Mit jelent az apoplexia egy mondatban?

Pontszám: 4,6/5 ( 52 szavazat )

2: heves és szinte fékezhetetlen düh állapota … apoplexiára ingerelte felettesét… – Kevin Patterson… ez a legújabb vonzalom apoplexiát váltott ki néhány környezetvédőben.

Mit jelent az apoplexia szó angolul?

gutaütés. / (ˈæpəˌplɛksɪ) / főnév. hirtelen eszméletvesztés , amelyet gyakran bénulás követ, amelyet az agyban lévő véredény szakadása vagy elzáródása okoz.

Hogyan használod az apoplexiát egy mondatban?

Apoplexia mondat példa
  1. Az ellentmondásos humorista szettje elég durva volt ahhoz, hogy apoplexiát keltsen a konzervatívabb közönség körében. ...
  2. Az apoplexiás rohamokban szenvedők nagyon gyakori cselekményeszköz volt a klasszikus irodalomban. ...
  3. Egy ilyen közelmúltbeli esemény apoplexiát váltott ki szerte a világon.

A beszéd melyik része az apoplexia?

APOPLEXY ( főnév ) meghatározása és szinonimák | Macmillan szótár.

Mi az apoplexia által okozott halál?

Történelmi jelentés A 14. század végétől a 19. század végéig az apoplexia minden olyan hirtelen halálra vonatkozott, amely hirtelen eszméletvesztéssel kezdődött , különösen akkor, amikor az áldozat az eszméletvesztését követően néhány másodpercen belül meghalt.

Mit jelent a apoplexia?

41 kapcsolódó kérdés található

Mi okozza az apoplexiát?

Az apoplexia egy szerv vérzését vagy a szerv vérellátásának elvesztését jelenti. Az agyalapi mirigy apoplexiáját általában az agyalapi mirigy nem rákos (jóindulatú) daganatán belüli vérzés okozza. Ezek a daganatok nagyon gyakoriak, és gyakran nem diagnosztizálják őket. Az agyalapi mirigy károsodik, amikor a daganat hirtelen megnövekszik.

Az apoplexia gyógyítható?

Az agyalapi mirigy apoplexia orvosi vészhelyzet, és kezelés nélkül halálos is lehet. A kezeléssel azonban a prognózis kedvező . A műtétet orvosi stabilizálás után végezzük.

Mi az apoplexia gyakori tünete?

A leggyakoribb tünetek közé tartozik a hirtelen fellépő erős fejfájás hányingerrel és hányással , kettős látás vagy látásvesztés, mentális állapot megváltozása, a szemizom kontrolljának elvesztése és az agyhártyagyulladás (az agy és a gerincvelő irritációjával kapcsolatos tünetek).

Mi az alázatos viselkedés?

szolgai engedelmesség és túlzott tetszésnyilvánítás jellemzi vagy mutatja ; tiszteletteljes; őzölgés: álnok íj; alázatos szolgák. engedelmes; kötelességtudó.

Mikor használták először az apoplexia szót?

Az apoplexia első ismert alkalmazása a 15. században volt.

Hogyan viselkedhet valaki, aki apoplektikus?

Valaki, aki apoplektikus, nem csak őrült – annyira tele van dühvel, hogy alig tud kommunikálni . ... Amikor ez megtörténik, az ember apoplektikussá válik. Ez a szó arra is vonatkozik, aki olyan idegesen viselkedik, mintha agyvérzést kapott volna.

Mi az apoplektikus roham?

Apoplexia: A stroke, agyi érkatasztrófa (CVA) tiszteletreméltó kifejezése, amely gyakran eszméletvesztéssel és a test különböző részeinek bénulásával jár. Az "apoplexia" szó a görög "apoplexia" szóból származik, ami rohamot jelent, abban az értelemben, hogy leütik.

Az apoplexia örökletes?

Vita. A HNPP egy autoszomálisan öröklődő betegség , amely a PMP22 génmásolat elvesztésével jár, amelyben az enyhe kompresszió hirtelen izomgyengeséget és monoplegia szenzoros zavart okozhat.

Az apoplexia ugyanaz, mint a stroke?

Az apoplexia hirtelen fellépő stroke-tünetekre utal. Az ilyen tünetek az agy vérzése miatt jelentkeznek. Előfordulhat az agyi véredényben kialakuló vérrög is. Az olyan állapotokat, mint a subarachnoidális vérzés vagy a stroke, néha apoplexiának nevezik.

Makacs szó?

adj. 1. a. Makacsan ragaszkodni egy hozzáálláshoz, véleményhez vagy cselekvéshez ; makacs.

Mi az apoplexiás roham?

Az apoplexia egy hirtelen fellépő és gyakran végzetes roham, amely az agyban feltörő erek miatt következik be . A 19. századi szereplő, Madame Bovary emiatt özvegy lett. Ma általában "szélütésnek" nevezzük, de az apoplexia sokkal jobban hangzik.

Mit jelent a Psychophant ?

Szűrők . (humoros) Szokatlan, főleg pszichés problémákkal küzdő. főnév.

Mi az a Ninnyhammer?

főnév. bolond vagy együgyű ; tökfej.

Pozitív vagy negatív az önzetlenség?

Az 1500-as évekre azonban a szó elnyerte modern értelmét, hogy őzike és nyűgös, és ma határozottan negatív konnotációi vannak. Az „alkalmatlan” kifejezést gyakran használják valakire, aki túl lelkes ahhoz, hogy kövesse, engedelmeskedjen és szolgáljon.

Az agyalapi mirigy daganat okozhat stroke-ot?

Klinikailag az agyalapi mirigy apoplexiája tipikus stroke -ra és szubklinikai stroke-ra osztható. Az agyalapi mirigy apoplexia gyakori klinikai megnyilvánulásai közé tartozik az akut fejfájás, hányinger, látási zavarok, valamint a koponya idegbénulása és tudatzavara [1-3].

Mi az a hipofízis?

A hypopituitarizmus egy ritka rendellenesség, amelyben az agyalapi mirigy nem termel egy vagy több hormont , vagy nem termel elegendő hormont. Az agyalapi mirigy egy bab méretű mirigy, amely az agy alján található.

Mik azok a Rathke ciszták és hol találhatók?

Mik azok a Rathke-hasadt ciszták? A Rathke hasadékos ciszták (RCC) jóindulatú (nem rákos) folyadékkal teli növekedések, amelyek az agyalapi mirigy részei között alakulnak ki az agy alján . Ezek veleszületett deformitások, ami azt jelenti, hogy a magzat anyaméhben történő növekedése közben alakulnak ki.

Az agyalapi mirigy apoplexia agyvérzés?

Az agyalapi mirigy apoplexia olyan állapot, amelyben az agyalapi mirigy daganat spontán vérzést okoz (vérzik). A „hipofízis apoplexia” kifejezés egy kevésbé gyakori állapotot is leírhat, amikor az agyalapi mirigy daganat túlnő a vérellátásán (szélütés).

Felrobbanhat az agyalapi mirigy?

Az agyalapi mirigy adenoma intracranialis aneurizmával kombinálva nem ritka . Egyes aneurizmák az agyalapi mirigy adenomáiban találhatók, és a legtöbb nem szakad meg. Az aneurizma ruptura okozta hipofízis apoplexia ritka, és könnyen félrediagnosztizálható egyszerű hipofízis adenoma apoplexiaként.

Mennyire gyakori az agyalapi mirigy apoplexia?

Az agyalapi mirigy apoplexia egy potenciálisan életveszélyes endokrin rendellenesség, amely infarktusból vagy agyalapi mirigy vérzéséből eredhet. Különböző vizsgálatokban széles előfordulási tartományban számoltak be róla, körülbelül 1% és 26% között. A legtöbb tanulmányban enyhe férfiak túlsúlyban vannak.