Volt az epevezeték?

Pontszám: 4,8/5 ( 69 szavazat )

Cső, amely az epét a májból és az epehólyagból a hasnyálmirigyen keresztül a nyombélbe (a vékonybél felső része) szállítja. Ott alakul ki, ahol a máj és az epehólyag csatornái egyesülnek. Az epeúti rendszer része.

Mik az epevezeték-problémák tünetei?

Tünetek
 • Hasi fájdalom a jobb felső oldalon.
 • Sötét vizelet.
 • Láz.
 • Viszkető.
 • Sárgaság (sárga bőrszín)
 • Hányinger és hányás.
 • Halvány színű széklet.

Hol érez epevezeték fájdalmat?

A leggyakoribb tünet a felső hasi fájdalom a test jobb oldalán , ahol a máj és az epehólyag található. A fájdalom hirtelen kezdődhet és intenzív lehet. Vagy lassú, tompa fájdalom, vagy időszakosan jelentkezhet. A fájdalom a hasi területről a hát felső részébe vagy a vállba tolódhat.

Hol található az epevezeték?

Az epeutakról Az epeutak vékony csövek sorozata, amelyek a májból a vékonybélbe vezetnek. Fő feladatuk, hogy lehetővé tegyék az epének nevezett folyadékot a májból és az epehólyagból a vékonybélbe, ahol segít megemészteni az élelmiszerben lévő zsírokat.

Az epevezeték a bal vagy a jobb oldalon?

A májon belüli epevezetékeket intrahepatikus epeutaknak nevezik. Ezek a kis csatornák nagyobb csatornákká egyesülnek, amelyek a bal és a jobb májcsatornákban végződnek. A máj jobb és bal lebenyét ezek a csatornák vezetik el.

32 kapcsolódó kérdés található

Hogyan oldod fel az epevezetéket?

Egyes kezelési lehetőségek közé tartozik a kolecisztektómia és az ERCP . A kolecisztektómia az epehólyag eltávolítása, ha epekövek vannak. Az ERCP elegendő lehet a kis kövek eltávolítására a közös epevezetékből, vagy stent elhelyezésére a csatornába az epeáramlás helyreállítása érdekében.

Tudsz élni epeút nélkül?

Ha valakinek súlyos vagy gyakori tünetei vannak, el kell távolítani az epehólyagot. Ez megakadályozza az epekő probléma újbóli előfordulását. Az emberek egészséges életet élhetnek epehólyag nélkül is . Ha kiderül, hogy az ok rák, előfordulhat, hogy a csatornákat meg kell feszíteni és ki kell üríteni.

Melyek az epebetegség gyakori jelei és tünetei?

A hasnyálmirigy- és epeúti tünetek közé tartozhatnak, de nem kizárólagosan:
 • Hasi duzzanat.
 • Sötét színű vizelet.
 • Hasmenés, különösen a székletben lévő zsírcseppekkel.
 • Gáz, csuklás és böfögés.
 • Viszkető bőr.
 • Sárgaság – a bőr és a szemfehérje besárgulása.
 • Étvágytalanság vagy megmagyarázhatatlan fogyás.
 • Hányinger.

Meddig lehet élni elzáródott epevezetékkel?

Az obstruktív sárgaság miatti halál a lefolyásának első heteiben meglehetősen ritka, és csak alkalmanként figyelhető meg. Négy-hat hónapos időszak után azonban a közös epevezeték elzáródásában szenvedő betegek állapota gyorsan leromlik és meghal.

Mi okozza az epeúti problémákat?

Ezen csövek bármelyikének elzáródása epeúti elzáródást jelent. Az epevezeték elzáródásának leggyakoribb oka az epekő . Az epekövek az epehólyag belsejében képződnek, és bejuthatnak a közös epevezetékbe, elzárva azt. A ciszták, daganatok, gyulladások és hegesedés egyéb okai az epeutak elzáródásának.

Milyen érzés az epefájás?

Tünetek. Az epekólikában szenvedő személy általában fájdalmat érez a középső és jobb felső hasában. A fájdalom éles, görcsös vagy állandó tompa fájdalom lehet. A kólika gyakran este fordul elő, különösen nehéz étkezés után.

Az elzáródott epevezeték vészhelyzet?

Ha valami elzárja az epevezetéket, az epe visszajuthat a májba. Ez sárgaságot okozhat, olyan állapotot, amelyben a bőr és a szemfehérje sárgássá válik. Az epevezeték megfertőződhet, és sürgősségi műtétet igényelhet, ha a követ vagy az elzáródást nem távolítják el.

Milyen élelmiszerek segítik az epevezetékeket?

Tárolja a máj által termelt epét, és az epét a vékonybélbe engedi, hogy segítse az élelmiszer megemésztését... Az egészséges epehólyag érdekében vegye be a következő élelmiszereket az étrendjébe:
 • paprika.
 • citrusfélék.
 • sötét, leveles zöldek.
 • paradicsom.
 • tej.
 • szardínia.
 • halak és kagylók.
 • alacsony zsírtartalmú tejtermék.

Hogyan kezeljük a gyulladt epevezetéket?

A kezelés magában foglalja az antibiotikumokat, a szupportív kezelést és az epeutak elvezetését – műtéti úton, endoszkóposan vagy perkután a májon keresztül. Kövek az epevezetékben (choledocholithiasis) – epekő képződhet az epevezetékben, ami elzáródást okoz az epevezetékben.

Mutathat-e CT-vizsgálat elzáródott epevezetéket?

Számítógépes tomográfia (CT) vizsgálat. A CT-vizsgálatok röntgensugarak és számítógépes technológia kombinációját használják a hasnyálmirigy, az epehólyag és az epeutak képeinek elkészítéséhez. A CT-vizsgálatok epeköveket vagy szövődményeket, például fertőzést és az epehólyag vagy epeutak elzáródását mutathatják ki.

Fájdalmat okozhat a megnagyobbodott epevezeték?

Megnagyobbodott hasi tömeg/puffadt érzés: Ez a daganat közeli szervekre gyakorolt ​​nyomása miatt következik be. Hasi fájdalom: Az epevezetékrák ezen tünete általában a betegség előrehaladott stádiumában jelenik meg.

Mi történik, ha elzáródott az epevezetéke?

Az epe az epevezetékeken keresztül távozik a májból, és az epehólyagban raktározódik. Étkezés után felszabadul a vékonybélbe. Amikor az epeutak elzáródnak, az epe felhalmozódik a májban , és sárgaság (a bőr sárga színe) alakul ki a vér bilirubinszintjének növekedése miatt.

Mennyi ideig tart felépülni az epeműtétből?

A legtöbb beteg a műtét után körülbelül egy hétig kórházban marad, és 8-12 hétbe telik, hogy visszatérjen a normális tevékenységhez. Bonyolult vagy visszatérő epevezeték-kövek esetén a műtét magában foglalhat egy vízelvezető eljárást az epevezeték visszatömörítésére, hogy javítsa az epe áramlását a bélbe, és megakadályozza a kövek újraképződését.

Mit jelez a megnagyobbodott epevezeték?

HG A kitágult epeutak oka általában az epevezeték elzáródása , ami lehet kövek, daganatok (általában a Vater papilla vagy a hasnyálmirigy), jóindulatú szűkületek (krónikus hasnyálmirigy-gyulladás vagy primer szklerotizáló cholangitis miatt), jóindulatú a papilla szűkülete (azaz papilláris szűkület), vagy egy ...

Hogyan kezelik az epebetegséget?

Kezelés
 1. Gyógyszerek/antibiotikumok: A betegeket olyan gyógyszerekkel kezelik, amelyek fokozzák az epe kiáramlását a májból, és antibiotikumokat alkalmaznak a fertőzések kezelésére.
 2. Hepatoportoenterostomia: Műtét az epe májból történő elvezetésére, ha az epeutak elzáródnak.

Milyen betegségek társulnak az epe pigment-rendellenességeivel?

sárgaság, az epe pigmentek túlzott felhalmozódása a véráramban és a test szöveteiben, ami a bőr, a szemfehérje és a nyálkahártyák sárgás-narancssárga, sőt néha zöldes elszíneződését okozza.

Mennyire súlyos az epevezeték műtét?

A műtét után hamarosan súlyos problémák közé tartozik az epe hasi szivárgása, fertőzések és májelégtelenség . Mivel a legtöbb eltávolított szerv részt vesz az emésztésben, étkezési és táplálkozási problémák okozhatnak gondot a műtét után.

El lehet távolítani az epevezetékeket?

Epeutak eltávolítása rekonstrukcióval közepes és magas epeúti daganatok esetén. A teljes daganat eltávolítása érdekében a közös epevezetéket eltávolítják. A sebész a vékonybél egy darabját a megmaradt epevezetékhez rögzíti. Ez lehetővé teszi az epe közvetlen áramlását a májból a vékonybélbe.

Mi az epevezeték kalkulusa?

Mi az a choledocholithiasis? A choledocholithiasis (más néven epevezeték köveinek vagy epeköveknek az epevezetékben) az epekő jelenléte a közös epevezetékben . Az epekövek általában az epehólyagban képződnek. Az epevezeték az a kis cső, amely az epét az epehólyagból a bélbe szállítja.

Mi történik, ha az epe beszivárog a szervezetbe?

Az epeszivárgás tünetei közé tartozik a hasfájás, a rosszullét, a láz és a duzzadt has . Néha ez a folyadék kiüríthető. Időnként műtétre van szükség az epe kiürítésére és a pocak belsejének kimosására. Az epe szivárgása az esetek körülbelül 1%-ában fordul elő.