Kötelező volt sterilizálni az indiai rezervátumoknál?

Pontszám: 4,8/5 ( 36 szavazat )

Az Egyesült Államok Indiai Egészségügyi Szolgálata (IHS) később az 1960-as és 1970 -es években kényszersterilizálást alkalmazott amerikai indián nőknél, és 1973 és 1976 között 3406 indián nőt sterilizált. 1976-ban az Egyesült Államok Általános Számviteli Hivatala elismerte, hogy erre legalább négy országban került sor. az indiai egészségügyi szolgálat 12 régiója.

Kikényszerítheti a kormány a sterilizálást?

Bell, 274 US 200 (1927), az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának határozata, amelyet Oliver Wendell Holmes, Jr. bíró írt, és amelyben a Bíróság kimondta, hogy az állam törvénye megengedi az alkalmatlanok, köztük az értelmi fogyatékosok kötelező sterilizálását , "az állam védelméért és egészségéért" nem sértette meg...

Legális a kényszersterilizálás Kanadában?

A kanadai kötelező sterilizálásnak dokumentált története van Alberta és British Columbia tartományokban. ... Az egyik figyelemre méltó különbség a nem őrült bűnözők kezelésében van; A kanadai törvények soha nem engedték meg a fogvatartottak büntető jellegű sterilizálását.

Mikor ért véget az amerikai őslakosok kényszersterilizálása?

A mexikóiakat és az Egyesült Államokban született leszármazottaikat „nemkívánatos típusú bevándorlóként” írták le, és nők ezreit sterilizálták erőszakkal kaliforniai intézményekben 1920 és 1950 között.

Legális a női sterilizáció?

Etikailag megengedhető a kért ivartalanítás elvégzése a nem szült nőknél és a gyermeket nem kívánó fiatal nőknél. Egy gyermektelen fiatal nő sterilizálása iránti kérelem nem válthat ki automatikusan mentálhigiénés konzultációt.

Mennyire függetlenek az indián rezervátumok?

17 kapcsolódó kérdés található

Még mindig törvényes a sterilizálás?

Noha az állami sterilizációs törvényeket hatályon kívül helyezték, még mindig vannak hiányosságok az állami és szövetségi védelemben. Jelenleg a sterilizációs viták továbbra is leginkább a bebörtönzöttek, bevándorlók, valamint a gyámság alatt álló vagy fogyatékkal élők körében merülnek fel.

Mikor lett illegális a kényszersterilizálás?

2014 szeptemberében Kaliforniában elfogadták az SB1135 törvényjavaslatot, amely megtiltja a sterilizálást a javítóintézetekben, kivéve, ha az eljárásra egy fogvatartott életének megmentéséhez van szükség.

Még mindig legális az eugenikus sterilizálás?

Annak ellenére, hogy egy állam nem engedélyezi kifejezetten az eugenikus sterilizálást , ez nem jelenti azt, hogy az ilyen eljárást ne lehetne legálisan elvégezni. Egyre kevesebb eugenikus sterilizálást végeznek azonban. A sterilizációval kapcsolatos döntéseket gyakrabban hozzák meg az orvosok, mint a bírák.

Mi ért véget az eugenikának Amerikában?

A leghíresebb példája az eugenika hatásának és a szigorú faji elkülönítés hangsúlyozásának az ilyen „veszteségellenes” jogszabályokra Virginia 1924-es faji integritási törvénye volt . Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 1967-ben a Loving kontra Virginia ügyben hatályon kívül helyezte ezt a törvényt, és alkotmányellenesnek nyilvánította a miszcegenáció elleni törvényeket.

Hány államban volt kötelező sterilizációs törvény?

Az amerikai eugenika többek között a több mint 30 állam által elfogadott kötelező sterilizálási törvényekre utal, amelyek több mint 60 000 fogyatékos személy sterilizálásához vezettek.

Mely országokban alkalmazzák a kényszersterilizálást?

Az 1930-as évektől az 1980-as évekig Japán, Kanada, Svédország, Ausztrália, Norvégia, Finnország, Észtország, Szlovákia, Svájc és Izland mind olyan törvényeket fogadtak el, amelyek előírták értelmi fogyatékosok, faji kisebbségek, alkoholisták és szenvedélybetegek kényszer- vagy kényszersterilizálását. specifikus betegségek [2].

Sterilizálják a Down-szindrómát?

Egy 31 éves, Down-szindrómás Milpitas nőt 17 év óta az első ilyen, bíróság által jóváhagyott műtéttel sterilizáltak Kaliforniában – derült ki pénteken.

Mi a különbség a Mosaic Down-szindróma és a Down-szindróma között?

A Down-szindróma egy genetikai rendellenesség, amely a 21-es kromoszóma extra másolatát eredményezi. A mozaik Down-szindrómás betegek sejtkeverékkel rendelkeznek. Némelyiknek két példánya van a 21-es kromoszómából, másoknak pedig három. Mosaic Down-szindróma az összes Down-szindrómás eset körülbelül 2 százalékában fordul elő.

Miért rossz a sterilizálás?

Ha a sterilizálás sikertelen, a terhesség nagyobb valószínűséggel méhen kívüli lesz , mint egy olyan nőnél, aki nem használt fogamzásgátlást, és teherbe esik. A CREST vizsgálatban a sikertelen sterilizálás után bekövetkezett 143 terhesség egyharmada méhen kívüli volt. Ez a szint messze meghaladja a .

Legális a kényszersterilizálás Ausztráliában?

Annak ellenére, hogy a fogyatékkal élők, szövetségeseik és nemzetközi testületek rengeteg ajánlást tettek a kényszersterilizálás kriminalizálására, ez a gyakorlat még mindig legális és szankcionált Ausztráliában .

Mi történik a kényszersterilizálással?

A kényszersterilizálás az egyén szaporodási képességének akaratlan vagy kényszerű eltávolítása , gyakran a petevezeték lekötésének nevezett sebészeti eljárással. A kényszersterilizálás az emberi jogok megsértése, és népirtásnak, nemi alapú erőszaknak, diszkriminációnak és kínzásnak minősülhet.

Melyik állam fogadott el először sterilizációs törvényt?

Bár Indiana volt az első állam az Egyesült Államokban, amely 1907-ben elfogadta az eugenikus sterilizálási törvényt, két állam már korábban bevezetett ilyen törvényt.

Mikor fogadták el a sterilizálási törvényeket?

Indiana 1907 -ben fogadta el a világ első sterilizációs törvényét. Harmincegy állam követte a példát. Az államilag engedélyezett sterilizálások az 1930-as és 1940-es években értek el csúcspontjukat, de az 1950-es és 1960-as években folytatódtak, és egyes államokban megnövekedett.

Hogyan hatott az eugenika Amerikára?

Bár az eugenika eredeti célja az emberi faj fejlesztése volt a kívánatos tulajdonságok kifejlesztésén keresztül, az amerikai eugenika mozgalom ezt a nemkívánatos tulajdonságokkal rendelkezők elidegenítésévé változtatta az előítéletes eszmék előmozdításával .

A sterilizálás sérti az emberi jogokat?

Az emberi jogi testületek azt is felismerték, hogy a kényszersterilizálás sérti a kínzástól és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmódtól vagy büntetéstől való mentességhez való jogot (34; 35, 60. pont). ... Jelen nyilatkozat célja, hogy hozzájáruljon a kényszer-, kényszer- és egyéb kényszerivartalanítás megszüntetéséhez.

A pasztőrözés a sterilizálás egyik formája?

A sterilizálás és a pasztőrözés termikus folyamatok , amelyekben számos tényező játszik szerepet. ... Fő különbsége abban rejlik, hogy a sterilizálás minden mikroorganizmust és spórát igyekszik eltávolítani, míg a pasztőrözésnél a legellenállóbb formák és néhány spóra is jelen marad.

Visszafordítható a kényszersterilizálás?

A sterilizálási eljárásoknak állandónak kell lenniük; a visszafordítás általában nehéz vagy lehetetlen .

Megkötözhetem a csöveimet Ausztráliában?

Kórházban vagy nappali sebészetben nőgyógyász végezheti a petevezeték lekötését. Szüksége lesz orvosának beutalójára.

Miért van sürgősségi sterilizáció Indiában?

A sterilizálást tehát erőkifejtésként használták a vészhelyzet idején . Teljesen levált a családtervezés napirendjéről. A népességszabályozást állambiztonsági szempontból is látták. Az indiai lakosság tisztában volt a polgári ellenállás erejével.

Mi az a tisztítási sterilizálás?

A sterilizálás kifejezés minden olyan folyamatra utal, amely megszünteti vagy elpusztítja az élet minden formáját , beleértve a fertőző ágenseket, például a vírusokat, baktériumokat, gombákat és spóraformákat.