Mit tud mondani a sztetoszkóp?

Pontszám: 4,9/5 ( 4 szavazat )

A sztetoszkóp egy olyan eszköz, amely segít az orvosoknak vagy egészségügyi szolgáltatóknak a belső szervek, például a tüdő, a szív és a bélhangok meghallgatásában , és vérnyomásmérésre is használják. Segít a belső hangok felerősítésében.

A sztetoszkóp kimutathatja a szívproblémákat?

Sok esetben a szívzörej és más kóros szívhangok csak akkor észlelhetők, ha orvosa sztetoszkóppal hallgatja a szívét . Lehet, hogy nem vesz észre semmilyen külső jelet vagy tünetet. Egyes esetekben egy mögöttes szívbetegség jeleit vagy tüneteit észlelheti.

Milyen problémákat tárhat fel a sztetoszkóp?

Sztetoszkóp használatával az orvos normál légzési hangokat, csökkent vagy hiányzó légzési hangokat és rendellenes légzési hangokat hallhat. A hiányzó vagy csökkent hangok a következőket jelenthetik: Levegő vagy folyadék a tüdőben vagy a tüdő környékén (például tüdőgyulladás, szívelégtelenség és pleurális folyadékgyülem)

Mit tud megmondani az orvos, ha meghallgatja a mellkasát?

Szív: Ha figyelmesen meghallgatja szívverését, az orvos azonnal megtudhatja, hogy van- e szívzöreje , ami egy másik szó a szívében szokatlan nyüzsgő vagy suhogó hangra. A legtöbb zörej normális, de néhány olyan problémát jelezhet, mint a láz, anémia, a magas vérnyomás vagy a pajzsmirigy túlműködése.

Mit mér a sztetoszkóp?

A sztetoszkóp segítségével meghallgatható a szív, a tüdő vagy a belek hangja, valamint az artériák és vénák véráramlása. Kézi vérnyomásmérővel kombinálva általában vérnyomásmérésre használják.

Miért használnak az orvosok sztetoszkópot?

28 kapcsolódó kérdés található