Milyen mellékhatásai vannak a nortriptilinnek?

Pontszám: 5/5 ( 24 szavazat )

A nortriptilin mellékhatásokat okozhat. Mondja el kezelőorvosának, ha a fenti tünetek bármelyike ​​súlyos vagy nem múlik el:
  • hányinger.
  • álmosság.
  • gyengeség vagy fáradtság.
  • izgalom vagy szorongás.
  • rémálmok.
  • száraz száj.
  • az étvágy vagy a súly változásai.
  • székrekedés.

Mit nem szedhet a nortriptilinnel?

Ne használjon nortriptilint monoamin-oxidáz (MAO) gátlókkal (pl. izokarboxazid [Marplan®], linezolid (Zyvox®), metilénkék, fenelzin [Nardil®], szelegilin [Eldepryl®], tranilcipromin [Parnate®]). Ne kezdje el a nortriptilin használatát a MAO-gátló abbahagyása utáni 2 hétben.

Mit tesz a nortriptilin az agyban?

A nortriptilint a depresszió kezelésére használják. Úgy gondolják, hogy úgy fejti ki hatását, hogy növeli a szerotonin aktivitását az agyban. A nortriptilin egy triciklusos antidepresszáns.

Mi történik, ha abbahagyja a nortriptilin szedését?

A nortriptilin (Pamelor) egy triciklusos antidepresszáns. A triciklikus antidepresszánsok hirtelen abbahagyása (megvonása) nyugtalanságot, szorongást, hidegrázást, izomfájdalmat, fejfájást, szédülést, hányingert és hányást okozhat . A tünetek az adag lassú csökkentésével csökkenthetők.

Mire használható a nortriptilin?

A nortriptilin az idegfájdalmak kezelésére használt gyógyszer. Alkalmanként gyermekeknél a depresszió és az ágybavizelés (éjszakai bevizelés) kezelésére is használják. A nortriptilin receptre kapható.

Hogyan kell alkalmazni a Nortriptyline-t? (Pamelor, Aventyl, Nortrilen) – Az orvos elmagyarázza

40 kapcsolódó kérdés található

A nortriptilintől hízol?

Összefoglalva, a triciklikus antidepresszáns nortriptilinnel végzett kezelés mérsékelt súlygyarapodással járt , ami nem magyarázható a tünetekkel járó fogyás visszafordításával, és általában nemkívánatos mellékhatásként érzékelik.

Hogyan szedhetem le a 10 mg nortriptilint?

A heti három nap, egyszerre 20 perces edzés nagymértékben csökkentheti a depresszió tüneteit. Beszéljen kezelőorvosával, ha abba akarja hagyni a Pamelor szedését. A megszakítási szindróma tünetei az adag fokozatos, több hét alatt történő csökkentésével is jelentősen csökkenthetők.

Hogyan befolyásolja a nortriptilin az alvást?

Eredményeink azt mutatják, hogy a nortriptilin akutan és tartósan csökkentette a REM alvást , növelte a fázisos REM aktivitást, csökkentette az alvási apnoét, és nem volt hatással a periodikus végtagmozgásokra alvás közben.

A nortriptilin okozhat memóriavesztést?

Gyakoriak bizonyos fokú memóriazavarok és koncentrációs nehézségek. Példák: amitriptilin (Elavil), klomipramin (Anafranil), dezipramin (Norpramin), doxepin (Sinequan), imipramin (Tofranil), nortriptilin (Pamelor), protriptilin (Vivactil) és trimipramin (Surmontil).

Biztonságos a nortriptilin hosszú távú használatra?

Vegye az utasítás szerint. A nortriptilin orális kapszulát hosszú távú kezelésre használják . Kockázatokkal jár, ha nem az előírás szerint szedi. Ha abbahagyja a gyógyszer szedését, vagy egyáltalán nem szedi: depressziója nem javul, sőt rosszabbodhat.

Mi történik, ha alkoholt fogyaszt nortriptilinnel?

Alkohol: Kerülje az alkoholfogyasztást a nortriptilin szedése alatt, különösen a kezelés első megkezdésekor. Az alkoholfogyasztás a nortriptilin szedése közben álmosságot okozhat, és befolyásolhatja a koncentrációt , ami az esések és más balesetek kockázatát jelentheti. Izgatottságot, agressziót és feledékenységet is okozhat.

Mi a különbség a gabapentin és a nortriptilin között?

A gabapentin azonban jobban tolerálható volt, mint a nortriptilin . Következtetés: A gabapentin ugyanolyan hatékonynak bizonyult, de jobban tolerálható a nortriptilinhez képest, és megfelelő alternatívának tekinthető a PHN kezelésére.

Mennyit hízik a nortriptilin?

Amitriptilint (maximum 150 mg/nap), nortriptilint (maximum 50 mg/nap) és imipramint (maximum 80 mg/nap) adták átlagosan 6 hónapos kezelés alatt. Átlagos súlynövekedés 1,3-2,9 font/hó volt, ami átlagosan 3-16 font súlygyarapodáshoz vezetett, a gyógyszertől, a dózistól és az időtartamtól függően.

Hogyan hat a nortriptilin az idegfájdalmakra?

Hogyan működik a nortriptilin? A nortriptilin úgy fejti ki hatását, hogy növeli az idegrendszerben lévő specifikus idegtranszmitterek mennyiségét , csökkentve az agyba érkező fájdalomüzeneteket.

A nortriptilin okozhat szívdobogást?

Szédülés, fejfájás, homályos látás, szemfókusz- vagy látásproblémák, szájszárazság, székrekedés, szívdobogásérzés, fáradtság és felállás közbeni vérnyomásesés. Növelheti a szívroham vagy a glaukóma kockázatát.

A nortriptilin jó a szorongás kezelésére?

Áttekintés. A nortriptilin egy triciklikus antidepresszáns, amelyet a depresszió különböző formáinak rövid távú kezelésére használnak. Hozzájárulhat a jó közérzet fokozásához és a hangulat javításához. Ezenkívül enyhítheti a feszültséget és a szorongást , valamint növelheti az energiaszintet.

Melyik a jobb fájdalom esetén az amitriptilin vagy a nortriptilin?

A nortriptilint néha előnyben részesítik az amitriptilinnel szemben, mert állítólag kisebb a kapcsolódó mellékhatások előfordulása, ami növelheti a betegek együttműködését, és különösen hasznos lehet az idősebb embereknél, akiknél nagyobb valószínűséggel tapasztalnak olyan káros hatásokat, mint a zavartság és izgatottság, valamint a testtartási hipotenzió. .

A nortriptilin izomlazító?

A jelen eredmények azt mutatják, hogy az amitriptilin, a nortriptilin és a sertralin hatékonyan ellazítja a noradrenalinnal vagy KCl-al előszűkült emberi artériák vaszkuláris simaizmát. Ezenkívül az amitriptilin és a nortriptilin erősen gátolják a neurogén által kiváltott összehúzódásokat.

Abbahagyhatom a 10 mg nortriptilin szedését?

Ne hagyja abba hirtelen a nortriptilin használatát , különben kellemetlen elvonási tünetei lehetnek. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan lehet biztonságosan abbahagyni ennek a gyógyszernek a használatát. Néhány hétbe telhet, amíg tünetei enyhülnek. Folytassa a gyógyszer alkalmazását az utasításoknak megfelelően, és tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei nem javulnak.

Mennyi idő alatt távozik a nortriptilin a szervezetből?

A nortriptilin felezési ideje széles körben változik, általában 16-90 óra között van .

A nortriptilin gyulladáscsökkentő?

A nortriptilin és a citalopram kivételével minden vizsgált gyógyszer gyulladásgátló hatást mutatott.

Mi az a nortriptilin 25 mg?

A 25 mg-os tabletta fehér, kerek, mindkét oldalán domború, „N25” jelzéssel ellátott filmtabletta, 8,0 mm átmérőjű. A nortriptilin a depresszió tüneteinek enyhítésére javallt . Az éjszakai bevizelés egyes eseteinek kezelésére is használható.

A nortriptilin szabályozott gyógyszer?

A nortriptilint depresszió kezelésére használják; vulvodynia; elsődleges éjszakai enuresis, és a triciklikus antidepresszánsok gyógyszerosztályába tartozik. Az FDA nem minősítette a gyógyszert a terhesség alatti kockázatnak. A Nortriptyline 25 mg nem minősül szabályozott anyagnak a Controlled Substances Act (CSA) értelmében.

Használják a nortriptilint gyomorpanaszokra?

ORLANDO – A triciklikus antidepresszáns nortriptilint gyakran írják fel hányinger, hányás és gasztroparesis okozta hasi fájdalom kezelésére , de egy randomizált klinikai vizsgálat eredményei szerint ez nem igazán működik – mondták el a kutatók az éves emésztőrendszeri betegségek hetén.