adenoidektómia és a mandulaeltávolítás a felső légúti megbetegedések 2-3-szoros növekedésével járt, az adenoidectomia pedig megkétszerezte a COPD és a kötőhártya-gyulladás kockázatát . Az adenotonsillectomia a fertőző betegségek kockázatának 17 százalékos növekedésével járt.

Miért nem akarják az orvosok eltávolítani a mandulákat?

Miért árthat többet, mint használ a gyermek mandulájának eltávolítása? A kutatók szerint a mandulaműtéten átesett gyerekeknél felnőttként nagyobb az asztma és a légúti fertőzések kockázata.

Fontosak a mandulák az immunitás szempontjából?

A mandulák a szervezet immunrendszerének részét képezik. A torokban és a szájpadlásnál elhelyezkedő helyük miatt megakadályozzák a baktériumok szájon vagy orron keresztül történő bejutását a szervezetbe . A mandulák emellett sok fehérvérsejtet is tartalmaznak, amelyek a baktériumok elpusztításáért felelősek.

Rossz a hányás mandulaműtét után?

Hányinger : A mandulaműtét utáni hányinger meglehetősen gyakori. Ha ez súlyos, vagy tartós hányás jelentkezik, hívja az irodát. Hányinger elleni gyógyszer írható fel. A kiszáradás valóban súlyosbíthatja a hányingert.

Miért rosszabb a mandulaműtét a felnőtteknél?

Egy másik ok, amiért a felnőttek nehezebb dolguk van, az az, hogy minél idősebb az ember, annál nehezebb a sebésznek kiszedni a manduláját – mondta. Minden alkalommal, amikor torokfájása van, néhány hegszövet halmozódik fel a mandulákon, és minél több torokfájása volt, annál több hegszövet kerül az útjába a műtét során.

A mandulák eltávolítása hízáshoz vezet?

A műtétet követő egy éven belül a BMI átlagos növekedése körülbelül 7% volt azoknál a gyermekeknél, akiknek manduláját eltávolították. Egy másik, 249 gyermek bevonásával 50-75%-uk tapasztalt súlygyarapodást a műtétet követő évben.

Mennyit fogysz mandulaműtét után?

Beállítás: Felnőttkori mandulaműtétet különféle indikációk esetén végeznek. Anekdotikusan a betegek 10-15 font súlycsökkenésről számolnak be a posztoperatív időszakban; alátámasztó kutatást azonban nem dokumentáltak. A gyermekpopuláció jól dokumentált súlygyarapodást mutat a műtét után.

Milyen korban érdemes eltávolítani a manduláját?

Súlyos indikációk esetén a gyermek bármely életkorban mandulaműtétet végezhet. A sebészek azonban általában megvárják a gyermekek 3 éves koráig a mandulák eltávolítását, mivel a kisgyermekeknél nagyobb a kiszáradás és a vérzés kockázata.

A mandulaműtét komoly műtét?

A mandulaműtét egy gyakori, de jelentős műtét, amely komoly kockázatokkal és lehetséges szövődményekkel jár . Lehet, hogy kevésbé invazív kezelési lehetőségei vannak.