Mit csinált az irgun?

Pontszám: 4,6/5 ( 32 szavazat )

Az Irgun terrorista szervezetnek vagy terrorcselekményeket végrehajtó szervezetnek tekintették. Az Encyclopædia Britannica szerint a szervezet konkrétan " terrorcselekményeket és merényleteket követett el az általa illegális megszállóknak tartott britek ellen , és erőszakosan is arabellenes volt".

Hogyan győzte le Irgun a briteket?

Egy Irgun harcos megsebesült a haifai támadásban, további négy pedig a Qalqilya-i rajtaütésben . Sikeres volt a razzia a katrai erődben. Az Irgun támadók betörtek az állomásra, megöltek két brit katonát és két rendőrtisztet, majd fegyverrel és lőszerrel elmenekültek.

Mikor jött létre az Irgun?

Irgun Zvai Leumi, (héberül: National Military Organization), nevén Etzel, 1931 -ben alapított zsidó jobboldali földalatti mozgalom Palesztinában.

Ki építette a King David szállodát?

Az 1931-ben megnyílt szállodát helyben bányászott rózsaszín mészkőből építették, és Ezra Mosseri , egy gazdag egyiptomi zsidó bankár alapította. A Dávid király utcában található, Jeruzsálem központjában, kilátással az óvárosra és a Sion-hegyre.

Mit jelent a Likud?

A Likud (héberül: הַלִּיכּוּד‎, átírva. HaLikud, szó szerint Konszolidáció), hivatalos nevén Likud – Nemzeti Liberális Mozgalom, a legnagyobb jobbközép-jobboldali politikai párt Izraelben. Világi párt, amelyet 1973-ban Menachem Begin és Ariel Sharon alapított több jobboldali párttal szövetségben.

Az IDF előtti dandárok: Haganah, Irgun és Lechi | Izrael története magyarázata | Kicsomagolva

29 kapcsolódó kérdés található

Mit jelent az Irgun?

Az Irgun (héberül: ארגון‎; teljes cím: héberül: הארגון הצבאי הלאומי בארץ ישרארץ ישרארץ ישרארץ ישה félkatonai szervezet, amely 1931 és 1948 között működött Palesztinában.

Mi a Yishuv jelentése?

Jisuv (héberül: ישוב‎, szó szerint "település" ), Ha-Yishuv (héberül: הישוב‎, a jisuv) vagy Ha-Yishuv Ha-Ivri (héberül: הישוב העבר, a héber lakosok teste) Izrael földjén (az oszmán Szíria déli részének 1918-ig, az OETA déli részének 1917–1920-ig és a kötelező Palesztinának 1920-ig ...

Ki volt az Irgunban?

Irgun főparancsnokok
  • Jabotinsky, Zeev (1880-1940) – az Irgun vezetője.
  • Tehomi, Avraham (1903–1990) – Első főparancsnok [1931–1937]
  • Bitker, Robert (1907–1977) – második főparancsnok [1937–1938]
  • Moshe Rosenberg (1890–1989) – harmadik főparancsnok [1937–1938]

Mi az Intifada mozgalom?

Az intifáda (arabul: انتفاضة‎ intifāḍah) lázadás vagy felkelés, vagy ellenállási mozgalom. ... Kulcsfogalom a mai arab szóhasználatban, amely az elnyomás elleni legitim felkelésre utal.

Palesztinának van hadserege?

Palesztina államnak nincs szárazföldi hadserege , sem légiereje, sem haditengerészete. A Palesztin Biztonsági Szolgálat (PSS, nem összetévesztendő a Megelőző Biztonsági Szolgálattal) nem rendelkezik nehézfegyverekkel és fejlett katonai felszerelésekkel, például tankokkal. ... A melléklet hat ágra korlátozza a biztonsági erőket: Polgári Rendőrség.

Mit jelent a héber Kadima szó?

A Kadima (héberül: קדימה‎, szó szerint: "Előre") centrista és liberális politikai párt volt Izraelben.

Miért bombázták le a King David szállodát?

Az Irgun az Agatha hadműveletre válaszul követte el a támadást , amelyet Izraelben „fekete szombatként” ismernek. A brit csapatok június 29-én átkutatták a Zsidó Ügynökséget, és nagy mennyiségű dokumentumot koboztak el, amelyek közvetlenül a Haganah-nak a Nagy-Britannia elleni zsidó felkelésben voltak.

Ki ölte meg Bernadotte-ot?

Bernadotte-ot 1948. szeptember 17-én, pénteken gyilkolták meg a Lehi fegyveres zsidó cionista csoport tagjai , amely Izraelen kívül a Stern Gang vagy Stern Group néven ismert.

Mikor hagyták el a britek Palesztinát?

Azt javasolta, hogy a mandátum a lehető leghamarabb, de legkésőbb 1948. augusztus 1-jén szűnjön meg. Két héttel később, december 11-én Arthur Creech Jones gyarmati miniszter bejelentette, hogy a brit mandátum 1948. május 15-én szűnik meg.

Mikor jött létre Izrael?

1948. május 14-én David Ben-Gurion, a Jewish Agency vezetője kihirdette Izrael állam megalakulását. Harry S. Truman amerikai elnök még aznap elismerte az új nemzetet.

Kié a Gázai övezet?

Izrael közvetlen külső ellenőrzést tart fenn Gáza felett, és közvetett ellenőrzést a Gázán belüli élet felett: ellenőrzi Gáza légi és tengeri terét, valamint Gáza hét szárazföldi átkelőhelye közül hatot.

Elismeri-e az USA Palesztinát?

Az Egyesült Államok nem ismeri el a Palesztina Államot, de elfogadja a Palesztinai Felszabadítási Szervezetet (PFSZ) a palesztin nép képviselőjeként és a Palesztin Nemzeti Hatóságot, mint a palesztin területeket az Oslói Megállapodások értelmében legitim hatalmat.